Pages

Uniform baru pergi kerja

Seprais aku pregnant. Ada orang kata kalau mengandung cukup je ada 3 helai baju. Aku mula kena beli baju masa kandungan 5 bulan jadi cuma 4 bulan aje kena berpakaian baru. Tapi kalau dah kena duk opis 9 jam x 5 hari takkan nak pakai 3 pasang je baju. Itu tidak sesuai!

Setakat ni aku dah resizekan kain 3 helai baju kurung dan beli 3 helai seluar preggie. Sehelai beli sale kat Mother Care Metrojaya (RM70) dan dua helai kat Optimo (2xRM40) tapi seluar mother care yang seronok sebab depan belakang getah pinggang dia boleh laras. Boleh tarik2 macam tali sarung bantal peluk tu. Manakala seluar kat Optimo tu sux sebab getah pinggang cuma boleh tarik dan laras ikut perut pada satu belah. Makanya selalu seluar aku londeh dan kena diejas2. Baju kurung boleh bertahan lagi 2 bulan aje. Aku dah tengok perut orang pregnant 7 ke 9 bulan, BESARRR! Maka aku sangat2 perlukan baju baru!

Salah satu pelan ialah memaksa emak aku jahitkan. TerimaKasih mak! Jasamu ku kenang. Kain beli tapi mak belanja upah menjahit. Minggu lepas dalam masa 3 hari mak aku bertungkus lumus jahit baju2 berikut.


Pertama, gaun polkadot.

Bisa dipakai sehingga saat bayi keluar yahuuuuu!
Kain cotton polka dot biasa aje.


Kedua, baju cap rimau.
Aku minta mak aku jahitkan dress skirt bertingkat tapi dia buat blouse.
Mak aku kata sebab kain 2 meter aje. Kalau nak buat dress kena ada 4 meter.
Baiklah mak. Baju free jangan banyak songeh.
Ni kain apetah, tapi bukan cotton.


Baju ketiga, empire waist blouse.
Jelas sekali ideologi ibu dan anak berbeza. Mak aku suruh ikat tali yang dijahit pada line empire tu (tang dada tu) secara longgar. Tetapi aku ikat ketat2 sebab nak nampak canggih. Kalaulah aku pandai menjahit. Kekalaulan dalam malas nak belajar jahit tangan. Aku tere jahit tangan meh. Jahit kia la. Rege kain di atas semeter RM12 macam tu. Guna 2 meter. Semua kain beli kat Kamdar sajer.

Ok. Makanya modal half atau 1/3 aje daripada rege baju kat kedai. Kastem made pulak tu.
Yahuuuu!

9 comments:

ninieZUERYANNIE said...

Bestnyerrrr.. Mak jahitkan baju pregnant.. Jimat byk kan.. Bj pregnant mahal2 wehh.. Dhla yg berlengan pjg x byk choice.. Huhuhuu jelesnyer..

Au and Target said...

Are you pregnant? If so, congratulations? Or maybe you're selling maternity dresses? Darn it, I can't read this right! Either way, we send purrs and headbutts and hope you have a good week.

@cu SaYaNg said...

wah...tahniah...
best nye mak jahitkan baju pregnant

AchiQue said...

nice...

semut-terbersin said...

untungnyeh ada org bleh jahitkan custom made gik baju pregnant for u..baju pregnant mahal2 ler kat kedai..adei

Byha said...

cantik baju...

inur said...

bestnyer rara.. btw cantek lerr baju2 tu.. ;)

fauzuskamaruddin said...

mak mertua saya cakap klu pakai gown yang sampai kaki mase pregnent tu mcm tong dram berjalan..ape pendapat anda? aku cam nak gelak time die cakap tuh

Sherry said...

best la mak yg jahit for you. Last time my mom know jahit baju for me when kecil time. Now I think she forgot how to jahit. cantik la... baju kamu.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah