Pages

Sick at night but happy by day.

My 2 and a half year old son, is in and out of fever since Saturday night. I didn't bring him to the clinic immediately unlike when he is younger because he has no other symptom. At 1 am on Sunday he has a temperature of 39.5 degrees celsius and was crying as he was uncomfortable from the heat. I sponged him every hour or so, because I ran out of fever medicine at that time. So the next day I bought a bottle of liquid paracetamol for children 1 to 6 years of age. I mixed it into his bottle of milk because the last time I fed him medicine he vomited along with his food. Actually I meant to get medicine from the store's pharmacist but the pharmacy side of the Pharmacy is closed on weekend. So we had to get by with on the counter medicine.

He drank his milk with Strawberry paracetamol without any rejection. I also offered him water every now and then, he sipped some and refused at others. I fed him bread, rice and roti canai but he consumed only a little bit each time. And after he ate a portion he will go "Bu Tan" which means "Ibu makan." So I end up finishing most of his meals.

So today I took him to the clinic first before going to the office. Firstly the doctor measured his fever and it was 36.6 degrees which shows he isn't feverish by day. Then after a bit of prodding the we went outside. The doctor checked the usuals; eyes, heartbeat, throat (baby didn't open because he was crying - I took away my phone which he was playing games on just before the nurse called :P), and asked questions - answer; no coughs, no diarrhea, a little flu. 

I didn't manage to ask the doctor nor did the doctor explain what is happening to my child. We waited for a bit and the nurse gave me his meds, a bottle of antibiotic, flu med and something med. 3 bottles of medicine I will have no idea how to feed him. This time I can't put it all in his bottle la kan.

Anyway I did a bit of googling, and his symptoms which are high temperature fevers which is mostly at night. One of the results is Roseola. But Roseola only happens to children less than 2 years old. I wrote a status about googling my baby's symptoms and a few friends shared their techniques on how to reduce his fever. I will try the asam jawa method, that sounds traditional.  I think the technique is to soak asam jawa in water and use it to reduce his heat.

Actually the first night my son went down with fever I googled on how to reduce his fever but I read somewhere that fever is the body's way to fight an infection. Doctors usually prescribe meds to relieve the patient so they won't feel so uncomfortable while being sickly. Like Paracetamol, it is thought to make the body don't feel the pain so much 

"However, it is now thought that it works by reducing the production of prostaglandins in the brain and spinal cord. Prostaglandins are produced by the body in response to injury and certain diseases. One of their actions is to sensitise nerve endings, so that when the injury is stimulated it causes pain (presumably to prevent us from causing further harm to the area). As paracetamol reduces the production of these nerve sensitising prostaglandins it is thought it may increase our pain threshold, so that although the injury remains, we can feel it less.
Source: http://www.netdoctor.co.uk/aches-and-pains/medicines/panadol.html

It still hurts but paracetamol minimizes it.

Well, it's 6 pm something and I have to get off early. My son turns feverish around this time yesterday so I better go fetch him.

ps: I am thinking of turning my blog into something profitable but I have to keep up with exciting contents, maybe you have suggestions?


Rocking Horse, Kuda Goyang

Kenapa kan, sesuatu perkataan tu kalau dalam bahasa Inggeris bila diterjemah ke bahasa Melayu akan jadi semacam bunyinya. Kuda goyang contohnya... ahahaha.

Enam tahun lepas aku pergi satu kedai barangan terpakai / antik kat Seksyen 13 ni. Aku terjumpa kuda goyang kayu yang sangat cantik. Rupa dia dah season dah tapi memang idaman aku ialah kuda goyang sejak usia aku 6 tahun. Sayangnya masa tu aku masih student dan kuda goyang itu dijual dengan harga RM100. Sob sob jadi aku kuburkan je la impian nak beli kuda goyang tu. 


Lebih kurang gini la ropanya.


Aku ni rajin jalan melaka, sekurng-kurangnya setahun sekali ke sana pergi Jonker Street dan makan ikan bakar. Almaklumlah 5 tahun aku spend masa kat sana belajar tapi jarang ronda bandar melaka. Jadi sambil berjalan-jalan sambil tu melayan memori lama. 

Pada tahun lepas aku pergi makan ikan bakar dan dekat-dekat situ ada jual barangan rotan. Aku belum beli sofa masa tu jadi aku kenan pada kerusi2 rotan dia, sebji dalam RM125 aje tapi sebab kereta takde ruang lebih jadi tak beli.

Kat kedai tu juga ada kuda goyang rotan, tapi reka bentuk kuda goyang tu bukan idaman aku walaupun harga dia RM100++ aje.

Kuda goyang rotan dari Melaka.


So hari ni aku dah terbayang-bayang kuda goyang. Satu sebab mengidam lama dah, keduanya sebab sementara anak aku masih kecik tubuhnya boleh dia main dengan kuda goyang ni kan. Aku rasa paling lama dia boleh main dengan kuda goyang ialah sampai dia 7 tahun, lepas daripada tu dia fizikal dia dah tak sesuai nak ditampung mainan.



So bulan ni dan bulan depan aku akan mencari dan mencari kuda goyang. Lama betul aku teringin, 26 tahun tuuu. 

100 Doraemon Secret Gadgets Expo


Selamat Tahun Baharu 2014

Tahun 2013 ada beberapa jam lagi namun dah rasa kehangatan tahun baharu. Tahun baharu impak dia besar pada aku sebab harijadi aku bulan Januari, jadi selepas beberapa belas hari masuk Tahun Baharu je dah hari jadi aku pula. Menambah satu angka lagi pada usia ialah sesuatu yang mendebarkan tau lagi-lagi bila baru menginjak usia 31 ke 32, mungkin apabila dah hujung-hujung masuk 34-35 dah terasa janggal berada dalam usia 30an. 

Suami aku cerita ada orang teka umur dia 27/28. Haha, mulala perasan muda dia tu. Suami aku 33 btw.


Minggu lepas setelah busy kerja Sabtu dan Ahad, aku ajak Pyan si suami aku tu pergi berekreasi kejap. Aku teringat dia ada sebut pasal satu acara ni iaitu pameran Doraemon. Maka selepas menyelesaikan urusan di pejabat kira-kira pukul 5.00 petang tu kami terus ke Viva Expo Hall untuk jenguk pameran tersebut. Sampai-sampai je isi perut dulu sebab nak bersuka ria kena dalam keadaan selesa kan, nak masuk expo ni pun siap-siap ke tandas dulu sebab dalam ruang ekspo ni tak ada tandas.

Tiket untuk orang dewasa RM25 dan kanak-kanak 4 tahun ke atas RM15. Anak aku baru 2 tahun setengah jadi dia masuk percuma sahaja. Kamera boleh bawak masuk free je,  tu yang aku teruja nak pergi tu.
 







Masuk-masuk je kami disambut oleh mesin masa Doraemon. Benda ni duduk dalam laci belajar Nobita kan?




Selamat datang kata Doraemon.




Ni rupa Doraemon sebelum telinganya digigit tikus.
 ola



Sila baca cerita berikut macam mana Doramon daripada kuning jadi biru.



Menangis la robot kucing itu dan terus takut tikus.



Doraemon kaler biru.



Aku ambil gambar ni sebab aku nak buat wallpaper komputer.



Gambar ni untuk wallpaper handphone.


Saya dan 100 patung Doraemon dan gadget2nya.


Memang tak semua gadget kita akan kenal. Aku jalan tengok-tengok dan cuba kenal pasti mana yang ada. Yang pasti kenal macam alat buluh yang bubuh kepala dan boleh buatkan kita terbang tu. Ada lagi beberapa tapi teka-teka gitu jela. Sebab tiada sebarang penceritaan diletakkan pada patung-patung itu. Korang kena beli guide book dia yang dijual berasingan pada harga RM19.90 macam tu. Kalau la dia kira sekali dengan harga tiket kan best memang aku beli la. Ni dah masuk ruang expo mana nak tau dia ada jual. Kat kaunter tiket pun dia tak ada tanya nak beli guide book tu ke tak.

 Tapi jangan biarkan ketidak ketahuan itu meranapkan semangat anda.Patung-patung Doraemon dia memang smart jadi tak menyesal masuk dalam tu.


 Ada scene Nobita dewasa kahwin dengan Sizuka.


Oh 100 gadget yang aku tau hanya 5 je kot.



Anak aku yang mengantuk sebab tak tidur petang lagi.



Achamtit (masam + kecik = nama geli2 untuk anak aku) sembunyi dalam pintu masa.



Selepas tu aku bergerak ke suatu ruang di mana dia ada buat semula suasana rumah dan kawasan sekeliling rumah Nobita.

Ni taman permainan di mana Nobita selalu lepak. Kat lantai tu dia tutup dengan permaidani macam rumput so kena buka kasut. Achamtit geli bila pijak permaidani tu jadi dia jalan tertenjet-tenjet. Sebab tu dia pijak kaki aku dalam gambar ni.





 Kartun jepun dalam komik kan suka tepuk anak mereka kalau anak dia nakal. Tapi jangan risau melampau ok sebab ini lakonan semula sahaja.




Tu atas bumbung tu jiran Doraemon si kucing betina apekebenda namanya.


Dia ada sedia bilik replika bilik Nobita dan pengunjung boleh pura-pura keluar daripada laci bilik dia. Tapi sebab aku kedekut so aku tak masuk dalam tu. Tak tau la berapa kena bayar untuk dapat gambar macam ni. Kalau nak pose pakai kamera sendiri pun bole rasanya. Yang penganjur punya gambar siap ada frame dipenuhi kartun dan watak2 lain komik Doraemon.




Eh mak Sinyu!



Selfie dengan mak Sinyu.
Dulu-dulu selfie ni orang panggil camwhore kan sebab muka ko kemain keluar dalam gambar aje.



 Giant dan Sinyu.



 Ni mak Sizuka ke?


Hi kak, apa khabar?


Achamtit pelik tengok kenapa Doraemon nangis beria-ia.








Ada spek mata 100. Bole posing.



 Oh inila roti yang ada tulis sifir tu. Tulis semua nota atas dia dan makan.
Kalau nak SPM kena buffet roti la nampaknya.


Roti dia ada versi gluten free tak agaknya?


 Sini ada la beberapa penerangan tentang gajet Doraemon.
 


Tapi sedih yang ini rosak. Siapa la bertuah yang rosakkan barang pameran ni.
Gambar diambil daripada Facebook Doraemon.





Eh baru perasan budak yang sama duk belek Small Light dan Wireless Talk Box.



 Vending machine. 
Mikael garu kepala sebab nak beli air tapi duit Malaysia je ada.


Dan semestinya ada buluh helikopter.



 Guru besar dan siapakah itu di sebelah kiri?

Ok that's all folks. Kalau anak korang suka Doraemon memang bagus la datang sini. Kat pintu keluar dia ada banyak gila barang Doraemon. Haritu Pyan dapat lanyard, bekas passport dan badge Doraemon. Dengan bangganya aku bawak gi keje lanyard itu.

Korang nak apa souvenier semua ada, bantal, buku nota, T-Shirt (RM50 tolak 10 sen) untuk orang dewasa, baju tidur kanak-kanak, baju jalan, keychain, fridge magnet semua ada. Aku belikan Achamtit baju harian sebagai tanda ingatan. Oh ada kasut baby Doraemon yang sangat kiut.

Dan masa lalu jalan keluar barulah nampak orang jual guide book sighhh.......

Okla, selamat bercuti. Selamat tahun baharu.


hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah