Pages

Nak keluar surat khabar?

Siapa ada story pergi cuti-cuti dan sanggup kongsi gambar dan info dengan semua orang tapi tanpa bayaran dan cuma peluang pampangkan muka di dada akhbar boleh lah email aku di sini.

naderiey@gmail.com

Contohnya macam ini la.


Meh preggie pix




See a little bit more here holenga!

Ok nak menjadi ibu sangat beremosi ye. Hormon keperempuanan yang tinggi dan perubahan fizikal badan menyebabkan aku juga sensitip lebih daripada selalu. Itu belum masuk bab mulut jadi jahat sbb tensen. Nasib baik aku mengamalkan komunikasi terbuka dan sentiasa analisis benda yang aku buat (walopung kdg2 terover analisis).

Tapi emosi itu boleh dimanage selalunya, cuma kalau dah bertimpa-timpa sape larat nak menjadi sabar kan. Hmmmmm. Anyway soalan paling sering ditanya sekarang ialah.

- Bila nak mula cuti?
Plannya 14 hari sebelum tarikh jangkaan lahir. Tapi kalau larat seminggu sebelum itula.

- Bersalin di mana?
PPUM atau di spital di kampung laman.

- Seram tak nak beranak.
Aku rasa aku tak yah over fikir pasal sakit nak beranak tu. Yelakan dah memang sah sakit jadi nak risau sekarang buat apa, cuma nak kena kawal emosi je la dan bersedia dengan beg baju aku dan baby. Ibu-ibu daripada yang beranak satu, tiga ke ibu super beranak 7 semua kata beranak tu sakit sangat tapi lega selepas baby keluar. Malahan buku siap tulis kesakitan nak melahirkan bayi pertama ialah dua kali ganda kesakitan nak lahir bayi kedua. Opismet aku duk tulis kat wall aku sakit beranak 14 jam, semacam fakta pula dia tulisan walhal kesakitan itu berbeza-beza ikut orang. Maka sakit itu memang pasti cuma tak yah nak over drama sekarang.

Aku lagi gerun nak pegang baby dan jaga dia sebab sakit tu mungkin berlarutan 24 jam tapi nak jaga baby ialah forever ..... sepanjang hayat. Hey kalau anak ko dah 40 tahun pun di mata kita ibu ni tetap dianggap baby kan. Hehhehe.

Nak pegang dia, nak belai dia, nak susukan dia, nak memandu dia ke arah jalan benar. Uuuuu masa aku besar adik aku dah besar makanya aku tak nah merasa jaga baby lebih daripada 15 minit. Malahan aku tak pernah tukar lampin, susukan, oooooooooooo. Masa pes time pegang baby 5 hari pun gerun sbb kecik noo. Tapi baby sendiri lain kot.

Okla bye nak balik. See you later!




KL Gengster

Aku nonton KL Gengster minggu lepas. Filem yang penuh dengan aksi, asyik2 aksi aksi lepas tu drama dan ulang lagi. Dari segi overall ok la tapi dari lain segi penat tengok. Watak utama si Aaron Aziz tu ada keluarga yang berpecah belah sebab dia masuk penjara, tapi kehadiran mereka dalam drama ini macam sekadar syarat sahaja.

Mak dia pula dilakonkan oleh makcik yang aku baru aje tengok di tv dengan watak yang sama. Drama tu disiarkan minggu sebelum tu di mana makcik tu jadi mak yang miskin dan ada anak lelaki lakonan Zamarul Hisham. Anak dia sangat suka berpoya-poya, kuat bersosial, kuat curi duit mak dia dan mengamalkan seks bebas. Hasilnya dia kena penyakit seksual berjangkit dan tersadai di hospital. Maka dia kembali ke pangkuan ibu dia setelah semua orang tak nak layan orang yang busuk dan berpenyakit ini.

Watak makcik ini serupa ajela, menjadi makcik yang merana kerana anak dia buat hal. Adik dia pula hilang separuh jalan.

Macam bese kalau cite Samsul Yusop mesti dia ada dalam tu juga. Dia jadi anak tiri kepada ketua kongsi gelap side sini iaitu Ridzuan Hashim sebagai King. Musuh si King ni pula ialah Dragon ketua kongsi gelap bandar bahagian sana lakonan Korie Lee. Aku rasa Korie Lee memang the 'go to' pelakon untuk bawa watak jahat masa kini sebagaimana 'Zila Bakarin' jadi pelakon 'go to' untuk watak ibu ranggi dan liar dalam drama.

Atau mungkin lenkali aku patut buat tak tau dan tengok filem tanpa sibuk nak menjadi juri tak profesional. Okla bye.

Kursus time2 ni

"Dah sarat macam ni pun nak gi kursus ke?" kata boss aku dan juga lecturer kursus tadi. Aku kata masa ni le nak gi kursus, esok dah ada baby mana dan nak gi kursus. Hahahaha alasan kan, macam la kursus tak office hour, macamlah daddy anak aku xleh amek alih kejap. Hakikatnya aku nak settlekan minimum kursus 7 hari setahun yg semua kakitangan kerajaan kena gi tu. Bila dah setel boleh fikir benda lain pula menjelang hujung tahun selepas habis cuti bersalin.

Sebab tahun sebelum ni aku gi kursus bulan januari dan seterusnya november. Memang masa tu cukup2 aje kursus 7 hari. Hehe. Satu awal tahun dan satu hujung tahun.

Hmmm x sangka plak aku skema memenuhi keperluan jabatan ni. Tapi memang bagus la kena gi kursus ni sebab ia bagi kita keluarkan diri dari mode keje. Yele adekala bila asek dok opis je tak berkembang juge. Maka bila boleh gi kursus dpt ilmu baru, jumpa org dan mengenal kakitangan lain dlm kementerian yg sama, dahle rilek2 dan mkn je keje. Yelakan contohnya kebanyakan kursus team building diadakan di luar kawasan office di dan di hotel maka memang macam gi bercuti la.

Kursus yang aku pergi ni kursus still photo anjuran institut kursus kementerian aku. Tapi lecturer dia syed agil of utusan. Esok kiteorg nak gi studio dia utk blaja shoot gambar di studio, lusa gi taman tasik untuk outdoor pula. Alhamdulillah tadi pun walau belajar asas tapi byk benda baru aku tau.

Wehh okla, nak tidooor. Nite all.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah