Pages

A repost sbb x sempat nak mengarang. Malam2 kang aku karang lagi ok. C uuu.

Pada Hari Merdeka tahun 2008 aku berjaya juga sambut Ambang Merdeka kat Dataran Merdeka setelah bertahun duk sambut kat Shah Alam. Selepas je habis kiraan ke detik Merdeka terus keluar lah bunga api grande-mande.

Selesai saje orang semua berduyun-duyunlah pulang, kami yang duk tengah nie kenela tunggu kejap. Tengah-tengah tunggu line clear aku ternampak family nie.
Mula-mula aku spy je sebab segan nak ambil gambar dia.
Tapi pas tu ada plak orang ambil gambar mereka so aku pun join sekaki.

Tima kaseh kak. Sungguh patriotik kamu.
Merdeka!love


Warning : Oleh sebab aku xde gambar baru untuk merdeka tahun ini sebab sambut kat rumah maka dengan jimatnya aku recycle aje posting memori ini. Ini posting asalnya.

24 hour of patriotic songs!!!

Start 12.00 pm, 30th August 2010 (today)
end 12.00 pm, National Day, 31st August 2010

:)

Vampire Sux - my review

In a review I read recently in The Star (Malaysia) paper the writer questioned about the target audience of the movie. The movie is titled "Vampire Sucks" and is 90 percent lampooning the Twilight so it must be aiming at people who hates the Twilight movies. He also said that since anti-Twilight don't watch the movie they will probably not notice the quirks of the movie like how Becca speaks with " constant Emo pauses and stupid angst ridden performance" as one IMDB user states it. I haven't found the article yet, I'll attach it later.

However he had not thought of people who are open to watching all kinds of movies hahahhahahahahha, like ME! I watched all three Twilight movies in the cinema and read the first two books but I resented the movie too. It was too mushy for my liking, like how a 14 year old girl thinks and surprisingly it became the hottest movie of the decade. One man's poison is another man's snack kot.

Vampire Sucks contains everything one knows about Twilight, it has the angsty Becca, the blinged Vampire Edward, the wolfboy Jacob who often bares his chest because of his contracts, the clueless Becca's father and the perfect looking Sullens.

The director did it the easy way by using the Twilight movie template and putting their ideas in it making it their own. At one point the movie feels like Twilight and i almost feel the loneliness of Becca when she lost Edward. Hahahhahahahhahahaha. That's gross.

Ok. If you are looking for a hilarious movie but never watched Twilight then you would probably be lost on some of the things spoofed in this movie. We laughed heartily just by noticing the Becca's " constant Emo pauses and stupid angst ridden performance" hahhaha. She had the voice and perfected the art of Bella Swan's movements in Twilight. That alone made us laugh. But then one can't actually judge how an audience sees a film. Like the malay saying "lain padang lain belalang, lain orang lain ragamnya" which means "Different field has different grasshoppers, diffferent people has different habits". So watch it at your own risk hehe.

vampire sux

Malam nie nak tengok vampire sux. Daripada video trailer kat imdb dot com tu macam hebat penerbitan dia dan tak kelihatan mcm spoof murahan. Hehe, spoof memang la ada alasan nak buat murah2 sebab memang tujuan dia nak memperbodohkan muvi tu tapi kalau spooof high kualiti lagi bagus. Berbaloi la aku bayar sepuloh ringgit nak tengok kat wayang. Malam kang insyaAllah aku akan update. Ok nak senaraikan la apa cite x sabar nak date sua tiga hari nanti nie.

1. Pasal vampire sux.
2. Pasal dapat rumah baru, yeyye! aku dapat rumah baru akhirnya.
3. pasal aktiviti ramadan kompeni aku.

ok tata.

Now blogging seems like a syok sendiri thing

Aku rasa dari semalam macam aku syok sendiri plak blogging nie. What the heck memang blogger ialah manusia yang cukup syok sendiri untuk cipta ruang dalam dunia siber bagi mengutarakan hujah2nya. Oklah babai. Selamat berpuasa, buka dan sahur.

Eja ramadhan ke ramadan?

1. Daripada mula start berpuasa duk fikir ejaan Ramadhan ke Ramadan yang digunakan. Rasanya dua tiga tahun lalu dah distandardkan Ramadan tapi tak ada arahan semasa so guna aje Ramadhan.
2. Bersahur memang mencabar la nak bangun. Kalau bersahur pada hari keje x tido dah sebab tak nak terlajak.
3. Karaoke tengah malam dengan bestie and husband. Tapi x berjaya nyanyi lagu last "Selamat Hari Raya" sebab dah lebih pukul 3 pagi. Memori best sebab ronggeng lagu Suzana dengan Waka Waka dan Duhhh masa dorang duet lagu Safura dengan vokalis May.
4. Belajar masak le apalagi. Tapi sebab kadang2 balik rumah dah lambat maka tak ada masa nak masak :(
5. Masak dan buka puasa dengan ibu mertuaku. Thanks mak, you are awesome.
6. Tak sabar nak dapat bajet balik JB, lepas gaji la kan jawabnya.

Baby dumping case even during Ramadan

This post contains rage fest words so be caution. You can now say bye bye or read on.

So crime happens all the time. A holy month like Ramadan does not make people refrain from doing bad things like dumping their babies in the trash. Sighh... I wonder what type of person throws away their baby away like that. How do they spend 9 months carrying a baby and despising the baby so much that they threw it away as soon as it arrived. From this aspect maybe abortion seemed like a much more reasonable thing to do than killing it after it is 100 percent complete. But after reading an article and looking at how they snip the foetus into pieces to expel it from the womb, even abortion is a cruel thing to do. In this context I jump from being anti abortionist to pro choice.

Just google Malaysian online newspaper about baby dumping and there are plenty to read about. The most horrifying things are the pictures of course as pictures tell a thousand tales. The dead babies with insect bites, head injuries and bloated bodies make your appetite say bye bye. Luckily I saw it a few a days ago when I was fasting so no need to form a search party and find my appetite.

I salute the parents who sent their baby to the baby hatch. They are responsible enough to accept that the baby needs to be tended and not be abandoned. A baby can't run within hours after birth like animals do nor has it egg yolks which can sustain itself in the few days after birth. They are designed to be dependent on other humans. That's what your breasts are for young ladies, not just to be massaged by your hormone ravaged boyfriend during playtime. Suckle your babies not just suckle your useless dumbass boyfriends.

Years ago I watched a Tamil movie about a young mother who gave birth and the baby was taken away by her family and given to someone who has no child. In the middle of the night the mother woke up and realized that her breasts are leaking. She cried because she never had the chance to cuddle her baby nor breastfeed it. For the mothers who dump their baby, how do they feel when they are alone with their feelings? More alive because the burden has passed or sleepless nights of torture, or longing for the baby?

I am not a big fan of babies right now as I don't really know what to do with them. I never had a chance to tend babies as my only younger sister is only 2 and a half years younger than me. Then I went to boarding school and spent months away from home, when I am home there were no babies available. But I think if I ever have an illegal baby I won't throw it away. I'll drop everything in my present life and run away to a pregnant woman shelter maybe. I'd rather build a new life around the baby than leave it to death.

But be warned that when I have one of my own or maybe if I have to adopt one someday , I will give all my love to her/him. Babies are fragile and it needs all the love it can get. My future baby I will love you with all my heart when you finally arrive in my hands. Baby, baby, baby, uuuuuuuuuu.

Hmmm, that is easy to say now. I am married and have gone past the chances of having illegal sex and hormone raging fest. I tell u when you court the same guy for 6 years there is always the chance of doing the 'horizontal tango'. But somehow we never did anything like that and I thank my mother for instilling those morals in me. I may not be the best virgin in the world then but I keep reminding myself about the consequences of 'dancing without the actual rhythm' every time I when on a date with him. But he is also one cooperating dude always keeps things in check and balance. Thanks for that babe.

Most times I told myself that a baby born out of wedlock will lead a tough life because of her or his origins, and I have no right to put such a huge burden on a child's head. And I am afraid I will hate that child if he/she is conceived out of wedlock and seeing her as an evidence of my sin will make me treat her badly for the rest of her life. Stupid thoughts someone may say but it saved me from myself and saved an 'unexisting' child maybe.

A recent report said that near 500 baby dumping case has been reported since a few years back and from that number more than 200 babies were found dead. This is a gruesome statistic and with every death there is a pair of murderers behind it, the father and the mother. They should be treated like murderers according to how they left the baby to death. Even if the baby is not dead and survived they are still attempting murder and that is sad.

Sad sad sad. Ok I'll rage another round in part two. Time to break fast now. Bye bye.

You can all go f*** yourselves

The baby is considered an evidence of sin and so thrown away hoped to be never revealed
The mother is the sinner who walks away and hopes that everything will be normal again
The father is the bastard who sows his seed but destroys the crop he has proudly yield
Because what they did is the ultimate sin, die you bastards, go die and go f*** yourselves till the sun shines no more
maaplah pose2 ni duk sbut f word itu.
yang penting menyampah aku.

Format posting blog

Aku singkap majalah Remaja semalam dan ada tulis pasal format posting blog. Kena ada
  • Pendahuluan
  • Fakta
  • Huraian
  • Penutup/Kesimpulan
Aku cuba untuk menulis stail mcm tu, tapi selalu time tengah2 tu hilang feel plak. So selalu kesimpulan xde, so rasa mcm tergantung. Penat juga nak mengarang nie. Okla wa nak chow to another meeting depan opis nie je. Tata.

Kontroversi baju kurung

Beberapa bulan lalu apabila aku mula mengenali An@ R@falli yang memakai baju kurung mcm biasa aje aku rasa sbb baju kurung ialah pakaian wajib ke kuliah dan kerja masa kini. Masa tu pula baju kurung kain cotton kembali glamer sampai ada yang mengaitkan baju kurung dengan gerakan independent anak muda negara nie. Tak kisah indie lagu atau indie gaya hidup.

Bagi aku yang telah didisplinkan untuk memakai baju kurung setiap Isnin dan Jumaat di UiTM, memakai baju kurung bukanlah sesuatu yang gempar. Ia bukan fesyen nak saje mengada-ngada aje tau. Uniform sekolah dah semestinya baju kurung dan malam masa nak pergi prep (kelas persediaan buat kerja sekolah) pun pakai baju kurung juga. Masa tu siapa yang masuk ke asrama dan tak ada baju kurung akan menerima dermaan baju kurung daripada sedara mara yang ada banyak stok baju kurung lama. Bagi aku yang beribu kan seorang tukang jahit freelancer ini laju je mak aku cukupkan stok baju kurung aku untuk dipakai hari-hari.

Dalam blog mana tah dua tiga bulan lalu aku baca ada orang tuduh baju kurung cotton sebagai 'indie' la konon. Eh hello?? Ko tau tak baju kurung tu pakaian wajib pergi kelas. Lagi2 la kalau hari Isnin dan Jumaat macam kat UiTM tu. Kadang2 baju kurung menjadi penyelamat sebab tak payah fikir panjang nak pakai apa tapi kalau dah tiap2 minggu asyik pakai baju tu pengsan juga. Masa aku sekolah aku tergezut bila ada kawan aku sebut dia ada 20 helai baju kurung. Padahal aku hanya ada dalam 12 aje. Maka untuk elakkan pakai baju yang sama dekat2 hari aku akan pakai ikut urutan. Hahaha, iye ke? Selalunya aku pakai baju kurung ikut kaler mood hakikatnya.

Kain baju kurung memang murah sehingga RM8 pun ada lagi-lagi kalau kain itu ikut musim macam kain yoyo, kain ala saree dan kain-kain lain yang datang dan pergi. Masa mula2 jenis kain ini memasuki pasaran harganya mungkin RM50 empat meter dan kemudiannya akan keluar pula versi murah dan lama2 bila kain baru nak keluar, maka kain pesen lama ini akan dijual 3 plastik RM20.

Selalu bila kawan2 aku buat liputan Persidangan UMNO mesti nak membeli baju kurung RM10 sepasang. Bila beli mesti nak komen 'baju murah tapi upah jahit mahal'. Hahahha, dalam satu kedai kain aritu pun aku dengar benda yang sama. Mak dia kata pada anak dan suami dia "Kain memang murah tapi nak upah dia mahal". Bayangkan mak aku pun amek upah RM35 satu baju kat JB tu sementara kedai Cina amek upah sampai RM55 sepasang. Nak murah belajar jahit la tak pun beli baju siap RM30 nanti. Ade je yang cantik2 kalau pandai cari.

Baju kurung kalau cutting dan kain tak kena tempat boleh menjadi seksi. Lagi2 kain jenis chiffon yang jarang dan dipakai dengan singlet aje sekarang. Masa aku sekolah dulu singlet perempuan dipanggil 'simis' dan aku tak tahu apa nama sebenarnya sahaja. Biasala satu sekolah mesti ada slang-slang tersendirikan. Fuhhh kalau tak pakai simis lagi hebat pemandangannya.

Kadang-kadang bila lepak tengah-tengah bandar dan melihat keadaan sekeliling maka akan ternampak lah kaum wanita berbaju kurung pelbagai reka bentuk. Bila mereka mula bergerak maka akan nampak la liuk tubuh mereka dan masa nie baru la sedar baju kurung tu seksi. Serius ko boleh nampak boobs and butts sexeh. Aku memang mata keranjang sikit. Hehehe.

Apa pendapat anda tentang baju kurung?

Saya sedang cuba untuk mengarang sesuatu story

Tunggu kejap ek

Jika kau fikirkan kau boleh

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau pasti boleh melakukan

Itulah lagu yang dah klasik sangat untuk kita dengari di corong telebisen ketika ini. Dan aku sebenarnya dah lama tak dengar lagu ini. Jadi bila tiba-tiba aku terdengar lagu ini keluar daripada tv kawan aku yang jaga kandungan web TV2 terus aje rasa macam segar dunia. Seriusly aku suka lagu naikkan semangat tahun dulu-dulu macam lagu "Senyum seindah dunia" dan lagu corny dengan bunga matahari senyum "Alhamdulillah syukur nikmat, Malaysia maju rakyat selamat.

Aku dah cari lagu ni dalam yuuutube tapi x jumpa version yang ok utk publish sini sbb bakal mengundang kontroversi. So ini ialah versi yang telah dirockkan yang disampaikan oleh Amuk. Enjoy. Happy holidays dan selamat berchoti.

Kurang sensitif

Sensitiviti akan menjadi kurang apabila terlalu lama sangat berkapel/kawan dan juga kerana mengaplikasikan komunikasi secara terbuka. Contohnya macam komunikasi aku dengan husband aku pagi tadi. (Hehe langgar sedikit perkara yang aku sebutkan dlm pos terdahulu)

Pyan (Husband) : Bestnya, tak sabar nak buka puasa dengan mak hujung minggu ini. Rasa puasa lebih berkat dapat bukak puasa dengan dieorang nanti.
Mizzy N : Puasa bukan amalan individu ke, kalau macam tu tak dapat buka puasa dengan dieorang akan kurang berkat puasa. (TETIBA DALAM PALE OTAK TERFIKIR, MAK OOII TOO DIRECT)
Pyan : Memangla. Tapi rasa lagi bahagia kalau dapat bukak pose tengok muka ayah bonda.
Mizzy N : Adeh babe, hahhaa direct sangat cakapkan. Ok, tukar ayat.
Best la juge kan dapat bukak puasa sekali sekala dengan keluarga.
Pyan : X pe ok je.

:)))

Ayat kena lebih manis. Namun kejujuran itu tetap ada di situ. Oh yeah. Bye.

Perkara-perkara, yang aku kalau boleh tak nak pos langsung dalam ini blog

Post ini mereflek diri aku dan bukan pendapat aku tentang blog korang. So jangan salah tafsir pasal apa yang aku tulis ini sbb tadi ada orang dah tafsir. Pakai kamus dwibahasa terbitan mana pun aku tak tau. Tapi peduli la, di penghujung hari ini blog aku sooo suka hatila.

1. pasal bos aku. sbb kiteorang keje bahagian website. kalau aku beria-ia cerita pasal bos aku mesti suatu hari nanti dia akan dapat trace dan baca. tapi melainkan kalau benda itu rage nak mati punya isu mungkin aku akan reconsider.

2. perasaan tak puas hati kat adik-beradik dan kawan-kawan rapat aku. selagi tidak isu serius ok je kot tapi jika serius baik aku suarakan atau forever hold my peace dalam blog dan realiti.

3. komentari tak berasas pasal isu negara. sebab aku kan penj@wat @wam maka kena la pratikkan self censorship. dan sebagai ala-ala wartawan kena buat kajian dahulu sebelum cakap pasal satu2 isu itu.

4. pasal personal life husband aku. part ini aku kena cuba untuk tidak menulis sebab kadang2 ada terlepas juga. blog ini ialah mengenai aku dan oleh itu aku akan minimukan kehadiran dia dalam blog ini.

5. gambar2 yang aku curi dari tenet sbb takut la tau, sbb mana tau gambar tu ada hakcipta dan aku guna sukeati aje. kalau boleh aku nak guna gambar sendiri aje, kalau bolehlah. kalau tak mungkin kena langgar kot benda nie :P

ok itu aje. selamat makan tengah hari.

Pictures from my wedding day

Showing respect to my husband right after we became husband and wife



The tok kadi briefed us on marriage life and then told us to get our marriage license from the religious department after two weeks time. He also jokingly said to go get our marriage license together with my sister who was married a year ago but who have not taken her license yet.



Bersanding. Symbolically we became the king and queens of the day


=
My wedding shoes.



On our way for our outdoor photoshoot after the wedding party.



My garden inspired pelamin.



Right before I bersanding with my husband. The pengapit and tukang kacau covered my face and made the groom undergo some minor tests before he can sit beside me happily.


I am very thankful for each and everyone of them who were involved in my wedding day.
I love u all.

Apa terjadi Pabila guna Gugel Translate

aku baca blog kawan aku, melalui google translate dan.. ini hasilnya. hahahaah


artikel beliau

AKU GAK TERER EH

Hmmmm .....

Aku dan kawan aku - sesi photoshoot secara bermalasan.

Ada ada kawan baik selamanya (bff). Kawan aku kata aku akan bergerak jauh dengan dia slowly sebab biasa la dah kawen mestila tarikan graviti akan lebih kepada suami. Aku tak berani nak kata aku akan sentiasa ada di situ untuk bersosial dengan dia macam zaman aku bujang dulu. Yela alangkan aku bujang pun asyik berdating, inikan pula selepas kawin.

Apa yang aku cuba untuk buat ialah memantain persahabatan aku dan kawan aku, macam definition public relations tu "the deliberate, planned and sustained effort to establish and maintain mutual understanding between the organisation and its publics". Macam mana aku dengan azyze, mungkin macam itula hubungan aku dan dia harap2nya di masa akan datang.

Walaupun mungkin jarang berjumpa tapi harap2 bila bersosial ngam macam biasa. Bongok la sape kata persahabatan tidak memerlukan usaha, semua bentuk perhubungan kena ada usaha. Dah ada suami dah ada anak pun tetap kena ada sahabat bff. :)





Aku dan kawan aku.



Ini kawan aku.


Sentiasa jeles dengan kamera dia yang power dr kamera aku.
Haha, tapi aku liat bebenar nak keluarkan duit dr institusi kewangan itu
untuk mendapatkan adik kepada kamera ini.



Kasut ala indie dipakai penerbit ala indie.



Kamera yang yummehh sekali lagi.



Nie hobby dia zaman ini, berbb dan berfb.
Esok sanding leher teleng tanpa perlu makan leher ayam. Huahaha.
pics by Mizzy N




Ini aku.

Ini aku, pengantin baru maaa.



Spek pun baru, baru dalam 2 bulan gitu.



Wajah haruslah cover baekkkk punya.



Aku nye photographer kat Johor suka benar suruh aku buat pose begini.
Hahahaha tak nampaklah muka ai yang mekap tebal tu kan.



Nak zoom in ke zoom out?
Korang rasa kami shoot kat mana?
Laki aku kata mcm di Sunw@y Pyr@mid.
Tetttt bukan!
pics by my bff



The back story

Hari tu aku cuti, tapi serupa aku gi keje jugakla sbb aku ikut kawan aku shoot program dia. Seronok sihhh kadang2 tak gi keje tapi buat hal lain. Aku nak duk rumah pun hubby aku keje gak so aku merewang la buat keje amal.

Kawan aku shoot sempena bolan puasa aktiviti sekumpulan warga emas pergi shopping. Itu nanti aku cerita dengan panjang lebarnya. Insaflah juga masa melayan warga emas nie tapi sebab dorang syok shopping dan banyak ragam maka kuranglah sikit rasa nak menangis secara live .

Seterusnya selepas bawa makcik2 dan pakcik pergi shoot kawan aku pergi shoot agenda pemberian hamper kat satu kilang nie. Selepas habis kami tunggu la van nak balik. Memang lama la kena tunggu sbb van tu pergi hantar warga emas tu balik kat Puchong dulu dan barulah patah balik amek kami.

Sesambil tunggu tu kawan aku nak la amek pic dengan sebungkus roti jin kat sana. Tengah2 kawan aku posing tetiba tah apa dia nampak sangat lah yang menariknya, maka dia terus nak amek pic kat dinding luar pejabat kilang tu.

tu dia mak limah melenggang



rupanya dinding hebat
memang sebijik macam kat Sunway Pyramid.

Apa saja untukmu

Lama gile x update. Satu reason sbb laptop aku tertinggal tapi dah ada kat KL sbb mak aku bawak datang sini minggu lepas. Maka mulai esok insyaAllah aku akan berblogging macam biasa.

Pada minggu lepas aku dinikahkan dengan pakwe of 6 years aku. Semalam aku bertandang ke rumah keluarganya pula.

Alang-alang tu nak kongsi gambar berikut. Nie kawan aku ambil sekali masa aku buat photoshoot luar kat Hutan Bandar JB.

Gambar pertama ini x edit.



dan

Gambar kedua dah diedit olehku.

Aku percaya kalau ada minat boleh je jadi photograher. Kawan aku nie ada can boleh jadi photographer amatur nie. Nanti aku ajak dia gie amek gamabr lepas aku dah grab D90 sebiji (berangan sejak 3 bulan lalu!) so dia bleh guna kamera canon aku utk cuba dan jaya.

Terima kasih kepada semua yang follow saya. Tetiba dah ada 2 lagi follower. Thanks korang.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah