Pages

NANOWIMO waaaaaaa aku malas nak buat

Nampaknya mcm fail aje nanowrimo aku tahun nie, sob sob.
Walaubagaimanapun nie ada story untuk korang baca. Di blog karya aku.

Berapakah harga yang berpatutan?

Semalam xtra rajin dan buat brooch bunga 4 ketul. Satu pakai ke office lepas tu bagi kat salesgirl kedai tudung masa gi amek stok tudung. Ini dia brooch yang aku buat semalam.

Depan dan belakang.
Kaler dia pink dan hitam.
gambar kurang memuaskan sebab pakai webcam di laptop.

Kalau korang berapa korang jual. Sebab hand made ingat nak up harga.
Modal nak buat secara kasar ialah

Felt = 50 sen
Pin = 20 sen
Manik kalau ada = 20 sen
Labour cost = 30 sen

Maka modal = 1.20 sen

Kalau jual RM2.50 ok tak?

Sedara jauh

Masa raya hari tu ada sedara aku telefon mak aku daripada Jambi, Indonesia. Mak aku panggil dia Abang Dollah dan dia ingat sebelum ni yang Abang Dollah ni sedara kami. Tapi tak lama dulu (beberapa tahun lepas juga la) baru mak tahu yang rupanya dia kahwin dengan saudara kami. Cuma dia sangat rajin mengesan dan menghubungi kami dari Malaysia ini.

Aku pula ingatkan Abang Dollah tu atau isteri dia ialah keturunan kami daripada Jambi, iaitu mak aku punya paternal Atuk aku yang berasal daripada Jambi. Tapi, rupa-rupanya mereka ialah keturunan daripada orang Malaysia rupanya. Orang Malaysia yang berhijrah ke Jambi suatu masa dahulu.

Mak aku cite ada dua orang saudara telah berhijrah ke Jambi suatu masa dahulu, mereka ialah nenek (mak kepada mak aku) aku punya mak dan bapa saudara. Lepas tu mereka kahwin dengan orang sana dan salah sorang anak mereka kahwin dengan abang dollah tu. Jadi abang dollah tu taraf pakcik pada mak aku. Rupanya ada juga orang Malaysia ke sana ya dahulu kala.

Satu masa tu aku pernah naik teksi, ni cerita lain tapi berkesinambungan sikit lakan. Ok jadi aku naik teksi, dan pakcik teksi ni banyak cite pasal asal orang kawasan sini dan sana. Lepas tu dia kata orang Melayu Malaysia ada yang ke Indonesia dulu-dulu dan buka kawasan sana. Sayangnya aku lupa nama tempat yang dia ceritakan itu. Aku macam skeptik aje dengan statement dia, tapi lepas aku tau asal usul isteri Abang Dollah aku rasa ada kebenarannya kot.
Oooooo now I know.

Let Me In : My Review

This movie is mighty slow. In fact I am watching the Swedish version now on youtube. Here's the First part for your easy viewing. However each scene is meaningful and watchable, except maybe a snooze fest for tired people. Lesson learnt was never watch a movie after 9pm on a weekday or I'll be watching a movie 'alone' again. Watch them during the day on weekends :D

I am a sucker for weak strange protagonist in a film. I love watching how these weak characters react with the situations around them and most suffer at the end. So when I came across Let Me In on the Internet I fell head over heels. So I waited for it to be released in Malaysia but never saw any promotions or reviews. I always browse the movie review sections for updates on new film releases but there weren't any. Is it because the movie is rated 18SG thus it is not being marketed silently? BTW I only knew it was in Malaysia when I was lining up at the wayang and so promptly bought tickets. It was released on 11th Nov 2010.

Let Me In revolves around Owen, a 12 year old boy who lived alone with his unhappy mother in a winter cold neighbourhood. His mother is divorcing his father and he is constantly bullied by his bigger class mates. Being miserable and having no friends he spent his nights lepaking at the apartment yard and imagines getting back at his bullies with a pocket knife. At home he spies on his neighbours with his telescope and one day saw a new neighbour moving in, a father and a shoeless child. Shoeless in the cold?

So one day Owen meets the shoeless child who said matter of factly "We can't be friend". But since misery loves company the two soon bonds over their misery when the girl saw Owen sitting alone in the apartment yard with a wound on his face. He told her it was caused by bullies at school and she told him to hit back hard. So one day he hits back hard. But this in a way sealed his relationship with Abby. Hehe, teruja? Oh yeah. you have to watch it to know what happened in the end.

Abby was reluctant to befriend Owen because she said she was not a girl when Owen wants to go steady with her. I assumed she said that because she wasn't a normal girl but a vampire. But hey no, Abby was indeed not a girl as the novel revealed. However they developed a close relationship as it was evident that Abby and Owen are comfortable to be with each other.

The movie focuses more on Abby and Owen's developing relationship rather than her 'vampireness' or her eating frenzy. Owen likes Abby maybe because she appears to be approachable and thus interesting to get up close and personal with.

The movie has some violent scenes involving Abby and her victims and her supposed 'father' and his victims. There are parts which uses CGI when Abby attacks her much bigger male victims. She looked like a speedy golum attacking her victims for blood.

According to wikipedia, this film is an adaptation of novel Let The Right One In (review) by John Ajvide Lindqvist. Then in 2004 in Sweden someone initiated that the novel be made into a movie, so Tomas Alfredson came in and directed it. John Ajvide Lindqvis insisted on writing the screenplay himself and you can watch the trailer here. The Swedish movie is titled Let The Right One In.

So then the Americans made another novel adaptation which is the movie I am talking about now titled Let Me In. There were similarity between the American and Swedish version, but the American one is more violent while the Swedish one seems a calmer and less violent. The relationship between the swedish protagonists was more sweet and innocent. In the American movie the bullies look older than Owen, even though they are supposed to be in the same class while in the Swedish one they all look the same age.

I should read the novel to see whether the American movie copies from the Swedish movie or that both adapted closely to the novel which results into similar looking scenes. The novel is a best seller in Sweeden and has an english translation which I will buy when I finish reading Harry Potter 7.


Let Me In

just watched Let Me In last week. Later tonight I will write my review ok.
Bye bye.

AkuDIadanLAgu di KL@SIK N@SIONAL

Kawan aku penerbit di R@dio M@laysia Kl@sik N@sional menjemput semua orang untuk berkongsi coretan, luahan hati, kisah yang menggamit jiwa dalam ruangan Aku Dia dan Lagu - 'ADILA'. Program ini disiar setiap hari Isnin hingga Khamis, pukul 5.20 petang hingga 7.00 di Klasik Nasional. Frekuensi radio nie kat Lembah Klang ialah 87.7fm.

Coretan boleh ditaip atau ditulis tangan tapi kena la terang dan boleh baca ye. Panjang coretan tak lebih 400 patah perkataan beserta 3 lagu permintaan. Lagu semestinya kena lagu bertema malaysia. Korang boleh hantar coretan korang kat sini www.facebook.com/klasik.nasional

So aku yang rajin pergi la menyumbang story pada kawan aku tu. Ini story aku, tak diedit lagi tau.

"Pada musim haji ini tepatlah arwah datuk saya meninggal semasa mengerjakan ibadah haji 5 tahun lalu (aku hentam aje tapi sebelum aku keje arwah meninggal jadi tambah tolak 5 tahun la). Arwah datuk saya bekerja membawa orang pergi haji jadi dia memang selalu la ke sana. Semasa muda pun dia pernah belajar dan tinggal di sana, malahan dia sangat fasih berbahasa Arab. Arwah merupakan bapa kepada ibu saya.

Walaupun saya tidak dapat melihat jenazah arwah atuk untuk kali terakhir kerana dia disemadikan di sana namun saya berasa gembira. Kerana orang kata meninggal di Tanah Suci ialah sesuatu yang istimewa. Tambahan pula dia meninggal semasa menjalankan ibadah yang beliau suka lakukan.

Semasa hayatnya saya hanya berkesempatan berjumpa beliau berapa kali setahun sebab saya belajar di sekolah asrama. Apabila raya puasa baru saya berpeluang berkata-kata dengan dia. Selalunya dia akan bagi duit raya RM10 dan memberi nasihat yang sama iaitu belajar rajin-rajin dan tolong ibu setelah dah bekerja nanti.

Semasa kecil arwah berniaga menjual kopi di pasar besar Johor Bahru jadi selepas kami pergi membeli belah di bandar kami akan singgah jenguk dia. Jarang kami pulang tanpa kopi yang dia berikan kepada kami untuk bawa balik. Kerana dia jual kopi juga kami adik beradik menggelarnya Tok Kopi untuk membezakan dia dengan datuk sebelah bapa. Mungkin kerana itu juga saya suka minum kopi sehingga sekarang. Sentimental rasanya huhuhu.

Arwah juga mengajar mengaji dan ramai orang-orang tua di JB yang belajar dengan dia mengenalinya sebagai Ustaz. Malahan ibu saya dan adik-beradiknya dikenali sebagai anak Ustaz.

Arwah meninggalkan 12 orang anak dan ramai cucu. Saya tidak berapa kenali dia jadi selalu tanya pada ibu mengenai hidup dia seamsa muda. Arwah berasal daripada Segamat dan jika kami ke sana apabila ada kenduri kahwin kami akan melawat rumah lamanya yang hampir roboh. Ibu beliau dikatakan datang daripada Siam dan menetap dan membuka tanah di Johor bersama suaminya. Saya suka membuat lawak dengan mengatakan saya berketurunan Siam di sebelah ibu.

Raya Haji keluarga kami akan disambut secara sederhana tahun ini kerana jatuh pada hari Rabu. Semakin dekat Aidil Adha semakin ingat saya pada arwah atuk. Walaupun saya tidak mengenalinya namun darahnya mengalir dalam badan saya. Saya doakan arwah ditempatkan di kalangan orang beriman, InsyaAllah."

Habislah cerita.

NANOWRIMO GWE

Nanowrimo aku baru mencecah 1600 perkataan. Uwaaaaaaaaaaaa! Walhal ada 20 hari je tinggal. Patut aku dah taip 1/3 atau sekurangnya 16,666 perkataan dah. Namun aku berjaya sampai 10 persen aje daripada itu, jadi aku 90 persen ketinggalan. oh noooo!

k la malam kang lepas aku bersukan kat air asia dot com aku menaip balik eh. ehehehe.

HAPPY BESDAY ABAH

hepi bday abah. Dah 64 tahun dah bapak aku, semakin emas umur.
tadi talipon dia kata nak hadiah doakan dia. huhuhu sayu plak rasa.

Hepi Bday sekali lagi Abah.

Tunggu...

Kepada Lord dr sam of archive of times dan Madam azyze of azyze, souvenier korang on the way. Sama ada minggu depan atau minggu ni ia akan dipos. Terima kasih sebab sabar menanti. Babai!

Mizzy N in da house!

Semalam lepas habis jogging ternampak kereta Mix fm dan staff dia bagi air free kat semua orang jadi aku dan rakan-rakan jog pun berlari-lari anak ke arah kete mereka. Sesampai aje air tin hampir habis dan kami cepat-cepat ambil air tin daripada kotak polisterin berisi ais. Apa lagi buka Mountain Dew dan minum masa tu juga. Waaaa lega gila tekak kering aku.

Lepas tu gadis promo mix fm tu kata nak bagi majalah bazaar keluaran november. Oleh sebab aku memang pembaca majalah tegar maka memang tunggu la kat situ. dia ada lima buah majalah tapi yang nakkan ia ada 13 orang jadi kena la buat ujian sikit. Ujian pertama dia suruh nyanyi lagu Baa Baa Black Sheep secara rap. Itu kacang je pada aku tapi aku takut lirik salah, tapi kawan aku kata kalau salah pun dia tetap akan bagi.

Yo yo Mizzy N at the park
Baa Black Sheep
Have you any wool
Yes sir yes sir
Three bags full
One for mother
Two for my dad
And one for the little boy who lived down the ... erm park?

haha. Lepas tu orang mix fm tu suruh siapa nak majalah tu kena buat aksi mengepak dan bunyi itik. Tetapi semua orang buat bodo sebab merapu sangat kot. Lebih baik beli sendiri daripada buat aksi budus.

Seterusnya dia terus suruh dua orang ke depan dan kena buat aksi arwah michael jackson. kawan aku seorang perempuan cool aje buat moonwalk biasa tapi sorang lagi lelaki tu macam tak tau plak aksi arwah maikel. lepas tu dia kata tak nak expose diri dia sambil duk terfikir-fikir nak buat aksi apa. orang mix fm tu pun tanya pada kami, kenal ke dia. semua orang kata tak.

"So?" kata orang mix fm tu "apa you nak malu-malu, semua tak kenal you. paling-paling pun you akan keluar the star nanti" hahhahha. Maka dia toleh arah kami dan tanya "Apa ah?" Kawan aku bagi klu dan dia buat dan dapat majalah.

Lagi dua majalah orng mix fm tu bagi celen senang gila "siapa cepat tunjuk handphone dia dapat?" dan kawan aku lagi sorang dan ada satu uncle pun tunjuk hp dorang dan dapat la majalah.

Sebagai klimaks aktiviti, dia suruh main tunjuk-tunjuk jari seperti ini "hold out your right hand and kumpul jari dalam bentuk penumbuk. Bila saya tunjuk kat awak dan sebut 1 you tunjuk jari nombor lain kecuali 1. Kalau saya kata 5, awak tunjuk saya 1,2,3 dan 4 sahaja.'

Jadi mainlah dalam 10 minit dan last2 tinggal kami bertiga aje. Sweet la sebab semua hadiah kami bolot. Kawan aku first place dapat 2 pass tgk apa2 muvi gsc, aku dapat voucher makan kat hotel di klang dan sorang lagi dapat 2 pass tgk unstoppable.

Bakar lemak, air free, majalah free, voucher free - oh bahagia hari semalam.

Tapi hari ini masa nak keluar pergi kerja aku tengok bumper kereta aku jatuh kena langgar. Plet kereta patah dua. Namun daripada rupa bumper macam boleh tampal balik. Sebab laki aku ada keje so kami tak pergi repair terus, masukkan dalam kereta aje la dan duduklah bumper melintang daripada seat depan ke belakang.

Aku pun kena jadi bos hari ni duduk belakang seat driver. Pintu belakang pun jem plak jadi bila sampai office tadi laki aku kena bukak. Fuhhh jadi mem besar jap 20 minit.

Puaka sungguh siapa yang langgar bumper dan menghilangkan diri itu. Peliknya kami marah dalam 20 persen aje, nak buat camne kan dah nama pun park tepi jalan. Aiseh man, puaka sungguh puaka itu.

NANOWRMIO 1

Okay today I am starting my NaNoWriMo. Today's target is to prepare 2,000 word text.
Till then see you at the end of the day :D

What is nanowrimo? Klik sini

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah