Pages

Oh menyirapnya darahku

Utter bullshit sangat former nanny anak aku. Dia kata aku belum bayar bulan jun punya fees walhal setiap bulannaku bayar awal bulan. Aku memang harap dia takkan bahagia dengan duit yang dia dapat.

Dia memang tak layak kata dia toleransi la, bertolak ansur la, sebabnya dia memang sukeeee sangat cuti macam la dia housewife. Walhal dia kerja mengasuh anak. Antara reason dia nak cuti hari biasa ialah:-
- Hantar anak masuk IPTS kat Melaka
- Hantar mak mertua balik kampung
- 3 hari je cuti medical check up.

Itu belum EL family meninggal.
- Cuti kematian je dah ada 6 hari ada.

Maknanya sepanjang 8 bulan dia jaga Mikael dia dah cuti average sebulan 2 hari. Wehhh, cuti rehat aku pun average 2 hari sebulan.

Sepanjang 8 bulan ni 2 hari mak mertua aku turun KL jaga Mikael, 3 hari pula aku hantar orang lain. Dia telah menyebabkan kos jaga anak aku lagi naik ada. Itu yang dia kata toleransi?

Aku harap dia akan mendapat pengajarannya. Pergi masuk kelas matematikla.

Aku bagi dia sms bunyi2 macam ni.

"Akak kata saya tak bayar bulan Jun, tak betul kak. Silap saya juga tak simpan rekod, tapi saya memang bayar tiap2 bulan. Masa hari pertama jaga mikael saya dah bayar, bukan selepas sebulan."

Tapi perempuan tu fikir aku hutang dia rm300. Memang rot in hell's earth la aku nak doakan ko.

Silap aku ialah bayar dulu baru jaga. Silap besar lagi bila tak simpan rekod.
Silap lagi bila tak tukar nanny awal-awal. Sejak Mikael 7 bulan aku dah meronta-ronta nak cari pengasuh lain.

Suami aku tanya kenapa masa perang sms tu tak guna bullet 'ko asyik EL, asyik cuti macam la kau housewife padahal ko keje mengasuh!' Tapi aku tak nak guna sbb nanti dia dok pusing lain plak. Mencik.

Tapi Alhamdulillah sudah selesai. Aku berdoa supaya aku takkan jumpa dia lagi sampai bila-bila. Amin.

Upcycling my tshirts

I'm on a mission to upcycle my tshirts into baby's clothes. I have so many short sleeved fitted t-shirt that mis piling up, and I don't want to give them away yet. Then, just now I thought about upcycling them.

Here are two links I'll be visiting again later. Got them after some googling.

T-Shirt in 90 minutes

Onesie Vest

Pants from T-Shirt
http://www.rookiemoms.com/make-some-easy-kids-pants/

Toddler jeans from jeans
http://while-they-sleep.blogspot.com/2009/12/make-your-own-toddler-jeans-easy.html

Whole toddler outfit from one tshirt.
http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=82219.msg797041#msg797041

I'm thinking of making some shorts and tshirts for daily wear. Furthermore my hands are itching to sew something. I just neeeeeeeeeeeded to sew something usable before I go full blast on my secret mission. Tuudles.

Modern Malay engagement ceremony

Hello, happy Tuesday. On Sunday I went to my hubby's cousin's engagement ceremony. The cousin is male so I joined the proposing group (rombongan meminang) with hubby's family. And I also decided to flex my photographer muscle that day. It's practice time.

Anyway for the man who is proposing he will bring presents (hantaran) for the girl of his dreams. There will be aunties and cousins holding the presents in its trays.


The group making their way to the girl's house.


The girl's house is situated next to rubber trees. My Mom In Law's house also has a backyard land of rubber tree, but no one seems to tap the rubber anymore.



The group is welcomed by the girl's family.


The man in red is the guy's spokesperson while the girl's spokeperson is in yellow.
The spokespersons are usually elder males in the family. In this situation the boy's spokesperson is his maternal granduncle.

With carefully chosen words he asked for the hand of the intended girl and the girl's spokesperson asked some questions just to break the ice. The girl's side accepted the proposal, so they discussed on how long will the engagement be and the amount of wang hantaran. Then they take a look at the ring and call for the girl to wear the ring. Oh, the guy is not present in the room during the ceremony, but he is sitting outside waiting should he be called in.

My hubby's cousin is 25 and his fiancee 20, so young. But since marriage is recommended by God should the situation be right, who are we to argue. They'll be engaged for a year and the wedding will hopefully happen during that time, InshaAllah.

It's time to put a ring on her. The boy's mom (hubby's auntie) puts the ring on her to-be-daughter in law finger ring and a relationship is built.


Girls nowadays wear bride like attire. Some people even have dais.
Some even hire photographers and have photobooks. Some even take outdoor photos



Engagement ceremony is on its way to commercialization like weddings.

And then relatives called the guy and have the newly engaged couple photo, taken.
I forced the two to look at each other's eyes. As usual they laugh bashfully, the girl's family mentioned that they were not that bashful during normal times. LOL

After that of course we eat. Oh the girl's house was also holding a wedding party that day, so there was a pelamin/dais. but they didn't use it.

Now, let's take a look at the hantaran or presents.
The girl will give presents in an uneven number and two extra presents from the guy.
Let's say the girl is giving 7, so the guy will give 5 presents.
If the girl is giving 13, the guy will give 11 presents.
It all depends on the guy and girl. They could just bring the ring and tepak sirih.


The ones in blue circle are from the guy and the ones in pink are the girls.
From the guy are - sirih junjung (which I made), towel with Happy Engagement embroidered on it, a bodycare hamper, a cake and something else which I don't know.
The girl gave, towel, bodycare hamper, towel, cake and sweets.


And I made this floral engagement which is supposed to be a sirih junjung, but looked more like a floral thingy. Can you see the gambir, kapur and whatnots amongst the flowers? There weren't that many sirih leaves.

Ok, that's all for now.

Me and Mikael had fun at looking up close a rubber tree.
We usually see rubber trees along the PLUS highway.
A rare sight for city people like me.

Tammat

Masa untuk pulang

Masa untuk pulang ke bentuk asal
Ke bentuk paling asas tak perlu fikir panjang-panjang mahupun kompleks-kompleks
Masa untuk mengenal ibu dan bapa yang membesarkan kita
Masa untuk memberitahu mereka
Saya sayang kamu walau apa jua kelemahan kamu
Walau kamu pernah curah kata-kata tidak enak kepada ku
Aku sayang ibu dan ayah
Tidak lama lagi aku bakal menjadi kamu
Jika tidak menjadi pun tak apa
Kerana kita bakal melalui usia dewasa di mana mungkin mereka dah tiada

Persetankan ideologi masa lalu
Kembali kepada nilai-nilai murni diri
Berterima kasih kepada mereka yang membantu mu
Usah hirau apa cerita panas terhebat jiran-jiran kamu
Biar urusan mereka bukan menjadi urusan duniawimu
Pedulikan mereka pakai apa, pergi ke mana, buat apa
Tutup surat khabar, keluarkan diri daripada laman sosial

Kembali kepada keadaan yang ringkas
Sesekali pun tidak apa
Dunia yang tiada gajet mudah alih
Hanya ada kau dan dia
Dia itu siapa-siapalah yang kau senangi

Rasai pasir di hujung jari
Dengar ayam jantan berkokok mencari bini
Hidu busuk asap rokok pakcik sebelah baru hembus
Jauhkan diri segera kerana asap rokok tak baik untuk perokok pasif

Cari bunga negara
Bila kali terakhir terlihat bunga raya
Yang stereotaip warna merah lima kelopok itu
Yang sering disiar di kaca televisyen antara cerita

Sesekali kembali ke dunia ringkas ini
Tiada komplikasi tiada politik
Hanya ada kita dan dunia
Sedut bau apa?
Bau kehidupan
Masa untuk pulang ke dunia anda pula
Tapi sesekali kembali ke dunia tadi
Dunia yang mengingatkan anda kepada ringkasnya hidup kita suatu masa dulu
Smell the rose sesekali kata omputeh



I have lost track actually

My baby Mikael will turn 11 months next Monday. And next thing you know he is a year young. Let me jot his milestone as quickly as I can.

Eight months
Can't remember what he achieved.

Nine months
Hmm, what was his milestone here?

Ten months
He swayed his body while listening to his toys jingle. I don't know where he learned that from. He also grew his two front teeth. The upper right one made an appearance on the 11th of May 2012, the day I got back from my Gegar thingy in Malacca. I checked his teeth on Thursday night the week before and his teeth looked red.


He can also stand for a good minute without holding onto anything. He is also 'cruising' or meniti, while holding onto furnitures for support. However he had not taken his first step unaided yet. He can walk a few steps if I hold one of his hands. If he is on his own he would 'meniti'/cruise and if the furniture is far away, he will drop down and crawl a bit and pull himself up and continue cruising/meniti.

He has started babbling in a myriad of sounds like 'bababa' 'tatata' 'abababatatata'. If the surround sound is catchy enough he'll immitate it. For my pleasure, I tried teaching him 'Mama' as Ibu is too difficult for him to immitate. But he has not actually immitated me yet.

Once, when we went up a lift in Sunway Pyramid, and the lift announced upon reaching 'First Floor", I think he also said something like that too. I'll have to do some research on how to teach him how to speak. Maybe teach him baby sign language?

Ok, next is his Eleventh and a year milestone. Bye.

5 photobook coupons to redeem

Ok, so aku ada 5 photobook nak kena redeem. Aku plan nak redeem bulan Julai juga sebab offer dia kojol Ogos ni. Kenapa sampai 5? Sebab aku plan nak amek 2 untuk aku, 1 untuk album kahwin pak sedara suami aku dan 2 lagi untuk kawan aku yang kawin kat Kelantan aritu.

Nak membuat photobook dia ada beberapa pilihan. Satu boleh pas je gambar pada orang photobook tu dan bayar rm80 dan dia akan susun, tapi aku kedekut. Seken, download template free dia dan tarik-tarik je gambar masuk dalam template sedia ada, tapi aku mahu custom made. 

Oleh itu aku design template sendiri. Inspirasi aku ambil daripada Internet dan juga baru ni aku jumpa issue-issue lama majalah cards dan scrapbook. Majalah2 lama ni dijual di sebuah kedai buku opposite jalan daripada area kedai2 makan di damansara uptown. Dua buku dia masuk satu plastik harga rm3.90 aje, tapi memang tahun 2009 n 2010 punya keluaran tau. Aku rasa ok je beli sebab style scrapbook ni lebih2 kurang aje dan tak berubah. Scrapbook sangat personal style aku beritau ko.



Korang la yang pertama tengok usaha aku ini.
Tarikh salah, tapi ni mock up aje so tadah jela.


Amatur sangat design, tapi kena mula juga tatkala ini. 
Kalau tak mula sekarang, masuk Ogos akan nganga
sedih sebab dah tak de masa nak memphotobook.


Semua ni buat guna photoshop,
tak adela nak memotong kertas macam dulu2.
Last aku buat kolaj hujung2 2011 untuk bagi Ely dulu.
Lepas tu dah beranak mana ada sentuh dah
DIY thingyes ni.

Ada lagi 37 page nak buat. Ini special aku nak buat untuk anak aku punya photobook. Kisah daripada dia dalam perut sampai la setahun. Julai ni dia setahun, InsyaAllah.

Zaman komputer ni gaknya berapa persen aktiviti membuat scrapbook secara manual jatuh agaknya ya?
Alangkan kad raya pun orang jarang beli. Kalau dulu koman-koman RM10 orang spend untuk officemate dan sedara-mara namun la ni sms aje, mms atau tag aje satu kad 50 orang kat fb. Ni yang tetiba rasa nak buat kad raya. Ahahha, sape nak beli?

Jejak kaki ke Kellie's Castle.

Hi salam,

Maka aku menjejakkan kaki ke Istana Kelly selepas selesai tugas di Ipoh minggu lepas. Seronok dapat berjalan dengan keluarga sekali-sekala. Berbekalkan GPS henpon kami mencari jalan ke Batu Gajah yang terletak 20 minit daripada bandar Ipoh.

Sebelum gi ke sana aku terfikir-fikir adakah aku akan bawa Mikael masuk dalam. Semestinya bangunan tinggal ni kan orang kaitkan dengan benda-benda halus. Namun, bila aku pikir yang ia dah jadi tempat orang berkunjung mesti la efek seram apa dah kurang. 

Maka sesampai je aku bayor - dewasa warganegara Malaysia RM4 x 3, dan pelajar sekolah menengah RM3, budak bawah 6 tahun free je. Teringat aku masa pergi temple kat Ayuthayya, Siam dulu sekali masuk RM2 hulur, kalau dah 5 temple mau rm10 bayor. So tak yah la kedekut2 sangat. Masa aku duk cite pasal pergi kuil kat Siam tu, mak aku tanya. "Nape gi masuk kuil?" Aku kate, "Dah itu je tarikan pelancong yang banyak kat sana" lawatlah.

Langit pula sangat cantik hari tu maka jeng jeng gambar I yang perfek. 




Tetiba teringin nak amek gambar melompat.


Ni fungsinya sebagai kepala katil kot? Isi frame gambar kot?


Masuk ke dalam istana mendiang Kellie ni merasa la hampir2 masuk ke istana mat salleh.
Siap ada tangga kecemasan lagi.


Of kos mengambek family portrait.


Dikatakan Kellie wujudkan influence hindu dalam istananya sebab dia berdoa pada dewa hindu ni dan dapat baby boy. Tengok kepala bermata besar itu, persis fizikal orang India mata besar.



Pemandangan dari 'Helipad', aku panggil helipad sebab bentuk atas ni bulat macam utk landing helikopter. Tapi ia untuk landing kubah menara kot.



Itu adik ipar aku.
Istana ini juga sepatutnya ada lif, yang merupakan pertama di Tanah Melayu kalo tak.


Lepas tu pergi Istana Kuning. Kena pusing keliling Istana yang sekarang baru jumpa.

Apabila jam menunjukkan pukul 6.00 petang aje kami terus bertolak balik. Fuuuuh aku tidur daripada keluar Kuala Kangsar sampai R&R, masa tu nak mandikan Mikael sebab dah masuk Istana Kellie dan dah petang pun tapi orang ramai gilerr. Habis kena bahan dengan mak aku la kan, sebab dia sajes aku mandikan Mikael kat stesen minyak sebelum tu.

Nak gi mana pulak lepas ni ya? Tercapai juga hasrat aku nak round-round Malaysia ni walaupun sambil menyelam minum air.

Touch down on planet Ipoh


Hi, i'm here in ipoh. Me and my officemate departed around ten am and arrived here about 1.30 pm. That's a 3 hour journey, a smooth ride. But there was an accident which jammed the opposite highway leading to the south. So if you are exiting ipoh to the southern region, brace yourself for a
4 km jam. Hope the jam has subsided by now.

Meanwhile just yesterday we got to know that we are doing an outside event today. The two mydin events before this were indoor ones. It's going to be tropical and so am thinking of not wearing layered outfits.

Today is a bright and sunny day. I took some pictures on the way here. Enjoy. It feels good to have time for yourself sometimes, although it means not being with the baby for certain days. I am torn, but I think I need to do this to expand my experience and knowledge.

See you later.
















hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah