Pages

The result for my first give away,

Last week I did my first give away, and here comes the results envelope. Ladies and gentlemen the lucky blogger to get my preloved cat book is

drum roll....... TRRRRRRRRRR


is


the


one


who


has


a


blog


full


of


cutesy


arts


and


okay, okay no dawdling...


that person is!




This is her entry.

The stray cat:"Mind your own business. Why you keep following me?"



I like the cat's 'malas nak layan' expression and her (obviously female) 'kiss my butt' walking away action.

Congratulations Yoon See!
See you at the podium for the speech, haha!


A little bit about Yoon See - I get to know her from Kak Emila's blog. She is a full time coach teaching piano, art and tuition. Her blog Greener pastures is a place for her to share her life experiences' and art creations' with "maverick spirits!" Well that is directly copied and pasted from her blog. From what I know Yoon See enjoys arts and crafts and is a really humble blogger. I like browsing her blog for inspiration and can't wait to meet her in reality to pass her the book and some making kawan baru stuff, oops dah terberitau plak.

Do visit her blog and see her creations. Greener Pastures by Yoon See yek.

Before this I had also entered some of her competitions and tags.
See also - my entry for Yoon See's tag and contest.


encemReview / Post Mortem

As it was my first 'give away' I forgot to do some things which I consider important such as forgotting to promote my give away in the other bloggers' blog. Therefore only people who frequent this blog knew about it.

Secondly I think something like this should be named a contest, calling it a 'give away' is misleading especially when it involves some competition. A give away is like giving something on a first come first serve basis without any rules or competition.
encem

Post a Cat pic to win a preloved cat story book from me.

Hello there I have been thinking about doing a give away or contest for some time now.
Ok here goes.

The rules are simple, 1. Post an original picture of a live cat with a caption, in your blog and put a link to my blog in that post. An example is like this.


CAT : The camera flash is blinding me,point it away!
The caption sucks because it is 4 am and I am very sleepy right now. But for reference you can see icanhascheezburger which is my favourite cat picture website.

3. This give away/ contest starts today and ends on Tuesday the 27th of July 2009, 11.59 pm 2pm Malaysian's time. 4. The chosen one will be picked by me and my friends. 5. What do you get for all those uploading activities? Well, you will get this book about a cat produced by a Malaysian company. BUY MALAYSIAN MADE PRODUCTS!
.front cover.

As mentioned it is a preloved book which I bought last year at a book fest.
It is a nice story about a cat and it's experiences.
And it's a made in Malaysian product.



So if you want to join in please do so. See you on Tuesday as I am going to be on a five day Internet hiatus. Bye!


ps: I am actually embarassed to do this as I know not many people read this blog. and my followers are few. But what the heck it is for fun and I am curious to know how many people I can attract by doing this.

Sharing my on and off hobby.

Once upon a time there lived a girl named Mizzy N who had 1001 aspirations but so far had only done five of them. One of the came true aspirations happened on an ambitious night not so long ago which is to draw cute little beasties. Wahahaha, originally I was thinking of doing 30 of them but only four materialized. Here they are. Take a look
I am still wondering why I drew the worm looking like he is scared of something, is it the apple? It could be Cinderella's poisonous apple right? Of which could be harmful to a small worm. No wonder he looked so scared.



Crouching cat melirik mata.


Sceptic rabbit : "Do you know how to take pictures?"
Tortoise : Oi, gue belajar kat sekolah tau!
(Haha tunjuk perasan pula.)



See my super non existent muscles?
Buttering up my ego and fly away from here.




xoxo
Mizzy N

ps: semalam iddy biddy beli DVD True Blood pas tu aku bleh tgk DVD last sekali sebab nak tau ape ending season dia. Okla hepi ending. Oooooooops spoiler!

A goodbye to pakcik John Jenin

Assalamualaikum pakcik john jenin dan kawan-kawan,

Tadi petang dapat tau daripada blog pakcik yang dia nak berenti memblog. Kataenya nak jadi silent reader aje lepas ini. Oleh itu nak ucapkan selamat membaca secara senyap dan harap pakcik sambunglah berblog di suatu masa nanti.

Terima kasih jugak sudi follow dan mengkomen dalam blog saya ini. Best dapat berinteraksi dengan pakcik di dunia blog dan moga bertemu di lain masa. Selamat maju jaya dalam apa jua yang pakcik buat dan selamat tinggal sorang blogger best.

Hidup pakcik John Jenin!

My necklace collection

I saw a tag that I like in Yoon See's blog. The original tag is here, click HERE.

Tag question : What is your story of jewelries collection?
I have a modest collection of necklace, bangles, bracelets and earrings. For this tag I am showing my necklace collection.

Their residence.

All spread out for this tag.


One of my favourite necklace is this Sarawak beaded necklace which I bought in Serdang selangor during MAHA 2007. It costs under RM20.


These three necklace circling each other stories' are;
i bought the shell necklace in the center from Arts For Grabs, it is made by an orang asli.
the brown beaded one came from Bali I think, bought for me by my good friend, Ida.
The white one is a knitted one which I purchased for half price at Damansara.

From left,
three rings bound by a chain
Sweet cat necklace
green and red apples sparkly
cat from Bonita


Zooming in for a close up.

My other favourite collection is graphic novels of the chic kind


Currently I have four more to read before I can buy another one.


I'll blog about them when I finish reading them.
They have been marinating in dust since last year.

Komenku lari gagah berani

Apa pasal komen semua orang lari daripada postingnya? Hmmm, must inbestigate nieh.

Yoon See, your tag I buat malam nieh. Tak sabar den nak buat nie. Hihih

Lukisan orang malas.


Nak lukis betul-betul pun malas.
Have a fun tag from yoon see to do later.
See ya.

Keindahan penkek durian

Keindahan penkek durian di Sweetchat Cafe.


Tak sempat nak ambil gambar sebelum dijamah.



Zoom In



Kulit dia mcm popiah, yang putih tu cream dan kuning tu of course Durian!
Sedapnya, hanya rm6.90 aje tanpa tax.

saket perot amat.

kill time dgn memblogging.
tunggu klinik bukak.

adoi.
sakit perut yang rasa mcm salah makan.
klinik dah buka dah ni rasanya.

tadi aku dah siap pakai baju nak gi ofis tapi dah perut mulas2 tukar balik baju biasa.
pegi klinik la dulu ambil ubat.
arghhee.

ps: ida, sama mcm sakit perut ko la. kejap ada kejap tak.

update
aku ambek mc hari ni.
saket usus aku ni yang muncul kejap-kejap, puan duktur kata masalah pencernaan.
Serius rasa cam mau pengsan sakit.
Ya Allah, save me.

Hari nie kawan aku kawin dan aku rasa hari ni birthday die juga

Hari ni kawan sekelas uni aku akan bersanding di pelaminan, Selamat pengantin baru!

Aku kecik hati sebab dia jemput mulut melalui kawan lain. Kenapa dia tak mesej aku je. Dulu kami sekelas, sedorm dan siap pernah keje seorganisasi lagi. Semua grup aku masa belajar mesti dengan dia. Pasal bab hidup sosial tu aku dengan dia lain ideologi so takdela selalu keluar bersama gi shopping ke tapi kadang-kadang ada juga dia lepak rumah sewa aku. Sampai sekali tu dia siap mempergunakan aku untuk tujuan peribadi dia lagi, dan kalau aku tau le kisah di sebaliknya dia menggunakan aku jangan harap aku nak layan masa tu. Cisss...

Lantaklah aku nak gak terasa sebab kawan sekelas yang tak rapat dan kahwin di Perak sana boleh je mengmsg aku untuk minta alamat dan mengepos kad kahwinnya, tapi dia? Rumah dia sejengkal aje daripada rumah aku iaitu dalam 4 ke 5 kilometer aje dan aku pernah jumpa dia kat Parlimen dulu. Sama-sama keje di bawah KemPenerangan ko. Hmmmm. Dulu pun dia keje sama dgn aku sebelum dia dapat keje tetap kat jabatan lain dan bapa dia pun pesara sini juga, dan aku kenal la bapanya itu.

Tapi, mungkin status aku kepadanya dah tak rapat pun jadi invite dengan mulut melalui kawan lain ajela jadinya. Aku feeling terlebih ke? Dulu pun aku call dia masa akhir tahun lalu je sebab nak tahu harga upah jahit baju kurung di KL nie. Tapi, aku ade je nombor telefon dia. Kalau aku kawin aku mesej la dia. Mesej? Ingat nie buat rumah terbuka ke?

Masa aku beritau azyze yang dia nak kawin, azyze kata memang dah boleh agak sebab dia sangat bersifat maternal/makcik daripada antara kami dulu. Aku kata itu bukan soalnya, soalnya ialah dia boleh minta orang lain jemput aku. Kenapa? Over the top tak kecik ati aku?

Apakah zaman berkawan dulu tak memberi makna pada dia? Entahlah, kecik ati la, takpela sekurang-kurangnya dia bagitau dan jemput juga. Tapi sedih la beb. Sodih lah ambo.

Takpela orang dah jemput maka mari kita bersiap dan pergi serbu rumah dia. Pakai apa ye? Hmm, emo punya pasal lupa nak ucap Selamat Hari Jadi kawan aku tu. Moga ko bahgie dgn suami baru ko. Siapalah aku, hanya kawan lama yang dijemput melalui pihak ketiga.

ps: berapakah perkataan takpe yang aku dah guna?

Dua tiga tahun nie aku dapat kad jemputan kahwin lagi banyak daripada kad raya. Dulu kad rraya je.

Mungkin lagi sodih kalau kawan yang kawin dan tak jemput dan kita tau bila dia dah kawin aje. Alasan yang keluar ialah tak dapat nak contact, erkkk ko duk ulu mana wei?

On a ringan note akak aku nak nikah unjung bulan nie, sama tarikh dgn birthday boipren aku plak. Kongsi la ko tarikh istimewa.

yum yum



ps: masa pergi kursus induksi, pagi, tengah hari, petang dan malam makan tapi kat kehidupan biasa breakfast, lunch atau brunch terus dan makan malam atau petang. Huhu nasib baik metaball aku hebat lagik.

Buku ke panggung wayang

Ada dua filem terjemahan novel bakal bertemu penonton tak lama je lagi. Aku rasa tak payah nak fikir lama-lama untuk mencari nama filem-filem ni sebab publisiti yang diberikan amatlah meluas. Satu ialah Harry Potter and the Half-Blood Prince (Episod 6 dah! one more to go!) dan New Moon (sekuel Twilight tu)

The good thing about this movie is that Ginny Weasley has a bigger role. The character which was merely a side character is about to do a tongue tennis with the The Boy Who Lived. Here are some links where you can watch the HP6 trailer, I can't embed it here so you have to click the links.

harry potter links.
trailer - http://www.youtube.com/watch?v=96QRVfto7OM
interview - http://www.youtube.com/watch?v=3qV3p0zzbSQ
Emma Watson's Elle UK Magazine Shoot (Behind the Scene) - she's grown into a lovely young lass, unlike the real hermione granger character described in the book "buck toothed?"
http://www.youtube.com/watch?v=CL_KUs1BBSI

Here's an embed-abled link.


here are bloopers from past HP movies



Next is new moon but I am not sure when it will be released.
New Moon trailer-
http://www.youtube.com/watch?v=RnyDdfVgqnQ

This trailer reminded me of the prologue for new moon at the back of the Twilight novel, the part where Bella got her papercut. The movie looks cool but I reckon the novel will be very very mushy.


ps : Lots more to write but got to catch some zzzzzzzs ngantuk

Lima pendapat dan soalan.

1. Beli kek birthday ke, kesiannya?
"Kek birthday ko ke? Beli sendiri la nie? Kesiannya..." kata akak H pada aku. Berkali-kali dia ulang lagi lepas tu. Dan terus aku rasa macam sangsi dengan tindakan membeli kek birthday sendiri dan bagi orang makan. Peduli la kot. Aku nak, jadi aku beli la. Nak tunggu orang bila la agaknya.

Memang la semua orang berimpikan kawan-kawan akan buat benda spesel macam seprais parti di hari jadi kita. Tapi kadang-kadang pada zaman ini kita kena cekal berbuat sesetengah perkara untuk diri sendiri. Sesetengah perkara itu seperti menyambut sendiri birthday kita, bak kata orang-orang tua "Tangan yang memberi lebih baik daripada yang menerima". Jadi lebih baik la sekali sekala kita gembirakan hati orang di hari bahagia kita. Macam buat majlis kahwin kan, sama la konsepnya di mana kita guna duit sendiri untuk menjadi cantik dan senyum-senyum kontrol kepada para jemputan yang makan nasi minyak yang dibeli dengan wang kita sendiri.

Beruntunglah juga mereka yang ada kawan-kawan yang sanggup merancang awal-awal untuk menyambut besday anda. Sungguh rajin mereka mengumpul duit dan meluangkan masa untuk mengseprais anda. Namun kawan yang tak buat macam tu bukan bermakna mereka tidak appreciate anda atau kurang ekspresi cuma mereka meraikannya cara lain. Kita pun jangan juga meletakkan harapan pada mereka untuk buat macam tu sebab mereka tak tahu apa kita fikir. Apa benda baik yang kawan buat pada kita, jika kita ada upaya cuba la buat sesuatu baik kepadanya. Tapi jangan la benda jahat balas benda jahat pulak.

Aku pernah tuduh mak aku tak sambut besday aku masa kecik. Lepas tu mak aku berapi la dan ingatkan aku kembali pasal semua jamuan yang dia buatkan untuk aku dulu. Owwh, sorry mak ingatkan tu makan sesajer je tapi rupanya besday aku. Masa tu aku kecik mana faham sangat yang itu hariku. :P

Ini sesi menyambut birthday ke-21 di Tasik Shah Alam. Aku sponsor Shakey's pizza (4 pizza regular RM40 je masa tu) dan Kajol pula KFC sebaldi., dan kek secara bersama. Parti ini juga dimeriahkan dengan sesi lukisan inai tajaan Azyze Arts dan makanan lain sumbangan kawan-kawan macam Yanty (yang sibuk enter frame tu), Ijang, T.i.j, su, sarina dan zeehan.

Terima kasih kawan-kawan sebab meraikan birthday kami. Korang memang make my day

2. Rumah Bujang Serabai
Hmmph, aku tak setuju dengan pendapat itu. Mereka yang cakap ini semua memang tak buat survey secara meluas. Maybe pendapat ini lahir sebab orang bujang dikatakan malas nak berhias. Sebenarnya Ny yang beritau aku benda ini. Menurutnya orang dalam forum itu kata "Tak logik rumah bujang dalam drama berhias kemain, selalu rumah bujang serabai."

Bongok la forumer ni, aku rasa tak rugi nak mengspend duit untuk rumah bujang. Kalau kita beli sesuatu barang itu di hari ini kita boleh aje guna di masa akan datang. Contohnya macam almari baju atau tilam yang kualiti. Aku nie sebab dah bosan duk asrama la jadi extra rajin nak menyewa rumah dengan penghuni seminimum yang mungkin. Dalam rumah kecik ni isilah dengan katil, meja makan dan sebagainya.

Macam langsir yang korang nampak nie, semeter rm2.90 aje. Pakai la selagi kalernya tak pudar. Bantal kuning merah tu duduk atas dua rak yang dibaringkan. Ambil dua rak buku berharga RM20 dan baringkan hujung ke hujung, atasnya letak tilam lipat-lipat macam yang korang nampak itu. Inilah namanya gunakan apa yang ada. Rak tv tu lain cerita la, itu memang boleh jadi out of bujang ladies punya bajet tapi boleh dibawa ke alam perkahwinan juga.

Ini satu sudut dalam rumah saya, sekarang langsir kain jarang kaler oren. Kalau nak tengok tv malam-malam kena off lampu supaya orang tingkat atas tak skodeng kita tengah baring-baring mahupun terkangkang terkiap kata mak aku.


3. Editan malas nak fikir
Ok aku nye skill mengedit suck tapi tak bermakna aku tak boleh komen kan. Kalau bos aku bagi pergi kursus fotoshop esok mesti kurang suck la agaknya, tapi dia kata aku tak perlukan so buat muka ketat tak puas hati je la. Aku memang malas nak argue. Malas.

NY suka komen iklan print dalam paper yang diedit sebegini. Aku pun rasa suck gak bila lagi kaki subjek yang dicrop ini menjadi seperti terapung di end productnya. Bro ini berdiri atas apa ni?

Bro ni pulak berdiri atas angin lintang ke angin monsun ke? Buatla photoshoot betul-betul. Ini nak ambil subjek kat latar hijau, crop subjek dan tampal atas latar kaler-kaler. So lame la.


4. Halal ke kak?

Aku tampal gambar makanan ni dalam facebook aku dengan tajuk "Jalan-jalan kat Bangkok"dan ada sorang kawan tanya "Halal ke kak?" Aku rasa nak gelak guling-guling sebab takkan la aku nak tayang makanan haram kat facebook yang boleh menjatuhkan nama baik aku sebagai seorang muslim. Duhhhh? Aku tau la negara asing tak banyak makanan halal tapi janganlah tanya soalan sebegitu. Ia ibarat bertanya, hot dog itu diperbuat daripada daging anjing ke?

Makanan itu dibeli daripada kedai seksyen halal kat airport negara Thai. Kita perlu yakin kalau nak makan tempat begini, kalau dah dia tulis besar-besar itu HALAL dan siap dengan logo halal majlis agama dia di lokasi tempat terhormat begini nak mengada-ngada macam mana lagi?

Makanan halal cam nie ini pula boleh cari kat Bangkok, rajin-rajin la survey Internet tu. kalau nak tau lagi. Ia breakfast di hotel kat jalan Ramkamhaeng 22@Bangkok.


4. Derma darah nanti badan naik.
Aku boleh terima kalau orang takut nak derma darah sebab fobia jarum kerana suatu masa dahulu orang kata cucuk jarum sedut darah tu menyakitkan. Tapi masa pertama kali aku derma darah tahun 2001 dah tak rasa apa pun sebab aku rasa doktor bius kot sebelum dia cucuk jarum besar. Namun begitu, aku rasa kelakar dengan mereka yang kata "derma darah badan boleh naik." Hahaha, gelak tipikal aku.

Takkan la kena cucuk jarum besar gitu atau sedut darah boleh menyebabkan kesan sampingan perubahan fizikal. Yang peliknya walaupun kawan aku ramai yang bagi statement macam ni bila tak nak derma darah, tak ada pula aku baca dalam mana-mana majalah yang menyatakan pasal kemusykilan ini. Hmmmm. Yang selalu aku baca soalan "kalau kissing boleh keluar anak tak?" Huhu, pasal itu ada pulak.


Aku badan tak naik-naik pun walaupun dah lima enam kali aku derma.


ps : Aku selalu cuba nak tulis pasal sesuatu yang umum tapi mesti jadi personal juga. Kena cuba dan lagi nie. Gua takut nak cakap pasal fakta walhal dalam assingment dan dalam office pum pang pum pang cakap pasal isu semasa.


AKU BENCI

Aku benci bila ada orang label aku dengan ayat-ayat seperti:

- "Mangkuk"
- "Kedekut betul"
- "Bodoh la kau"

Kalau mood aku tak best rasa nak lempang-lempang aje minah yang berkata begitu. Tapi selalu aku emo aje sambil buat muka sombong. Hahaha! Sepatutnya sebagai manusia yang terpelajar dan dah belajar subjek psikologi, sosiologi dan buatBodologi aku patut kata "Peduli hapa aku" atau "Usah pedulikan katanya". Bak kata Nuredah, "Itu pun ko nak terasa ke?" sambil gelak 11 harakat. Ciss. Kalau tak emo dengan orang yang kisah, nak emo pada siapa lagi kan? Pada akak admin yang jaga cuti?

Sebenarnya aku nak cerita pasal cara orang berfikir dan apakah yang menjadikan kita berfikir begitu? Sem lepas aku ada belajar subjek Thinking & Writing dan ia banyak mengesahkan teori-teori yang aku buat secara sendirian berhad.

Tapi...
Nasi ayam masakan Nuredah memanggil aku.
Jadi...
See you later.

ps: orang suka cakap "kepala hotak ko?" Aku pun guna la kadang-kadang tapi bila ngadapap orang2 yang sesuai, korang rasa ia perkataan yang kurang ajar tak?

Mitsubishi Evo Police DiRaja Malaysia

My Wednesday Mamarazzo moment

Spotted mitsu evo polis malaysia punya!
Location - seksyen 2, shah alam.





"KAK! Kami nak masuk sekali."


bootylicious






Info berbentuk komersil - oh bulan

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah