Pages

Documentary Marathon.

It was Saturday, today... I spent the day waking up and eating instant noodles and sat in fornt of the tv, Then I gathered all my clothes of all kinds and parked again in front of the tv watching Clean House, My Cat From Hell, Dog Whisperer, Cajun Pawn Stars, The Pickers, Mrs Washington goes to Smith and a bit of Caught On Tape.

One thing I learned from Clean House was if your house looks like not a house, with things everywhere that means you have no inner peace. Then I learned from My Cat From Hell and Dog Whisperer that you can't treat your pets like humans if you want them to be disciplined.

About the Clean House, I'm glad I moved to a new home and got rid of many things. Some were repairable but I didn't have the time to think about them. So a lot of things went out the door and never got a chance to enter my new home. But I have begun to collect a lot of raw materials to start crafts projects. So I better start getting rid of clothes that I am not wearing anymore. Wowww that'll be a huge project. Will report on that later. Bye.


Kyoot Khamis : Famous icon statues

In 2010 I went to the Malaysia Art Expo. It was to be the first time and last time I went there. I had a close look at all sorts of arts from countries like Spain, Hungary, Germany, Ecuador, Indonesia, China, Singapore and of course from our homegrown artists. It was the awesomest experience of getting up close and having the opportunity to spend time appreciating art.  Here's the post.

This year I only managed to browse through the exhibition via the Facebook page of my friend Yoon See owner of blog Greener Pastures.

Two of the cute art I saw there were these two statues? Emmm I can't figure the actual name of this type of art, or is it sculpture? Anyway I don't know who made them, but they are cute. The 'statues' seem to be made from many parts of item. I thought they were made from trash but taking a look here I am not sure.


Wonder woman.
 


Michael Jackson


BTW, I still don't know what is Michael Jackson in the menus of Mamak Restaurants?
A black and white drink? Hmmm.

Tuddles.

Eh dah pasca raya dah.



Pesen raya aku pada hari pertama lebih kurang macam gambar di atas tapi pakai spek. Sambil beraya sibuk bergambar kamera polaroid jadi tiada gambar digital diabadikan. Polaroid pulak harga macam sekeping RM3 jadi aku ambil 10 keping je untuk raya. 2 daripada tu adik aku pow buat koleksi dia, 2 daripada tu gambar anak aku aje so adela 7 keping gambar. Gambar di mana semua orang ada jadi sangat gelap, agak sedih di situ wuwuuwu. Tapi semalam aku dah lekat dalam sticky album saiz A5 semua gambarnya, dan terasa macam best pula. Saperti zaman-zaman berkamera filem di mana semua shots nak kena berhati-hati. Cuma polaroid ada instant gratification sebab hasil fizikal cepat nampak tapi instant kiciwa kalau gambar gelap. Selepas ni kalau aku menyinggah lagi ke kedai foto tu aku nak beli album sticky kecik banyak2. Dan instead of beli baju yang tak perlu pergi beli polaroid pula. Aritu aku beli RM60 untuk 20 keping. Kameranya dalam harga RM239 di pasaran , tapi aku punya free sebab husband aku dapat masa pergi acara Fujifilm aritu.

Ok cerita raya saya, malam menjelang 1 Syawal tu kami bertolak, aku sempat singgah ke office set apa yang aku lupa nak set. Kami anggar bertolak pukul 10.30 malam. Kami drive sampai driver mengantuk dan berhentilah kami di mana entah, sebelum masuk Johor la dan dia tidur sampai 1 jam 30 minit, hujan siap turun dan berenti. Selepas suami aku sedar dan sambung balik memandu, hujan turun semula dan makin lebat pula tu. Alhamdulillah bertolak jua kami ke kampung aku dalam mengubah2 tarikh nak balik raya tu. Aku mula nak balik Sabtu sebelum tu la, tapi sebab Pyan akhirnya dipastikan dapat cutitiga hari maka aku balik la sama somi.

Antara plan kami ialah jika suami aku kerja pada raya kedua aku akan beraya dikampung sendiri dan suami aku balik kampung dia sendiri. Aku rasa ok je raya kampung masing-masing sebab tahun lepas pada 1 Syawal aku beraya di rumah mertua, tahun ni nak merasa beraya di rumah sendiri. Lagi pulak last time aku pulang masa mengundi hari tu. Pyan anak sulung dan adik beradik dia ada dua je, adik dia baru habis SPM jadi dia memang suka sangat kalau dapat balik ke kampungnya. Namun Alhamdulillah plan beraya rumah aku menjadi juga.

Raya tahun ni giliran kampung aku. Aku akan ikut rentak giliran ni selagi sesuai dengan keadaan. Kalau esok aku dipindahkan ke tempat lain dan kena kerja hari raya mungkin aku akan ubah rentak ini. Suami aku ni memang takde cuti buat masa ni sebab baru tukar kerja dan dalam tempoh sedang diperhatikan.

Aku sampai JB pagi raya pukul 5 pagi. 5 jam kemudian Mak dan abah dah siap nak ikut kakak aku dan suaminya pergi ke rumah pusat sedara berkumpul untuk berkonvoi. Aku siap lambat2 sebab baru je sampai rumah pagi tadi dah nak berjalan kan. Pada pukul 3 petang macam tu aku siap dan lepas tu tunggu pula adik aku yang siap berejam tu barulah keluar rumah. Kami menuju terus ke rumah arwah nenek tiri punya anak sedara, tapi sedara yang ini arwah suami dia ada kaitan dengan arwah nenek sebelah bapa aku, maka rajin la aku nak pergi. Lepas tu pergi rumah2 pak sedara mak aku yang banyak merupakan adik beradik nenek tiri aku. Bapak sedara nenek kandung aku menetap di luar KL jadi minggu depan depan kot baru melawat. Kalau tak raya haji je la kang.

Hari raya pertama berkonvoi dapat la pergi 4 rumah, satu di Larkin je, lepas tu ke Mutiara Rini, ke Taman Austin Perdana dan ke JPO. Suami aku nak beli seluar kerja tu yang ke sana, lagipun masa tu kami dah hampir sikit.

Hari raya kedua mak dan abah ikut kakak aku pergi folo sedara ke Pulai. Aku pula lepak rumah dan terus rumah Ayah Su aku di Bandar Baru Uda, lalu lalu rumah dia tak ada. Tapi tak yang dirisaukan sebab dia hanya keluar rumah jika ada jemputan jadi malam dia mesti ada. Seterusnya kami ke rumah seberang beberapa jalan yang merupakan rumah adik mak aku pula. Family kami pun akan ke rumah ni kejap lagi, tapi sementara nak menunggu tu kami datang habiskan makanan dulu. Maklumlah kalau dah sedara semua datang sempit rumah. Kami balik ngam-ngam je dengan waktu rombongan sampai. Selepas 2 jam di rumah adik bongsu seibu dan sebapa mak aku, kami ke rumah adik abah aku pula. Memang sah ada di rumah dan kami melepak sampai 9 malam lepas tu kami ke rumah sepupu aku dekat seberang Giant Skudai tu je.


Ok sambung lagi nanti. Bye.




Kyoot Khamis: DIY Organization tools.

Organizing your drawer.


Source:
http://iheartorganizing.blogspot.com.es/2013/01/diy-cereal-box-drawer-dividers.html?spref=fb&m=1

Use cereal boxes to organize your drawer. So far I have bought RM30 worth of drawer organization tools such as trays and divider. The dividers broke apart after a few adjustments and the trays does not fit well in the drawer. I will definitely try this later.



Salam Eid Mubarak


Kyoot Khamis: Kraf daripada bingkai gambar

Oh tengah nak tunggu masa untuk pulang tapi terjumpa link ini.

Best gila ada 50 benda untuk buat daripada bingkai. 
http://savedbylovecreations.com/2013/06/50-things-to-make-from-picture-frames.html



Aku teringin nak buat yang berikut.
Boleh buat gantung gambar.



Tempat letak idea. Ni boleh buat kalau dinding rumah sendiri.
Kalau dinding rumah sewa kena pastikan cat dia tak musnah ye sebelum meninggalkan rumah.



Headboard daripada frame. Comel.



Pin frame, penuhkan dengan gambar2 kegemaran secara rawak artistik.



 Kek dalam frame. Tapi yang ini aku tak try la sebab cat + makanan? Selamat ke?
Aku akan letak mangkuk ke atas frame tu.

Ok selamat pergi tengok link sana.
Ulang tayang link.
http://savedbylovecreations.com/2013/06/50-things-to-make-from-picture-frames.html

Akhirnya jua aku pasang astro wahahhahhahahahhaah

Setelah 3 tahun berumah tangga akhirnya aku pasang Astero. Kenapa ia menjadi sebuah isu besar dalam hidup aku? Sebab rumah mak mertua dan rumah mak aku ada Astero sejak 2 tahun lalu tapi aku baru nak hegeh-hegeh pasang hari ini. Sebab utama aku pasang Astero ialah kerana siaran tv rumah aku dahsyat.

Setelah bertahun-tahun menonton tv corak hujan ribut taufan maka aku rasa berbaloi la nak mengkayakan Astero dengan melanggannya. Kalau nak hadap tv biasa hari-hari pun bosan juga sebab tak besar skopnya. Suami aku langgan biasa + sukan + learning cenel. Maka jika suami gembira dapat tengok bola live hari2, dulu dia layan secara online je. Maka aku pula happy layan learning channel dan 701 itu.

Maka Selasa baru ni suami aku berjaya meluangkan masa untuk Astero datang. Hasilnya aku tido pukul 12 malam sebab layan macam-macam kat tv. Habis punah impian nak buat kraf ke benda. Anak aku pun tido awal sejak Astreo ada ni. jadi berlambaklah anak beranak duduk depan tv. Mula-mula tengok AXN sebab dia ada segala cerita CSI dan kepolisian. Aku suka betul cerita polis-polis omputeh. Gerak Khas tak nak plak ko layan kan. Zaman2 aku handle2 online tv2 dulu aku layan la jugak Roda Roda Kuala Lumpur tu.

Maka menontonlah aku Common Law la, CSI:NY la, macam-macam la. Lepas tu bila dah habis cerita best aku layan pulak APL. Semalam aku tengok My Cat From Hell. Kisah pasal orang yang bela kucing tapi kucing mereka sangat garang. Oleh kerana sayang dan tidak mahu membuang kucing tersebut mereka telah meminta bantuan Cat Whisperer bernama Jackson.

 Ni Jacksonnya.

Kisah 1 pasal seorang perempuan ni dia kena keluar dari rumah sewa dan tinggal di sebuah studio apartment kerana kucing dia ada dua ekor dan selalu bergaduh. Yang kaler coklat gelap sangat penakut dan kaler hitam putih suka mengiau kuat-kuat waktu malam. Tapi ex housemate perempuan ni merangkap bespren dia rajin la datang melayan kucing ni. Kucing-kucing dia satu duduk dalam stor dan satu lagi duduk dalam closet dengan pintu bertutup. Mereka kalau bertemu bercekau je kerja. Kerja si cat whisperer ni ialah untuk memastikan kucing berdua ini berbaik semula jadi tuan dia tak payahlah nak hidup dalam kedukaan bila balik rumah. Sebab jika kedua-dua kucing terus bergaduh wanita ini mungkin kena ambil langkah memberi calah satu kucing ini kepada orang lain pula. Ini menyedihkan. Akhirnya kucing tu ada la penambah baikan, mereka dilatih supaya boleh duduk dekat dekat. Seekor tu dibiasakan untuk duduk dalam ruang yang sama dengan seekor lagi tu. Last-last bespren perempuan tu bagi dia pindah masuk balik, tapi perempuan ini sebab dah selesa duduk situ dia memilih untuk duduk di studio dengan kucing-kucingnya sahaja.


Kisah 2 pasal sorang makcik ni usia 95 tahun dan tinggal keseorangan. Pada suatu masa tu dia terjumpa seekor anak kucing dan ambil bela kucing tu. Tapi kucing tu garang dengan dia. Makcik ni suka kucing tu tapi kucing tu bersikap liar dan suka cekau dan gigit makcik ni. Anak makcik ni yang rajin datang melawat makcik ni pun kena serangan yang sama daripada kucing ini. Si Jackson yang amat memahami kucing ni pun mengenal pasti kenapa kucing ni sangat ganas kan dan bagi tips-tips kat makcik ni. Dia kata "makcik ni layak untuk hidup bahagia dengan kucingnya". Salah satu kaedah dia ialah bila ada orang datang dan lalu kawasan kucing tu selalu lepak, kena bagi makan. Jadi kucing tu tau situ ada benda baik dan tidak lah ia agresif. Lepas tu kucing tu suka keluar rumah dan bergaduh. Dia cadangkan bahagian depan rumah tu pasang jaring keliling rumah dan letak barang2 yang boleh bagi dia selesa di situ. Akhirnya kucing tu rasa selesa sebab dia boleh melepak sambil tengok luar tapi tak yah gaduh-gaduh dengan kucing lain. Makcik tu pun akhirnya berjaya usap kucing itu tanpa kena cakar lagi.

Malam ini aku nak puasa tengok tv la, nak selesaikan projek gelang elastik aku. Manik dan getah dah beli. Idea dah cari tapi tak buat-buat lagi. Malam ini ok!

Kyoot Khamis : Totally cute. Could it be done on shoe laces?


Link: www.flaxandtwine.com/2011/12/day-6-pearl-cuff-diy-pearl-and-felt.html

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah