Pages

dead blog?

i read in the malay mail today that some ppl think that blogging is oldskool and twiter is in and way cooler. i think it mirrors the fact that most people don't read things longer than a page. to me blog is still there much like how physical newspaper feels good to be hold and flipped over. twitter is good but sometimes i need more than 140 characters, more than 300 words even.

Anak pertama

Bila nak mula cuti? Mengikut pekeliling cuti bersalin yang baru tu boleh apply sampai 14 hari sebelum due date. Ke nak lepak KL dan ajak mak aku lepak sini. Atau nak lepak sini sengsorang dan mula bercuti semasa sakit labour. Kalau cuti 14 hari sebelum pula kalau baby kua lambat daripada due date dah rugi cuti sampai sebulan walaupun cuti boleh up sampai 3 bulan.

Saje pening pening sebab masih berfikir tentang bila nak mula bercuti. Kajian kata anak pertama punya tempoh sakit bersalin dua kali lebih lama daripada tempoh sakit anak kedua. Tapi macam biasa la kan setiap anak pertama, lain orang, lain tempoh dan lain pengalaman. Apa-apa tunggu mak aku mari Ahad ni baru bincang.


Kancing Itu Butang


Butang yang berkeliaran di rumah aku telah dikompilasikan.
Gila butang!!!!!


Happy Bday Azyze

Roses are multicoloured
Violets are blue
With all the love in the world I poured
Happy birthday to you

Wiiiiiiiiiii

Movie time: Battle: Los Angeles & Sanctum

Hari Ahad aritu bespren dan aku nak marathon DVD di rumah aku. Namun marathon itu hanya sepanjang dua movie je sebab mula pun dah lambat dan masuk movie ke dua dia dah tidor dengan jayana. Apa yang aku tonton ialah Battle : Los Angeles dan Sanctum.

Maka mari belek cerita apa yang aku tengok aritu.


BATTLE :LOS ANGELES




Para pelakon

Filem ini mencatatkan Aaron Eckhart dan Michelle Rodriguez sebagai teraju. Tapi macam biasa la nama-nama glamer aje yang akan disenaraikan walhal michelle rodriguez keluar tengah-tengah hujung dan watak dia tak ade la sebesar mahupun kedua terbesar berbanding watak Aaron Eckhart.

Aaron Eckhart ialah nama yang aku selalu dengar tapi tak hafal rupa. Nak tau siapa dia maka kena google aje selalu. Manakala Michelle Rodriguez pernah berlakon Lost yang aku rajin follow masa awal-awal musim dulu dan rancang akan follow lagi. Aku rasa sekarang ni Michelle Rodriguez ialah watak sering dipilih untuk wanita gagah. Contohnya dalam Lost dia jadi polis, dalam dilem Avatar dia jadi pemandu helikopter dan dalam filem ni dia ialah anggota Marines. Beliau muncul dalam SWAT jadi pegawai special weapons and tactics la apelagi dan juga Fast dan Furious sebagai mekanik automotif. Kalau anda kenali dia bolehlah baca artikel ini yang mempersendakan watak-watak dan singlet Rodriguez.

Kawan aku kata muka Aaron Eckhart macam sorang pelakon lain satu ni tapi aku lupa siapa. Di Internet persamaan lain yang aku jumpa.


Sean Bean berlakon dalam Lords of The Rings dan Aaron Eckhart pula dalam Batman jadi Two Face selepas kemalangan yang mencatatkan mukanya.

Jalan Cerita

Filem dibuka dengan Marine Staff Sergeant Nantz (Aaron Eckhart) yang tengah hantar borang nak bersara. Air mukanya macam penuh dengan emosi, ibarat sayang nak tinggalkan the Marines tapi perlu kerana inilah masanya nak bersara. Masa yang sama Los Angeles dilaporkan akan dihujani meteor yang misteri maka semua penduduk diarah berpindah ke tempat selamat. Misteri meteor bertambah misteri bila meteor mula menyerang mereka dan pihak tentera diarah berperang.

Maka Nantz ditugaskan dengan platun baru yang muda belia dan mempunyai isu dengan dia. Sebabnya sebelum ni dia pergi berperang di Iraq dan ramai ahli platunnya mati termasuk abang kepada Corporal yang juga ahloi platun barunya. Platun baru ini diketuai oleh marine baru grad 2nd Lt. Martinez (Ramon Rodriguez). Misi mereka ialah menyelamatkan orang awam yang terperangkap di sebuah balai polis di kawasan serangan. Maka mereka pun pergi.

Di lokasi itu banyak gila asap jadi penglihatan agak kabur dan mereka hanya nampak mayat manusia bergelimpangan sana sini. Dan mereka diserang hendap dan terjumpa orang awam yang mereka perlu selamatkan. Maka bermulalah misi mereka.

Ok kalau nak tahu lebih lanjut sila tengok sini ok. Aku nak mengomen aje sebab ada 4 filem lagi nak bercerita ni.

KOMEN/PENDAPAT AKU

Cerita ni daripada pandangan mata askar dan kita rasa lah macam kita mereka sebab kita nak pergi berperang di tanah air sendiri dengan saspen. Apa rupa alien, macam mana nak bunuh dan apa dia nak sebenarnya semua kena siap sedia hadapi. Yang marines ni ada ialah pengetahuan berperang dan semangat semata-mata.

Filem ni nak membayangkan ketakutan orang awam tu asyik fokus kat muka budak preempuan paling muda di situ. Muka takut kena serang dalam bas, muka takut bergaut daripada tali nak turun highway.... Sorang lagi budak kecik lelaki juga difokus pada awalnya dengan berterima kasih kepada staff sarjen dan juga kerana bapanya mati ditembak alien semasa menembak alien. Yang sorang lagi wujud tapi dilupakan, tak ada pun sesi perkenalan antara askar dan kanak-kanak itu.

Kawan aku tanya tak de ke filem daripada kaca mata alien. Ada la satu tapi cite kartun yang sangat klise Planet 51. Mungkin masa akan datang akan ada orang nak buat filem daripada perspektif alien yang di arah menyerang manusia dan macam mana mereka berfikir, ok bukan Avatar sebab dia manusia yang menyelami alien.

Ada satu scene tu helikopter datang dan menyelamatkan askar-askar yang cedera tapi baru aje terapung-apung nak blah dah kena tembak. Meletupla dengan tetabomnya dan semua yang diatasnya selamat masuk alam barzakh. Sangat jelas akan ditembak sebab sebelum tu alien tu main tembak-tembak dengan gahnya. Semestinya dia nampak helikopter itu dan mensasar dengan jayanya.

Plot dia boleh agak dah. Leftenan yang baru grad tu mati mengorbankan diri sebab dia cedera dan pakcik staff sarjen juga yang menyelamatkan hari walaupun ramai terkorban. Konflik dengan adik mendiang rakan seplatunnya juga berjaya setel sebab walaupun mereka mati tetapi dia masih hidup dan mereka kukuh dalam hatinya sambil menyenaraikan nama rakan-rakan yang tertumpas. Pakcik juga telah melakukan taktik serangan indie dengan mengalih perhatian alien ke sebuah stesen minyak dan mengebomnya. Aksi yang tidak dipersetujui leftenan tapi menaikkan sahamnya di situ.

Pada hujung filem mereka berjaya tumpaskan satu kapal terbang alien dan kembali ke dakapan tentera dengan selamat. Tetapi itu hanya permulaan kerana masih banyak lagi Alien di bandar lain. Namun macam biasa sebab adrenalin belum surut lagi orang suruh lepak dulu dieorang sibuk mengisi peluru dan kutip bom sambil bersiap sedia untuk pergi battle seterusnya.

Sekian.


seterusnya


SANCTUM


Apabila menyebut sanctum aje aku mesti nak sebut inner sanctum sebab orang suka guna frasa itu. Jika sanctum bermaksud sebuah tempat yang peribadi dan tidak boleh dicabul sewenang-wenangnya maka inner sanctum bermaksud kawasan dalaman kepada kawasan yang peribadi dan khas. Aahhaha ok hentikan dan mari ke cerita.

Ok sini ada full review di wikipedia la mana lagi. Sebenarnya aku tonton dvd antara dengar tak dengar dialog sebab subtitle dia bodoh amat. Maka aku main teka2 ajela apa cerita di sebalik aksi. Citenya pasal Carl Hurley dan gelpren Victoria (Alice Parkinson) pergi gua Esa'ala di Papua New Guinea untuk ekspedisi sistem gua bawah paras air. Di sini mereka berjumpa dengan Josh yang berumur 17 tahun dan bapanya Frank McGuire yang expert bab gua-gua ni tapi tak berapa expert nak berurusan dengan anak remajanya.

Pada permulaan lagi si Hurley ni sudah menunjukkan sifatnya yang adventurous dengan turun bukit cara terjun tiruk dan berpayung terjun ke bawah gua berbanding Josh dan Victoria yang turun guna tali. Hurley ni banyak duit dan misi dia nak meneroka sebahagian gua Esa'ala ni yang belum pernah di terokai manusia. Sebab tu nama filem dia Sanctum sebab nak membayangkan bahagian gua yang misteri dan tak pernah dijejak manusia ni.

Sebelum masuk sanctum yang misteri itu malapetaka dah menimpa. Frank dan penyelam perempuan Judes pergi menyelam di sebuah kawasan tak diterokai sambil orang lain lepak-lepak di daratan. Mereka memasuki satu kawasan yang kecil dan terpaksa berenang dengan tolak tangki gas baru berenang. Macam mana tah saluran tangki oksigen Jude terbocor mungkin kerana direntap kuat sebab tersangkut di batu-batu gua. Frank bagi la Judes bernafas guna tangki dia pada Judes. Namun masa dia nak bernafas pula Judes mula panik dan meronta tak nak bagi tangki oksigen, Akibatnya dia bernafas dengan deras dan apabila tangki gas diambil semula oleh Frank sebab dia pun nak bernafas juga kan, Judes tersedut air dan mati di situ. Kesemua adegan panik ini disaksikan oleh semua orang di darat.

Masa ni rasa nak lempang watak perempuan dan siapa-siapa yang meletakkan watak wanita sebagai panik dan menyusahkan di sini. Hishhh, ni Victoria satu lagi juga. Ok itu nanti cite.

Malapetaka besar menimpa mereka sebab hujan datang lebih awal dan Frank tak dapat hubungi mereka di luar gua. Air hujan mengalir deras dan kemungkinan membunuh staff di luar gua dan semestinya tak sempat nak hubungi pihak penyelamat. Maka Frank ambil keputusan untuk masuk kawasan gua lebih dalam demi melarikan diri daripada air bah walaupun Frank dan gelpren nak tunggu penyelamat. Namun Frank meyakinkan semua orang dengan menunjukkan bahawa aras air naik cepat dalam masa beberapa minit aje.

Victoria ni rupanya gelpren si Hurley, dan aku baru tau lepas tengok dalam IMDB.com. Kalau aku nak tengok filem aku mesti refer sini untuk tahu siapa pelakon dan trivianya. Kalau nak tau jalan cerita selalu cari dalam wikipedia je la sebab ramai yang rajin kongsi jalan cerita dengan spesifiknya di situ. Ok pasal Victoria, awal-awal lagi dia dah menunjukkan sifat kemanusiaan tak bertempat dengan tak mau pakai baju basah penyelam si mendiang Jules. Katanya "II’m not f*cking wearing the wetsuit of a dead woman! I’d rather be cold and alive than warm and dead!”

Sini nyata dia bodoh sebab semua orang pakai wet suit kecuali dia dan mereka nak pergi masuk gua bawah air pulak tu. Lepas dah accident baru nak kata "Aku patut pakai wet suit tadi." Lain kali dengar kata pakcik expert chisss. Pakwenye pulak melayan aje.

Jadinya misi Hurley untuk masuk ke inner sanctum gua itu menjadi awal pula. Muka pelakon yang jadi Hurley ni sangat familiar sekali namun nama dia tidak. Rupanya dia berlakon jadi elastic man dalam fantastic four. Ooooo. Seorang demi seorang la mati dan last-last tinggal la dua beranak dan Hurley. Hurley mendajal mereka dengan larikan diri menggunakan satu-satunya tangki menyelam yang ada. Maka dalam keadaan bingung dua beranak lepak la dalam gua kebuntuan.

Naisb baik la Josh tetiba mendapat idea iaitu di mana ada tahi kelawar maka mesti ada ruang udara. Mana mereka pun cuba cari jalan keluar. Masa ni la Josh baru mengenali bapanya dan mengetahu bagaimana bapanya boleh selamba bunuh kawan-kawan yang cedera dalam keadaan tertekan begitu.

Kawan aku kata seronok tonton filem ni dalam 3D. Aku tengok dalam tv biasa pun cantik gambarnya. Set yang dibina memang meyakinkan kita mereka dalam gua la.

Menurut trivia di IMDB, pereka produksi Nicholas McCallum membina sebuah air tejun bawah air srtinggi 14 meter yang mengalirkan 20000 liter air seminit. Gua-gua juga dibina menggunakan konkrit supaya tak gerak bila dipanjat pelakonnya. Gua-gua ini juga diguna semula untuk aksi-aksi di bawah air sebab bukan orang perasaan pun rupa dia kan. Trivia terakhir ialah tangki untuk scene dalam air mengandungi 7 juta liter air. Woweeee.

Masa Frank memanjat sana dan sini aku rasa pelik sebab tak licin langsung, macam panjat tembok di darat aje rupanya. Ke memang tak selicin yang aku sangka walaupun batu gua tu nampak bulat hasil air mengalir bertahun-tahun?

Okla, sekian.

Senyum sikit??

Ketika ini kerajaan sedang berkempen supaya kakitangan mereka memberi layanan dengan senyuman. Bagaimana jika kempen ini dipanjangkan kepada perkhidmatan jualan barangan pula secara meluas. Alangkah lebih sedap mata si pembeli apabila menerima barangan yang dibeli beserta dengan senyuman. Aku rasa kebanyakan jurujual tahu mereka kena senyum, tapi bila dah makan hari mereka akan terlupa nak senyum. Kalau dah terlupa maka kenalah kempen senyum2 selalu pula.

Seringkali kita dengar moto perniagaan ”Servis with a smile”. Cuba la para penjual fikirkan Senyuman itu sebagai nilai tambah kepada pembelian barang. Walaupun jika diperhatikan senyuman hanyalah satu elemen kecil dalam urusan jual beli berbanding faktor kualiti, harga barang dan servis yang pantas, namun senyuman daripada penjual kepada pelanggan dapat memudahkan suasana.

Contohnya sebagai jurugambar amatur yang mempunyai modal kecil aku mula-mula menghantar gambar untuk diproses di sebuah kedai yang menawarkan produk murah. Namun apabila kita hadir di kaunter pekerjanya buat tak endah. Apabila ditanya baharulah dia menegur, bukan mereka yang menegur kami walhal terang-terang kami datang nak berurusan. Kadangkala pekerjanya memberitahu gambar dan album akan siap esoknya namun apabila kita datang pada waktu yang dinyatakan dia kata siap malam pula. Semua ini disampaikan dengan wajah masam maka lagilah rasa seperti diperkotak-katik. Maka itule kali pertama dan terakhir aku ke kedai itu.

Survey di kalangan rakan-rakan juga sama macam aku pikir, kebanyakan mereka sanggup membayar harga lebih jika servis cepat dan layanan mesra berbanding kedai yang menjual dengan harga jauh lebih murah. Maka tidak harianlah jika sesebuah kedai itu laku jika layanannya bertaraf kelas pertama. Sebagai pengguna kita semestinya akan berkira-kira lagi-lagi bila ia melibatkan kepuasan hati dan wang ringgut hasil titik peluh kita.

Mudah bagi pengguna untuk kata, "jika tak minat nak bekerja bahagian kaunter sila jaga bahagian lain." Jurujual pun insan biasa yang mempunyai hati dan perasaan. Maka mungkin dia membawa beban emosi ke tempat kerja. Mungkin anaknya sakit tetapi dia perlu bekerja atau mungkin keretanya rosak pagi tadi dan terpaksa ke kedai lambat dan dimarah pengurusnya. Tetapi pembeli tidak fikir semua itu, apa yang kami nak ialah layanan yang berbaloi dengan bayaran yang kami keluarkan. Kami mengharapkan profesionalisme daripada jurujual dan pemberi perkhidmatan. Pastinya jika si jurujual berada di posisi pelanggan dia juga akan harap benda yang sama daripada jurujual lain.

Selalu je aku baca di media massa surat/sms pembaca yang mengeluh dilayan dengan muka masam oleh jurujual di kedai. Sebenarnya semasa menunggu keputusan SPM dahulu aku pernah bekerja sebagai juruwang di sebuah pasarayara @ Johor Bahru. Suatu hari tu aku kena tegur oleh seorang pelanggan yang bertanyakan kenapa juruwang di sini tidak senyum. Jelas dia menegur aku secara berlapik. Pada umur 18 aku mana ada latihan dalam melayan pelanggan nak pula dijadikan alasan aku memang tiada mood pula pada pagi itu. Eh, selalu aku senyum tau :D

Selain itu pelanggan juga tidak suka dibiarkan terkapai-kapai di kaunter tanpa mengetahui bila mereka nak dapat produk mereka. Ada juga penjual yang gemar mengikut pelanggan yang bergerak daripada rak barangan ke rak barangan dengan muka masam. Jika jurujual terlambat memberi perkhidmatan tetapi memohon maaf dengan senyuman pastinya sejuk hati pelanggan. Samalah juga jika pembantu jualan tersenyum sambil mengekor kita maka tidaklah rasa seperti kita ini diperhatikan dengan curiga.

Beberapa tahun lalu aku pula yang menegur sorang jurujual di kaunter bayaran. Aku perati drpd pelanggan before aku lagi yang jurujual itu kelihatan sangat murung seperti bermasalah besar. Apabila aku tego “senyumlah sikit” wajahnya terus cerah kerana tersenyum dengan usikan itu.

Kerapkali la aku dapati jika penjual barang dan penyedia perkhidmatan sedia senyum kepada pengguna mereka juga mempunyai perkhidmatan yang efisyen. Manakala yang memberi perkhidmatan yang bagus walaupun jurujualnya kurang mesra memudahkan urusan jual beli tetapi tidak memberi impak yang besar kepada pelanggan. Bagi perkhidmatan yang teruk pula semestinya penjualnya kedekut senyum.

Kebanyakan kedai dan pasaraya terkemuka mungkin melatih jurujual mereka dengan memberikan kursus asas sebelum jurujual memulakan tugas atau latihan sambil bekerja. Tetapi kebanyakan kedai kecik jarang bagi kursus cara layan kastemer sbb selalunya on the job training aje walhal pekerjanya majoriti tiada pengalaman melayan pelanggan. Oleh itu amatlah penting kalau diberi kursus camne nak melayan pelanggan dan ditambah penekanan kepada keperluan senyum.

Maklumlah kan di sudut mana di dunia ni kita pergi, kalau kita senyum automatik orang tahu kita senyum walaupun sepatah haram dia cakap kita tidak faham. Senyum itu universal :D

Maka senyumla wahai jurujual ya :D

Avon! pertandingan make over antara dealer seMalaya

Saturday lepas my friend invited me to Avon's Make Up Competition. She had invited me to an Avon event before but I couldn't make it. So I made sure I will be there this time.

Tadaaa

Mizzy N wuzz here



It was the Final round of a make up competition open to Avon dealers all over Malaysia. There were like 70 finalists there.



The MCs of the day, both are Avon employees.



The participants were given 30-40 minutes to make their faces using Avon products right there. The make up theme was GLAMOUR and they dressed in their fancy costumes. So, get set go!


The media table was full of make ups to sample too albeit on our own leisure time. But I only tried one blusher which was great but had not thought of jotting down the item code to KIV. Then I crimped my eye lashes which was readily mascaraed from home. And voila I was done. Actually I was too lazy to try the make ups. Strange even for me who rarely wear make up. Is my baby a boy????

Malays believed for fun that if the pregnant mother likes to wear make up or wear pretty things the baby is a girl. And for me which is almost the other way around the baby might be a boy. I rarely wear make up but I like to dress up sometimes.

BTW I was invited as a blogger although I worked for the media. A blogger yeay!!!



The brush set was a heaven sent, however these are on loans for that day only.
Next time maybe Avon can give them as door gifts, hint hint :D



Some of the participants who have finished make upping and moving onto glamorizing their headgears.



One finalist had face paint in flowery designs.



The customary flow of make up is applying the make up base/foundation all over the face, painting the eyes, the cheeks and finally the lips.



As the theme was glamour most of the contestants made up their eyes heavily. The very popular smokey eyes look was very in that day.

Most looks these day are enhanced with the wearing of coloured contact lenses. The last time I wore them was on my wedding day. I prefer spectacles to contact lenses for now.



All make up, head band, towel, brushes, cotton buds, wet wipes and facial cotton are provided by Avon. After make up all the contestants are required to cat walk on the stage.



Cat walking
Is that the mother of Genie?


Some of the contestants walked hurriedly as if not wanting people to take picture of them. However most are good as they pose for different angle when they paused at the end of the runway.



There's plenty of belly dancer and Indian costumes but none wore cheongsam. Next time some one should wear one as it is one of our national heritage.



Finally the judges chose 11 finalists out of about 70 participants. The juries are Nurul Syuhada a tv host, Dynaz an actress and Zul Fazli the make up artist.



And the final 3.



The third place winner.



The second place winner.



And...

She greeted everyone with this Arabic style from the stage.




The winner.

She brought home a huge hamper, RM3000 and other gifts along with happiness and pictures for memories.



The winners and judges posing. Nurul Syuhada and Dynaz are the new spokesperson for Avon.


Outside the hall near the buffet tables which has a very sumptuous spread were the newly launched jewellery. They can be bought from your nearest Avon store by now.

There are watches, earrings, brooches, necklaces and rings.



I love these red jewellery.



Especially the bracelet. Red Yummy.



Green.



Brooches.



Golden themed.



Pearly.



And guests received these blue costume jewellery as door gifts.



There's a necklace, earrings and adjustable ring.
Do you want them in an exchange of something?
Email me for the barter trade.
naderiey@gmail.com



Yeah there's also the customary posing with celeb moment. Dynaz was gone by the time the event ended and Syuhada happened to sit a mere metre away from the stage. So there I was.

Tata.

Without the man of the house :(

I was just thinking how does it feel to not have a man in the house. I mean how does it feel not to have a father figure in the house? Will it feel like something is missing or will it feel normal because you can't miss something that you never had right?

I look at people around me and wonder how do children cope when their parents divorce. If they live with their mother's family and their father only sees them once a week, how would they feel? Do they feel a nagging emptiness inside or do they accept it as a fact of life and cope with it?

My mom and my father are very much together. But my father and me had a cold relationship when I was growing up. Now as an adult I can easily say anything I want to him although we won't be talking like old friends anytime soon.

Usually my sisters and I would talk to him via our mother if we want or needed anything. Mom told us that sometimes he felt jealous when we called from the public phones of our boarding school and asked to talk to Mom although he answered it. Plus even when Mom wasn't there we just told him that we would call later instead of passing the message to him.

I guess he showed his love to us in ways that we can't easily decipher. Cold hard acts of love maybe. But seeing myself here typing this and being healthy emotionally and physically and not ever a broken bone under his care must meant that he dearly loved us in his own way. Love u too father.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah