Pages

Kyoot Khamis : Baby shoes which are real easy to make

I found this really simple to make and cute baby shoes at
http://www.purlbee.com/felt-baby-shoes/2011/12/6/mollys-sketchbook-felt-baby-shoes.html





Make one for that next baby or nieces and nephews.




Kontroversi Dunia Blog

Aloha,
Semalam aku duk google pasal uji bakat podium, ala program selit-selit kat TV1 dan TV2 yang tujuannya untuk promosi program hot hari tu. Berdasarkan pembacaan aku dekat rerayap (crawler) di tv2 semalam dia nak buat uji bakat 5 mac 2013 ni. Penyertaan dibuka kepada gegadis dan bebujang yang berusia 21 - 27 tahun dan kena la bujang trang tang tang. Kalau baru nak berkecimpung dalam dunia pengacaraan maka silalah datang uji bakat.

Ok, so aku google la uji bakat podium rtm tak jumpa apa. Aku guna perkataan carian podium rtm, pergi pulak ke blog rakan blogger aku hazrey.com. Tajuk entri dia pasal seorang twitter beb bernama @nicoledear_, rasanya dah tak ada akaun ni pada masa ini. Pasal @nicoledear_ ni tipu cite dia sakit kat australia sana, siap masuk spital tapi bila hazrey kata konon nak hantar bunga dia tak sahkan nama hospital dia.

huhuh, kesimpulannya @nicoledear_ ni ibarat menipu sebab nak attention. Lepas tu aku google2 lah lagi kan. Terjumpa pulak pasal Fida Aishah la, yang kononnya gadis campuran Melayu dan Mat Salleh Australia. Lepas tu kantol konon dia ni bukan profile sebenar pun, macam profile rekaan yang menggunakan gambar2 daripada internet untuk mendapat duit nuffnang. Macam-macam la.

Ada pulak aku dengar pasal Ariana Bvlgarigirl. Persamaan Fida Aishah dengan Ariana ni gambar mereka semua jenis tutup2 muka yang nampak macam mereka cun maka ramai la yang tangkap tertarik. Tulisan mereka juga menarik ibarat penulisan novel. Namun aku tak dapat cari setakat ni print screen atau copy paste daripada entri mereka. Oh lupa juga perkara paling penting nak beritau sini, sejurus selepas blogger lain kata dorang ni tipu terus je mereka privatekan blog mereka dan tutup blog.


Seriusly apa salahnya dengan blogger suka tutup muka. Tapi yang silap besar pada Fida Aishah ni ialah dia punya blog guna gambar retis tutup muka. Maka disimpulkan di sini etika di dunia blog ialah kalau tu bukan gambar kau sila mengaku. Aku semestinya suka semunyik muka aku, atau sekurang-kurangnya mata aku daripada pandangan pembaca blog.






Contohnya macam ini. Aku rasa over exposed apabila menayang muka aku di blog walaupun bila ada perjumpaan blogger (waaaaaaaaaaa lama tak pergi, ada sesiapa nak buat dan jemput?) pasti akan terserlah identiti aku ni.



Dunia blog yang kenit ni pun banyak kontroversi juga ya, dan semestinya aku tak de masa nak buat kontroversi. Sudah-sudahlah kerja dan kehidupan penuh drama, tak yah nak peningkan diri di blog pula. Salah satu cara aku nak elak drama ialah jangan menulis langsung pasal drama-drama yang berlaku dalam hidup aku. Baik aku tulis pasal baju aku beli bulan lepas kan, hahah. Okla nanti aku cerita pasal pembelian aku tu nanti. Bye.



Kyoot Khamis : Like A Sir




I made this for a friend. 
I should start making more of this in catchy colours. 




Off to crafting now.

Gambar rawak daripada hidupku sepanjang 2011 sampai hari ini

Ni makanan pertama masuk mulut aku hari ini
Oreo Crepe nama diberi,
Si pembuat nya berblog di sini,
Semalam teman dia gi TMC Bangsar gila semangat nak meresipi



Ni hadiah beday tahun lepas. Sebungkus kain felt kegemaran dan macaroon you. Macaroon ni pada aku rasa manis aje yang lebih, special dia pada warna dan rupa dia yang comel nak mati tu, Kain felt ni pun masih belum terguna 90 %. Aku baru berjinak2 nak mengkraf guna benda ni.


Haaa ni gambar kawan aku berposing outdoor. Tu yang duduk dalam rumput tu aku. Dah beranak anak sulung pun dia ni. Hujung bulan ni habis pantang terus masuk kerja la. Tapi kan album kahwin dia pun aku belum setel buat hahaha. Keji tak keji.



 Ni goodie bag anak aku masa dia sambut hari jadi pertamanya dia dulu. Tahun ni aku rasa tak yah sambut la besar-besaran. Bawa je la pergi makan-makan dengan mak dan abah aku ke mana-mana sambil ambil2 gambar. Kenapa dengan mak dan bapak aku? Sebab tahun lepas aku bawak dia balik kampung sebelah bapak dia.


Makan-makan di dapur Lousiana, ahahaha. Mana ni Wendy's kot nama tempat dia. Lupa la mana ni. Masa ni aku baru belikan anak aku kasut berberuang tu, tapi misteri mana pergi kasut tu sekarang ni Hmmm.


Aku lupa la belon ini dapat di mana. Tapi memang seronok kan tengok belon. Rasa macam suasana ceria je bila ada belonan ini.


Ni masa aku kena pergi ekrja di Mydin Ipoh, pakai kasut kalerful gila. Kasut ni kena pakai dengan stokin sebab melecet kaki aku pakai. Last-last pakai beberapa kali sahaja huhu. Lenkali aku nak beli kasut flat yang berkualiti dan pastinya pakai lama.


Ni rotary cutter konon nak buat potong kain yang berbentuk bulat. Sekali rupanya ni guna untuk potong kain secara tegak-tegak je. Haishhh. Setakat ni aku test sekali dan sepuk je kat dalam kotak kraf aku sebab tak tau nak buat apa.


Sejak dah ada anak ni kemain rajin aku melawat bahagian kecemasan PPUM bila anak aku demam. Maklumlah aku tak ada pengalaman pasal anak ni maka mendapatkan nasihat yang pakar je la aku. Hari ni pun anak aku demam jadi aku nak bawa dia pulang untuk berehat.

I want to be kick ass in feelings

I am the kind of person who when angry will be fiery according to the other person's tolerance. I customize my anger according to the receiver. With loved ones I don't like to be hated no matter what they do to me. Maybe I do act like a door mat, I believe I had to at times.

Sigh...

Welcome to my blog

I have 5 minutes to blab here before I go fetch my baby.

I am only human like you. I wallow in self pity that I can't even be thankful for the finer things in life. I am sometimes very proud of my work that I sound like someone so important in my organization (to my not so close friends) - when I am just a humble civil servant who work 8 hours - morning till evening to earn a monthly paycheck. I am someone who pins a lot on pinterest, daydreaming about the juicy crafts I wanted to do and envisioning a decent shop or cart shop selling my handcraft products. 



My Chinese New Year Holiday project, in between cooking,
doing laundry and semi-playing with a 18 month old.


I am a blogger who types a lot of things of which ends up in the drafts. When I look at this blog and noticed that the only thing that makes this blog updated are my Kyoot Khamis entries which are scheduled posts. I feel a mix of emotion, part wanting to stop writing since I can't even keep this blog updated regularly, part wanting to just sleep and let this blog rot, part wanting to stay forever in front of the pc in the wee morning and churn all my past experiences.

Well, my five minutes is up. I think the best that I could do is just go with the flow. I should just do  things that rock my world. Just doing little little things, creating things each day, even if I will take a week to do it when others will only take a day - is better than letting nothing happen and let myself wallow in self pity. At least I can look back at my days doing things "sikit-sikit, lama jadi bukit" rather than regretting in the future and letting the self wallowing happen again and again and againn...............argggggggggggh.



Kyoot Khamis : Paperdoll



For the girls who can't afford Barbie and dolls. We draw our one paper doll, but they aren't as kyoot as these.



Seen here first http://www.flickr.com/photos/gingermelon/8454325883/in/photostream

Kyoot Khamis : Sesuatu yang aku buat zaman dahulu kala

A KLCC drawstring bag, teddybear and furry heart.


I made these for my then boyfriend now husband Pyan. These were during the no-wages-hence-no-budget-for-presents era. They are maybe 7-8 years old. Wow, that makes me around 22/23 years old then.

Of the handmade item above, I made all of them except the furry blue and white heart on the upper left hand side. My sister has these set of needles which you use to punch in yarn into cotton fabric multiple times and end up with a piece of carpet like texture. Then you use a brush with metal bristles and comb the yarn so they'll come apart and resemble a cat's fur. Then to neat it up, you come it to one side.

The drawstring bag has KLCC motif because we declared at KLCC. That sounded corny kan. Anyway we have been sweethearts for 9 years now and 2 of that as husband and wife.

The bear on the right hand side is filled with scrap fabric. The design looks kind of like bearbrick kan, without the hands. My mom has a lot of scraps as she is a tailor, but not a full time one. She sews when raya comes and when she is free. I have several fabric mum hasn't sewn yet, :(.

Seeing these items made me feel like going on a sewing frenzy. Since my baby has grown older, I have been planning to set up a hand sewn collection but it's all in the head for now. Hey, even when I was in confinement with Mikael, I sew all the flower parts on these bags. My mum sew all the bags together, i don't know how to use a sewing machine :P




Psst. Wanna buy one? It's RM8 each not including postage.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah