Pages

REUNITED AFTER A DECADE!

On the 5th of Dec me and a few dozens xmozac had our reunion at the school.
It was awesome because we were all ten years older
and some did not even recognize the others.

REUNITED AGAIN!

Here's a collection of random uploaded photo.
I can't arrange it in order due to time constraint.

I was actually busy adjusting my new tripod when someone candid cameraed me.


I can't remember what we were doing here, I guess we were supposed to sing the school song.
I was in charge of photographing the babies for a cute baby contest they held that night.

The next morning the boys made up our long abandoned batch contribution.
It was like a menara or something. They repainted it to make it look new again.
Mozac is my school's nickname.
At the hotel where we stayed the night.
Some of our schoolmates stayed at the school but we decided to sleep out.


During our time they were still swings but now they act as garden chair roofs.

Former teens who are now aunties walking down memory lane.
I don wannabe a makcik yet! no daughter no calling me mak ok.
haha


The prefects used to stand at the top stairs and announced
lights off to everybody each night.
10.30 pm sharp.


Old habits die hard.
It was easier to dry clothes outside the dorm rather than at the ampaian baju.


This plaque was on the 'menara' thing which the boys retouched.
I wonder what the latter students who saw this thought of us.
Old people? Relics?


Watching old photos of ourselves and LOLled.


Me, trying my best to look like a pro.
Konon!


Our cake.
I did not have my cake and eat it that night.
Sob sob.


Me and the batch's 'menara' to the school.

Children of Xmozac's.
All under 2 years old.
I feel old already seeing all the mini mes.


Registering for reunion.

To be continued...

secara amnye pasal cari gf/bf

Semakin tua umur aku semakin aku melihat budak2 yang 25 tahun ke bawah di office aku ini ibarat adik2 aje. Tapi selagi dia staff aku tak bagi dieorang panggil aku kak N, tapi kalau student praktikal aku relakan je. Dalam satu aspek aku dapat la rasa ala2 muda sebab budak umur 22 sekalipun akan panggil aku dengan nama sahaje dan mcm sebaya walhal beza umur lima ke enam tahun.

Beberapa minggu lepas sorang officemate lelaki berusia 22 tahun tanya pada aku "Ko ada kenal sesiapa gadis yang boleh direkemenkan pada aku?"

Aku dengan serius menjawab, "ko rela ke nak berkenalan dengan perempuan lebih tua?"

"Aku tak kisah," ujar beliau.

"Perempuan baya aku kebanyakannya kalau berkenalan dengan lelaki akan fikirkan pasal nak kahwin juga, mereka prefer lelaki matang dan stabil."

"Aku tak stabil ke sebab kerja kontrak?" dia tanya balik.

"Bukan sebab tu tapi sebab ko baru je kerja."

Cehh, sekali aku tengok fb dia dah ada aweks dah. Panas hati betul bila lelaki dah ada awek nak sibuk2 cari lain walaupun bergurau. Tapi itulah yang terjadi, kawan2 lelaki aku kalau masih belum berkahwin akan manjang je ngaku bujang lagi. Tapi mereka takkan ngaku straightway, bila ko tanya "Ada gf ke?" Dia akan geleng2 la takpun senyum tanpa jawapan. Ceits.
Ada sorang tu buat alasan "Kalau mereka tak tau pun pasal status aku peduli la, buat apa nak jaga perasaan dia orang. Kasih sayang aku pada gf aku tak luak dan tak berubah. Selagi gf aku tau yang aku sayang dia dan setia padanya dah ok dah." Harapnya lepas kahwin pandai takde la ngaku bujang lagi.

Tapi kalau bagi kami perempuan nie kesetiaan itu hendaklah diaplikasikan di setiap sudut kehidupan. Kalau kat fb tu dah kawin tapi letak status single, memang cari nahas la.

Llittle critters

How many hamsters are at my parents' home right now?

Eleven

Can you count them all?

Initially there were three hamsters, two females and one male.
The male ran away and one female gave birth.
Then a few weeks later the other female also gave birth and then ran away.
She left 5 new born pups behind.
So, what to do?
My mum put the abandoned pups with the remaining mother
and surprisingly she took care of them.
All of them are still breastfeeding but have already opened their eyes
and are munching on nuts and corns


Two of the abandoned pups are eating in the food dish.
So cute.

Technically they are siblings as they came from the same father
but different mothers.

Notice the difference in size?
The left & smaller one is the abandoned pup and
the right & larger one is the mum's original offspring.

I wanted to take their close up photos but they don't like to be handled.

This one twitches like crazy to escape.

He looked like he was swimming in the air.

Try as it might to escape my fingers and so at last I put it down.

The babies looked like mice since they have less fur
and so less fluffy like the adults. But since they are hamsters
I deem them less icky than mice.

This ones looked blur when I put it in an unfamiliar place.

Smelling the surroundings.

It does not scurry away and instead sat there for about a minute.

So I put it back inside the nest and it resumed its
hamsterish activity once safely there.

Hamsters are deym cute.

They like to feed with eyes closed.

And run on the wheel like crazy and so my dad installed another wheel.

This one is sneaking behind the wheel. It has red eyes like its mum.

I'm going home again next week and can't wait to see their developments.
See you then.

Balik JB, Balik KL

KL ke JB atau JB ke KL naik bas mesti memerlukan hampir lima jam waktu perjalanan. Nak keluar masuk KL je kena extra 30 minit sebab hujung minggu mesti jem punye. Balik kampung naik bas best sebab sangat ekonomi tapi ia melibatkan banyak sangat masa terluang yang menjadikannya amat bosan.

FASA BALIK JB
Aku suka mentaliti balik ke JB sebab di hujung perjalanan ada mak dan abah di rumah menunggu dengan makanan terbitan rumah. Lagi best bila adik beradik aku tak ada dan masa ni la rasa macam anak tunggal pula. Semua yang aku nak makan pastinya mak aku akan sediakan dan ini sangat menggembirakan hati dan perut.

Selalunya aku sampai puduraya 10 minit sebelum bas bergerak. Aku memang suck bab-bab menyampaikan diri ke terminal/stesen bas awal nie. Tetapi bila julung2 kali aku sampai awal aku akan merayap ke sogo atau mydin sementara menunggu waktu bas tiba. Selalunya kalau tiba awal maknanya aku belum beli tiket la tu tapi sejak dah kerja ni aku suka beli tiket awal.

Ini kita bercerita tentang hari2 biasa atau hari takde trafik jem tau. Kronologinya ialah bas ekspress akan bergerak daripada Pudu ke JB dan tiba di Machap dalam masa 3 jam. Bas akan berhenti rehat di Machap selama 30 minit dan l
epas tu menyambung perjalanan ke JB. Daripada Machap ke JB mengambil masa sejam je.

Dalam masa 15 minit naik bas aku pasti akan melelapkan mata sebab malam sebelumnya aku akan set tidur lewat. Bila tiba di Machap aku akan bangun dan cari makanan. Kat situ aku suka beli ayam goreng sebab ia rangup, tapi kalau kenyang lagi aku beli buah2an potong takpun tengok koleksi dvd/cd yang terkini untuk hiburan dua malam di rumah. Agak2 dalam 20 minit aku naik la bas balik sebelum pemandu bas mula hon2 panggil penumpang naik.

Lagi sejam ke JB aku tak tidur sebab takut terleka. Namun bila dah penat sangat aku bantai je tidur dan sekali tu bila bangun2 je dah sampai kat Terminal Larkin dan menggelabahlah aku bangun dan blah keluar. Bahaya sebenarnya sebab mana tau drebar kidnap bawa mana2 tah tapi kini aku dah tak tidur lagi dah bila tiba Skudai.

Kini aku juga suka sampai JB sebelum tengah malam sebab nak mengelakkan drebar teksi yang suka memangkah pelangganyan dengan kenaikan tambang dua kali ganda (walhal 50 persen aje pun naik patutnya). Tapi tak semua drebar teksi suka pangkah orang. Dalam dunia ini pastinya ada keseimbangan dan sebanyak mana ada drebar teksi suka demand tambang tipu kat kastemer sebanyak itu jugalah wujudnya insan ikhlas beruniformkan pemandu teksi.


FASA BALIK KL
Pada hari balik KL rasa macam malas je nak balik sebab di KL aku rasa ibarat musafir yang mana semua benda kena buat sendiri. Masa belajar dulu kalau tak ada tiket ke KL hari Ahad aku akan beli tiket hari Isnin atau Selasa. Kalau dah balik lambat memang kena ponteng kelas la tapi ponteng sekali sekala tak apa hehe. Tetapi jika bekerja mana boleh skip kerja Isnin. EL? Errkk.

Aku ada habit meninggalkan rumah setengah jam sebelum waktu naik bas. Kalau bas bertolak pukul 12 tengah hari maka aku chow dari rumah pukul 11.30 la. Bila tiba Terminal Bas Larkin mesti tak yah tunggu lama sebab bas akan bertolak tak lama lagi. Tapi tak best ialah bila bas delay sejam. Aku tiba dah pukul 11.55 dan bas patut bertolak pukul 12.00, tapi tiba pukul 12.05 bas pun tak nampak dan akhirnya bas akan tiba dekat2 pukul 1 petang. Masa tu la nak keluar pula dialog "Cis, bas lagi lambat daripada aku. Kalau aku tau!!" Hahaha, macamlah aku tahu kan.

Sebelum naik bas ke KL aku mesti akan beli paper, lagi2 bila hari Ahad sebab akhbar Ahad lagi banyak cerita rakyat daripada cerita keras. Kalau tak sempat beli di JB maka aku akan cari di Machap je. Kalau siapa tak biasa naik bas daripada JB ke KL pasti akan pelik sebab bas berhenti hanya sejam selepas bertolak. Tapi usah khuatir sebab bas akan berhenti sekali lagi di tandas RnR jika ada permintaan. Biasanya aku tidur bila bas bertolak daripada Machap ke KL.

Tapi tadi aku tidur 15 minit selepas bas bertolak daripada JB, sampai Machap aku tersedar tapi tidur balik dan terjaga di Ayer Keroh. Masa tu aku dah tak boleh tidur sebab dah lama sangat tidur jadi aku berangan je la sepanjang perjalanan. Aku plan la nak naik apa ke rumah? (bas? teksi?) Patut ke nak spend masa kejap kat KL jika tiba awal? Patut ke aku naik monorail Hang Tuah jika jalan ke Pudu jem nak mati dan sebagainya.

Tadi di lebuh raya sebelum sampai Nilai tetiba trafik bergerak perlahan dan kadangkala stop. Masa tu aku dah cuak sebab cuti kali ini panjang sikit dan mana tau jem macam raya haji haritukan. Dalam kepala orak aku dah fikir berapa jam la baru tiba KL nie. Tetapi bila lepas Nilai rupanya ada accident di jalan menuju ke selatan. Bodow la driver Malaysia nie yang menjemkan jalan sini sebab tengok accident sebelah sana. Cheese kata aku dalam hati. Lepas je accident tu clear balik. Haih. Akhirnya tadi aku tiba KL dalam masa 5 jam setengah. Okla tu, ada satu masa tu aku spend 7 jam daripada JB ke KL dan siap tukar bas lagi di pertengahan jalan.

Minggu depan ni aku balik kampung lagi tapi kali ini ada peneman seorang manusia. Aku plan nak bawak sebiji bantal sekali supaya syok sikit nak tidur. Selamat pulang ke kampung laman.

ps: jangan suruh aku balik naik kereta sebab itu tak de dalam senarai buat masa ini.

Giveaway seken last this year.

Psst, aku dah setel bagi frame untuk give away lepas. So it's time for a new give away.The question is name ten books that I have read since I started blogging. Please do not include the books that I bought at BigBadWolf ye sebab I haven't read them yet :P. Please state your answers in the comment box ye.

The first person with the right or most correct answers will get this gift.
A set of Mustika Ratu thingies for body.
It contains...

A hand and foot spray which has a very strong smell I tell you.

A tube of shower gel.

and
A tube of leg lotion.

3 of them in a set.

The closing date is on the 20th of December at 11.59pm. Only one winner will be chosen.
Mizzy N has the right to choose the winner should they have the same answer ok.
Now go google the books I have read then. Taaa!

ps: I originally typed two winners but there is actually only one prize for one winner.

Books bought at a sale that I haven't managed to read yet

Me and outtamymind managed to swing by the bigbadwolf sale at Amcorp Mall on its last day. Outtamymind can't live without reading a book every day while I love to collect books. Seriously until now my book collection is ballooning without any sign of stopping while my reading eagerness is usually hampered by me being a sleepyhead (alasan kata oomm).

Since it was the last day books were sold at a low RM5 while magazines were priced at RM3 (buy 5 and get 1 for free). Luckily the books titles offered on the last day were still okay and looking at the price meant that grabbing 10 books wouldn't burn a huge hole in my pocket.

I bought these books mainly because they are cheap and also because _______

I like to read biographies

at first I took and put it back, but then my friend gave it to me and
I took it as a sign to buy it although I don't know how to knit.


Because the title is Tom Jones.

it has soothing tales for the female mind

same reason for this book too.
But the book's back cover was a bit torn.

I think it is about projects that looks good on paper but
is hard to materialize or bila dah buat jadi macam jauh panggang
daripada api.


for the sake of my clueless journalistic need konon.
Or maybe as a prop by giving it rabbit ears so people will think that
I am a well read and serious journalist. Hohohoho


So far I loved reading books with a touch of Indian culture in it.
All the bindis, spices and fish out of water tales entertains me.


I have always craved to know
what's all the reference towards Moby Dick is all about.


Because I love television.


Motivational book for leisure reading.


My buy buy

Ok that's all for today folks.
The End
Finn

reunion edition mozac99

Tengok mozac99 je dah boleh agak berapa umur aku. Senang cerita dah 10 tahun aku meninggalkan mozac (sekolah menengahku). Dah redi korang lily, farah, zura, ninie dan wawa?

Kejap lagi ialah reunion dan rasa macam hari penentuan pula, chewaah... yela setel dah penungguan sedekad nak bertemu rakan sekolah. Kali terakhir bersua mereka dulu semua keding/x matang dan single tapi sekarang dah ada yang upsize/downsize dan ramai juga yang dah berkahwin juge dan mentimang satu dua cahaya mata.

Malam esok kami plan nak bersuka ria atas bukit itu, tapi kali ini aku tak tidur hostel walaupun boleh tidur hostel. Makcik malas nak berangkut segala barang sebenarnya dan ada plak geng nak duduk hotel so mari la berhotelan. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih juga kepada Puan Lily (click la nama dia so dapat gi blog dia :D) kerna telah mengoffer menjadi pihak pengangkut diriku ke sana dan menalipon hotel untuk bermalam jua. Segarland tima kaseh saya kalungkan. Mmmuah cium

Tadi masa aku belek2 koleksi gambar sekolah aku kan rupa2nya majoriti daripadanya dirakamkan pada zaman form5 aje. Tapi nasib baikla ada laman sosial fb tu jadi aku ada gak la can tgk pic kawan2 lain yang ada. Dah nampak tu kena copy and save la lan supaya koleksi gambar kenangan aku dengan senangnya bertambah.

Sempena nak berreunion ini ada gak la organiser mintak pic2 lama untuk dibuat slide show bagi tontonan masa barbeku kot. Tapi aku nye copy semua low quality dan tak sempat nak scan so aku tak bagi la pada mereka. Walobagaimanapung aku kongsi di sini.


1. Tahun 1999 - Debat PPM
PPM ialah Piala Perdana Menteri di mana sekolah-sekolah menengah berasrama penuh zon selatan datang ke sekolah aku (tuan rumah masa tu) untuk bertanding dalam Debat, Bola Jaring, Bola Sepak, Netball dan Hoki. Masa ini sapa nak jadi volunteer pun boleh lagi2 kalau dah form 5 kerana dapat sijil koku.

Masa ini syok sebab kerja aku cuma ambil nama para pendebat dan adjudicators (juri kot) dan baca skrip. Skrip tu isi je la dengan nama para mereka ini. Lagi best semasa pendebat berdebat pasti dia akan mention Madam Chairperson sebagai tanda hormat, rasa mcm VIP plak. Tapi masa ini aku punya time keeper ialah seorang junior yang cun gila ala chinese look maka dia pula yang mendapat perhatian lebih daripada pendebat-pendebat lelaki.



1999 - Malam seribu bintang
Malam ini dinamakan sebegitu rupa kerana ia spesial untuk kanak-kanak form 5 yang nak meninggalkan sekolah. Huh, panjang gila penerangan. Malam ala konvokasion la walopun tak periksa SPM lagi. Kod berpakaian malam itu ialah warna hitam putih dan bebudak perempuan dah siap tempah baju dua bulan awal. Tapi ada kawan aku tu rilek aje sebab event malam Sabtu dia beli baju Jumaat petang. Huhu.

Ini ialah geng satu tingkatan 5 dan satu dorm. Minah hujung tu ialah blogger bernama zurani dot blogspot dot com di mana baru beranak dan keje jadi cikgu. Seken tu pun dah ada anak satu dan ketiga daripada kiri akan berkahwin minggu depan. Aku aje menten tidak berkahwin, bujangness uu.


1999 - Malam seribu bintang
Pada hari ini aku berlari berganti-ganti 4x400 meter dan xc percaya sungguh apabila team aku dapat no.2. Almaklumlah lagi 3 orang tu memang pelari handalan dan aku pula bukan pemecut, maka keje aku masa tu sebagai pelari ketiga cuma maintain pace aje. Alhamdulillah kami menang.
Sehari sebelum tu aku lari 800 meter dan dapat no 3. Masa tu pelari jarak jauh handalan rumah aku boleh bagi aku can menang dalam acara tu sebab dia nak jimat tenaga bagi larian 1500 meter pula. Jenuh lari 2.33 padang tapi nasib baik ada gak menang. BTW orang dalam gambar ramai sangat jadi malas nak tutup mata sekor2. Aku yang tudung putih/hitam tu.


4. 1999 - Makan Ikan Bakar di ....
Pada ketika ini aku lupa dah nama tempat ini. Oh ya Umbai Melaka. Masa ini sebelum SPM juga tapi nak buat sesi beramah mesra dengan kelasmate jadi pergi makan. Semua orang pakai baju kurung malam ni tapi aku dan bestie aku H memilih untuk bersantai. Katanya kod berpakaian santai, maka santai la jadinya.
H dah tunang minggu lepas. Aku agak terperanjat sebab masa tu aku baru dapat contact dia setelah dua tahun berlalu macam tu. Dia tak pergi reunion pula.


5. 2009 - Bertemu adik angkat depan office
Satu hari tu aku pergi office hari Sabtu pagi. Tengah aku jalan ke arah office tetiba ada nampak minah sangat familliar keluar daripada masjid bertentangan dgn office aku dan rupanya adik angkat aku masa sekolah dulu. Dia ini wakil negeri Melaka untuk ♥ MajLiS TiLaWaH AL-QuR'aN PeRiNgKaT KeBaNGSaaN KaLi Ke-52♥ . Aku copy and paste ni daripada tajuk album dia dalam fb, sebab tu ada heart semua.

Masa ni dia baru habis bertanding dan malam tu dia ke Angk@sa@puri sebabnak menyokong adiknya yang masuk Bintang Asli pulak. Memang keluarga berseni la dia ini. Aku pun taktau dia masuk Tilawah, aku tau masa tengah edit Tilawah daripada TV untuk ke tenet. Aku duk forward-forward tape tu tiba-tiba nampak minah muka macam kenal dan rupanya memang dia.

Oklah, aku dah lambat sebenarnya ni. Kejap lagi nak bertolak ke Melaka untuk reunion!

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah