Pages

Before

I used to write
All that is locked in my heart
Letters to friends
Written and typed
But then I stopped

I used to draw
Ladies in lovely clothes
In full blown ala Gone With the Wind gown
With hands behind their hips
Because I never mastered drawing hands
But these too halted

I used to cut papers
Create collages for cards and calendars
But these days I buy papers and they all collected dust

I acquired new hobbies
New things to do
Instead of typing/writing letters
I blog and express things publicly
Confess my feelings, kinda like wearing my heart on a virtual sleeve
Instead of drawing or cutting up papers to form collages
I use photoshop to edit pics and create collages but only for work

But once in a blue moon
When
Those hand written letters
Those ladies in fancy dresses
Plus those odd calendars & cards from glossy magazine pages
Do make their appearances 
I feel like a girl from an old forgotten realm
Before electronic gadgets became my obsessions and public phones was the medium I used to call my mum to ask her what to buy when a particular item she wants is not available
When life was much simpler
And age was a much less figure

Circumstances

There is a time in between changes that is called acception
Nak mengaccept changes tu yang parah
Tapi setelah berlalu semua change itu dan mengaccept maka mengchange la diri
Circustances are no longer the same

Cerita pasal tukar-tukar hadiah

Aku ingat first time aku main game tukar-tukar hadiah ni masa form 5. Masa ni nak la hadiah yang menarik untuk party perpisahan kelas so organizer fikir daripada semua orang dapat hadiah tipikal sama je baik buat surprise so semua orang dapat hadiah lain-lain. Maka kelas aku masa tu buat syarat Hadiah kena minimum harga RM5, kira dah mampu milik sangat la masa tu untuk orang umur 17.

Masa tu dah undi siap2 sebelum pergi shopping untuk mudahkan pemilihan hadiah. Namun jadi tak thrill la sebab kita dah boleh fikir nak belikan hadiah apa. Aku belikan cincin perak rege RM5 sebab budak perempuan tu aku tengok feminin hmmm agak-agak dia simpan lagi tak? Masa tu senang nak beli hadiah RM5 walaupun Hinode atau 100 Yen store tak wujud lagi. Berlambak-lambak hiasan meja rege bawah RM5 di pasaran dan boleh beli pesan sambil tidur atas katil. Pesan je kat junior "Nah dik 5 hengget, belila apape hiasan yang ko rasa cantik, balik outing kang kejut akak ok zzzzzzzzzzzz."

Tapi lagi best kalau undi penerima hadiah dan setakat tau jantina je tapi bukan siapa orangnya. Hahaha namun kalau buat kat office aku siapa yang dapat belikan hadiah untuk lelaki tu tak surprise langsung sebab lelaki di opis aku ada sorang aje.

Apa aku dapat masa tu? Serius tak ingat la bila fikir balik. Waaaaaaaa memang serius tak ingat. Hadiah orang lain aku ingat pula. Sorang kawan pomuan dapat kicin bentuk kuih tradisional daripada sorang klasmet lelaki ni. Aku ingat sangat sebab dia cite yang masa dia dapat kicin tu dia terbuat muka hampe dan budak yang bagi tu terus janji nak bagi hadiah lain. Sorang lagi aku ingat dapat music box. Circa 1999 memang berlambak music box plastic kat kedai daripada harga RM2.90 sampai yang mahal.

Cenggini la lebih kurang bentuknya.
Tapi pakai sebulan dah kiok dia bernyanyi lari pitch.


Office aku plan nak bagi hadiah style macam tu untuk party opis yearly. Pening ooo nak cari hadiah seragam untuk lelaki dan perempuan dengan rege RM20. Fuuuuuuuu lagi kalau ko berfikiran terlebih kreatif dan bawa perut ke hulu hilir. Kalau opismate aku yang dulu dia belikan full length mirror la (ini ada connotation tak menarik macam silalah cermin diri anda haha), bantal (kalau sakit belakang sangat dialu-alukan) dan sekali tu mug bertutup dan bekas majalah.

Sebenarnya kesinambungannya di sini, aku nak cite pasal Pyan gi kursus team building dengan kompeni dia dan di penghujung event kena tukar-tukar hadiah. Kat rumah aku ni memang arkib barang2 free la you. Ada banyak mug dan bekas air, sebab Pyan selalu dapat kat press conference dan aku selalu guna dan hilangkan. Kalau dapat buku nota dan pen aku suka pas kat mak aku sebab mak aku suka merekodkan transaksi jahit bajunya itu.

Dan oleh kerana banyak sungguh benda ni ada maka dia fikir nak bagi je bekas air aluminium kat penerima misteri itu. Aku kemain nak carikan hadiah yang feeling lebih sikit la tapi tak sempat nak cari. Maka dalam dia mempack barang dia mementionnya la nak bawak benda ini.


Ala-ala ni tapi kaler biru gelap.





Sekembalinya dia ke rumah dia cite yang budak penerima hadiah dia itu sangat suka dengan hadiah bekas air itu. Nak dijadkan cerita memang takdirya budak itu pula gemar sukan berbasikal jadi senang nak bubuh kat beskal dia. Alhamdulillah. Memang tak de maknanya jika aku memandai carikan hadiah lain pun. Memang akdang-kadang kita fikir benda tu kodi tapi pada orang lain benda tu heaven ye.

Makanya budak tu pula bagi Pyan ini. Ini pula heaven pada aku. Menurut Pyan budak tu memang suka membaca.


Ni buku motivasi ni. Nipis je dalam 197 muka surat. Boleh la baca semasa menunggu. Tunggu apa pe je la.

ps : Happy Anniverseri tu Muzafar Cosmonaut dan Halina MD.

Hello and welcome back

Hi u oll

I am back from my baby holiday so basically I have been domesticated for 3 months. I was away from my usual daily habits such as reading newspapers and reading books but now I am back.

Yesterday (Friday) I was supposed to start work but I deferred it to next Tuesday. I am so excited to be back at work but at the same time apprehensive about leaving my baby at his nanny's house. As a working class mummy I'll just have to bear with it and go on with life :) . Thankfully I took 3 months baby break instead of the usual two so I have watched my baby from a crying wrinkly baby to a baby who replies my smile and melts my heart away.

I can't wait to resume my place at the office. I'll still be doing the same thing designing promos, maybe organizing meetings and doing the minutes, taking pictures at official events which is my most favourite task - moving around is good for me to burn the post partum kilos.

Heck, there's also a new routine I am adding into my office hour which is pumping milk for baby. So I'll be a full time working mother and part time pumper. May God let me provide milk for my baby until he is 6 months the least and we'll see from there (Hopefully until 2 years old).

I just found out recently about the existence of a batch of super mothers who exclusively pump for their baby. Their babies could not latch or suckle from their mom's breast although the moms have plenty of milk. So what they do is pump their milk and feed their babies.

The babies couldn't suckle for many reasons; one is that they are premature babies. Second, the newborns are admitted into the intensive care unit and bottle fed - usually this happens at unfriendly baby hospitals. At baby friendly hospitals they feed baby using cup, spoon or syringes. So when baby became regular bottle drinkers they will reject the mother's nipples and refuse to direct feed.

However some mothers also exclusively pump so they can move freely around. Some decided that they want their babies to have the benefits of breast milk without having to be tied down and feeding baby on demand.

Ok, see you later.
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah