Pages

Baby Mikael



Introducing Mikael Rizal. This is him on his 3rd day on planet earth.

That is his nick name which was also my hubby's original name of choice, but after weeks of thinking we named him something else. Actually he has three word name which is very long. But i think he can live with it in the long run. Mikael Rizal is a combo of his and his father's name.

He was born either 3.51 or 3.15 kgs. The nurses at the operating room wrote 3.15 kgs and i think he weighs that measurement though he looked like he could weigh 3.5 kilos.

Today he is 11 days old and that means i have 33 days of confinement waiting for me. I feel like I live in a time warp because i am awake from dawn till dusk and is confined to the house. 24 hours seems like a long time, like there's 3 days in 24 hours.

In addition it's been 11 days since i read a newspaper or heard the news. I've been feeding news off twitter and fb. Well, i feel like i'm listening to rumours everyday. So today I am shutting off twitter and fb, maybe until Monday so i can look at other things.

Hahahhahssh, yep imma fb freak.

Baby is 9 days old.

My baby is 9 days old today. He's getting chubbier now and i only noticed this morning. He has three names and combine that with his father's name.... Well he's going to spend a lot of time filling forms. Sorry child.

We call him Mikael. He's not fussy, just crying when he's hungry or has a soiled nappy. He sleeps easily and just tested his smiling ability.

I am in my 9th day confinement and follows what i can of the confinement tradition. I am surprised that pilis and param though messy are very soothing to tepek,

I've had a few blue moments during my pantang which has like 36 days to end. But my husband and friend helped a lot. thank uuuuu.
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Baby is here

Alhamdulillah my baby arrived yesterday 18th july, at 7 sth pm. it was a historical day of course starting with 11 hrs natural labour and finally c section. it's a he and weighs 3.5kgs. I have been waking and sleeping because the nurses are taking my vital statistics every few hours.

I'll introduce him 2 u when i have a proper picture of him. See u when i see u keh. tuudles. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Pucuk nan dicita, ulam plak yang datang

Bayam penuh dengan zat besi jadi selalunya aku minta mak aku masak bayam masa pantang aritu. Hasilnya masa aku cek darah slps sebulan tu Hb 15 dan bukan bawah 11 yang sangat2 x sihat. Bayam ialah pelengkap kehidupan lagi-lagi untuk orang kurang zat macam aku.

Ok on with the story.

Dulu aku beli mp3 player tapi suami aku pinjam utk interview sbb dia nye mp3 player k.o. Tapi lps tu nak minta balik pun bukan aku guna sangat sbb aku melekat dgn laptop and hp most of the time. Maka baru ni dia dapat pulak mp3 jenama yang sama tapi moden sikit, so aku siap2 declare tu aku punya.


My precious.

Aku masa pantang haritu pula menang kuiz Cleo. Perfume free siapa tak mau, lagi2 bila rege pasaran dia ialah RM150++. Hari2 aku call pyan untuk remind ambilkan dari opis Cleo sbb tarikh last amek 29 manakala raya 30 Ogos and aku bukan di KL lak tu. Jimots duit x yah beli perfume 6 bulan.



Pepatah asli "pucuk dicita ulam mendatang." Maknanya dalam aku duk berangan nak benda A tapi dapat pula benda B yang tak terbayang akan dapat masa ini. Rezeki jangan ditolak dan musuh jangan dicari. Musuh? Hmmm aku memang suka buat musuh kadang2 sbb x reti nak berpura2 dgn org yg menjengkelkan. Heheheh x reti berpura2 ke tau nak fire aje.Okla lepas ni x cari dah :P

Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Oleh itu amatlah patut kita ambil pendapat yang suruh "kita berterima kasih atas apa yang kita ada dan bukan benda yang kita tak ada." Ala2 peribahasa mat salleh tu le "see the glass as half full not half empty". 

Aku maklum Tuhan dah siap2 rezeki anak dan tinggal nak usaha je. Masa aku preggie tu aku tengok kiri kanan kawan2 yang dah beranak. Untuk kepastian aku tanya mereka buktinya. Dorang kata Alhamdulillah ada je rezeki masuk, rezeki anak murah kata mereka.

Tatkala ini aku yakin pada Maha Esa tentang rezeki Mikael. Tapi jika tengok balik kerja aku sebelum ni aku x pasti datang daripada celah mana rezeki untuk dia. Gaji aku sedap2 la nak duduk kl tapi nak la lebih sikit so boleh menabung untuk anak aku tu.

Seblom cuti last aku keje office hour. Dua tahun x claim apa pe. Nak claim apabendenye sbb bukan gi outstesen pun sebab keje mainly di pejabat. Income lain pula yang datang bila rajin ialah jual tudung and amek gambo. Aku amek gambar murah2 aje, keuntungannya buat modal KL ke JB je pun.

Semenjak anak dah keluar ni aku sentiasa fikir pasal bajet kehidupan. Aku harap Allah bagi aku pedoman untuk mencari rezeki Mikael tuuuuu. Where are you from ye rezeki?

Adakah maknanya aku kena kurangkan beli benda x bermanfaat dan mula beli benda bermanfaat. Benda x bermanfaat macam baju murah tapi xde kualiti & kasut yang xde mutu macam gitu la. Nak beli henbeg pun kena yang tahan lama, hahhaaa nasib yang ini aku dah praktik sejak tahun lepas. Aku beli henbeg cap charles & keith sejak 3 thn lalu. RM200/365 jadila sehari 50 sen kosnya setahun.

Time cuti ni memang habis duit aku beli barang2 utk aku berbaby. Ni menjelang nak keje ni plak dah plan untuk susukan baby dengan ebm (expressed breast milk) time keje. Kos menyediakan ebm untuk bayi ke pengasuh sama je dengan beli susu formula tapi kos dia dtg sekaligus. Pam susu elektrik semahal harga telefon bijak. Tapi demi cita2 penyusuan susu ibu eksklusif sekurang2nya 6 bulan dan menyahut seruan kerajaan oooh aku sanggup. 

Tu cite entry lain ye.

Berdasarkan apa yang aku peroleh sebelum ni memang kena extra effort dan masa jiks nak duit lebih. Hmmm... tapi buat masa ni aku x leh kerja extra2 masa sebab baby kecik lagi. Paling2 awal pun lepas dia 6 bulan sebab masa tu dah makan solid food so supply ebm (expressed breast milk) boleh kurangkan sikit. Tapi ada satu ibu tu boleh je gi kursus 2 minggu tinggal anak kembar dengan ebm maka aku rasa x de alasan kot nak ngengada kata xde masa.

Dan dan pula dalam drama tv yang tgh on air ni bagi quote hikmah ada dialog suami dan isteri. Si isteri duk bebel pasal duit 
"Duit mana cukup untuk anak kita, sorang nak bayar yuran sorang lagi nak bayar itu ini lagi." Suami dia balas " jangan risau, kalau ada rezeki tu ade la".

Adakah ini petunjuk? Jeng jeng jeng...mungkin,

Maka sebagai hamba Allah aku rasa baik aku x yah penat2 fikir mana hala duit nak masuk tu. Ada rezeki ada la insyaAllah. Aku patut amek benda ni secara relax hari demi hari. Fikir hari-hari pun biol juga. Mungkinkah aku patut pergi hantar je resume itu? Eh aku bukan nak tukar keje, cuma nak try test cuba jadi itu aje. Apa dia? Cite next entry k. Bye

Anakanda 1

Anakanda
Bonda sedang membilang hari kau lahir
Tarikhmu tiba doktor jangka 18 julai
Namun hari ini berlalu tiada tanda jua
Hari esok bagaimana pula agaknya
Semalam bonda buat lawak dunia mengatakan anakanda bakal lahir 14 Julai sempena tarikh filem Harry Potter keluar tapi tiada tanda setuju daripadamu
Kau selesa beradu sejahtera dalam rahim bonda nampaknya
Adakah kau bakal tiba seiring tarikh bersejarah orang muda (org tua oh no) mu?
23 julai anniversary kami & 24 julai tarikh lahir ayahandamu
Mungkin awal mungkin akhir
Tarikh mana pun yang bakal kau pilih bonda sedia menerima
Asalkan kau sihat wahai anakanada

Anakanda
Waktu ini kau menggedik di dalam perut bonda
Setelah makan kau akan bergerak riang
Walaupun pergerakan mu makin minimum kerana ruang semakin terhad
Bonda bahagia sebab cukup 10 kali kau gerak maka bonda tahu kau sihat sejahtera

Tika malam hadir kau enak beradu tiada gerakan
Bonda risau lalu ku usik kau dalam perutku
Kadangkala kau gerak aktif namun kadangkala kau respon sedikit
Tapi tatkala malam dikau bergerak seperti bermain bola di padang
Sampai menjadi elemen mimpi hingga buat bonda terjaga
Bermain bola hahaahahhahaha
Setiapkali juga deskripsi pergerakanmu semua ibaratkan bermain bola kerana jantinamu dijangka spesifik L....

Anakanda
Bonda dan ayahanda seringkali menerima tinjauan rakan-rakan yang rajin meneka
Ramai yang menjangka anakanda lelaki kerana bentuk perut bonda yang membujur
Namun bonda tunggu anakanda keluar baru bonda yakin akan jantinamu
Bajumu semua bonda beli berwarna warni tiada terhad kepada jantina XX ataupun XY
Keinginan untuk membeli gaun mahu pun baju bermotif traktor bonda ketepikan buat masa ini
"tunggu dia lahir" ujar bonda selalu

Anakanda
Nama perempuan sudah tersedia namun nama lelaki masih menjadi tanda tanya kerana ayahandamu enggan menerima lontaran idea nama daripada bonda
Sudah sebakul nama bermakna positif ibu google tetapi tiada menjadi idaman ayahandamu
Ada yang ayahandamu suka tetapi sebelum suka bercambah bonda cantas!
Kerana nama itu serupa dengan nama kawan dan saudara mara
Motif bonda hanya untuk elakkan kata-kata
"nama anak kau macam nama aku, kau namakan dia sempena aku yeyyy"
Oh tidak tak rela ada yang perah santan kelak

Anakanda
Jika tiada bulat persetujuan antara Rara dan Rizal maka bonda putuskan
Setelah kau hadir ke dunia
Tika wajahmu ku tatap pada hari-hari pertamamu
Moga masa itu tibalah ilham nama sesuai
Kami hanya perlukan satu sahaja untuk nama pertama
Kerana nama kedua ayahandamu dah pilih
Maka nama pertama ialah hak bonda
Nama itu akan ku daftar dalam watikah identiti mu
Moga nama yang baik dan indah itu sesuai dengamu
InsyaAllah

Anakanda
Bonda tidak biasa berdampingan dengan anak kecil
Adik sendiri pun beza sedikit sahaja usia
Manakala anak saudara pun bakal hadir november nanti
Tapi hati bonda kata anak sendiri lain
Tambahan pula mereka yang seperti bonda pun katakan yang sama
"naluri keibuan tu keluar sendiri takyah la risau"

Ok la babai dah habis idea
Yeahuuuuuu

Membawa makanan daripada rumah.

Di manakah kantin yang tak ada jual nasi lemak di Malaysia?

Sudah pasti kantin yang majoriti pengunjungnya orang melayu ada jual nasi lemak. Ada orang kata nasi lemak berkalori tinggi dan ada pula kata tak la setinggi mana berbanding makanan lain macam nasi briyani atau ayam goreng dua ketul.

Maklumla terkini hangat isu nasi lemak yang dijual di kantin sekolah tak elok untuk budak-budak. Aku rasa daripada zaman aku sekolah rendah 22 tahun yang lalu dah berkumandang isu ni di media massa. Bukan setakat nasi lemak, semua makanan di kantin dikatakan tak berzat sebab banyak jenis goreng punya. Dulu lagila kantin sekolah rendah aku jual air gas dalam cawan plastik katek tu 20 sen sahaja.

Aku rasa isu makanan tak berzat di kantin sering masuk keluar surat khabar. Itu belum masuk bab harga makanan meningkat pula tapi menurut kawan aku harga makanan kat kantin dikawal dan sepatutnya murah. Aku tak pernah cek pun. Korang ada cek pasal ini?

Waktu aku sekolah rendah paling aku jeles dengan budak2 Rancangan Makanan Tambahan. Mana tak jeles sebab mereka boleh makan percuma pada waktu tengahari dan menu harian berlainan. Masa aku darjah satu mak aku beri aku 40 sen jadi apa la sangat boleh beli dengan 40 sen ko. Mee sebungkus je dah dekat 40sen belum masuk air lagi. Alasan kan padahal masa aku darjah satu bukan reti pergi kantin pun.

Masuk sekolah menengah aku tak de peluang nak membungkus makanan sebab makanan tersedia di dewan makan. Kadang-kadang bila waktu rehat rasa jemu makan kuih melayu kat dewan makan pergi ke kantin sekolah beli nasi goreng panas dalam plastik dan air teh susu dengan harga RM1 sahaja. Sekarang mana dapat harga tu. RM1 nak beli nasi putih pun tak lepas sebab banyak kedai caj RM1.30 untuk sepinggan nasi putih. Aku rasa nasi goreng pun tak jual dalam plastik bahkan dalam polisterin sebab plastik yang terkena haba (nasi goreng panas) tak elok untuk kesihatan. Hmm bekas polisterin pun menjadikan rege makanan naik juga kan.

Makanya apabila kita bercakap tentang makanan tak sihat di kantin alternatif yang ada ialah membungkus makanan daripada rumah. Baru-baru ni partner aku buat story pasal membungkus makanan ke pejabat. Dia nak interview sorang opis mate aku ni sebab dia rajin membungkus ke office tapi malangnya kawan aku ni pergi ke kursus 3 hari. Tapi daripada pemerhatian dan pengalaman aku opis mate aku ni suka membungkus sebab dia boring makan kat kantin belakang ofis aku ni.

Bila aku pregnant ni aku pun mula ke kantin belakang sebab masuk 3 bulan aku lapar amat. Aku rasa aku macam watak manusia dalam Smallville yang kena sampuk alien jahat. Makan setiap masa, makan dan makan dan makan, manusia depan mata makan disedut zat sampai tinggal rangka.

Apabila dah masuk kehamilan 6/7 bulan tu aku dah tak lapar sangat tapi ni kembali lapar balik. Maka sebulan yang lepas aku mula ke kantin belakang opis. Setelah dua minggu pergi nampak sangat tiada variasi pun pada makanan kantin ni. Yang uniknya ada bubur je bila bosan makan nasi goreng dan nasi lemak.

Sekali tu aku beli nasi lemak dengan ayam dan harganya RM4 ko. Tak ke rasa amarah sebab ayamnye kecik sahaja. Dahla aku akan kena makan lagi sekali sebelum tengah hari menjelma maka emosi la dan boikot nak membungkus makanan.

Maka selalunya aku akan bungkus apebenda yang aku makan malam semalam ke office. Setidak-tidaknya aku jimat pembelian satu kali makan sebab aku kat office makan sampai 4 kali masa ini.

Makan pertama – breakfast nasi goreng/ nasi lemak/ pizza x sedap
Makan kedua – susu dan biskut
Makan ketiga – lunch nasi la
Makan keempat – biskut dan susu / kuih dan teh o

Aku rasa aktiviti pemakanan ini akan berlangsung sampai baby habis breastfeed sebab orang kata ibu kena banyak minum dan makan kena seimbang. Maka aktiviti membungkus akan aku jalankan sehingga setahun agaknya. Tapi tak adela aku bungkus hari-hari sebab kadangkala tak sempat. Namun ini mungkin akan jadi cara hidup aku setelah kembali bekerja nanti, sebab breakfast kan penting untuk memulakan hari.

Masa aku duk menceceh kat partner aku pasal kenapa office mate aku ambil keputusan membungkus dia persoalkan kenapa aku tak membungkus untuk waktu tengah hari juga. Aku kata kalau aku makan bungkus tengah hari alamat takde sosial life la aku. Sebab masa ni la sesi luahan perasan kononnya. Selain itu dah la kerja depan pc seharian dan makan pagi bungkus pun depan pc alamatnya jadi anti sosial la aku.

Kajian dah kata, kajian mana itu? Hey adela dan aku malas nak cari hehe. Ok kajian kata kita habiskan majoriti hidup kita di pejabat maka kita sepatutnya memaksimumkan penggunaan hidup kita nan satu ini di pejabat. Bukan la bermakna ko boleh buat job luar masa makan gaji kat opis plak kan. Maka aku akan lunch di luar dengan rakan-rakan sepanjang aku kerja. Cuma mungkin apabila muncul anak sorang ni akan banyakkan makan di rumah kot.

Baiklah sekian cerita saya.

- ini scheduled post, aku sedang bercuti di rumah. entah dah beranak entah belum :)

I love to see beautiful things

I used to spend many many hours searching for inspiration regarding DIY things. For now I am concentrating on crafts made from felt. What is felt you ask me? Here it is.

So after spending hours and hours googling I found an online notice board where people can pin their fave things online for all to see. The plus side is that only the beautiful and unique pieces are pinned on.

I don't know how this thing works but head on here to see what other people are pinning on the board. It is pinterest.com.





Here are the types of things that you can find here such as gifts, DIY and fashion.



But if you are searching for something more specific you can type in the search box on the right above corner and see what appears there. Happy browsing.






Gilerrr buku

Kawan saya @outtamymind dilanda sawan buku minggu lepas lepas. Mula2 tu dia sibuk cari novel KASIH YANG SUCI yang menginspirasi Nora Elena bersiri itu. Selepas tu pabila dia mendapat tahu bahawa suami aku dpt diskon utk novel cap satu kompeni ni dia order terus 6 buku. Buku yg sepatutnya berrege rm120 jd murah.


Hambik kooo
Lepas baca nak simpan ke nak jual?


Selepas tu dia nak mencari buku Ma Lee Chuswan keluaran creative. Malangnya novel ini dah berenti diterbitkan dan yang ada hanya di tangan org2 yg gile novel. Selepas 72 jam buat iklan dia dah dapat la novel ma lee chuswan dari kawan sekolah dia dan tambahan lagi 6 buah novel yang dipesan daripada suami aku. Aku tak tau la dia tido ke tak malam tu sebab nak ngabiskan buku dia semua.

Minggu lepas dia ajak aku pegi pesta buku selangor tapi aku banyak keje plak. So dia terus pergi sendiri on the way balik daripada outstesen hari tu. Lepas dah berpoya-poya dia message aku yg dia dh habis duit seratus untuk 6 buah buku. Hahahahahahaha memang gile buku.

Hakikatnya kat dunia sosial aku skang minah ni sorang dan Azyze je yang gile bukus (eh lama plak tak contact dia ni). Aku pula dah jarang beli buku sebab aku tak sempat nak baca sekarang, maka aku ganti bahan bacaan aku dengan majalah dan suratkabo. Membaca tetap menjadi santapan minda aku kerana membaca dan menonton dokumentari haiwan ialah dua aktiviti kegemaran aku.

Terbaru aku gi amcorp mall dan beli buku smpi 8 buah kat bookaxcess, kedai dia tingkat atas sekali kat situ. Kat sini memang buku murah2 sampai half price tp bukan buku terbaru la (kalo kat benda2 utk keje aku tulis baharu bermakna baru wujud, kalau baru utk "saya baru je sampai sini). Kalau korang nak cari novel yang agak2 dah lama sikit ade la situ.

Mula-mula aku berniat nak cari buku arts and craft tapi ada sekelumit aje jadi aku beli buku ini pada mulanya.

What to expect the first year.
Maklumlah kan aku ni kan skeptik orangnya, lepas aku baca sendiri baru aku nak bandingkan dengan apa orang cerita. Kalau baca majalah Pa&Ma lagila ada 1001 cerita cara ibu bapa didik anak.


Lepas tu aku bayar dan duduk kat luar kedai kejap sambil fikir2 nak beli lagi buku ke tak. Setelah mendapati bahawa membeli buku tidak merugikan malahan bukannya aku ada benda lain nak buat masa pantang aku pun nekad membeli buku.

Mula-mula tak sampai seratus aku berbelanja tapi cashier tu beritahu kalau beli lebih rm100 ke lebih rm120 boleh apply membership card maka aku pun bergomol la dengan macam2 buku semata2 nak free card itu. Hasilnya aku membeli buku-buku berikut.



Two hp poster books. Ini agenda wajib dalam hidup kerana aku die hard dan Harry Potter.



Sophie Kinsella - Twenties Girl


Nora Roberts - Montana Sky


Cecelia Ahern - the book of tomorrow

Ketiga-tiga novelis kat atas memang aku tau penulisan dorang berkualiti jadi aku beli saje tanpa pikir banyak.



The language of trust: selling ideas in the world of skeptics.

Yang ini untuk keje, ia sedang bertafakur dalam bonet kereta aku sementara menunggu aku nak bercuti balik kampung.


Baby Journal

Ini ialah buku skrap yang ada banyak info pasal anak yang mana aku grab untuk cukupkan amaun dapat kad free. Lepas belek memang berbaloi la nak simpan sebab aku dapati aku x cukup rajin nak buat buku skrap sendiri.

Ok melangkah ke belakang semasa sesi pencarian Ma Lee Chuswan nye novel tu aku lupa bab kawan aku heret aku cari di kedai-kedai buku Jalan TAR dan kedai seken. Memang xde la pun. Nak berkunjung ke kedai buku terpakai yang banyak di Shah Alam pun belum tentu ada aku rasa. Tapi aku berjaya dapat ini la.


Let the right one in - John Ajvide Lindqvist


Last sekali aku beli buku untuk persediaan berpantang

Berpantang secara alami

Daripada selak menyelak setakat ni aku dapati ia amat sesuai untuk orang yang tak tau apape pasal berpantang ni. Lagi satu berapa tahun la ko nak kerja melayari internet sebab nak info free aje kan.

Ok itu aje cerita pasal gile buku. Aku berharap aku ada kegigihan nak membaca la sebab aku memang mati kutu kalau tak membaca lebih sehari. Pagi semalam aku baru dapat idea untuk mengorder 3 bulan punya langganan suratkabar sempena dah bertapa kat rumah.


hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah