Pages

Kemaruk menulis

Cerpen FB - Beli TV

 Jika bukan kerana televisyennya rosak, Ain Farina tidak akan sesekali menghabiskan masa terluangnya selepas waktu pejabat di pusat membeli belah. Gadis itu terus-menerus membuat carian jenama televisyen berjenama yang diketahuinya dalam telefon bimbitn sambil menantikan rakan baiknya tiba.

 "Hello Ain, sorry I lambat." ujar Ruqayah yang baru tiba.

 Mata Ain memandang rakannya daripada jeans ketat berwarna biru sehingga ke baju linen putih yang bereben di leher. Matanya terus bertentangan dengan Ruqayah yang tersenyum padanya.

 "Beb, takpe I pun tengah belek nak beli tv, tapi i pun keliru. Baik I beli komputer je ke," ujar Farina sambil melihat baju kemeja warna biru firus dan seluar hitam yang dipakainya sejak daripada pejabat lagi. Dia berasa sangat formal, namun diabaikan perasaan itu kerana dia mahu berada di situ sebentar sahaja. Berjalan-jalan di pusat membeli belah bukan aktiviti kegemarannnya.

"Bukan you dah ada laptop ke?" ujar Ruqayah sambil menyeluk saku jeansnya untuk mengeluarkan telefon bimbit.

"Hmm, dah lembab. Teringin nak upgrade. Tapi kalau tv... pasang speaker boleh I tengok tv puas-puas. Skrin besar."

"So kita pergi check spesis tv apa ada kat kedai la baru you fikir macam mana, you nak start dengan kedai mana?" "Kita tengok dalam hypermarket tu, I dia ada sale." "Ok, jom."

_________________________________________________

Nak try hantar novel for publisher indie, tapi rasa macam payah betul nak berbahasa seperti manusia awal 20an. Tak terlalu skema bunyinya dan tak terlalu pasar sangat sampai tak universal. Siapa nak collab bagi idea?
Lega join nanowrimo this year. Aku guna platform Fanfiction sebagai wacana terbitan. Selalu tak ada motivasi nak menulis dan hanya bermula pada 16 Nov dan berhenti menulis pada 30 Nov 2016. Nak crunch 12k words masa 3 hari terakhir tu rasa macam tension gila, so buat mana terdaya. Aku sampai ke garisan penamat Nanowrimo dengan 42,000 typed words. 30 k je published dan yang 12k tu ideas for the chapters. Nanti aku publish the rest of the I am so glad that I indulged in fanfiction because I used it as a platform to write my NaNoWriMo. English is my second language so by writing with established characters and a certain ready idea, fanfiction was my best bet when writing in a time crucnh. I was being distracted constantly, and having no time and motivation was part of the challenges when I do NaNoWriMo. With fanfiction getting my ideas around was easier this year and i managed to score 35k words on 30th November 2016.

0 comments:

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah