Pages

hello

arinie aku iklankan blog aku kat friendster. Saper2 yang datang sini jangan lupa tinggal komen ek. T.q

Babies



Hamster beranak!

Hujung2 minggu lepas aku perasan yang sekor hamster aku tetiba nampak extra gemok. Selalu nampak cam bulu je yang kembang, aku cek2 breast dia cam semacam jek. So aku angkat dia and cuba raba2 perut dia nak rasa kalau ada baby la kan. Tapi cam misteri juga, housemet aku kata gemuk je kot. Pastu semalam malam seperti biasa sebelum aku nak tidur aku pergi la jenguk mereka. Aku tgk la yang betina gemok semacam ni tgh bersih2 bulu dia, tetiba kat bawah dia ada benda kecik yang kaler pink... maka terkejut aku. Aku panggil le jiran sebelah bilik aku suruh tgk kejutan itu juga.

Sahih, hamster aku ada anak dah. Benda yang kodek2 kaler pink kat bawah dia tu adalah anak dia. Aku asing yang jantan ke sangkar lagi satu sebab aku dengar rodensia ni kadangkala makan anak dia. (Tapi pastu aku masuk balik sebab sangkar lagi satu tu ada betina lagi, aku kalau boleh nak elak dapat anak lagi ramai)

Aku nak angkat emaknya utk menjenguk anaknya ada berapa ekor, tapi sebab anak dia baru sehari takut lak mak dia gigit jari aku sebab bersikap protective kat baby dia. So aku tgk je la dr luar.

Tadi pagi aku gi tgk lagi. Mak dia tgh grooming. Aku amik je mak dia and angkat utk tengok anak dia ada berapa ekor. Setakat ni ada dua je, aku tgh tunggu mana tau ada lagi nak tiba. Badan bayi2 ni sangat nipis kulit dia dan boleh nampak organ2 dalaman dia.

Aku rasa cam jadi mak pula, jadi nenek kot sebab anak2 ni ialah anak kepada hamster aku. Kena le buat kajian, anak hamster bila besar? Mak dia makan apa ek? Dan 100 lagi soalan yang berputar2 dalam minda aku ni...


Cerita mengenai hamster2 ku.
Aku ada tiga ekor hamster yang dibela sejak bulan 10/11 tahun lepas (2007). Mereka ni adalah hamster Syrian kot, yang cam teddy bear tu. Sa-ekor jantan kaler offwhite and dua lagi betina warna sama iaitu tompok2 hitam + coklat dan putih. Aku letak yang jantan offwhite dengan sekor betina dalam satu sangkar. Sangkar no 2 pula aku letak betina lagi sekor yang besar. Hamster2 betina ni kena asing sebab dia suke gaduh dan saiz kedua2nya berbeza giler, satu besar manakala satu kecik. Yang kecik duk dengan yang jantan dan akhirnya betina kecik tu beranak kembar.

TriO : TuJuh, PiZZa dan .....

TuJuh

Nombor 17 ialah nombor kegemaranku. Ia juga tarikh hari ni, 17 Jun 2008. 17 juga tarikh aku dilahirkan dan dulu aku pernah duk kat rumah bernombor 117. Ni nombor gemar suka-suka aje bukan cinta banget menggila sampai semua yang membabitkan nombor aku nak pilih 17 atau nombor seangkatan dengannya.

Walau bagaimanapun aku nak cerita bahawa lagi 7 bulan dari hari makin tak remaja la aku. Itu juga bermakna dah nak tua sangat dah!

Bulan 7 ni juga aku genap dua tahun kerja dengan organisasi sekarang ni. Pada bulan ke 7 ni di tarikh 7, 24 dan 28 juga besday-besday orang tersayangku. Apa nak bagi pun takde idea lagi.

Tujuh itu angkanya cantikkan. Ada tujuh lapis langit dan bumi, tujuh abjad dalam nama sebenar aku dan tujuh warna dalam pelangi.

Satu, dua, tiga, empat, lima, enam dan tujuh.



Pizza

Makanan kegemaran keluarga aku kalau nak menjamu makanan kat luar
ialah pizza. Kalau kat luar makan kat Pizza Hut tak pun Shakey's. Kalau pesan penghantaran ke rumah plak Domino sebab harga dia lagi murah dan pilihan dia lain sikit dari Pizza Hut.

Aku dulu pernah keje tiga bulan kat Pizza Hut masa lepas habis belajar kat U. Tiga tahun sebelum tu pun kakak aku pernah bekerja kat restoran yang sama. Kami satu family minat sangat la kat pizza kiranya.

Pizza masa tu ada tak sampai sepuluh jenis. Kadangkala ada la pizza spesel macam cheezy pizza la dan lain2 lagi. Tapi all time favourite masa tu Hawaiian Chicken la. Inti dia cebisan daging ayam dengan nanas. Juga merupakan mak aku punye pizza kegemaran.

Masa tu kalau pelanggan tanya pizza apa yang best, kita promola pizza spesel untuk waktu tu. Kalau takde pizza baru kita tanyalah dia nak makan ayam, daging atau seafood. Kalau dia nak ada inti daging kita cadangkan pizza super supreme tapi yang ni tak sesuai bagi orang yang anti-zaitun. Kalau nak isi ayam mestila hawaiian supreme atau hawaiian chicken. Kalau dia nak seafood pula sarankan la island supreme. Sebenarnya ada banyak lagi jenis pizza tapi aku dah lupa ape namanya. Tapi pastu kalau orang tu tak nak makan sebarang jenis daging kita bagi dia Vege Lover tak pun dia akan pilih sendiri untuk makan salad, sup dan roti halia.

Rindunya nak makan pizza.. last aku makan hujung bulan lepas. Kakak aku pernah masak pizza personal sendiri guna sosej, campuran kacang pis + lobak + jagung tu, sos pasta dan roti pita. Masuk dalam ketuhar pembakar dan lepas dalam 10 minit siaplah pizza. Oh lupa kena ada keju gak. Rasa dia lebih kurang je pizza cam kat kedai pizza tapi lebih sikit dari pizza yang kat kedai roti tu la.

Aku kalau sorang-sorang pun boleh je makan kat pizza hut. Ada satu bulan tu tahun lepas masa masih berulang KL-Shah Alam boleh kata tiap petang nak makan kat pizza hut. Seminggu dalam tiga kali makan pizza hut. Kat Pizza Hut SACC. Tak segan sangat la nak makan sorang sebab tempat tu tak ramai orang.

Sesi berkenalan..........

Aku serius rasa seram nak berkenalan dengan orang baru espesially kalau kena transfer office/bahagian. Orang yang selama ni jumpa dalam lif tetiba jadi co-worker, tuan-tuan dan puan-puan yang selama ni dengar citer angin cam2 pasal mereka tetiba jadi bos kiter.

Di kehidupan zaman ni yang banyak guna medium internet dan handphone untuk berhubung, aku berasa agak ok juge la sebab kebolehan bersosial antara indan aku agak ok berbanding sapluh tahun dulu. Zaman sapluh tahun dulu dan ke atas aku sangat intovert, secara semula jadinya aku memang jenis senyap ajerr sampai tika nie. Advantagenya bila jadi senyap nie, org rasa aku tak berbahaya dan macam2 benda dia akan citer pada aku. Tambah plak dgn efek2 pendengar aktif macam jawab ehemmm, ye, dan ulas sikit2 apa dia cakap sambil angguk2 dan tengok bebola mata sang pencerita maka makin derasla perbualan itu. Ini skill dapat dari keje bidang komunikasi ni, tetapi skill ni lama tak praktik dalam profession ku.

Kawan aku kata muka aku sombong banget kalau cam biasa. (Ye ker?? Aku bertanya pada diriku.) Pada pertemuan pertama aku selalu pikir tatau nak cakap apa je lagi2 kalau org yg ditemui tu pun ala2 nampak sumbung. Tapelah kot, with coming years InsyaAllah makin ok sosial skill. Asalkan mesej tu sampai dah... itcky itcky itcky

The king's birthday is tomorrow!

The Yang Di-Pertuan Agong's birthday is tomorrow. 7th June 08 and I feel proud to be a Malaysian. We have these great royal presence leading us which goes back hundreds of years ago. It is part of our cultural identity and it's unimaginable to exist without them.

In March I followed my co-worker who was part of the reporting team for the Prime Minister's oath taking ceremony. We went there to witness first hand the event which lasted about half an hour. We were in the media room above the 'balairong seri' where we saw the whole thing behind tinted windows. This is so that we could look at the ceremony and report about the ceremony without disturbing the event.

The cameraman from our television unit was also there to capture the historic moment and broadcast it to the world. He took the video through one open window to get a clearer picture. My friend also took this opportunity to take some pictures through the open window, While taking pictures beside the camera she said that Her Royal Highness, The Queen looked up to look at the camera. Feeling surprised at being seen by HRH The Queen my friend quickly hid away!

Me, cute? Me thinks me am!

I sound so vain right. But I think I am cute, and cuter with make up on and in certain photographic angles. My boyfren told me I am cute, especially when he's intoxicated in lurve. I asked my friend recently to label herself in attributes such as cute, pretty, lovely, cantik, jelita, anggun and etc. She chose cute and a cantik sikit.My boyfriend is also cute, and that's why I fall in lust with him in the first place.

We are the creations of God and us human beings are pretty in a varied way. Plus the human's eyes perceive people differently. One pair of eyes and a brain says thin is beautiful while another set prefers curvy. The 'eyes and brains' preference are shaped by their understanding of what is pretty.

However a pretty head with a bad attitude is forever ugly.
What we see is not always what we get.

minyak naik!

Malam semalam, sekitar 11.20 malam aku dan rakan tiba ke petrol pam untuk isi minyak. Dan ini adalah hasil selepas menunggu hampir sejam. Di sekitar Jalan Klang Lama yang ada berlambak2 stesen minyak tu jadi jem sebab sumer nak save 0.78 sen seliter. Bagi kami nasib baik dah isi 30 ringgit petang tadi so malam semalam isi lagi separuh saje. Bertuah kawan aku sebab ada rakan kongsi yang kadang2 menyumbang duit petrol iaitu aku).

Selepas ini mesti pekedai sumer naik harga termasuklah kedai kecik, besar dan kedai pelbagai saiz. Air sirap pun RM1.30 macam letak 100 gram gula dalam tu.

Aku percaya bahawa kenaikan harga ni relevan dengan situasi sekarang tetapi ramai tak percaya. Sebabnya mereka kata Malaysia pengeluar minyak dan patut jual minyak dalam negara aje, so harga minyak tak naik le katanya. Pendapat aku ialah Petronas maybe boleh jual minyak ke rakyat sendiri but then Malaysia akan jadi stagnant/cam air tenang ajele tak naim tak turun sebab duit to rolling dalam mesia je. Bertumbuh but itu2 je la agaknya. Tak pesat sangat kot.

Adakah logik ...
Hakikatnya orang lain naik harga tapi kita stay cam tu aje harganya.
Kaya sangat ke malaysia ni untuk maintan harga minyak gitu-gitu?

I like to see them ... (Part 1)

breasts

Naha... almost a month since I last posted. Here's my June post, about the anatomy I like looking at most.

I like watching female's breasts, they are so cute sometimes and they are wonderful. I don't like to see them naked because in au naturel, it's all the same and they sag. They are most glamorous when bunched up in corset or paraded in neck plunging blouse. It's just a human quirk I think, this past time for me, like how we loathe watching gruesome accident scene but still look at those forwarded e-mails of torn flesh images. Hate em, but still watch em and forward them, or maybe delete them.

(Suddenly I am all open and frank in here, I thought that a blog should indeed be my frankness field, at least I am almost anonymous here)

With breasts come the brassiere, or locally "coli and sometimes sarung kopek". My eyes are attracted to the rear images of people who wear white shirt where we can easily see their bra. People wearing thick bras seems grannysh, and to me small thin straps are sexy. However on second thought if the breasts are probably bigger than 36C, are thin straps suffice to carry the load. I think not.

My ultimate bra would be the push up bra. They make breasts look perky. Thankfully I have my own to be proud of and ogle at sometimes, but never to be paraded to the mass.

Let me tell you more later, why I just love them.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah