Pages

8 minit

8 minit
shut down komputer
7 minit
kemas telefon dan wallet masuk beg
6 minit
membuang air tin ke dalam tong sampah
5 minit
menukar selipar yang lebih selesa untuk berjalan pulang
4 minit
berjalan dari pintu pejabat ke pintu keluar pejabat
3 minit
tiba di hentian bas dan teksi dan buka aplikasi Uber
2 minit
Kereta Uber sampai
1 minit
Musykil nak naik ke tidak

Dah dua kali aku naik Uber ke pejabat, namun aku masih was-was. Namun aku naik kerana lebih murah berbanding teksi, Hmmm entahlah.



Talking to the MIL- using the 5 Wives and a husband

As a media practitioner I am obliged to write any text, copy, article, caption, note using the 5 wives and one husband method, which is actually the who, what, where, when, why and 'how'. After 15 years of learning about it, it has practically been ingrained in me. Sometimes even when I am chatting, I collect info like a police investigating a case. I just can't process certain information without knowing the details. In fact I have decided to tell people things in that very 5 questions arrangement.

Let's say I was informed by my boss that I have to work for four days in Kedah, so i will ask my MIL to take care of my babies like this "Mom, I have to work from Sunday to Wednesday next week. So can you take care of the babies, for five days, because i also counted the day after I arrived back here. Please take care of them at your house, we will send them the day before. 

Yeah, like a long list of what to do should you be able to help us. Lol.

#KomikKon Diary - Brianstorming for my steampunk cosplay : planning in my head

At this stage, I haven't received any confirmation email from Komik Kon regarding my payment for the booth. I think there may be like a hundred booths so they must be busy, what with the upcoming holiday anyway. So I will totally go worried next Monday before I email them later.

Anyway I have been planning to do some lightweight cosplay at Komik Kon, maybe on day two and three only because I think I can't be wearing the same clothes for three days straight even in an air conditioned room (which will get warmer as more people enters). I am also not planning to spend much on cosplay when I need to cover the costs for merchandise (i haven't started on anyhting yet, Ya Allah I am such a poor planner and business woman :()

Anyway, I want to talk about my cosplay plans. I plan to use existing clothes and just alter them to steampunk fashion or add some things here and there.


My first plan is to find my long lost bolero.
It's black in colour and I think about adding some trimmings like this olive bolero.

Olive bolero with trimmings.

Then I can add on some armyish details like the thing they put on top of the shoulder.
I also have lots of chains and charms and can do like this.

This bolero can be worn when I walk around the event hall,
so maybe I can wear it throughout the 3 days there.

I have also thought about searching for a hooded shirt and converting it into something like this with lace applique or something.
Hodded sleeveless bolero.

At this point I want to buy a pair of boots, but a pair costs like RM60 and I need about RM400 to prepare for the merchandises. Hmmm...


Anyway about the rest of the costume. There are a few props that one can complement on the whole steampunk cosplay look. But as too much accessories can make you look messy, I'll just pick two maybe. Some of the props are.

Medal


Goggles


Utility belt



Guns
Gun tutorial here

Bracelets / Wrist Cuffs

Top hat. Tutorial here.

Ok that's all.

Fesyen ibu-ibu?

Sebelum beranak dua fesyen aku terdiri daripada t-shirt short sleeve, blouse short sleeves, inner macam-macam warna - hitam, ungu, turqoise, oren, coklat, putih, jeans, skirts, baju kurung dan sehelai jubah hitam. Namun, setelah mengandung kali kedua aku banyak beli T-Shirt dan blouse lengan panjang stretchable, jeans pelbagai saiz, jubah, khaki pants, dress dan skirts. Aku dah jarang pakai t-shirt lengan pendek dengan inner kerana aku rasa tak sesuai dah dengan kerja aku dan juga aku rasa panas pakai berlapis-lapis.



Ok, ni latest aku pakai inner hitam sebab kononnya masa kerja kat lokasi ni kena pakai t-shirt lengan pendek daripada sponsor. Tapi rakan-rakan sekerja aku tak mau pakai t shirt itu. Kata mereka tshirt tu tak ada lambang organisasi kami yang punya acara, tetapi cuma ada logo syarikat depan dan logo acara di belakang. Maka aku teruskan la pakai t shirt putih yang aku pakai daripada rumah sebab dah selesa. Acara pula buat dalam kawasan dewan maka suhu kejap sejuk, dan bila ramai orang sedikit suam tapi tak panas kan.

Masa ini aku kembali berjinak-jinak pakai sneakers. Selalu aku pakai kasut flat, tapi bila pakai kasut flat, banyak plak bunions maka aku sengsara. Maka aku belila kasut North Star harga RM70 yang lelaki punya, yang pasti dia kalis air. Kira kalau setakat pijak lopak sikit tak kotor la kaki.

Tudung pulak pakai tudung instant. Belit sekali, kemaskan pakai brooch. Kalau berkenan bolehlah tengok di @KarlaScarves.
 


Gambar ini masanya lebih kurang 8 bulan selepas mengeluarkan anak kedua. Aku pakai baju mengandung lagi masa ini, jimat dan selesa. Maklumlah selepas beranak ada lebih kurang 10 kilo maintain dan nak hilang tak la secepat mana. Aku mana bersenam dan jaga makan :P  Baju-baju mengandung aku semua spesis stretchy kat perut, aku beli kat Scarlet Plus, ada jual kat Jaya Jusco. Masa aku shopping tu ada sorang minah plus size ni duk membeli jugak, aku pun apa lagi join la. Sehelai dalam RM40 la average dia. Yang atas ni aku beli RM30 sebab sale.

Selain daripada pakai tudung instant, fesyen aku juga lebih kepada pakai tudung Syria. Senang sarung sahaja. Tudung syria pilihan aku sekarang banyak beli daripada Renee, ada kat Temerloh outlet dia. Tapi dia dah tak keluarkan lagi tudung syria fancy schmancy, so aku dah kebuntuan nak beli mana tudung syria yang affordable dan comel.


Ni masanya lebih kurang 9 bulan anak kecil aku usianya. Masa ni aku malas nak beli baju baru sangat sebab dalam proses turun berat badan, walapun sebulan turun 500 gram aja. Aku beli dua helai daripada kawan aku punya koleksi pakaian second. Sehelai RM15, boleh la buat pakai time balik kampung husband.


Masa ini berangan kat padang pasir. Aku sanggup berjalan lebih kurang sekilometer sebab nak berangan duduk kat desert. Tinggalkan husband aku dengan anak-anak tidur dalam kerete. Ni kat Klebang, Melaka sebenarnya. Masa ni anak aku kecik lagi, dalam 6 bulan kot. Selalu kalau tak pregnant aku pakai baju saiz M, tapi masa ini semua baju aku pakai L-XL. T Shirt jejaka kat Brands Outlet dan Padini ok jugak, corak2 nya basic tapi cantik-cantik. Tudung tu koleksi lama Renee. Sekali lagi aku kata, aku kecewa Renee's tak keluarkan lagi tudung Syria baru.



Ini gambar raya puasa baru ini. Aku ada cuti sehari, aku pergi jalan-jalan kat Jaya Jusco Bukit Tinggi dalam 2 jam tu, tengok2 baju Soda dan Padini banyak cun-cun. Tudung ni beli kat opismate. Aku saja jadi macam pokok masa ini sebab asyik-asyik baju aku, ungu dan pink, putih, solid colour, dan gelap2. Sekarang ini aku suuuuuuuka sangat Steampunk so aku tengah emulate secara sedar dan tak sedar ke arah warna armyish macam brown, tan, khaki.

Kadang-kadang survey la bahagian lelaki punya baju sebab ada yang menarik dan yang penting long sleeve pun banyak. Ok, bye.

#KomikKon Diary - Doujin! Bucket list no 12

What is doujin? Click here please for the definition. A lot of doujin centers on fanart but I am attempting to do a one man original doujin. I haven't started anything yet, just a mishmash of ideas floating around. I am also torn between doing a single story comic or 3 short stories in a single comic. Then there's the online publishing and there are also printing. Everything either takes up cost or time. I hope to accomplish something in this two months.

Ok before I ramble on I must tell you that I have a lot of ambitions growing up. So in my head it's more like trying to cross off an item off my bucket list instead of trying to attempt something life changing or do a career crossover.

I want to try my hands at comic drawing at least once. If it turns ok then I can do more, but if isn't that ok, then I can go on and do some other bucket list item. And then a few weeks ago I came across doujin. At AniManGaki and Visual Arts Expo, I saw a few doujin tables but didn't know what they were there for. At the Visual Arts Expo I walked past a few seminar room and saw a 'How I became a cartoonist' topic and decided to join in. The lady who gave the talk said she had only started her comic at age 35. The only thing stopping anyone from pursuing their dream is self doubt and fear, so I should cast them aside and just plan and draw. If I start now, and try and try, things will happen eventually.

Anyway, I have been thinking for a few years now about doing some comic thing. I did a one page comic when I was in secondary school, I think I was in form two then. But it never went to print, even in the school magazine. So now is my time, although 20 years too late maybe. I want to challenge myself by participating in my first ever Doujin event at Komik Kon. I have send in my application and paid the fee although I haven't heard from them yet about table confirmation or anything.




So ou of sheer wannabeism, I bought this book at Kinokuniya. My officemate had some work over at KLCC so I went there to visit. On my way back i thought to browse books, because Kinokuniya has some really rare books like this. So for a book nearing RM80 I hope this will be my answer to being a comic artist. Well, i hope to document my journey here.

Bye.

Haze Haze Go Away.


It's on hazy days like this that we wish upon days like the above. Sometimes we are too critical of those good clear days when we have them but then when we lost them, we miss them badly.

Last night the Air Pollution Index reached almost 200, so today the Education Ministry announced that all schools in Kuala Lumpur, Putrajaya, Malacca, Negeri Sembilan and Selangor to be closed. Some kindergarten closed too, but some reopened after parents complained. As parents, it is our first and foremost responsibility to be available to our kids, but when you work it kind of slipped into two priorities. Kids are ok, you work. If kids are not ok, you take a break. If kids really need you, then you just quit work and doa for some other source of income while tending the kids at home. Yeah, I am babbling because I am about to go home while thinking that I feel bad about not being home with the kids in this bad weather, but also need to work. Hmmm. :P

Me and Cosplaying

Mengapakah dah tua-tua baru nak cosplay? Tanya suami aku pada aku dua hari lepas. Sebab dah usia gini baru jumpa orang-orang sedemikian kan, masa dah tua ni la ada duit dan kelapangan. Lagipun masa tua ni la baru ada perasaan nak mengejar semua cita-cita lalu. Dia macam life begins at 30 plak.

Sebenarnya, kali pertama aku ternampak orang cosplay masa aku google pasal Naruto tahun 2003 macam tu. Masa tu aku baru je habis melayan marathon Naruto zaman kanak-kanak so aku google la pasal naruto kan, dan aku ternampak ada mat salleh berpakaian macam Naruto. Aku korek2 rupanya cosplay. Masa tu keongkosannya kan limited so takdela fikir panjang nak mengcosplay bagai.

Makanya, dua minggu lepas aku ke MIECC untuk event Visual Arts Expo dan aku terjumpa dua ketul belia memakai baju cosplay tengah jalan-jalan. Dorang kata dorang cosplay Kojou Akatsuki daripada manganime Strike The Blood dan Aha Kushina daripada K Project. Yang cosplay Ana Kushina ni rupanya ahlil hijab cosplayer, iaitu perempuan2 berhijab yang memperagakan fesyen lolita dalam berhijab. 

Maka aku berconnect dengan mereka-mereka ini dan terpanggil untuk bercosplay. Semasa AniManGaki yang baru ni kat Sunway Pyramid aku pakai headband telinga kucing dan topeng mata, sebab nak cosplay lite-lite jadi CatWoman. 

Aku google baru ni, kalau cosplay jadi Jesse from Toy Story ok jugak. Akak tak kuat nak join lolita sebab akak rasa akak dah tua dah. Hahha. Kalau aku cosplay jadi lolita pun mungkin aku pakai gaun labuh sajor. Baiklah, wa cao dulu.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah