Pages

All Hallows Eve

Daripada kecik aku suka tengok pasal halloween dalam filem-filem barat dan baru hari ini aku tau ia disambut pada 31 Oktober 2010. Eh itu hari Ahad, esok la tu. Kalau nak tau lebih lanjut pasal apa itu halloween maka tengok sini kat wikipedia. Halloween berasal daripada All Hallows Eve yang bermaksud malam sebelum All Saints Day yang merupakan hari cuti di United Kingdom, Canada, Ireland dan United States.

Filem yang paling comel pasal halloween aku pernah tengok ialah Hocus Pocus (1993) yang dibintangi Thora Birch, Omri Katz, Bette Midler dan Sarah Jessica Parker. Mula-mula tengok kat tv dan rakam dalam VHS dan ulang lah tayang 88 kali lagi. Dalam filem ini aku pertama kali dengar orang rujuk Halloween sebagai All Hallows Eve.




Filem ini tahun 1993 tapi aku tengok lepas 3 tahun di kaca tv. Ia dibintangi oleh Thora Birch dan Omri Katz sebagai adik beradik yang menghidupkan semula 3 ekor nenek kebayan jahat yang telah dihukum bunuh semasa Salem hot dengan aktiviti sihir sekitar tahun 1692.



Omri Katz dan Thora Birch

Dalam cerita omputeh kalau anak ada dua orang aje abang mesti ada adik perempuan manakala Kakak ada adik lelaki.

Omri Katz berlakon pula dalam siri cinta hantu remaja Eerie Indiana manakala aku suka tengok Thora Birch sebab dia suka berlakon filem pelik-pelik macam Christina Ricci.




Thora Birch

Aku baru tau dia sebaya aku rupanya. Menurut cerita, mak dan bapa dia nak namakan dia Thor sempena nama dewa petir tu dan juga kerana dia lahir hari Khamis/Thursday. Tapi sebab dia ialah perempua jadi mak bapak dia femininkan kepada Thora. Dia ada saudara lelaki bernama Bolt. Office mate aku ada ayah nama Ribot. Dia kata memang nama tu sempena ribut taufan tu.



Sarah Jessica Parker, Bette Midler dan Kathy Najimy.
Sarah, Winnifred dan Mary
Sarah kononnya ialah nenek kebayan paling comel antara tiga ni.

Tiga ekor nenek kebayan yang berhasrat untuk mengambil alih dunia moden menggunakan kaedah sihir. Seiring teknologi masa kini, dorang terpaksa naik pembersih vakum menggantikan penyapu dorang yang dicuri oleh kanak-kanak kecil.

Semasa nenek-nenek kebayan ini bangkit semula ialah pada malam halloween dan bila mereka ke sana dan ke mari tengok dunia orang semua tak hairan. Sebabnya malam halloween kan semua orang pakai baju beragam jadi tak la pelik sangat kelihatan.

Aku rasa macam best aje pergi rumah ke rumah pakai pakaian beragam. Korang rasa ada tak anak-anak yang nak buat macam tu tak masa raya nanti. Dorang memang pasti akan pergi ke rumah ke rumah untuk minta duit raya, alang-alang pakai la baju fancy schamncy kan.

Kalau di Barat boleh tengok dalam tv bebudak pakai uniform dan diawasi mak bapak atau abang kakak beredar dari rumah ke rumah. Bila tuan rumah bukak pintu mula la jerit "Trick or Treat!" dan ruan rumah akan jerit ketakutan supaya budak tu berusa teruja. Kalau comel macam puteri ke apa kena la puji. Lepas tu tuan rumah bagi gegula dan cokelat yang mana akan menggembirakan kanak-kanak. Dalam hal ini Willy Wonka aje yang akan menangis sebab x dapat makan ceklat sob sob.

Dalam majalah apa tah baru nie aku tengok anak ada artis nie anak dia akan beraksi sebagai Lady Gaga siap rambut palsu separh blonde dan separuh pink. Kalau kita ada tak yang nak pakai beragam macam artis, kalau korang nak pakai macam siapa?


Ini tatu ya. Sanggup mengorbankan kulit untuk lukis hantu.

Kat Malaysia nie Halloween disambut secara kecil-kecilan. Selalu orang pakai pakaian beragam masa parti-parti aje. Best jugak buat parti bertemakan pakaian beragam sebab boleh berangan-angan lebih sikit. Kalaulah ada parti pakaian beragam dan korang tak ada idea, apa kata berpakaian dan datang sebagai identiti facebook korang.


Add as friend?

Kalau tak nak jadi facebook, boleh jadi youtube, myspace atau mana-mana laman web kegemaran korang.

Ok, adieu.

main main nama filem 1

Judul filem, buku dan lagu di Malaysia ada pelbagai bentuk, ada yang nak gah gila sampai rasa macam best aje bila sebut banyak kali lagi-lagi semasa promosi seperti Rempit V3: Bla, bla dan bla, Evolusi KL Drift dan . Ada pula yang satu perkataan seperti Estet, Belukar dan Pensil, pendek tapi objektif. Manakala di seksyen sebelah sini pula banyak yang menggunakan perkataan Cinta seperti Cinta, cuti-cuti cinta, selamat pagi cinta dan cinta kolesterol.

Semalam masa aku gila mentweet secara siput aku dapat idea buat gini, main dengan judul filem dan lagu.

Siapakah yang akan sentiasa di sisi kamu dari dulu sampai sekarang?
Kekasih awal dan akhir

Apakah yang bersejarah dan bertanduk?
Lagenda budak setan

Kamu sedang berbulan madu di Langkawi, book hotel tepi laut. Semasa matahari terbenam kamu boleh lihat apa?
Senja Nan Merah

Apakah yang kamu pasti tidak dapat ucapkan setelah one night stand?
Selamat pagi cinta

Mak kau dah masak, ayah dah siapkan meja jadi selepas makan kau kena buat apa?
Cuci-cuci

Anak lelaki sulung encik Ali ada adik pada tahun 92, maka anda boleh panggil dia?
Abang 92

Ok itu je, sehingga jumpa lagi dalam no 2.

nanaowrimo dah dekat

oh nanowrimo is near.
so i willl concentrate most of time for it come November.

aku tatau lagi jenis karangan yang akan aku hasilkan.
mungkin aku akan buat draf untuk panduan dulu.
atau mungkin aku akan tulis ikut perkembangan semasa,
membuat plot dan merubah arah tuju cerita sambil-sambil menaip tu.
yelako 30 hari kena hasilkan 50000 tak cramp jari jemari menaip.
apa itu nanowrimo, nantikan 1 november.

Jalan-jalan jadi penembak gambar di KL

Walaupun dah kahwin aku tetap jugak nak amek gambo. Nasiblah baik suami aku pun budak foto maka dia memahami la kehendak Mizzy N yang gedix ini.

So hari sabtu hari tu lepas aku ikut suami aku pergi melaporkan Hari Koko dan Cokelat Malaysia di MdVeli , terus aje aku pergi jumpa kawan-kawan kamera aku untuk jalan-jalan sekitar KL.

Inilah hasil 60 minit melepak di KL. Langit cun gile pulak. Eh, mestila ada edit-edit sikit kan hehe.


















cantuman 4 gambar



Aku jumpa blog nama sama tapi wordpress

Aku google mizzyn lalu terjumpa blog ini. Penulisnya buka blog untuk kerja sekolah tapi tak update.

Bali, cerita terlambat

ari tu aku pergi ke Bali selama 4 hari, lama dah tak ingat bulan berapa tapi masa bujang lagi la. Semua sekali aku belanja dalam RM600 sahaja. Jimat sebab kebanyakan kos kongsi bertiga, jadi duit spare semua boleh simpan ke arah beli lebih banyak souvenirrrrrrrr.

Kalau dulu duit rupiah lempar sana sini je, sekarang simpan sebab mana tau tetiba ada plan nak pergi ke sana lagi. Budak-budak office aku dah berangan nak pergi Bandung next year. Kena prihatin pada jualan murah Air Asia sekarang ini.

Ahli rombongan sampai Bali waktu dah malam jadi terus cari hotel, memang murah gile punya hotel la cari ni sebab untuk tidur aje. Tapi tidur-tidur pun kena atas katil. Kalau tidur atas lantai sakit badan oooo lagi-lagi kalau selepas berjalan sehari ke sana ke mari.

Lepas je selesai sewaan hotel cari kereta sewa. Sebab kawan aku berani nak memandu jadi sewa la selama 2 hari. Seingat aku duduk situ tiga malam rasanya. Kereta kami sewa tu nama dia Karimun (edit dah). Gambar jip pun tak ada pulak. Lain kali ambil gambar la sebab jip tu jarang nampak di Malaysia ini.

Huhuhu, aku sebagai pengguna jalan raya tiada lesen hanya menjadi penyumbang duit minyak ajelah kan. Hahahahaha, uuuu :( Ok jangan sedih lama mari bercerita.


Muka koma tak reti drive.



Mula-mula kami tuju tempat jauh dulu. Kawan aku cadangkan pergi satu pura nie yang terletak jauh di atas bukit, Pura Besakih namanya. Rasa nak ke sana tu macam lama sangat. Sebab dah pandu kereta sewa sendiri maka sesat sana dan sini la. Namun bila sesat dapat pula menikmati pemandangan tanaman di bukit bukau. Bila ada keadaan best aje berenti.


Tapi x bestnya sebab ada ramai penjual barangan cenderamata. Aisehman dorang nie memang jitu nak menjual, jadi kau akan rasa macam kena paksa beli.



Sorry la tante, nanti gwe beli lain kali saje ye.

ini tempat manyak sejuk, kereta tak ada air con pun tara papa yeah.


Selepas salah masuk jalan, marah-marah kena pau secara tidak sedar oleh guard tempat masuk tu dan ada pulak sesi menukar wang Malaysia ke wang Indonesia dengan tour guide di situ (nak pergi tukar duit kat bandar mau sejam lebih baru sampai), kami pun jumpa jua puranya.


tadaaaa!!!
Close up



Tadaaaa!!
Full shot
gambar nie rembat daripada tenet sebab aku takde amek macam nie.



Di situ ada budak nie minta derma dengan emak dan adiknya. Bila aku buat muka tak tau dia pergi selit sekuntum bunga kat ikatan kain aku dan minta simpati. Aku ambil bunga tu dan selit kat baju dia balik hohohoho. Terus aje dia tak kacau aku dah.



Ini bukan tarian pendet, ini posing maut berpario.


Oleh kerana ini ialah tempat suci mereka maka kena la pakai kain untuk menghormati tempat tu. Kain ni aku beli siap-siap semasa dalam perjalanan lagi dengan harga kurang Rp20,000. Kalau sewa di sini kos dia Rp15,000 macam tu la. Baiklah siapkan kain awal-awal sebelum datang. Kawan aku sorang pakai jeans jadi dia kena pakai kain ikat pinggang, itu pun sewa jugak tu dalam Rp10,000.

Masa nak masuk tak ada bayaran tetapi kena derma. Orang kat pintu masuk tu kata ikhlas tapi bila tanya berapa ikhlas tu dia kata ikut suka kau la. Ikut suka kami nak bagi Rp50,000 aje (RM18 mcm tu) tapi dia tak rela dan siap tunjuk buku pendaftaran orang dermakan lebih daripada jumlah itu lagi. Aku rasa kiteorang bagi dalam Rp70,000 aje kot. Yela lepas tu mesti la kena bagi tips kat dia punya tour guide pulak kan, haruslah ikhlas je kan :D

Huhuhu bila kami buat aksi kedekut, dorang duk kata Malaysia pelancong kaya. Kiteorang balas la kata kalau kaya tak pakai cabuk-cabuk macam ni tapi dorang tak percaya. Tapi mungkin ada benarnya daripada satu aspek sebab masa duk borak2 dengan teksi drebar Surabaya dulu, dia kata gaji driver macam 1 juta rupiah aje sebulan, itu macam RM360 je lebih kurang.

Saya yang suka bergambar.



Ini la guide kami, baru 16 tahun lepas tu macam remaja lain di Malaysia suka main handphone. Bila kami sibuk shoot gambar sesama sendiri dia mula la tengok handphone main mesej kot. Bila kami buat lawak sesama sendiri dia gelak-gelak kata macam Upin & Ipin. Kat sana glamer sungguh kartun nie.



Rasa macam sweet aje bila tengok situ ada bunga raya, masa nie aku dah lama tak nampak bunga raya. Tahukah anda bunga raya baru je celebrate tahun ke 50 jadi bunga kebangsaan 30 september lalu.


Saya juga suka mengambil gambar haha.



testing camera orang lain. gigi maintain bersusah payah.



Nie kaki kawan aku dan tatu sementaranya. Kami lukis kat Sukawati tempat membeli souvenier on the way ke Besakih. Selepas aje habis lukis datang pula pelukis tatu lain yang menawarkan harga lebih rendah untuk tatu seterusnya. Mak aii walaupun 1/2 harga daripada tatu pertama, berapa banyak tatu aku nak lukis atas badan wei??



Anjing di sana. Saje nak letak juga.




Semasa perjalanan turun matahari dah agak terbenam jadi memang gelapla. Maka kami cepat-cepat ambil gambar dengan bukit bukau pertanian di situ. Memang mimpi indah la pemandangannya. Bila tengok jauh ada rasa macam nak klik ala-ala main farmville pun ada.


Sampai aje ke bandar kami pergi tengok show tempatan pula. Aku lupa kisah apa nie. Ada orang baik, ada orang jahat, ada pembunuhan, ada percintaan, cukup la drama semua.



Ni pula malam sikit, lepas balik tukar baju. Masa nie jalan-jalan cari makan kat depan pantai kuta tu. Pantai Kuta malam-malam ombak besar. Tatott nak mandi lebey-lebey


Hebat betul, beach boy ni sebab malam-malam pun tak pakai baju. Oh patutla badan dia kelabu sebab sejuk banget malam-malam bertebeng. Hahha, mak aku selalu kata bertebeng kalau tak pakai baju. Tapi aku tak pasti itu perkataan datang mana, jawa ke? Entah.



Datang Bali kena amek pic dengan artifak di sana, lebih-lebih lagi Hard Rock Cafe punya.



Esoknya bangun pagi pergi Tanah Lot yang jauh itu.
Yippeee.



Mesti la nak berdrama kan di sana. Aku sungguh suka ini gambar.



Kawan aku berdua nie sibuk nak membeli lukisan juga. Lukisan sana boleh ditawarkan dengan harga yang hebat gila. Daripada 400,00 kawan aku dapat 200,000 macam tu. Dalam RM72 aje lukisan besar.


Kat sana aku tak beli lukisan tapi terpana melihat ini. Apa dia, shhhhhh hahahaha.



Ye, baju merah itu aku dan tudung merah tu Yuyue yang sedang memilih barang.
Yang sedang menghambek gambo ialah sang out of my mind.



Memilih kraf, Ahaha posing je lebih. Beli sikit aje.



Malam pula makan kat Sanur pulak. Banyak gila makan, sampai mengah akhirnya.
Burppppp.



Makan sampai pecah perut sambil di ayat oleh seorang mamat pelayan nie. Bila dia tanya nama kami siapa, kawan aku suka hati aje labelkan kami Bunga, Cinta dan Lestari.

Sebelum nak balik mamat nie bagi ayat baekkk punya kat Cinta aka Out Of My Mind, aku reka semula ayatnya sebab dah tak ingat apa ayat yang tepat "Saya nak tengok awak lama-lama biar ingat, gadis yang cantik perlu diingati". Hahahahahahhahahhaha. Ngurat ye mas?



Hari sebelum balik tu kami bergegas ke pasar waktu pagi cari barangan souvenirrr last menit. Kat sana kami dapat jugak naik kijang dan round2 jalan shortcut dari Kuta ke pasar tu. Di tepi jalan boleh nampak ramai menjual buah berangan, nyammmy.


Last kopek nak melawat Kuta. Tak boleh mandi sangat sebab ada bendera merah amaran dikibarkan di pantai. Tapi bab berangan bergambar no 1 la kan.



Haihhh habis dah perjalanan. Aku dah serupa orang pantai sebelum balik, semakin gelap dan kalau free hair aku dah rastakan dah rambut aku tuu. Aku kerinduan nak pergi jalan-jalan ni. Lama tak pergi jalan tempat-tempat asing dalam negara mahupun luar negara. Aku macam teringin nak tengok Kelly's Castle plak. Hahaha oh rait babai.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah