Pages

Freebies untuk pembaca saya

Salam
Hey you bulan Mei i nak bagi you all majalah

Remaja

Hijabista

Siapa nak sila jawab jawab pantun ini

Blog saya selalu andalayari, kenapa ya?
Jawapan terpilih akan dapat.

Syaratnya - Hadiah akan dipos kepada penduduk yang menetap di Malaysia sahaja.

Bye

Johor Premium Outlet

Weekend baru-baru ni aku, pyan, mikael dan mummy gi JPO. Purely sebab nak tengok ape cite dengan JPO. Tarikan di negeri sendiri haruslah dicheck out kan, lagipun aku dah google 3 kali tak ada pun mana-mana blogger yang menceritakan tentang kemurahan barang di sana. Maka sebab dah pergi mari aku ceritakan kepada kamu apa aku jumpa di JPO.




Berikut ialah sedutan daripada website JPO


Johor Premium Outlets is a collection of 80 designer and name brand outlet stores featuring saving of 25% to 65% every day. The center is held by "Genting Simon Sdn Bhd" (GSSB), a wholly owned subsidiary of Simon Genting Ltd ("SGL"). SGL in turn is a 50:50 joint venture between Azzon Ltd ("Azzon"), which is a wholly owned subsidiary of Genting Plantations Bhd, and Premium Outlets®, the outlet division of Simon Property Group.


Johor Premium Outlets, located at the intersection of the North-South Expressway and the Second Link Expressway, officially opened on 11 December 2011. The center is highly accessible to all traffic going to and from Johor and Singapore. It is about an hour drive from the City of Singapore, about 3 hours from Kuala Lumpur and only a short distance from Senai International Airport.


Johor Premium Outlets is targeting a wide range of shoppers including area residents as well as international visitors from South East Asia. It will also serve as a hub between Resorts World Genting, which is about 3.5 hours drive and Resorts World Sentosa in Singapore, which is about an hour's drive from Johor Premium Outlets.


Premium Outlets® is a portfolio of outlet shopping centers which brings together the finest brands in unique outdoor settings and offers impressive savings of 25 to 65 percent every day. Each center is a shopping attraction and destination in its own right offering:
  • Factory-direct savings of 25% to 65% every day
  • A distinctive, upscale store mix of leading designers and quality name brands
  • A location that is easily accessible and near other attractions
  • An attractive setting making shopping an exciting and pleasant experience for the whole family


Mencari JPO
Yang aku tau JPO boleh nampak sebelum tol Skudai di sebelah kiri tapi nak masuk tak tau macam mana. Aku try cari dalam MAPS iphone aku dia cuma suruh tuju ke JPO je. Oleh kerana tak tau lokasi sebenar dia maka aku cari Indahpura, Kulaijaya aje. Sampai-sampai di sana mesti ada papan tanda kan. Rupanya memang jauh la tempat dia kalau anda duduk di JB. Tapi kalau perspektif orang duduk/keje KL macam aku memang dekat la kan drpd JB. Peta kata 30 minutes with traffic, tapi campur sesat semua memang makan 1 jam la perjalanan pergi. 



Pengalaman aku mencuci mata di JPO
Datang-datang je terus masuk kedai Michael Kors. Pyan kata macam familiar nama jenama ni, aku beritau la dia juri dalam program Project Runaway. Tengok wristlets dia harga rm200 ke atas yang kenit tu. Wristlet tu beg kecik yang untuk sangkut di pergelangan tangan tu. Nama lain wrist bag kot, aku yang cipta di sini ehehe.


Banyak la kedainya kan di sana. Ada 80 kedai berjenama.



Kedai wajib masuk Nike dan Adidas, kedai yang tak larat nak masuk Poney Kids dan kedai baju anak-anak sebab masa tu dah penat selepas 1.5 jam mencuci mata. Kalau masuk akan tarik duit nak membeli belah pula. Sebelum lari daripada tujuan asal maka kena jauhkan diri daripada jalan yang benar. Eheheeee.





JPO buka hari-hari, 10.00 pagi ke 10.00 malam.





Daripada mata kasar aku tengok barang yang dijual ok. Dulu aku keje shopping centre, kalau time sale besaran tu datang la stok-stok lapuk zaman nun (2/3 years ago kot) yang di jual 70 persen off tu. Kalau yang New Arrival takde diskaun, kalau 6 bulan lepas maybe 10 persen macam tu. Lagi lama barang tu lagi banyak la diskaun dia.


Selepas aku pergi JPO, aku ada google pasal ia lagi. Dalam sumber tu mengatakan bahawa pembeli puas hati la barang kat JPO tu baru-baru gak tak macam sesetengah kedai jual barang off season fesyen lapok. 





Sememangnya masuk ke kedai-kedai di sini tak rasa hina sangat sebab semua para shoppers berpakaian biasa-biasa aje. Kebanyakan jenama mewah yang selama ni jeling-jeling je kali ni jenguk-jenguk. Kalau shop shop di KLCC atau Gardens mesti rasa dikerling tajam dek si juru jual tapi di sini sangat rasa yakin nak jalan-jalan. Aku dapati majoriti juru jual berpakaian hitam yerrr.


Masa kami baru sampai antara kedai yang awal-awal di cek it out ialah butik Coach - handbag idaman sesetengah perempuan. Aku nye go to jenama beg skarang Charles & Keith, beli beg separa baru kat fb pun terbeli cap ni juga. Bawa henbeg gi agenda bersantai je, jika bekerja aku bawak cooler beg kaler hitam tu je. Isi pas keje, kunci rumah, dompet dan cakera liut mudah alih satu side manakala satu side ice pack-ice pack, botol dan corong pam. Sangat mempermudahkan urusan nak turun naik tangga.


Aku tak pernah masuk kedai Coach pun so itulah kali pertama. Ini dia rupa luar butik Coach
ada untuk para Hawa dan Adam juga. Berduyun-duyun orang dalam dia, harga beg tak berapa perasan sangat.



Kemudian kami masuk kedai skin care dan perfume. Murah la harga perfume dia, DKNY yang RM230 tu dapat RM172 ++ (Diskaunted pada 25%). Dalam satu blog lain aku baca ada cerita pasal Singaporean yang datang berbas-bas nak cek it out JPO. Ada antara mereka kata harga barang serupa je kalau sale kat Singapore. Untuk aku yang pernah ke Singapore untuk beli Charles & Keith ni, dengan adanya JPO aku plak kata tak yah gi singapore dah lepas ni hehehe.


Daddy and son. Gambo Mummy and me tak nak publish.







Antara brand local yang ada di sini Padini, Vincci, Royal Selangor dan Pink Jambu.





Dalam Pink Jambu ni ada scarf petak batik RM200, agak cantik la. Kalau aku bleh beli, dah beli dah. Banyak barang dia batik dan juga dekorasi meja dan pinggan mangkuk bercorak.


Websitenya kata " creates artistic designs that are hand-painted on to a canvas of fabrics and then transformed into various forms and functions from apparels to home accessories to accent piece". Rekaan artistik yang dilukis tangan di atas fabrik dan dijadikan pakaian dan aksesori rumah. Ooooo.


Oh ya ada Cotton On dan juga Charles and Keith. Aku beli kalendar 2012 kat Cotton On, daripada harga RM50++ jadi RM3 aje. Kasut bertumit kat Charles and Keith murah gilerr tapi aku tengah puasa beli kasut tinggi dan begnya pula aku tak tanya berapa diskaun dia bagi daripada harga pasaran. Kawan aku kata New Arrival 10%.


Lain kali kalau aku nak ke JPO kena pastikan bawa minimum RM500 untuk pembelian sekeluarga. Di sini la baru bila jenguk Nike/Adidas ada kasut RM130. La Senza jual bra 3 rm99 tapi tak masuk pun sebab dah tak larat nak jalan masa tu.


Rupa JPO ni, aura dia dengan bangunan putih terasa macam Rumah Mode di Bandung tapi kat sana rasa gah nak shop shop sebab barang murah. Di JPO jeling-jeling harga RM1,500. Oleh itu tips paling bagus sekali nak pergi JPO ialah kena set minda bahawa barang situ harga ratus-ratus. Kalau boleh jangan bawa orang yang kuat komplein.


Keciwa gak tak dapat nak belikan mak aku sesuatu di JPO, tapi dah nama nak jenguk je so jenguk je le dulu. Bila rezeki bergolek bolehla berkunjung lagi. Aku kata dengan mak, kalau ada orang cite pasal JPO boleh la kata "Dah pergi dah".

RTM Mobile sudah ada!

Seingat aku sejak Januari lagi program RTM dah boleh ditonton melalui iphone, sesetengah blackberry dan android. Cuba cek hp korang ada spek berikut tak, kalau ada bolehlah tengok TV1, TV2, TVi dan Muzik Aktif. 
  • Android dengan Adobe Flash Player
  • Blackberry guna native RIM RTSP Player
  • iOS ( iPhone,iPad,iPod ) guna HTML5
  • Windows Mobile dengan Smooth Streaming technology
  • Symbian OS ( Nokia ) dengan RTSP Player



Apa itu RTM Mobile?

RTM Mobile ialah aplikasi yang membolehkan kita tengok TV dan dengar Radio melalui gajet mudah alih anda. Melalui RTM Mobile, ok sila buka www.rtm.gov.my/ di handphone anda. Kalau on je kat smart pone anda, terus jadi mobile version. Boleh la kita tengok TV1, TV2, TV1 dan Muzik Aktif. Selain tu boleh dengar 9 channel juga NASIONALfm, Klasik Nasional, MUZIKfm, KLfm, ASYIKfm, TRAXXfm, MINNALfm, AIfm dan Suara Malaysia.

Oh yerrr, MUZIK AKTIF dan MUZIKfm boleh dengar eksklusif online je.




Ni aku nak cerita pasal pelancaran RTM Mobile hari tu. Majlis pelancaran tu diadakan di UPSI, sebab UPSI tu anak buah KPKK. Kami satu pejabat pergi ke sana sebab acara tu kira meraikan produk kami. Selain tu ia dibuat pada hari Selasa dan Rabu jadi kakitangan kontrak kami yang tak boleh claim lebih masa tu boleh pergi sekali.

Unit aku dikenali sebagai RTM Online, memang on the line sangat kerja. Produk kami ialah 
  • Live streaming TV1 dan TV2 di internet, guna pc boleh, smart phone pun boleh. Cenel Muzik Aktif dan MUZIKfm boleh tgk dan dengar online je.
  • Program Video On Demand terpilih kat www.rtm.gov.my/myklik, yang ni pc sajorr boleh. Mobile version belum ready nak sediakan lagi.


Baiklah, kembali pasal cerita RTM Mobile tu. Kami pergi hari Selasa, sampai2 aje terus susun barang. Officemate aku Kak Z gigih mendapatkan tajaan hadiah daripada syarikat majalah dan produk kecantikan untuk buat kuiz.

Jom tengok picca picca yang aku ambil dan aku rembat daripada koleksi picca yang kami ambil masa ada kat sana. 



Pembalut hadiah menten cap RTM



Masa tengah amik gambo tu ada pula Bob kat belakang tengah berlatih untuk buat persembahan selepas pelancaran. Unit Hiburan ada buat rakaman sekali lepas tu rupanya.


Muka photographer konon expert. 



Selepas berejam sound check dan macam-macam persediaan 
akhirnya raptai rehearsal berlangsung.


Mula-mula koir nyanyi lagu Negaraku dan lagu RTM yang baruuuuu.


Selepas tu persembahan oleh Wakaka crew.


Seronok sangat tengok dorang menari.


Ada I Band, sekumpulan dudes yang main instrument guna I pad.



Close up sikit orang main dram Ipad.



 Lepas tu ada la lagi persembahan. Jap lagi aku cerita balik.
Selepas persembahan kami balik ke hotel. 


Esoknya pukul 7.30 pagi dah ada di padang tu semula. Menjelang pukul 8 am ada Senam Seni. Seronok sangat tengok dorang mencarrrgaskan diri tapi aku tak bawa baju senam so join sengih je la. 



Sambil-sambil menangkap gambar aku juga cuba mengaplikasikan benda-benda yang aku belajar di Internet. Satu tu pasal Sunshine 160, tapi apebenda tah aku pun lupa. So aku hentam je la kan. Tengok gambar ni.



Sebelah kiri tu aku ambil sambil adjust Aperture dan speed ikut suka aku aje tapi langit biru terus hilang. Yang kanan tu aku aplikasikan guna speed 100 dan aperture 9, tak boleh nak pergi ke 10 sebab kamera terus pergi ke 9. Untuk bagi gambar orang tu terang aku pasang pop up flash. Maka dapatlah gambar biru. 


Aku dapat tips daripada blog ini tapi tak ingat posting mana. Post yang aku bagi tu ala-ala la tipsnya.


Ok apabila habis aje semua orang Senam Seni terus aku pas-pas pamplet pasal RTM Mobile.
 


Jika ada acara di lokasi kami suka buat Cuba Bakat sebab tak selalu orang ada can nak berangan baca berita.
Kalau nak cuba-cuba sambil tengok diri sendiri depan tv boleh, nak rakaman dalam dvd pun ada. 


Ni random shot siapa tah amek meja ini. Aku nak isi jugak. 
Ni gambar kaunter pendaftaran yang suci bersih sebelum peminat-peminat cuba bakat datang mendaftar.
Selain tu kena jugak edar pamplet penaja hadiah. 
Kalau nak benda-benda tajaan ni mesti ada give and take.



 Orang pertama yang merasmikan kerusi Cuba Bakat ialah DJ Sonic KLfm.


Semestinya yang nak cuba bakat mula-mula sekali ialah individu yang jenis berani.
Kebanyakannya yang berkunjung dan lepas tu bila diajak cuba, boleh geleng dan tunjuk kat
kawan dorang pulak. Aku soundla "Aittt, suruh dia di pas kepada orang lain pula?"


Ada pelbagai berita yang penerbit cuba bakat sediakan.
Ada boys yang super berani buat ulasan bola secara live aje, tak perlukan skrip.


Peserta yang awal-awal mendaftar.


Ni rupa set up studio maya. Zaman sekarang pun set berita pun macam ni.
Belakang tu latar hijau.
 



Bila masuk komputer akan disalurkan ke kaca tv anda dengan gambar set maya ditampal pada skrin hijau
atau dikenali sebagai chroma key. Aku pernah nampak satu drama ni dia tampal gambar pelakon dia atas layar yang ditampal gambar over sea sebab adegan tu kurang daripada 5 minit. Cuma nak tunjuk pelakon tu berada di luar negara sedang telefon watak utama di Malaysia.
 


Selain daripada booth kami, ada booth TVi yang main limbo rocklah,
karaoke la. Macam macam la.
 


Petang tu pukul 3.00 petang semua orang masuk ke dalam dewan untuk pelancaran RTM Mobile.
Ni emcee nye Terrence Dass dan orang UPSI, lupa nama dia.


Ni Floor Manager utama dia.
Wajah stress aje nak memastikan keadaan berjalan lancar. 


Floor Manager  menguruskan keadaan di produksi dan berhubung dengan penerbit menggunakan walkie talkie lekat kat headphone. Selain dia ada dua lagi Floor Manager atau FM yang terlibat sama. 

Persembahan Wakaka crew.


Aku suka gambor ni. Macam iklan cerita remaja/muzikal mesti nak lompat-lompat gembira.


Endingnya Wakaka ni merakamkan aksi menari dieorang dengan Ipad.
Kata emcee simbolik zaman moden orang guna gajet mudah alih.


Datuk KP kami berucap sambil disaksikan YB Menteri KPKK.
 


Sedang aku mengelilingi dewan cari macam-macam shot ternampak pelakon ni.
Warggg lupa nama dia.


Abang kameremang. Ada tiga duduk kat atas tiang.
Masa ni audience melambai semasa saksofonist meniup lagu Gemilang.


"Kini gemilang itu semakin pasti kugenggam"


Lupa juge nama pemain Saksofonis. 
Untuk gambar simbolik ini aku guna continuous shot.
Lepas tu pilihlah mana yang best untuk masuk dalam blog ni kan.


Juga ada persembahan daripada Shila Amzah.


Fewwwwwww aku tak reti nak shoot cantik macam ini.



Oh masa ni kami guna lense sorang budak ni. Dahla lens nye manual fokus.
Gile ahh dalam dewan yang bahagian gelap aku tak boleh nak fokus.
So aku buat tak tau shoot. Gambar perasmian semua amek kat Unit Foto.


Selain jadik pixgurl aku juga jaga streaming di lokasi sekejap-sekejap.
Switch kamera untuk tunjuk aktiviti yang agak-agak menarik.




Semuanya di www.rtm.gov.my



Tammat :D

"Zaman sekarang zaman twitter, facebook dan blog dah tak glamer dah."

Inilah ayat orang zaman sekarang. Hmmm sangatlah tak tepat pada aku. Memang la twitter semakin ramai penggunanya sebab senang gile nak buat akaun. Apabila guna twitter senang nak follow dan unfollow orang yang ko suka. Kalau tak mau tweet ko orang ramai baca maka block la. Tapi jarang orang nak private tweets dia. Kalau fb memang selalunya orang akan privatekan fb dia tapi tweets memang direka untuk bacaan umum. Sebab facebook ni lebih kepada nak membuat rangkaian dengan kawan-kawan sekolah lama. Kadangkala nombor telefon pun tak perlu ada sebab dah boleh contact orang melalui facebook.

Twitter ni pada aku istimewanya ialah boleh post bebelan banyak kali. Kalau facebook macam sakit hati je tengok kalau orang tu update selalu. Tengok-tengok newsfeed ko asyik dia je bercerita. Kalau twitter ni ko tweet ikut suka hati ko macam burung tu. Tak pernah la orang nak komen pasal ko semakkkan timeline die. Orang follow ko kat twitter sebab orang suka dengar celoteh ko. Kalau tak suka tak payah follow.

Facebook pula macam aku tulis tadi ialah lebih kepada nak connect dengan kawan-kawan yang berjarak jauh. Tak yah dah nak tulis2 surat malahan boleh tanya soalan direct aje kalau dia ada online. Aku juga guna facebook groups untuk berkongsi tips-tips menyusu. Walaupun ada kursus penyusuan yang diberikan semasa mengandung dulu tapi itu semua sangat asas. Apabila berkongsi ilmu sesama ibu-ibu menyusu ni barula aku tau yang menyusu ni macam air dalam pam tandas, Apabila dipam keluar aje, air lain akan masuk. So apabila ko pam banyak kali sekerap setiap 2 ke 3 jam sekali InsyaAllah susu ko akan banyak. Tapi jika ko tak pam dan bagi anak ko minum susu lain maka susu dalam badan ko akan stay je. Bila lama2 badan akan adjust so susu ko ada banyak itu aje. Kalau nak naikkan volume kena rajin bagi anak minum susu ko secara direct atau pump. Kalau pump buat style power pumping la bagi badan rasa macam anak ko asek nak nyusu aje. Eh ke lain plak topik.

Ok bergerak ke blog pula. Blog pada aku ialah wacana santai yang ada sejuta topik dalamnya. Ibu-ibu beranak kecil suka blogging dan merakamkan gambor2 dan cerita pasal anak mereka dalam blog. Blog boleh juga buat duit kalau follower ko banyak. Blog juga bersifat segera, kadang2 lagi segera daripada surat khabar tapi bab kesahihan tu tak boleh nak jamin la sebab ia disunting sendirian berhad. Self censorship gitu.

Aku main pesbuk, tweet juga (tu kat dalam kotak atas kanan tu) dan semestinya seorang blogger. Aku menggunakan wacana bertiga ini untuk kegunaan tertentu. Paling peribadi facebook, lepas tu twitter sebab tak ramai kawan aku tau yang aku ada twitter dan seterusnya kalau nak heboh panjang lebar datang la ke blog ini.

Maka apabila ada orang kata kalau nak promo sesuatu promo guna twitter paling top, maka aku bersetuju sangat. Namun apabila ko kata blog orang tak belek sangat maka kau silap. Kerana blog juga berupa website free dan  lebih detail, tweet cuma 160 karekter aje. Ko nak rage or promote amende sangat la dengan 160 karakter itu. Maka blog sangat relevan ye. Apa kata anda? Adakah anda juga menggunakan ketiga-tiganya?

I have a bowling tournament today

A week ago I heard my officemate mention about a bowling tournament. I told her that I'd like to participate in it. But in the middle of things it got whisked away and resurfaced two days ago. So this afternoon I have to get my groove back in bowling. Likelah I got groove before this. I has no tere in play bowling. I tere in sleeping insufficient hours these days.

Anyway just ate jemput-jemput for breakfast 10 minutes ago and right now putting the baby down for morning nap. Baby sleeps about every 2 hours during the day now. He can sleep for longer these days instead of 15 minutes aje. Meanwhile trying to remember bowling grooves. How to bend knees and such. Don't want to be juara longkang aje. At least knock 3 pins at each round.

Wehhh I haven't touch any bowling balls since getting pregnant so that means i went bowless for almost two years now. Same with playing pool of the stick kind. I has no long play arrr.

Wish me luck iye. Xie xie ni.

Do I really need this?

When one has money in the bank account and an iphone (applies to my case eh) at hand things are sure to be bought. Yesterday evening I bought a hand vacuum online on one of those group buying sites. According to the terms and conditions I will get the vacuum after the redemption period. So sometime in May je la all dust bunnies will be executed.

I thought about buying a vacuum for sometime now but one costs about rm200. A hand vacuum at cosway also costs around rm100 apiece so when i saw that deal and seeing that i still have some balance in the bank I bought it the second time I saw the deal.

Meanwhile I also saw this stylus pen fit for iphones only at rm17.90. After a few minutes of thinking I don't need it la. I no longer play Draw Something and am happy with my typing skill with my iphone so i'll just be wasting money buying it.

My colleagues who saw me typing one time on the phone says that I type fast. I answered practice makes ok. Not perfect because I produce lots of typos too. Just that I ignore them. For instance.

"i am still aaake even though i should ve asleep at 5.30 in the morning."

BTW I bought 3 storybook vouchers through those groupie shopping sites and they'll expire on august. Waaaaa i only have 4 months to assemble 120 pages worth of pics. So better sleep on it now LOL.

Should I stop pumping or not?

It's been a crisis for me about this breastfeeding thing. My baby needs 16 oz of milk a day and truth is I couldn't find the time to pump a day's supply of milk at the office. When I am a busy bee, I could only pump a session which on average produces 8 oz and still I am short of another 8 oz. Some days I could only offer him 8 oz and had to send another 8 oz during lunch time. It's uneconomical because I travel by taxi.

In my heart I absolutely refuse to surrender and heed some suggestions handed over to me. My baby's nanny suggested that I only breastfeed him at home and supply him with formula milk during the day but I flatly refuse. Well, I usually meet him at 7 pm so he only breastfeeds at night, so if I don't pump at work it'll hurt my supply.

My baby isn't a formula milk virgin. Last Saturday I sent him along with his father and grandmother to Temerloh and I could only supply him with a day's worth of ebm (expressed breast milk). So he drank 2 bottles of formula milk on Sunday before he met me at 6pm that evening after I finished my work. BTW I bought him NAN Hypo Allergenic instead of the planned Susu Ilham. His daddy said he only woke up at 5am that morning and didn't ask for milk. When baby is with me he wakes up like every 1.5 hours to 2 hours and wants milk. Hmmmm he likes mommy's milk I see.

I sent him to his nearest grandies because my nanny wasn't available on Friday and I had to work from 9 am to 11 pm on Saturday and 9 am to 6 pm the next week. So his paternal granny had to come over and his father said "I feel guilty about sending mum home alone." My Mum In Law had an important wedding ceremony to attend to on Saturday. So I send them all away. But not without warning his father "Make sure you come back to KL before 6 pm ok.

Okay now my baby is 8.5 months old, he drinks about 16 oz of milk in 10 hours that I left him. I have a tin of NAN HA sitting on my kitchen shelf and I hope I only have to use it in emergency cases.

BTW I flatly refuse because I just bought a pump which costs me almost a kilo ringgit. But since I blasted one of its tubes it has now turned into a single pump. A single pump and a double pump has a huge production different between em. For now I pump right after I get home and right after I wake up. But sometimes I had to drop by his nanny's to deliver his milk.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah