Pages

Macam mana nak start berniaga?

Sebenarnya aku pun tak tau.

Setau aku kalau nak berniaga besar-besar kena ada business proposal, kalau ada kertas kerja boleh tau bajet berapa nak pakai, apa cabaran yang bakal ditempuhi dan lain-lain. Kalau kertas kerja aka business proposal ko tu meyakinkan maka bolehlah apply pinjaman.

Nak berniaga kena mula secara kecil-kecilan, walaupun 3 helai item aje. Kena mula hari ni sebab kalau tak mula awal akan rugi daripada segi masa. Kalau mula sekarang walaupun lambat, at least dah mula. Tanpa sedar sehari akan jadi seminggu, seminggu dah jadi sebulan dan selepas tu akan jadi setahun. Tetiba dah setahun meniaga walaupun kecil-kecilan. Bila orang tau ko ada produk dieorang akan cari kau, dan cari dan cari, walaupun ko tak menjual lama - dalam kepala dorang ko masih menjual. Anywaykan kalau korang nak tahu TEKUN dan MARA ada bagi loan kat peniaga yang dah 6 bulan berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Maka pergilah mendaftar sekarang. Lagipun kalau nak berniaga kena berdaftar kalau tak kena saman.


Lepas tu belajar la daripada berniaga... haha best tak tips aku. Aku pun masih belajar. Bye.




Kyoot Khamis : The Gobox Shop (Sticky post)

We are inviting you to visit our shop today. As everyone has a day job we tried opening up as frequent as we can after work. 

We are here.

 At the red star ok.

Please like our facebook page.

Among the things we sell.



Love ya.
xoxo

Kyoot Khamis : Hand Puppet

When I was pregnant with my baby, I have always wanted to make hadn puppets. But I never got to make one at all. Maybe I should make one before he gets into secondary school and got bored of hand puppets.

This  craft uses felt.
Picture is a snapshot of stylemepretty website.

You want to know how to make one?
Source:
http://www.stylemepretty.com/living/2012/12/15/smp-at-home-easy-diy-hand-puppets/


Visit Style Me Pretty Pinterest board for more inspiration.
http://pinterest.com/stylemepretty/diy-projects/
http://pinterest.com/smpliving/diy-at-home/

I am not getting paid to promote Style Me Pretty.

Pengalaman nak beranak dan kena pembedahan caesar Julai 2011

Hampir 2 tahun lalu aku melahirkan Mikael pada tarikh anggar lahirnya 18 Julai 2011. Aku dapati hanya 4-5% bayi sahaja yang lahir pada tarikh anggar lahir mereka (popularly known as EDD - estimated due date). Siapa yang beritau, macam biasa la google maa.

Aku tetiba teringat sangat aktiviti yang berlaku pada hari kelahirannya.

18 Julai 2011

4.45 pagi - Aku terasa macam perut tegang-tegang dan aku timing setiap 5 minit sekali aku akan rasa sakit yang memang tak boleh berjalan. Jadi aku beritau mak aku masa tu. Mak aku kata tunggu sampai lepas Subuh. Sempat la aku solat Subuh hari tu.

6.00 pagi - Aku telefon bakal bapaknya bernama Pyan, suruh dia datang JB cepat. Mengikut plan awalnya dia akan ambil mak dia dan terus lepak seminggu dengan aku dan baby kat JB.

Mak aku dah telefon kawan dia yang memang dah sedia nak menolong jika aku nak ke hospital. Masa ni bapak Mikael ada kat KL.

Aku dan mak dan abah naik kereta terus ke Hospital.

7.00 pagi - Aku dah ada kat hospital rasanya ni. Hospital Sultanah Aminah tempat aku lahir dulu. Aku di suruh pakai kain batik je tang abdomen bawah, Dia suruh duduk atas katil sebab dia nak pasang benda yang ukur jantung bayi dan tahap labournya. Lepas tu dia suruh isi borang.

8.00 pagi - Masa ni ada doktor wanita muda bertugas di kaunter. Dia suruh aku baring dan cek pintu rahim berapa dah bukaknya.Wah sudah 4 cm katanya terus dia amek satu peralatan panjang dan pecahkan air baby aku. Sakit amat kot bila vajayjay ko kena korek dengan tangan duktur.

Doktor kata kena duduk dalam labour room sampai bukaan 10 cm lepas tu beranak. Huhuhuh. Masa ini jururawat suruh minta maaf kat mak dan abah dan suami. Oh ya dan jangan bawa masuk botol susu dan juga air selusuh. Hospital menyokong susu ibu katanya.

8.15 pagi - Aku pergi salaman dengan parents aku dan terus bawa beg masuk dalam. Masa tu berat aku 73 kilo rasanya. Fuuuh macam terbayang2 perut kempis selepas tu.

8.20 pagi - Menunggu dalam labour room. Tangan kiri kena cucuk intravenus benda yang masuk air tu. Perut kena letak dengan benda yang ukur contractions dan jantung baby.

8.30 pagi sampai 3.00 petang - Menunggu pintu rahim buka sampai 10 cm, tapi bukak sampai 7cm aje. Adela 7 orang yang lalu dan aku suruh cek setiap kali rasa sakit yang macam nak meneran tu. Sakit nak meneran tu membuatkan ko rasa nak berak, keluarkan isi perut ko. Ada sorang yang aku suruh cek tu lelaki tapi dah sakitkan, hilang la malunya.

Masa ini siap ada orang tanya itu ini, ada doktor pelatih la, nurse la. Rasa macam tikus makmal dah.

Sorang nurse ni aku cakap la yang aku nak meneran sangat2 dah ni. So dia suruh aku teran, namun aku tak reti. Apa tah yang aku teran. Dia tension, selamba badak dia kata "Kalau teran macam ni, sampai esok pun anak awak tak akan keluar".

Sambil aku menunggu pintu rahim buka, semestinya sakit la kan. Macam period pain kali 50 tapi setiap 5 minit sekali. Ok sambil sakit tu, aku dengar ada la 5-6 baby menangis. Aku doktor pelatih tu beritau aku yang ada patient tu masuk2 je 4 cm - selepas 2 jam terus dah 10 cm dan baby keluar. Waaaaaaaaaaah sangat hebat. Masa ini aku terfikir, adakah tebal dosa aku pada suami sampai lama benor sakitnya. Huhuhuhu

3.00 petang - Suami sampai yeay! Kalau dari KL ke Temerloh 2 jam, Selepas tu daripada Temerloh ke JB pula 6 jam. Maka ia mengambil 9 jam nak travel. Daripada aku call suami pagi tu dah 9 jam berlalu. Rempit juga dia pandu kereta,

Suami sedey tengok aku sakit. Masa ni aku dah sedut gas yang konon kurangkan sakit tu. Nak kencing pun tak de nafsu, makan pun tak tau. Nak kencing, nurse masukkan tiub ke dalam urethra dan air urin akan mengalir masuk dalam besen logam dia tu. Haaaa aku rasa macam otot kencing aku lumpuh kejap masa tu.

Selepas 20 minit husband aku sayu tengok aku, nurse halau dia. Perghhhh marah betul aku. Kalau doktor ntah pape tu lalu lalang takpe pulak. Laki aku yang boleh offer moral sapot diusirnya.

4.00 petang - Arghhh masih 7 cm aje, bilanya aku nak beranak ni????

5.30 petang - Doktor kata pada aku dah 11 jam (6 pagi ke 5 petang) tak de bukaaan. Kalau aku setuju boleh caesar.

Apakah yang terjadi? Nantikan esok ok.


























I dream of having my own DIY page and blog.

But I just realized that these two need time which barely exists for me now. I just realized this when I saw that people don't necessarily update their blog even if they print the blog's address onto their business card. You can't market to people old stuff.

So before I create that page or blog,I'll need to learn how to use that free GIMP software which the online peeps say is like photoshop without the fancy stuff. Now let's download GIMP.

Itu berbunyi seperti sebuah cabaran kepada aku - buat butand daripada zip.

Baru tadi aku tengok ada orang mencari cara membuat butang dari zip di internet.
Seiously macam mana nak buat butan daripada zip?
Ia seakan berbunyi seperti sebuah cabaran kepada aku.



Beri aku seminggu untuk memikirkannya. Jika butang besar gajah mungkin boleh, Jika butang baju agak musyik macam mana ya. Jika butang yang dimaksukdan ialah brooch, sebab ada kawan aku memanggil brooch sebagai butang, maka logikla nak buat brooch daripada zip.

Apa-apa pun, perhatikan blog ini seminggu atau seminggu lebih sikit untuk perkembangan seterusnya.

Kyoot Khamis : A place to keep your rings

If you have so many rings and don't know how to display them, here is an idea.


The creator said she used a dollar store frame to make this.
If in Malaysia that means a RM5 store frame.
Maybe you can find such frame at Hinode or Daiso.



Please let me whine for a bit here

A lot of things happened recently, some which are not storyable - but made me cost money which can be used to pay my car road tax... sob sob. Mourning over money is useless as it can be gained back by working hard or smart. Free things like love are free :D

My Nikon flash is busted, sighhhh. When will I fix it, I don't know. There are a few things which  needed 'money attention' for now. Road tax, baby' birthday in July and a sewing machine maybe. I think a rm700 sewing maching is more beneficial at this moment.All things cost money. Enough sighing.

I have my trusty Nissin flash by the way which I use with my Canon. The Nikon flash is used with my camera's office only. So it can rest for awhile. Oh the warranty has passed so it'll definitely cost money to repair. The last time I sent it for repair was when it was a few months old. I attached it to a Canon camera body and used it, and the light went blob. Now I definitely know what will happen when you attach a Nikon flash to a Canon body. Now it's almost 3 years old.

I still am not that good at taking care of my baby. He is one moody baby when he is not sleeping well, and he kept throwing my Samsung Note on the ground during his moody modes. This made me angry. I am sorry little son for being angry with you. You are an innocent soul.

My English is bad. I know. I will have to do a lot of writing exercises later.

Its 7 pm. I will stop whining and fetch my umbrella diamond.
Ciao.



Kyoot Khamis : Ideas for earring holder

If you have lots of earrings, you can't be putting them back onto the little plastic thingy they came with. For easy access you should have a little storage thing1 to put all your earrings. Especially the earrings that you wear all the time.


Here's a few diy ideas.


Using felt.

I don't have the source of this but you can easily wrangle one using hot glue and a little sewing.


Using a frame and chicken wire. 
One similar tutorial.



 Or you could just use wires instead of chicken wire fence.



 Using a food schredder. This is sold at places where they sell knives and cookwares.
I bought a similar one for RM12.90 last time.



I just found this. So creative. Just use an existing wire tray instead of frame and wires.
Add on a stand.

Kyoot Khamis : Love necklace wrapped with thread.

I have always wanted one of these. And know I can make one myself.
You could too.




Here's the how to.

Freebies : Facebook cover photo

Anyone want a personalized cover photo. I am giving three away, that is you give me a few pics and an idea of how you want your cover photo to look like and then I edit them into one cute Facebook cover photo.

The closing date is 10th June 2013. All you have to do is tell me what is your Raya going to be, tell me about the colour (red, blue, emerald green), fashion (peplum, good ole baju kurung, luscious kebaya), where is it bought or is it ready made. Come on, you only have 5 days. Spread the word!!!

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah