Pages

Pakcik kahwin

Hari ni pergi kenduri pakcik bongsu suami aku, sama daddy dengan MIL tapi lain mummy. Arwah nenek mertua aku meninggal masa MIL usia 18 lagi. Lepas setahun dua meninggal arwah bapa MIL kahwin dan dapatla Pak Bongsu. Sama umur dengan suami aku jadi dorang memang rapat la. Masa aku nikah dia yang jadi pengapit. Kenduri kat Raub, dua jam youuuhh dari Temerloh. Sepanjang trip aku tidur je kat belakang. Menikmati saat-saat terakhir takde lesen, :P

Anyway sehari sebelum pergi tu mak mertuaku membeli baju baru. Petang2 sabtu semalam aku dan mereka meronda town Temerloh cari baju. Aku macam tergerak nak beli dan ada satu blouse yang sesuai dibuat blouse nyusu tapi corak adehhhhhhh. So pakai je la apa ada. Tapi aku cekau satu tudung awning lembik.



Peace yo!

Close up ropol-ropol. Mikael cuba rasa sedap ke tak tudung Dibu. Aku suka panggil aku sendiri Dibu sebab senang and gatal nak sebut drpd Iiiiii-bu.



Tahniah la aku ucapkan kepada Pak Bongsu. Bahagia bersama isteri aka makcik baru ya. Lafaz sekali je yang best.



Suami sedara yang majlis bulan lepas lafaz sampai 3 kali sebab gementar. Suami aku lafaz nikah dua kali sebab dia keliru rm22.50 ke rm23 sbb tetiba last minit tu jadi rm23 pulak heheh. Keje aku la tak beritau yang aku dah susun duit rm 1 23 helai dalam frame :P

Takde pape pun?

Memang angan2 betul nak bernanowrimo. Macam ni aku buat december wrimo peringkat aku je la. Aisehhhh man. Dah 4 thn la fail mcm ni... Maybe aku patut masuk xtvt menulis poem 30 hari berturut2 je la senang konpem lulus. 

Bab bab menghobby ni sejak ada anak agak terbantut nak buat. Alasan lagi hek hek. Nak buat 1000 daya, kalau x berjaya marilah berdalih. 

Pin pin, manakala haritu aku meneruskan agenda berniaga kadangkala aku. Sedih x laku pun tudung daripada pkl 10 pagi sampai 3.30 petang. Aku mula2 macam sedih la tapi tengok kiri kanan orang jual tudung, maknanya jika pelanggan masuk melalui kedua2 jalan menuju ke gerai aku akan nampak kedai yg jual lagi banyak tudung drpd aku. Gerai sana jual RM10 and gerai sana jual lagi macam2  selendang jadi pasaran sengit. Aku definisikan pasaran kat opis tempat aku jual tu sebagai pasaran yang kecil dan pelbagai. So kalau bawak masuk stok 10 jenis je memang x leh bersaing. Yang bestnya bracelet yang aku duk perap lama sejak balik Bali tu yang laku. At the end of the day, duit sewa je yang dapat balik aritu iaitu rm50. Sekian, terima kasih.

Anda ada lima minit untuk menaip

Pilot I ada kat Bangsar makanya I kena naip selaju awan hujan dari Kuala Lumpur ke Subang. Oh yeah tetiba camne I teringat zaman I selalu polo polo I punya bff jaman uni ke konti UFM. Apokobondo itew? Itu la stesen Ufm milik UiTM, siarannya terhad kawasan dekat2 Shah Alam sajorr. Aku lupa lak boleh dengar siarannya di sini ya http://www.ufm.uitm.edu.my/. Dulu waktu siaran dia 7 pagi ke 7 malam tapi sekarang tak tau plak.

Ok dulu kalau hari Ahad aje mesti aku ikut Azyze gi konti Ufm kalau free. Aku ni memang setia aje menemani bff aku ke sana ke mari ye. Patut la azyze kata aku loyal dulu. Hmmm loyal la sebab seriusly dah dewasa ni aku sangat memilih kawan. Kalau aku rasa takde mood nak keluar aku tak keluar, aku kawan dengan orang yang aku rasa berbaloi untuk aku spend masa sahaja sebab aku tak suka diperlekehkan. Penat dah disia-siakan, kita yo yo o spend masa untuk dia tapi bila time kita takdenye nak mengoffer diri.

Oh ya aku sedang dengar Ufm ni di link yang atas tadi tu. Dulu azyze selalu duty pukul 3.00 ptg sampai 7.00 ptg. Koje aku kalau teman dia baca suratkhabar/majalah, tolong pick up lagu. atau beraksi sebagai caller sekali sekala. Tapi aku tak pernah nak try jadi dj, patut la sekarang aku bukan dj. Menjadi dj bukan secawan kopi aku kot.

Aku masih ingat azyze ada box seperti ini yang dia isi koleksi CD yang dia nak guna masa mendj. Masa memula tu semua pakai CD, memang jadi disc jockey gitu. Standby dua pemain cakera padat atas bawah, kena cepat2 plak tekan play pabila lagu awal sudah habes. Tak lama lepas tu baru dorang guna lagu dalam komputer tapi kalau ko ada CD sendiri kena play guna CD playah juge le.


Antara lagu yang Azyze main ialah lagu M.Nasir faveret dia tu. Kalau slot lagu bleh main apa2 lagu pun keluar la lagu Jopun atau Siam yang dia ada tu. Oh sweet gilerr memori. Even kalau aku maleh nak keluar awal2 dengan dia pun aku akan juga datang nak teman. Sangat best kan dapat kawan macam aku hahahaha. Sekarang ni melayan out of my mind plak sekali sekala. Minah produser ni bizi mengalahkan Datuk Bandar. Dah dua kali keluar dengan anak aku pun terjebak sekali. Ni tak sabar nak amek lesen L ni supaya panjang sikit langkah gua bleh hang out dengan Azyze lagi. Ok la tata.

Hadiah tak siap!

Sedang mengemas dan tetiba terjumpa hadiah besday untuk azyzeku yang tak siap2 lagi. Hoh kena siapkan ni!

Juice

Wa tarak ada jus nak nules dua tiga menjak ni. Busy dgn hidup x jugak, busy dgn baby pun x jugak. Hmmmphh entahlah. Nak mengejus untuk nanowrimo kot. Nanti dah siap cantik segelas jus gua hidang ye. Tata.

Before

I used to write
All that is locked in my heart
Letters to friends
Written and typed
But then I stopped

I used to draw
Ladies in lovely clothes
In full blown ala Gone With the Wind gown
With hands behind their hips
Because I never mastered drawing hands
But these too halted

I used to cut papers
Create collages for cards and calendars
But these days I buy papers and they all collected dust

I acquired new hobbies
New things to do
Instead of typing/writing letters
I blog and express things publicly
Confess my feelings, kinda like wearing my heart on a virtual sleeve
Instead of drawing or cutting up papers to form collages
I use photoshop to edit pics and create collages but only for work

But once in a blue moon
When
Those hand written letters
Those ladies in fancy dresses
Plus those odd calendars & cards from glossy magazine pages
Do make their appearances 
I feel like a girl from an old forgotten realm
Before electronic gadgets became my obsessions and public phones was the medium I used to call my mum to ask her what to buy when a particular item she wants is not available
When life was much simpler
And age was a much less figure

Circumstances

There is a time in between changes that is called acception
Nak mengaccept changes tu yang parah
Tapi setelah berlalu semua change itu dan mengaccept maka mengchange la diri
Circustances are no longer the same

Cerita pasal tukar-tukar hadiah

Aku ingat first time aku main game tukar-tukar hadiah ni masa form 5. Masa ni nak la hadiah yang menarik untuk party perpisahan kelas so organizer fikir daripada semua orang dapat hadiah tipikal sama je baik buat surprise so semua orang dapat hadiah lain-lain. Maka kelas aku masa tu buat syarat Hadiah kena minimum harga RM5, kira dah mampu milik sangat la masa tu untuk orang umur 17.

Masa tu dah undi siap2 sebelum pergi shopping untuk mudahkan pemilihan hadiah. Namun jadi tak thrill la sebab kita dah boleh fikir nak belikan hadiah apa. Aku belikan cincin perak rege RM5 sebab budak perempuan tu aku tengok feminin hmmm agak-agak dia simpan lagi tak? Masa tu senang nak beli hadiah RM5 walaupun Hinode atau 100 Yen store tak wujud lagi. Berlambak-lambak hiasan meja rege bawah RM5 di pasaran dan boleh beli pesan sambil tidur atas katil. Pesan je kat junior "Nah dik 5 hengget, belila apape hiasan yang ko rasa cantik, balik outing kang kejut akak ok zzzzzzzzzzzz."

Tapi lagi best kalau undi penerima hadiah dan setakat tau jantina je tapi bukan siapa orangnya. Hahaha namun kalau buat kat office aku siapa yang dapat belikan hadiah untuk lelaki tu tak surprise langsung sebab lelaki di opis aku ada sorang aje.

Apa aku dapat masa tu? Serius tak ingat la bila fikir balik. Waaaaaaaa memang serius tak ingat. Hadiah orang lain aku ingat pula. Sorang kawan pomuan dapat kicin bentuk kuih tradisional daripada sorang klasmet lelaki ni. Aku ingat sangat sebab dia cite yang masa dia dapat kicin tu dia terbuat muka hampe dan budak yang bagi tu terus janji nak bagi hadiah lain. Sorang lagi aku ingat dapat music box. Circa 1999 memang berlambak music box plastic kat kedai daripada harga RM2.90 sampai yang mahal.

Cenggini la lebih kurang bentuknya.
Tapi pakai sebulan dah kiok dia bernyanyi lari pitch.


Office aku plan nak bagi hadiah style macam tu untuk party opis yearly. Pening ooo nak cari hadiah seragam untuk lelaki dan perempuan dengan rege RM20. Fuuuuuuuu lagi kalau ko berfikiran terlebih kreatif dan bawa perut ke hulu hilir. Kalau opismate aku yang dulu dia belikan full length mirror la (ini ada connotation tak menarik macam silalah cermin diri anda haha), bantal (kalau sakit belakang sangat dialu-alukan) dan sekali tu mug bertutup dan bekas majalah.

Sebenarnya kesinambungannya di sini, aku nak cite pasal Pyan gi kursus team building dengan kompeni dia dan di penghujung event kena tukar-tukar hadiah. Kat rumah aku ni memang arkib barang2 free la you. Ada banyak mug dan bekas air, sebab Pyan selalu dapat kat press conference dan aku selalu guna dan hilangkan. Kalau dapat buku nota dan pen aku suka pas kat mak aku sebab mak aku suka merekodkan transaksi jahit bajunya itu.

Dan oleh kerana banyak sungguh benda ni ada maka dia fikir nak bagi je bekas air aluminium kat penerima misteri itu. Aku kemain nak carikan hadiah yang feeling lebih sikit la tapi tak sempat nak cari. Maka dalam dia mempack barang dia mementionnya la nak bawak benda ini.


Ala-ala ni tapi kaler biru gelap.





Sekembalinya dia ke rumah dia cite yang budak penerima hadiah dia itu sangat suka dengan hadiah bekas air itu. Nak dijadkan cerita memang takdirya budak itu pula gemar sukan berbasikal jadi senang nak bubuh kat beskal dia. Alhamdulillah. Memang tak de maknanya jika aku memandai carikan hadiah lain pun. Memang akdang-kadang kita fikir benda tu kodi tapi pada orang lain benda tu heaven ye.

Makanya budak tu pula bagi Pyan ini. Ini pula heaven pada aku. Menurut Pyan budak tu memang suka membaca.


Ni buku motivasi ni. Nipis je dalam 197 muka surat. Boleh la baca semasa menunggu. Tunggu apa pe je la.

ps : Happy Anniverseri tu Muzafar Cosmonaut dan Halina MD.

Hello and welcome back

Hi u oll

I am back from my baby holiday so basically I have been domesticated for 3 months. I was away from my usual daily habits such as reading newspapers and reading books but now I am back.

Yesterday (Friday) I was supposed to start work but I deferred it to next Tuesday. I am so excited to be back at work but at the same time apprehensive about leaving my baby at his nanny's house. As a working class mummy I'll just have to bear with it and go on with life :) . Thankfully I took 3 months baby break instead of the usual two so I have watched my baby from a crying wrinkly baby to a baby who replies my smile and melts my heart away.

I can't wait to resume my place at the office. I'll still be doing the same thing designing promos, maybe organizing meetings and doing the minutes, taking pictures at official events which is my most favourite task - moving around is good for me to burn the post partum kilos.

Heck, there's also a new routine I am adding into my office hour which is pumping milk for baby. So I'll be a full time working mother and part time pumper. May God let me provide milk for my baby until he is 6 months the least and we'll see from there (Hopefully until 2 years old).

I just found out recently about the existence of a batch of super mothers who exclusively pump for their baby. Their babies could not latch or suckle from their mom's breast although the moms have plenty of milk. So what they do is pump their milk and feed their babies.

The babies couldn't suckle for many reasons; one is that they are premature babies. Second, the newborns are admitted into the intensive care unit and bottle fed - usually this happens at unfriendly baby hospitals. At baby friendly hospitals they feed baby using cup, spoon or syringes. So when baby became regular bottle drinkers they will reject the mother's nipples and refuse to direct feed.

However some mothers also exclusively pump so they can move freely around. Some decided that they want their babies to have the benefits of breast milk without having to be tied down and feeding baby on demand.

Ok, see you later.
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Pucuk yang dicita, sayur bayam yang datang

Bayam penuh dengan zat besi jadi selalunya aku minta mak aku masak bayam masa pantang aritu. Hasilnya masa aku cek darah slps sebulan tu Hb 15 dan bukan bawah 11 yang sangat2 x sihat. Bayam ialah pelengkap kehidupan lagi-lagi untuk orang kurang zat macam aku.

Ok on with the story.

Dulu aku beli mp3 player tapi suami aku pinjam utk interview sbb dia nye mp3 player k.o. Tapi lps tu nak minta balik pun bukan aku guna sangat sbb aku melekat dgn laptop and hp most of the time. Maka baru ni dia dapat pulak mp3 jenama yang sama tapi moden sikit, so aku siap2 declare tu aku punya.


My precious.

Aku masa pantang haritu pula menang kuiz Cleo. Perfume free siapa tak mau, lagi2 bila rege pasaran dia ialah RM150++. Hari2 aku call pyan untuk remind ambilkan dari opis Cleo sbb tarikh last amek 29 manakala raya 30 Ogos and aku bukan di KL lak tu. Jimots duit x yah beli perfume 6 bulan.



Pepatah asli "pucuk dicita ulam mendatang." Maknanya dalam aku duk berangan nak benda A tapi dapat pula benda B yang tak terbayang akan dapat masa ini. Rezeki jangan ditolak dan musuh jangan dicari. Musuh? Hmmm aku memang suka buat musuh kadang2 sbb x reti nak berpura2 dgn org yg menjengkelkan. Heheheh x reti berpura2 ke tau nak fire aje.Okla lepas ni x cari dah :P

Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Oleh itu amatlah patut kita ambil pendapat yang suruh "kita berterima kasih atas apa yang kita ada dan bukan benda yang kita tak ada." Ala2 peribahasa mat salleh tu le "see the glass as half full not half empty". 

Aku maklum Tuhan dah siap2 rezeki anak dan tinggal nak usaha je. Masa aku preggie tu aku tengok kiri kanan kawan2 yang dah beranak. Untuk kepastian aku tanya mereka buktinya. Dorang kata Alhamdulillah ada je rezeki masuk, rezeki anak murah kata mereka.

Tatkala ini aku yakin pada Maha Esa tentang rezeki Mikael. Tapi jika tengok balik kerja aku sebelum ni aku x pasti datang daripada celah mana rezeki untuk dia. Gaji aku sedap2 la nak duduk kl tapi nak la lebih sikit so boleh menabung untuk anak aku tu.

Seblom cuti last aku keje office hour. Dua tahun x claim apa pe. Nak claim apabendenye sbb bukan gi outstesen pun sebab keje mainly di pejabat. Income lain pula yang datang bila rajin ialah jual tudung and amek gambo. Aku amek gambar murah2 aje, keuntungannya buat modal KL ke JB je pun.

Semenjak anak dah keluar ni aku sentiasa fikir pasal bajet kehidupan. Aku harap Allah bagi aku pedoman untuk mencari rezeki Mikael tuuuuu. Where are you from ye rezeki?

Adakah maknanya aku kena kurangkan beli benda x bermanfaat dan mula beli benda bermanfaat. Benda x bermanfaat macam baju murah tapi xde kualiti & kasut yang xde mutu macam gitu la. Nak beli henbeg pun kena yang tahan lama, hahhaaa nasib yang ini aku dah praktik sejak tahun lepas. Aku beli henbeg cap charles & keith sejak 3 thn lalu. RM200/365 jadila sehari 50 sen kosnya setahun.

Time cuti ni memang habis duit aku beli barang2 utk aku berbaby. Ni menjelang nak keje ni plak dah plan untuk susukan baby dengan ebm (expressed breast milk) time keje. Kos menyediakan ebm untuk bayi ke pengasuh sama je dengan beli susu formula tapi kos dia dtg sekaligus. Pam susu elektrik semahal harga telefon bijak. Tapi demi cita2 penyusuan susu ibu eksklusif sekurang2nya 6 bulan dan menyahut seruan kerajaan oooh aku sanggup. 

Tu cite entry lain ye.

Berdasarkan apa yang aku peroleh sebelum ni memang kena extra effort dan masa jiks nak duit lebih. Hmmm... tapi buat masa ni aku x leh kerja extra2 masa sebab baby kecik lagi. Paling2 awal pun lepas dia 6 bulan sebab masa tu dah makan solid food so supply ebm (expressed breast milk) boleh kurangkan sikit. Tapi ada satu ibu tu boleh je gi kursus 2 minggu tinggal anak kembar dengan ebm maka aku rasa x de alasan kot nak ngengada kata xde masa.

Dan dan pula dalam drama tv yang tgh on air ni bagi quote hikmah ada dialog suami dan isteri. Si isteri duk bebel pasal duit 
"Duit mana cukup untuk anak kita, sorang nak bayar yuran sorang lagi nak bayar itu ini lagi." Suami dia balas " jangan risau, kalau ada rezeki tu ade la".

Adakah ini petunjuk? Jeng jeng jeng...mungkin,

Maka sebagai hamba Allah aku rasa baik aku x yah penat2 fikir mana hala duit nak masuk tu. Ada rezeki ada la insyaAllah. Aku patut amek benda ni secara relax hari demi hari. Fikir hari-hari pun biol juga. Mungkinkah aku patut pergi hantar je resume itu? Eh aku bukan nak tukar keje, cuma nak try test cuba jadi itu aje. Apa dia? Cite next entry k. Bye

Nak nangis tapi sebab ngantuk maka x jadi nak nangis

Dah taip tapi tertekan butang reset maka malas la nak taip balik entry tadi. Ok bye.

Uwaaaaaaaaa BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

What not to eat

Advices can be a source of vice

People are giving me advices on breast feeding here and there about breast feeding diet: The what not to eat. So far today the what nots are:-
1. Pineapple - used to love but haven't been eating it since pregnant except the cooked ones on pizza
2. Iced water - drank 7 glasses of cold water so far
3. Spicy things - I am a mediocre fan of spicy food so I don't really care at all if they wanna give me only a spoonful of chilli for a month.

There's this someone who told me to not do this or that for baby but later he puffed on a cigarette and smoked a metre away from baby. But I can't say much since he is a 'father figure' here, if it's my place I can voice out my concern there and then. Holding my tounge for awhile now.

Today is my second day of post confinement, baby's 46th day. Am counting to the day I am heading back to KL home sweet home. My 3 month holiday will end on the 5th of October but I think I'm taking a few days leave so I could sort some things first and spend some extra days with baby. After that it's weekend and evening till morning with baby aje :(

If only I can make money from home. Hey, don't tell me to leave my day job ok.

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Merdeka memory! Repost yang menjimatkan

Pada Hari Merdeka tahun 2008 aku berjaya juga sambut Ambang Merdeka kat Dataran Merdeka setelah bertahun duk sambut kat Shah Alam. Selepas je habis kiraan ke detik Merdeka terus keluar lah bunga api grande-mande.

Selesai saje orang semua berduyun-duyunlah pulang, kami yang duk tengah nie kenela tunggu kejap. Tengah-tengah tunggu line clear aku ternampak family nie.
Mula-mula aku spy je sebab segan nak ambil gambar dia.
Tapi pas tu ada plak orang ambil gambar mereka so aku pun join sekaki.

Tima kaseh kak. Sungguh patriotik kamu.
Merdeka!love


Warning : Oleh sebab aku xde gambar baru untuk merdeka tahun ini sebab sambut kat rumah maka dengan jimatnya aku recycle aje posting memori ini. Ini posting asalnya.

Salam raya

Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Addict?

Aku pasti aku seorang addict shopping. Sebab baru-baru ni aku beli barang untuk baby tapi aku yang over sbb baby nak susu tapi aku gi amek pix barang tu dulu untuk blogging nanti. Hinakan perangai. Arghhhh dan hahaha. 

Duk shopping barang online untuk baby ada kebaikannnya sebab aku takleh keluar dalam pantang. Habis pantang aje dah raya sooooo. Lepas tu pulak duduk rumah mertua bila masa nak beli barang. Lepas tu dah naik keje so kena mula buat stok untuk kerja la ni. Tapi rush membeli dan mendapat barang tu memang best la, lagi2 bila terkelup dalam rumah takde benda nak buat/fikir. Kalau ko x pernah rasa berpantang xyah cakap banyak pasal terasing dari dunia nyata.

Aku pernah baca satu artikel ni dia kata seorang addict ni tak kisahla bentuk apa pun dia akan addict punya kalau  di benar2 suka. Contoh besar drug addict la, kononnya kalau dia x jadi drug addict dia akan addict kat benda lain. Aku addict kat macam2 benda seperti kertas warna warni konon boleh buat arts, zip, butang, kain cotton comel2 dan apa saja yang datang dalam mcm2 warna. 

Menurut sini http://brainz.org/how-know-if-youre-addict/Camne nak tau ko ada ketagihan ialah dengan kesankan ini
   "If you find yourself drawn to a particular substance or activity to the point where you no longer have a choice about whether you will take it or perform it, you may be an addict. Needing more and more of the substance or activity to get the same effect may also be a sign that you're an addict."

Hah sah memang aku addict pada benda2 yang aku sehut di atas. Sekarang ni aku baru habis pantang tapi satu pun barang berikut tak dijahit2 lagi. Heheheheh. Jawabnya adakah aku kena beli mesin jahit dan belajar jahit? Cuba dan jaya kononnya? Rasa memang kena macam tu. Mana tau la kan, tetiba pulak pandai jahit boleh diy semua benda, asas gila DIY dah ada cuma skill DIY aje tak ada. 

Ok tu project next kot, lepas dah stabil duduk dengan baby. The least ada mesin jahit boleh tibai jahit seluar katok hehehehhe.

5 minggu lebih di bandar Johor Bahru

Pyan Rizal sang suami aku pernah offer aku untuk berpindah ke bandar kelahiranku Johor Bahru! Oh sangatlah sesuai kan. Tapi aku menolak mentah-mentah buat masa ini. Walaupun rtm dekat je dgn rumah aku dan laki aku punya kompeni pun ada cawangan kat sini tapi aku katakan tidak.

Aku kata kawan2 semua dan kehidupan ku pada masa ini kat sini dan aku memang nak spend masa kat kl dulu baru fikir nak ke negeri. Dalam masa 5 tahun lagi entah ke Johor, Seremban mahupun Kuantan tak tau lagila camne. Itu tempat2 yang ada rtm la.

Hakikatnya aku ada la kawan kat jb tapi ikatan aku dgn jay bee longgar sikit. Tahun 1995 aku sekolah Melaka dan 2000 sampai skang kat shah alam n kl. So...

Tapi setelah 35 hari dikuarantin di rumah aku pasti aku boleh survive di JB jika perlu berpindah. Oh BTW anak aku pun masuk 5 minggu today. Aku rasa macam makhluk kat zoo tu yang kalau dipindahkan ke zoo baru kena kuarantin. Agak2 dah masak baru lepaskan untul tontonan umum. Bukan aku kata aku macam haiwan dikurung tapi macam tu la. Setelah 5 minggu idea nak duk jb tu tidaklah nampak dahsyat sangat.

Hahaha sangat la aku nak pindah! Oh tidak. Kalau nak tahu aku nak ke pindah jb tanya aku lagi 5 tahun ye, sekarang aku x mahu lagi :P

Lupa dah nak buat entry apa sebenarnya. Takpe la bye.BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Merdeka and raya

A friend's facebook status ask, is waving jalur gemilang enough 2 show your patriotisme? I say it's 1 way of many, like nak braya you don't wear baju melayu just bcos it's raya but you still raya right. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Twitter saya

Meh follow me on twitter twitter.com/naderrara BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Jenab dan Zakry

Jenab suka sangat pada Zakry, tapi Zakry buat x heran. Macam2 Jenab buat untuk tarik perhatian Zakry macam kemas meja Zakry bila dia pergi solat Jumaat. Maklumlah sekolah asrama apa lagi budak pompuan nak buat kalau boring. Lepak kat kelas la macam boss, takde org nak pantau. Cikgu semua pergi rehatkan diri.

Meja Zakry selalunya semak sebab budak lelaki mana la pandai nak menyusun barang2. Jenab pun bukan la pengemas orangnya tapi kalau setakat nak susun harta benda dalam ruang bawah meja tu apa la payah, sekali seminggu je pun. Untuk orang yang dia suka juga.

Ni bulan puasa pula, Jenab ambil kesempatan ni untuk kirim juadah pasar Ramadhan pada Zakry. Maklumlah Zakry pun mesti nak makan fancy2 selain daripada makanan dewan makan kan.

Sebab Jenab tingkatan 5 maka suka hati je la dia pesan pada budak2 junior suruh hantar murtabak la, ayam percik la dan air katira pada Zakry. Jenab tak pasti Zakry makan ke tak apa yang dia hantar selama ni tapi dia ikhlas dan yang penting niat tu.

Tapi....

Zakry tak pernah kata apa pun, terima kasih ke atau tak suka. Dia buat tak tau je kat kelas walaupun jarak meja 5 meter aje. Jenab fikir, selagi Zakry tak kata "please stop" maknanya dia rela je kot. Sebenarnya Jenab dengan budak lelaki pun x mesra mana pun cuma dengan geng2 yang extra feminin tu je. Jadi no hal la pada Jenab.

Ini cerita lama sebenarnya, 12 tahun lepas. Masa tu usia Jenab 17 tahun dan teringin juga nak ada pakwe atau lebih kurang mcm tu. Bak kata orang sekarang 'teman tapi mesra'. Hakikatnya Jenab x kisah kalau Zakry reject dia tapi ni xde feedback je. Nampak la sangat bertepuk sebelah tangan. Tapi Jenab muka tembok jadi selagi tangan sana x menampar dia ok je.

Bulan berlalu dan Jenab buat je la apa yang dia rasa ok. Tapi pada suatu hari Jenab terserempak dengan junior dia. Junior dia kata "kak saya x sampai hati nak cite tapi ada kawan saya dengar kawan dia kata. Akak muka x lawa tapi ada hati nak ngorat Abang Zakry yang hensem lagi kacak tu". Waaaduuuhh menyirap darah Jenab dengarrr. Tak sangka dia yang ada juga insan yang sibuk nak tau cite pasal apa dia buat.

Terasa gak Jenab dengan kata-kata individu itu tapi Jenab x heran. Jenab x pernah rasa diri dia huduh berbanding orang lain, peduli la apa orang nak kata pada dia. Muka lawa bukan jaminan bahagia pun.

Ekceli Jenab suka2 je nak suka Zakry. Orang lain sibuk ada abang angkat la, adik angkat la dan pakwes maka dia teringin jue. Trend masa tu katakan.

Selang seminggu akhirnya Zakry hantar nota. Tapi Zakry pengecut, hantar nota yang reject Jenab tapi yang benar 'Haris'.

Jenab yang hanya rabun jauh baca tulisannya dan sah-sah tulisan si Zakry. Jenab gelak je la, sangat tak matang respon. Dua hari lepas tu masa kelas prep petang di waktu santai Zakry mara 5 meter ke meja Jenab. Dia duduk dengan muka serius sebelah kawan Jenab. Lalu dia kata "ko tak malu ke?"

Jenab kagum akhirnya Zakry bersuara juga pasal semuanya. Tapi Jenab x rasa la malu ke apa. "Nak malu apa, ada maruah yang ternoda ke?" Namun sejak haritu Jenab dah berhenti kacau Zakry. Tumpuannya beralih ke SPM pula.

Mesti anda terfikir kenapa Jenab sanggup cari timba kan. Sebabnya Jenab pernah skodeng nombor telefon Zakry dan telefon rumah dia masa satu hari cuti tu. Zakry angkat dan sambut dengan mesra. Tapi rupanya mesra kat telefon aje. Budak lelaki ni ada masa perangai macam perempuan juga kan. Pelik aje, kan senang kalau jadi macam aku. Tak nak kata tak nak je la.

Pada hari ini adakah masih dipandang senget orang perempuan kalau cari jejaka? Perigi cari timba? Makcik2 akan kata "Malulah kita orang perempuan cari lelaki." Tapi ada banyak kes lelaki yang kena paksa meminang si gadis. Kalau aku la tak de rasa salah pun. Masa ni la kita keluarkan kisah Siti Khadijah r.a meminang Rasulullah s.a.w.

Aku rasa aku pun yang memulakan langkah nak kahwin ni. Masa berkenalan dulu pun aku yang buka langkah juga. Tapi aku buka langkah pun silat belajar dalam 5 step aja.

What do you think?BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Stir


A heart softened by his cry
The warmth of his body touches her
The occasional smile he flashes warms her heart
Sometimes closing her eyes she could feel his soft skin

At all time he reminds her of his existence
Wants her to answer his call
Wants her to nourish him
Wants her to take care of him 
All the time

Her heart is stirred by this little guy
She can't refuse him
Even when she is bleary eyed from not enough sleep
Even as she entered a whole new world for him
All nervousness set aside
Her life is now his

Can't believe he is here after all
After an easy peasy pregnancy
Thank God for your gift
Hope I can give him the best that I could
As a mother to your hamba
The heir to this world

May he grew stronger by day
He will embrace the world
Carry it on his shoulders
A caliph of this world

Meme

Jumpa meme ni dlm blog azyze. Lama x buat benda mcm ni. Sape nak ikot silakan.

First sekali, kome orang Perak ke?
Nope, tapi makcik saya kawin dgn Penang and duduk Taiping, Perak. Anak2 dia dan dia cakap pekat Perak.

Jujur lah, siapa yang last sekali text kome?
Emmm, celcom. Dia kata penggunaan data dah nak max.

Kome tido bukak pintu ke tutup?
Tido tutup pintu la. Malu la org nampak tgh bergelimpangan atas katil.

Kome rajin minum teh?
Rajin, tapi tgh pantang jauhkan la.

Esok kome ade apape plan berjimba ke?
Berjimba dalam rumah smbl baca buku. Pantang style jimba.

Mana lagi kome takut: kulit gelap ke bibir pecah?
Kulit dah gelap maka bibir pecah la. Bibir pecah sakit la.

Kome terkejut idak kalau tetiba mak kome kata dia mengandung lagi?
Tak. Tapi dia dah menopos so agak penat la kot. Dapat la adik satu lagi.

Kome lebih suka pergi cuti pantai ke cuti hutan?
Pantai sbb aku suka sangat pantai. I like the sun, sea and shore.

Kome teringin idak nak kawen?
Alhamdulilah dah kahwin setahun.

Sekarang ni kome pakai jeans ke, baju tido ke, ape?
Uniform pantang - kain batik.

Macamana agaknye kalau kome kawen dengan orang yang kome last sekali mesej?
Kome adalah sejenis artificial intelligence la.

Orang terakhir yang kome kongsi rahsia?
Suami kome la.

Sekarang ni kome dengar lagu ape?
Lagu kipas berputar hahaha.

Kat mana tempat last kome tertido, selain katil kome?
Kerusi kat depan. Kome senang nak tgk anak kome.

Kome rasa kan, ade tak seseorang yang akan kekal dalam hati kome sampai bila-bila?
Ada, my two besties. Eh seseorang aje ye, azyze and idayunus. Suami dgn anak of kos la, itu spesel maaa.

Kome rasa, berbaloi ke ada relationship?
Baloi la sebab aku manusia yang suka berbual dgn org bila tensen atau nak dapat idea.

Kome percaya dengan CINTA?
Ya. Cinta itu buat dunia puter puteran.

Bila kali terakhir kome jumpa bapak kome?
Tadi pagi masa dia gosok baju pukul 6 pagi.

Kome ada apape memori yang kome nak padam dari ingatan?
Ada, tapi xleh la. Apa kome nye memori adalah yang membuatkan kome begini hari ni.

Ada tak sesape yang kome nak ajak lepak untuk berborak dan berkongsi cerita?
Ada, tapi kome tatau bile dia habis keje.

Pernah idak sesape panggil kome prince atau princess?
Tak, Kome geli hahaha. Selalu org panggil puan aje. Suami panggil baby :)

Kome rasa boleh ke bebudak remaja betul-betul jatuh cinta?
Boleh kot, tapi versi mentah la. Cinta kan banyak versi.

Secepat mana mood kome bertukar?
Hmmmmm lambat la mood nak tukar, paling lama boleh bosan 2 jam lepas tu gua blah.

Sekarang ni kome mood ape?
Mood nak mensurf sbb x leh tido, panas.

Kome nak sesape telefon kome ke sekarang ni?
Takla, anak kome tgh nangis.

Apa yang sentiasa kome bawak dengan diri kome?
Hp and anak!

Katil kome selese tak?
Selesa. Pakai cadar kahwin lagi warna merah awwww.

Kome rasa kome ni understanding tak?
Sangat understanding tau.

Kome ni boleh kira manusia yang periang ke?
Periang dan serius mengikut masa. Hmmm mungkin patut naikkan faktor periang itu lagi2 nak mulakan hidup dengan anak.

Siape ade dalam gambar profil kome?
Kome aje. Untuk blog ni, twitter dan fb.

Kome single ke masa Valentines Day haritu?
Tidak, dah berkapel sejak 7 thn dulu.

Ape filem terakhir kome tengok?
Lupa plak filem apa tgk kat wayang. Tapi filem kat tv ialah ending Legenda Budak Setan.

Kome dengar lagu-lagu tak selepas kome abes?
Lagu apa? Habis apa?

Berapa lama masanya untuk kome tido?
Skang paling lama sejam je sekali tido.

Kome banyak cakap idak?
Banyak la cakap kalau ada orang yg sudi dengar.

Boleh kome describe cinta dalam 2 perkataan aje?
Percaya dan sayang.BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Anugerah

Anakku memang anugerah Illahi. Memanglah kan. Ok ok, aku susun balik kata-kata itu lebih spesifik jadinya. 

Anakku anugerah kepada keluarga aku dan mertua ku. Siapa lagi yang boleh buat orang keliling curahkan ratus2 ringgit semata-mata untuk jumpa dia? Cucu pertama la katakan. Aku pun tidak dapat menarik org untuk bagi hadiah ratus-ratus secara demand. 

Baru 21 hari jadi mak. Banyak benda nak belajar lagi ni. 


Dia lahir 5 hari sebelum aku dan pyan rizal sambut anniversary kami yang pertama. Memang aku plan nak rancang keluarga at least setahun sebab aku kan carefree orangnya. Nak enjoy diri dengan suami je. Maklumla dah kapel 6.5 years konon nak bergomol-gomol berduaan aje, nak tgk wayang tanpa kena fikir si kecil, nak pergi bercuti sana sini dan enjoy hidup sukaria pengantin baru.  

Lama dow kapel rasa mcm nak terbalik dunia, tapi Alhamdulillah tahan la nafsu nak bersenggama tu sampai tunang dan kahwin.

Tapi pyan rizal nak anak cepat sebenonye. Kalau boleh la katanya sebab dia suka budak2 cuma aku aje yang x heran kat budak2. Maklumlah adik aku pun beza 2.5 thn dgn aku dan kali terakhir ada baby ialah 19 thn dulu. Masa tu mak aku babysit anak sedara dia dr 6 bln ke 5 thn dan aku smpat merasa selama 3 tahun je sebelum aku masuk Mozac9599.  

Aku memang x pernah salin lampin baby, tengok org susukan baby secara live, dan nak pegang baby 5 hari pun rasa neves. Eh aku nak la anak tapi kalau ada awal xpe, cuma kalau bisa dilambatkan okeh juga. Lepas kahwin tu siap nak amek pil perancang and siap semangat call my former schoolmate saorang doktor. Tapi lepas tu mcm x berapa gigih nak dapatkan pun...

Tapi. Slps 2 bln hidup berdua rasa mcm rentak hidup sama aje. So akhirnya aku doa pada Tuhan kalo ada cepat ok juga.  

Masa bln oktober 2010, bendera merah aku x melambai dah 2 minggu. Sebab ia memang tepat melambai selalunya maka aku yakin la mcm ada sesuatu aje. Malam tu juga pes time aku try pregnancy test kit. Xpernah la aku tgk depan mata bentuk dia. Asek tengok dalam tv kat cite2 omputeh je. 

Eh eh eh kalau cite omputeh je kan ada pregnancy test kit. Kalau cite melayu muntah2 kat sinki pastu tengok cermin ternganga sebab tiba2 terlintas "gua hamil!". Kalau cite Tamil/hindi pengsan lepas tu hantar spital and doctor kata "tahniah, anda sebenarnya hamil!" duhh. Cite cine aku dah lama x tengok jadi x tau. 

Hasilnya positif yeah. Soooo aku suka la kan sbb Allah dah beri can aku hamil. Tapi pyan rizal terkebil jap sebab dia mcm x caya aku preggie. Of course la I gi klinik untuk pengesahan lepas tu.

Di fastforwardkan aku beritau mak aku, kakak aku and bestie aku. Budak2 opis dan yang lain2 aku beritau lambat sikit la sbb nerves uu.  

So 9 bln berlalu dan baby pun lahir. Masa dia lahir aku duk spital dua malam kena monitor sebab caesar. Dua-dua malam tu tawakal je la cuba breastfeed bayi. Masa dia lahir smpi 3 hari mcm tu kena bagi kolostrum yg sgt baik utk baby. Oh lupa masa cek kat PPUM pun ada dia bagi talk psl penyusuan susu ibu. Tapi satu benda aku fail ialah nak salin lampin dia. Hehehehehehh.  


Usia 48 jam di muka bumi 


Malam tragis bagi ibu first time bernama Aku tu ialah malam kedua kat hospital. Mikael nangis beria-ia. Emmm pagi buta sebenarnya dlm pkl 2 mcm tu. Aku dahla x dpt nak tido sbb nurse dtg tiap2 2 jam cek blood pressure, bagi ubat, dr datang cek, kena injek sana sini. Dia plak nangis mcm kena pukul, kuat oooo. 

So masa dia  nangis tu aku mcm blur tatau nak buat apa. Sekali cek bontot rupanya berak pertama dia. Oleh sbb aku xde pengalaman so aku roger nurse la kan. Sekali nurse datang suruh lap2 pakai wet tisu je. Duuuhhhh x friendly langsung. Bagi arahan pakai mulut and blah dlm masa 30 saat. Dabel duuuuh betul. Siap kau kalau aku jumpa lenkali. 

Nasib baik org sebelah aku tu sudi membantu. Nama dia Tini and dia first time mom juga tapi dia ada byk anak buah so kacang je pada dia. Kali kedua Mikael nangis pun dia yg tolong tukar. Aku memang dah blur x cukup tido masa tu.  

Tini nye anak lahir normal tapi kena masuk wad sebab masa lahir belakang dia lembik. So dia duk sorang2 kat wad sebelum aku masuk. Bila waktu melawat dia gi tengok anak dia kat wad kanak-kanak. Masa pagi pertama aku kat wad tu (anak aku lahir mlm sebelum tu) nurse tego dia nape x perah susu. Duhhhhh dah dua hari baru nak beritau ke? Tini tu masuk wad hari Ahad tapi hari selasa baru ko nak bitau..... Aku tak cek wad tu friendly penyusuan ke tak. Friendly kot tapi nurse2 ada yg x cukup informatif. 

Eh ok, berbalik kepada cite pasal anugerah tadi. So seminggu pertama tu mak and mak mertua aku ada bersama. Hidup tak berapa indah sbb aku rasa mcm alien. Efek tahan sakit 11 jam tu memang melembikkan la. Aku x tahu hari ni hari apa, lepas tu baby nak susu 2 jam sekali. Ada 3 malam tu dia nak susu 40 minit sekali. Bila imbas semula aku rasa sbb aku x tukar lampin dia kot. Letak balik je dalam 30 minit dia marah. Aku tau sumbat susu aje. Waduuuuh fail ini mak.

Ok enough about me, biasa la mcm program tv ada byk insert and cut away heh.  

Mikael membuatkan mak long and mak su dia berkejaran balik rumah dr KL nun sana. Merapatkan juga hubungan mak mertua dan mak aku yg last jumpa masa aku bertandang tahun lepas.  Bapak mertua aku belum jumpa dia lagi ni sbb x mo ikut mak mertua aku masa dia datang kl. Tapi aku dah kirim gambar berhelai2 dalam laptop pyan rizal, ko nak gambo apa? Ada jutas jutas daripada telepong and kamera yg aku amek. 

Tengah tunggu teksi nak ke klinik cek jaundis pada usia dia 15 hari. Alhamdulillah x ada. 

Mikael sebelum dibotakkan 

Sedang dibotakkan 

Baby botak


Aku pula gitu-gitu je dengan anak aku kalau orang ramai ada. Bagi can kat bapak dia layan bila balik weekend tu. Dah 3 hari x salin lampin dia berak hahahaah. Hari ni kembali spt biasa la. Tapi lagi 3 minggu ke 4 minggu dia akan feed 3-4 jam so rileks la sikit badan. Nak nyusu 10 minit tapi nak sendawakan tambah 10 minit, kalau sendawa x mo kua maka kena dudukkan tegak sampai 15 minit. Klo x air susu dlm perut dia boleh terkua and takut dia tersedak. Tersedak masuk dalam paru2 dikhuatiri lemas. Oh tidak! Moga Allah pelihara kesejahteraan diri Mikael dan omaknya. Omaknya pun kena extra alert time nyusu ni. 

Aku harap kehadiran Mikael akan menjadikan aku insan lebih baik. Lepas sakit beranak of course la insaf. Masa sakit nak beranak tu semua selawat keluar dan siap belajar selawat lagi dr nurse.  

Siap buat reflection lagi tu maybe payah nak beranak sebab selalu marah2 suami kot. Ohohoho. Hospital tu x bagi suami masuk sebab ada sejarah suami tumbuk doktor dalam bilik bedah. So suami aku masuk kejap2 aje. Tapi dia nanges la tengok aku dalam labour. Mencungap tau nak tahan sakit tu, cuma bila dapat gas tahan sakit lega sikittttt. Sikit je la.  

Aku bersyukur Allah bagi aku can jaga anugerahnya ini, begitu juga semua ahli keluarga ku. Mereka memang sayang gilossss la kat dia. Aku pula sedang belajar menyayanginya, belajar memahami tangisnya yang banyak jenis tu. Syukur Alhamdulillah. 

Semoga Allah berkati usaha aku dan keluarga menjaga khalifah cinonetNya ini. InsyaAllah. 

Reading a book

I think hidup aku perlukan sedos buku. Oleh itu aku akan baca novel hari ni. Dos yg mujarab ialah 2 biji sebulan. Babai fb n twitter (sgtla kan) hehehehehehehehh.

Burppp

Aku rasa lemau duduk rumah lama-lama, maklumlah kebebasan untuk mendapatkan sesuatu di kedai tiada. Sifat aku yang tidak berapa mempercayai orang lain untuk beli barang aku skang kena ubah. Aku kena bergantung pada orang lain pula. Itu rasanya yang kadang2 menyebabkan aku lemah hidup terkedap dalam pantang. Aku nak itu ini kena tunggu 2,3 hari baru dapat berbanding masa hamil dulu bila semua benda boleh dapat hari tu. Kalau x dpt beli merajuk. Huhuhuu. Sekarang minta hari ni mungkin minggu depan baru dapat.

Kisah hidup aku pula slow motion sekarang. Isu negara bukan lagi hal yang aku perlu ambil tahu dengan gigih. Masa aku hanya ada untuk buat keperluan asas. Aku sukar hadapi keadaan itu. Orang lain yang datang dan pergi dari rumah ini tak merasai itu semua. Mereka hanya nampak aku perlu berehat dan suruh take it easy. Tapi mereka lepas keluar dari rumah ni boleh tengok wayang dan release tension mcm2.

Hidup di rumah dengan keluarga juga banyak melibatkan drama hari-hari yang lain daripada aku amalkan. Aku amalkan hidup bila tak puas hati cakap tapi di sini cakap kena berlapik. Walaupun ada orang kata dia bercakap nyata tapi sebenarnya cara dia komunikasi dgn aku lain. 

Wujud pula elemen negatif yang kalau diusir dari hidup ni pun takpe. Menjengkelkan sahaja. Kadang2 aku pelik fikir siapa yang baru lepas beranak di rumah ini? Bullshit yang aku tak perlu hadapi sepanjang aku berada jauh dari rumah kini aku hadapi hari2. Bukan hari2 malahan setiap masa. Aku selalu buat bodoh sbb pada aku dia x layak nak demand itu ini dengan perangain x semenggah dia tu. Tapi sesetengah benda kena let it be la kan.

Macam drama swasta kan yang meleleh2 tu, kalau aku benci aku tutup je tv. Tapi di sini tak bolehla...

Aku juga selalu curi masa nak online sbb dulu aku hari2 online. Tapi ni aku kena belajar offline. Semalaman semalam aku tinggal hp dlm bilik. Dan aku kena limitkan guna internet mulai hari ni sbb baby bangun 2 jam sekali. 

Oklah bye2 kehidupan maya. See u later.

Mind

Now i know why mothers in confinement talk about their baby all the time. Because
- i see, wake up, feed, burp baby every 2 hours.
-there's no time for leisure activity as i only have about an hour in between feeding
- feeding takes half an hour plus burping and then off to eat, take a bath, update fb/blog/twitter, entertain visitors or family who came.
- i only have two hands to feed, express milk and sometimes i silence my hp if i really need to sleep. Luckily my mum cooks and washes my clothes for me, bathes and buys stuff for me. She also bathes baby and change her nappy when i am in the bathroom.
-feeding and changing baby's nappy is 85 percent my chore.

Now i sleep in the couch as all my baby equipment is in the front. Getting out of bed was hard as the bed was springy and i was having a hard time getting up to feed baby.

After bathing i usually airdry the stitches for 15 minutes. Now the stitches have healed and the dried blood are coming off. But the inside stitches are still on their way to recovery. I walk to and fro from the bed to the kitchen. Set the table with the food my mom has cooked. Online sources said to not lift anything heavier than baby.

Now i go with the flow as scheduling my life isn't working at all. Baby rules and that's why it is called confinement. Learning to live with baby.

Now i need to ensure that i won't feel so lethargic and moody when i feed baby at 1, 3, 5 ams.

Pleasd understand your post natal friends, their hormones are out of the window and as a new mother who have never take care of a baby i see new things each day. I didn't know that babies drink like they have been running a 10km marathon. Nor did i know that the chance to get jaundice only disappears after baby is 20 days old. Right now my baby has mild jaundice and i have to monitor him until tomorrow.

I am aligning my thoughts towards a new life. It was tough the first week as i was forgetful, mood swingy and my bff raged because i didn't pick up the phone when she called. Hmmm... Being alienated from the world and facing so many new things at the same time was challenging to me. I know that millions of women post caesarian have walked the same road as mine and if they succeeded so can I.

Most importantly is to take care of myself and feelings before others and become a mother to dear Mikael. Maybe i should detox myself from the net and see what else that i can do and discover about myself.

Luckily mikael cooperates with me from day 1. He cries only when he is hungry, needs change or couldn't sleep. And i read somewhere that a new mother spend 6 hrs a day feeding baby. Ok, that's my life now. Byee. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Baby Mikael



Introducing Mikael Rizal. This is him on his 3rd day on planet earth.

That is his nick name which was also my hubby's original name of choice, but after weeks of thinking we named him something else. Actually he has three word name which is very long. But i think he can live with it in the long run. Mikael Rizal is a combo of his and his father's name.

He was born either 3.51 or 3.15 kgs. The nurses at the operating room wrote 3.15 kgs and i think he weighs that measurement though he looked like he could weigh 3.5 kilos.

Today he is 11 days old and that means i have 33 days of confinement waiting for me. I feel like I live in a time warp because i am awake from dawn till dusk and is confined to the house. 24 hours seems like a long time, like there's 3 days in 24 hours.

In addition it's been 11 days since i read a newspaper or heard the news. I've been feeding news off twitter and fb. Well, i feel like i'm listening to rumours everyday. So today I am shutting off twitter and fb, maybe until Monday so i can look at other things.

Hahahhahssh, yep imma fb freak.

Baby is 9 days old.

My baby is 9 days old today. He's getting chubbier now and i only noticed this morning. He has three names and combine that with his father's name.... Well he's going to spend a lot of time filling forms. Sorry child.

We call him Mikael. He's not fussy, just crying when he's hungry or has a soiled nappy. He sleeps easily and just tested his smiling ability.

I am in my 9th day confinement and follows what i can of the confinement tradition. I am surprised that pilis and param though messy are very soothing to tepek,

I've had a few blue moments during my pantang which has like 36 days to end. But my husband and friend helped a lot. thank uuuuu.
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Baby is here

Alhamdulillah my baby arrived yesterday 18th july, at 7 sth pm. it was a historical day of course starting with 11 hrs natural labour and finally c section. it's a he and weighs 3.5kgs. I have been waking and sleeping because the nurses are taking my vital statistics every few hours.

I'll introduce him 2 u when i have a proper picture of him. See u when i see u keh. tuudles. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Pucuk nan dicita, ulam plak yang datang

Bayam penuh dengan zat besi jadi selalunya aku minta mak aku masak bayam masa pantang aritu. Hasilnya masa aku cek darah slps sebulan tu Hb 15 dan bukan bawah 11 yang sangat2 x sihat. Bayam ialah pelengkap kehidupan lagi-lagi untuk orang kurang zat macam aku.

Ok on with the story.

Dulu aku beli mp3 player tapi suami aku pinjam utk interview sbb dia nye mp3 player k.o. Tapi lps tu nak minta balik pun bukan aku guna sangat sbb aku melekat dgn laptop and hp most of the time. Maka baru ni dia dapat pulak mp3 jenama yang sama tapi moden sikit, so aku siap2 declare tu aku punya.


My precious.

Aku masa pantang haritu pula menang kuiz Cleo. Perfume free siapa tak mau, lagi2 bila rege pasaran dia ialah RM150++. Hari2 aku call pyan untuk remind ambilkan dari opis Cleo sbb tarikh last amek 29 manakala raya 30 Ogos and aku bukan di KL lak tu. Jimots duit x yah beli perfume 6 bulan.



Pepatah asli "pucuk dicita ulam mendatang." Maknanya dalam aku duk berangan nak benda A tapi dapat pula benda B yang tak terbayang akan dapat masa ini. Rezeki jangan ditolak dan musuh jangan dicari. Musuh? Hmmm aku memang suka buat musuh kadang2 sbb x reti nak berpura2 dgn org yg menjengkelkan. Heheheh x reti berpura2 ke tau nak fire aje.Okla lepas ni x cari dah :P

Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Oleh itu amatlah patut kita ambil pendapat yang suruh "kita berterima kasih atas apa yang kita ada dan bukan benda yang kita tak ada." Ala2 peribahasa mat salleh tu le "see the glass as half full not half empty". 

Aku maklum Tuhan dah siap2 rezeki anak dan tinggal nak usaha je. Masa aku preggie tu aku tengok kiri kanan kawan2 yang dah beranak. Untuk kepastian aku tanya mereka buktinya. Dorang kata Alhamdulillah ada je rezeki masuk, rezeki anak murah kata mereka.

Tatkala ini aku yakin pada Maha Esa tentang rezeki Mikael. Tapi jika tengok balik kerja aku sebelum ni aku x pasti datang daripada celah mana rezeki untuk dia. Gaji aku sedap2 la nak duduk kl tapi nak la lebih sikit so boleh menabung untuk anak aku tu.

Seblom cuti last aku keje office hour. Dua tahun x claim apa pe. Nak claim apabendenye sbb bukan gi outstesen pun sebab keje mainly di pejabat. Income lain pula yang datang bila rajin ialah jual tudung and amek gambo. Aku amek gambar murah2 aje, keuntungannya buat modal KL ke JB je pun.

Semenjak anak dah keluar ni aku sentiasa fikir pasal bajet kehidupan. Aku harap Allah bagi aku pedoman untuk mencari rezeki Mikael tuuuuu. Where are you from ye rezeki?

Adakah maknanya aku kena kurangkan beli benda x bermanfaat dan mula beli benda bermanfaat. Benda x bermanfaat macam baju murah tapi xde kualiti & kasut yang xde mutu macam gitu la. Nak beli henbeg pun kena yang tahan lama, hahhaaa nasib yang ini aku dah praktik sejak tahun lepas. Aku beli henbeg cap charles & keith sejak 3 thn lalu. RM200/365 jadila sehari 50 sen kosnya setahun.

Time cuti ni memang habis duit aku beli barang2 utk aku berbaby. Ni menjelang nak keje ni plak dah plan untuk susukan baby dengan ebm (expressed breast milk) time keje. Kos menyediakan ebm untuk bayi ke pengasuh sama je dengan beli susu formula tapi kos dia dtg sekaligus. Pam susu elektrik semahal harga telefon bijak. Tapi demi cita2 penyusuan susu ibu eksklusif sekurang2nya 6 bulan dan menyahut seruan kerajaan oooh aku sanggup. 

Tu cite entry lain ye.

Berdasarkan apa yang aku peroleh sebelum ni memang kena extra effort dan masa jiks nak duit lebih. Hmmm... tapi buat masa ni aku x leh kerja extra2 masa sebab baby kecik lagi. Paling2 awal pun lepas dia 6 bulan sebab masa tu dah makan solid food so supply ebm (expressed breast milk) boleh kurangkan sikit. Tapi ada satu ibu tu boleh je gi kursus 2 minggu tinggal anak kembar dengan ebm maka aku rasa x de alasan kot nak ngengada kata xde masa.

Dan dan pula dalam drama tv yang tgh on air ni bagi quote hikmah ada dialog suami dan isteri. Si isteri duk bebel pasal duit 
"Duit mana cukup untuk anak kita, sorang nak bayar yuran sorang lagi nak bayar itu ini lagi." Suami dia balas " jangan risau, kalau ada rezeki tu ade la".

Adakah ini petunjuk? Jeng jeng jeng...mungkin,

Maka sebagai hamba Allah aku rasa baik aku x yah penat2 fikir mana hala duit nak masuk tu. Ada rezeki ada la insyaAllah. Aku patut amek benda ni secara relax hari demi hari. Fikir hari-hari pun biol juga. Mungkinkah aku patut pergi hantar je resume itu? Eh aku bukan nak tukar keje, cuma nak try test cuba jadi itu aje. Apa dia? Cite next entry k. Bye

Anakanda 1

Anakanda
Bonda sedang membilang hari kau lahir
Tarikhmu tiba doktor jangka 18 julai
Namun hari ini berlalu tiada tanda jua
Hari esok bagaimana pula agaknya
Semalam bonda buat lawak dunia mengatakan anakanda bakal lahir 14 Julai sempena tarikh filem Harry Potter keluar tapi tiada tanda setuju daripadamu
Kau selesa beradu sejahtera dalam rahim bonda nampaknya
Adakah kau bakal tiba seiring tarikh bersejarah orang muda (org tua oh no) mu?
23 julai anniversary kami & 24 julai tarikh lahir ayahandamu
Mungkin awal mungkin akhir
Tarikh mana pun yang bakal kau pilih bonda sedia menerima
Asalkan kau sihat wahai anakanada

Anakanda
Waktu ini kau menggedik di dalam perut bonda
Setelah makan kau akan bergerak riang
Walaupun pergerakan mu makin minimum kerana ruang semakin terhad
Bonda bahagia sebab cukup 10 kali kau gerak maka bonda tahu kau sihat sejahtera

Tika malam hadir kau enak beradu tiada gerakan
Bonda risau lalu ku usik kau dalam perutku
Kadangkala kau gerak aktif namun kadangkala kau respon sedikit
Tapi tatkala malam dikau bergerak seperti bermain bola di padang
Sampai menjadi elemen mimpi hingga buat bonda terjaga
Bermain bola hahaahahhahaha
Setiapkali juga deskripsi pergerakanmu semua ibaratkan bermain bola kerana jantinamu dijangka spesifik L....

Anakanda
Bonda dan ayahanda seringkali menerima tinjauan rakan-rakan yang rajin meneka
Ramai yang menjangka anakanda lelaki kerana bentuk perut bonda yang membujur
Namun bonda tunggu anakanda keluar baru bonda yakin akan jantinamu
Bajumu semua bonda beli berwarna warni tiada terhad kepada jantina XX ataupun XY
Keinginan untuk membeli gaun mahu pun baju bermotif traktor bonda ketepikan buat masa ini
"tunggu dia lahir" ujar bonda selalu

Anakanda
Nama perempuan sudah tersedia namun nama lelaki masih menjadi tanda tanya kerana ayahandamu enggan menerima lontaran idea nama daripada bonda
Sudah sebakul nama bermakna positif ibu google tetapi tiada menjadi idaman ayahandamu
Ada yang ayahandamu suka tetapi sebelum suka bercambah bonda cantas!
Kerana nama itu serupa dengan nama kawan dan saudara mara
Motif bonda hanya untuk elakkan kata-kata
"nama anak kau macam nama aku, kau namakan dia sempena aku yeyyy"
Oh tidak tak rela ada yang perah santan kelak

Anakanda
Jika tiada bulat persetujuan antara Rara dan Rizal maka bonda putuskan
Setelah kau hadir ke dunia
Tika wajahmu ku tatap pada hari-hari pertamamu
Moga masa itu tibalah ilham nama sesuai
Kami hanya perlukan satu sahaja untuk nama pertama
Kerana nama kedua ayahandamu dah pilih
Maka nama pertama ialah hak bonda
Nama itu akan ku daftar dalam watikah identiti mu
Moga nama yang baik dan indah itu sesuai dengamu
InsyaAllah

Anakanda
Bonda tidak biasa berdampingan dengan anak kecil
Adik sendiri pun beza sedikit sahaja usia
Manakala anak saudara pun bakal hadir november nanti
Tapi hati bonda kata anak sendiri lain
Tambahan pula mereka yang seperti bonda pun katakan yang sama
"naluri keibuan tu keluar sendiri takyah la risau"

Ok la babai dah habis idea
Yeahuuuuuu

Membawa makanan daripada rumah.

Di manakah kantin yang tak ada jual nasi lemak di Malaysia?

Sudah pasti kantin yang majoriti pengunjungnya orang melayu ada jual nasi lemak. Ada orang kata nasi lemak berkalori tinggi dan ada pula kata tak la setinggi mana berbanding makanan lain macam nasi briyani atau ayam goreng dua ketul.

Maklumla terkini hangat isu nasi lemak yang dijual di kantin sekolah tak elok untuk budak-budak. Aku rasa daripada zaman aku sekolah rendah 22 tahun yang lalu dah berkumandang isu ni di media massa. Bukan setakat nasi lemak, semua makanan di kantin dikatakan tak berzat sebab banyak jenis goreng punya. Dulu lagila kantin sekolah rendah aku jual air gas dalam cawan plastik katek tu 20 sen sahaja.

Aku rasa isu makanan tak berzat di kantin sering masuk keluar surat khabar. Itu belum masuk bab harga makanan meningkat pula tapi menurut kawan aku harga makanan kat kantin dikawal dan sepatutnya murah. Aku tak pernah cek pun. Korang ada cek pasal ini?

Waktu aku sekolah rendah paling aku jeles dengan budak2 Rancangan Makanan Tambahan. Mana tak jeles sebab mereka boleh makan percuma pada waktu tengahari dan menu harian berlainan. Masa aku darjah satu mak aku beri aku 40 sen jadi apa la sangat boleh beli dengan 40 sen ko. Mee sebungkus je dah dekat 40sen belum masuk air lagi. Alasan kan padahal masa aku darjah satu bukan reti pergi kantin pun.

Masuk sekolah menengah aku tak de peluang nak membungkus makanan sebab makanan tersedia di dewan makan. Kadang-kadang bila waktu rehat rasa jemu makan kuih melayu kat dewan makan pergi ke kantin sekolah beli nasi goreng panas dalam plastik dan air teh susu dengan harga RM1 sahaja. Sekarang mana dapat harga tu. RM1 nak beli nasi putih pun tak lepas sebab banyak kedai caj RM1.30 untuk sepinggan nasi putih. Aku rasa nasi goreng pun tak jual dalam plastik bahkan dalam polisterin sebab plastik yang terkena haba (nasi goreng panas) tak elok untuk kesihatan. Hmm bekas polisterin pun menjadikan rege makanan naik juga kan.

Makanya apabila kita bercakap tentang makanan tak sihat di kantin alternatif yang ada ialah membungkus makanan daripada rumah. Baru-baru ni partner aku buat story pasal membungkus makanan ke pejabat. Dia nak interview sorang opis mate aku ni sebab dia rajin membungkus ke office tapi malangnya kawan aku ni pergi ke kursus 3 hari. Tapi daripada pemerhatian dan pengalaman aku opis mate aku ni suka membungkus sebab dia boring makan kat kantin belakang ofis aku ni.

Bila aku pregnant ni aku pun mula ke kantin belakang sebab masuk 3 bulan aku lapar amat. Aku rasa aku macam watak manusia dalam Smallville yang kena sampuk alien jahat. Makan setiap masa, makan dan makan dan makan, manusia depan mata makan disedut zat sampai tinggal rangka.

Apabila dah masuk kehamilan 6/7 bulan tu aku dah tak lapar sangat tapi ni kembali lapar balik. Maka sebulan yang lepas aku mula ke kantin belakang opis. Setelah dua minggu pergi nampak sangat tiada variasi pun pada makanan kantin ni. Yang uniknya ada bubur je bila bosan makan nasi goreng dan nasi lemak.

Sekali tu aku beli nasi lemak dengan ayam dan harganya RM4 ko. Tak ke rasa amarah sebab ayamnye kecik sahaja. Dahla aku akan kena makan lagi sekali sebelum tengah hari menjelma maka emosi la dan boikot nak membungkus makanan.

Maka selalunya aku akan bungkus apebenda yang aku makan malam semalam ke office. Setidak-tidaknya aku jimat pembelian satu kali makan sebab aku kat office makan sampai 4 kali masa ini.

Makan pertama – breakfast nasi goreng/ nasi lemak/ pizza x sedap
Makan kedua – susu dan biskut
Makan ketiga – lunch nasi la
Makan keempat – biskut dan susu / kuih dan teh o

Aku rasa aktiviti pemakanan ini akan berlangsung sampai baby habis breastfeed sebab orang kata ibu kena banyak minum dan makan kena seimbang. Maka aktiviti membungkus akan aku jalankan sehingga setahun agaknya. Tapi tak adela aku bungkus hari-hari sebab kadangkala tak sempat. Namun ini mungkin akan jadi cara hidup aku setelah kembali bekerja nanti, sebab breakfast kan penting untuk memulakan hari.

Masa aku duk menceceh kat partner aku pasal kenapa office mate aku ambil keputusan membungkus dia persoalkan kenapa aku tak membungkus untuk waktu tengah hari juga. Aku kata kalau aku makan bungkus tengah hari alamat takde sosial life la aku. Sebab masa ni la sesi luahan perasan kononnya. Selain itu dah la kerja depan pc seharian dan makan pagi bungkus pun depan pc alamatnya jadi anti sosial la aku.

Kajian dah kata, kajian mana itu? Hey adela dan aku malas nak cari hehe. Ok kajian kata kita habiskan majoriti hidup kita di pejabat maka kita sepatutnya memaksimumkan penggunaan hidup kita nan satu ini di pejabat. Bukan la bermakna ko boleh buat job luar masa makan gaji kat opis plak kan. Maka aku akan lunch di luar dengan rakan-rakan sepanjang aku kerja. Cuma mungkin apabila muncul anak sorang ni akan banyakkan makan di rumah kot.

Baiklah sekian cerita saya.

- ini scheduled post, aku sedang bercuti di rumah. entah dah beranak entah belum :)

I love to see beautiful things

I used to spend many many hours searching for inspiration regarding DIY things. For now I am concentrating on crafts made from felt. What is felt you ask me? Here it is.

So after spending hours and hours googling I found an online notice board where people can pin their fave things online for all to see. The plus side is that only the beautiful and unique pieces are pinned on.

I don't know how this thing works but head on here to see what other people are pinning on the board. It is pinterest.com.





Here are the types of things that you can find here such as gifts, DIY and fashion.



But if you are searching for something more specific you can type in the search box on the right above corner and see what appears there. Happy browsing.






Gilerrr buku

Kawan saya @outtamymind dilanda sawan buku minggu lepas lepas. Mula2 tu dia sibuk cari novel KASIH YANG SUCI yang menginspirasi Nora Elena bersiri itu. Selepas tu pabila dia mendapat tahu bahawa suami aku dpt diskon utk novel cap satu kompeni ni dia order terus 6 buku. Buku yg sepatutnya berrege rm120 jd murah.


Hambik kooo
Lepas baca nak simpan ke nak jual?


Selepas tu dia nak mencari buku Ma Lee Chuswan keluaran creative. Malangnya novel ini dah berenti diterbitkan dan yang ada hanya di tangan org2 yg gile novel. Selepas 72 jam buat iklan dia dah dapat la novel ma lee chuswan dari kawan sekolah dia dan tambahan lagi 6 buah novel yang dipesan daripada suami aku. Aku tak tau la dia tido ke tak malam tu sebab nak ngabiskan buku dia semua.

Minggu lepas dia ajak aku pegi pesta buku selangor tapi aku banyak keje plak. So dia terus pergi sendiri on the way balik daripada outstesen hari tu. Lepas dah berpoya-poya dia message aku yg dia dh habis duit seratus untuk 6 buah buku. Hahahahahahaha memang gile buku.

Hakikatnya kat dunia sosial aku skang minah ni sorang dan Azyze je yang gile bukus (eh lama plak tak contact dia ni). Aku pula dah jarang beli buku sebab aku tak sempat nak baca sekarang, maka aku ganti bahan bacaan aku dengan majalah dan suratkabo. Membaca tetap menjadi santapan minda aku kerana membaca dan menonton dokumentari haiwan ialah dua aktiviti kegemaran aku.

Terbaru aku gi amcorp mall dan beli buku smpi 8 buah kat bookaxcess, kedai dia tingkat atas sekali kat situ. Kat sini memang buku murah2 sampai half price tp bukan buku terbaru la (kalo kat benda2 utk keje aku tulis baharu bermakna baru wujud, kalau baru utk "saya baru je sampai sini). Kalau korang nak cari novel yang agak2 dah lama sikit ade la situ.

Mula-mula aku berniat nak cari buku arts and craft tapi ada sekelumit aje jadi aku beli buku ini pada mulanya.

What to expect the first year.
Maklumlah kan aku ni kan skeptik orangnya, lepas aku baca sendiri baru aku nak bandingkan dengan apa orang cerita. Kalau baca majalah Pa&Ma lagila ada 1001 cerita cara ibu bapa didik anak.


Lepas tu aku bayar dan duduk kat luar kedai kejap sambil fikir2 nak beli lagi buku ke tak. Setelah mendapati bahawa membeli buku tidak merugikan malahan bukannya aku ada benda lain nak buat masa pantang aku pun nekad membeli buku.

Mula-mula tak sampai seratus aku berbelanja tapi cashier tu beritahu kalau beli lebih rm100 ke lebih rm120 boleh apply membership card maka aku pun bergomol la dengan macam2 buku semata2 nak free card itu. Hasilnya aku membeli buku-buku berikut.



Two hp poster books. Ini agenda wajib dalam hidup kerana aku die hard dan Harry Potter.



Sophie Kinsella - Twenties Girl


Nora Roberts - Montana Sky


Cecelia Ahern - the book of tomorrow

Ketiga-tiga novelis kat atas memang aku tau penulisan dorang berkualiti jadi aku beli saje tanpa pikir banyak.



The language of trust: selling ideas in the world of skeptics.

Yang ini untuk keje, ia sedang bertafakur dalam bonet kereta aku sementara menunggu aku nak bercuti balik kampung.


Baby Journal

Ini ialah buku skrap yang ada banyak info pasal anak yang mana aku grab untuk cukupkan amaun dapat kad free. Lepas belek memang berbaloi la nak simpan sebab aku dapati aku x cukup rajin nak buat buku skrap sendiri.

Ok melangkah ke belakang semasa sesi pencarian Ma Lee Chuswan nye novel tu aku lupa bab kawan aku heret aku cari di kedai-kedai buku Jalan TAR dan kedai seken. Memang xde la pun. Nak berkunjung ke kedai buku terpakai yang banyak di Shah Alam pun belum tentu ada aku rasa. Tapi aku berjaya dapat ini la.


Let the right one in - John Ajvide Lindqvist


Last sekali aku beli buku untuk persediaan berpantang

Berpantang secara alami

Daripada selak menyelak setakat ni aku dapati ia amat sesuai untuk orang yang tak tau apape pasal berpantang ni. Lagi satu berapa tahun la ko nak kerja melayari internet sebab nak info free aje kan.

Ok itu aje cerita pasal gile buku. Aku berharap aku ada kegigihan nak membaca la sebab aku memang mati kutu kalau tak membaca lebih sehari. Pagi semalam aku baru dapat idea untuk mengorder 3 bulan punya langganan suratkabar sempena dah bertapa kat rumah.


Nak keluar surat khabar?

Siapa ada story pergi cuti-cuti dan sanggup kongsi gambar dan info dengan semua orang tapi tanpa bayaran dan cuma peluang pampangkan muka di dada akhbar boleh lah email aku di sini.

naderiey@gmail.com

Contohnya macam ini la.


Meh preggie pix




See a little bit more here holenga!

Ok nak menjadi ibu sangat beremosi ye. Hormon keperempuanan yang tinggi dan perubahan fizikal badan menyebabkan aku juga sensitip lebih daripada selalu. Itu belum masuk bab mulut jadi jahat sbb tensen. Nasib baik aku mengamalkan komunikasi terbuka dan sentiasa analisis benda yang aku buat (walopung kdg2 terover analisis).

Tapi emosi itu boleh dimanage selalunya, cuma kalau dah bertimpa-timpa sape larat nak menjadi sabar kan. Hmmmmm. Anyway soalan paling sering ditanya sekarang ialah.

- Bila nak mula cuti?
Plannya 14 hari sebelum tarikh jangkaan lahir. Tapi kalau larat seminggu sebelum itula.

- Bersalin di mana?
PPUM atau di spital di kampung laman.

- Seram tak nak beranak.
Aku rasa aku tak yah over fikir pasal sakit nak beranak tu. Yelakan dah memang sah sakit jadi nak risau sekarang buat apa, cuma nak kena kawal emosi je la dan bersedia dengan beg baju aku dan baby. Ibu-ibu daripada yang beranak satu, tiga ke ibu super beranak 7 semua kata beranak tu sakit sangat tapi lega selepas baby keluar. Malahan buku siap tulis kesakitan nak melahirkan bayi pertama ialah dua kali ganda kesakitan nak lahir bayi kedua. Opismet aku duk tulis kat wall aku sakit beranak 14 jam, semacam fakta pula dia tulisan walhal kesakitan itu berbeza-beza ikut orang. Maka sakit itu memang pasti cuma tak yah nak over drama sekarang.

Aku lagi gerun nak pegang baby dan jaga dia sebab sakit tu mungkin berlarutan 24 jam tapi nak jaga baby ialah forever ..... sepanjang hayat. Hey kalau anak ko dah 40 tahun pun di mata kita ibu ni tetap dianggap baby kan. Hehhehe.

Nak pegang dia, nak belai dia, nak susukan dia, nak memandu dia ke arah jalan benar. Uuuuu masa aku besar adik aku dah besar makanya aku tak nah merasa jaga baby lebih daripada 15 minit. Malahan aku tak pernah tukar lampin, susukan, oooooooooooo. Masa pes time pegang baby 5 hari pun gerun sbb kecik noo. Tapi baby sendiri lain kot.

Okla bye nak balik. See you later!




KL Gengster

Aku nonton KL Gengster minggu lepas. Filem yang penuh dengan aksi, asyik2 aksi aksi lepas tu drama dan ulang lagi. Dari segi overall ok la tapi dari lain segi penat tengok. Watak utama si Aaron Aziz tu ada keluarga yang berpecah belah sebab dia masuk penjara, tapi kehadiran mereka dalam drama ini macam sekadar syarat sahaja.

Mak dia pula dilakonkan oleh makcik yang aku baru aje tengok di tv dengan watak yang sama. Drama tu disiarkan minggu sebelum tu di mana makcik tu jadi mak yang miskin dan ada anak lelaki lakonan Zamarul Hisham. Anak dia sangat suka berpoya-poya, kuat bersosial, kuat curi duit mak dia dan mengamalkan seks bebas. Hasilnya dia kena penyakit seksual berjangkit dan tersadai di hospital. Maka dia kembali ke pangkuan ibu dia setelah semua orang tak nak layan orang yang busuk dan berpenyakit ini.

Watak makcik ini serupa ajela, menjadi makcik yang merana kerana anak dia buat hal. Adik dia pula hilang separuh jalan.

Macam bese kalau cite Samsul Yusop mesti dia ada dalam tu juga. Dia jadi anak tiri kepada ketua kongsi gelap side sini iaitu Ridzuan Hashim sebagai King. Musuh si King ni pula ialah Dragon ketua kongsi gelap bandar bahagian sana lakonan Korie Lee. Aku rasa Korie Lee memang the 'go to' pelakon untuk bawa watak jahat masa kini sebagaimana 'Zila Bakarin' jadi pelakon 'go to' untuk watak ibu ranggi dan liar dalam drama.

Atau mungkin lenkali aku patut buat tak tau dan tengok filem tanpa sibuk nak menjadi juri tak profesional. Okla bye.

Kursus time2 ni

"Dah sarat macam ni pun nak gi kursus ke?" kata boss aku dan juga lecturer kursus tadi. Aku kata masa ni le nak gi kursus, esok dah ada baby mana dan nak gi kursus. Hahahaha alasan kan, macam la kursus tak office hour, macamlah daddy anak aku xleh amek alih kejap. Hakikatnya aku nak settlekan minimum kursus 7 hari setahun yg semua kakitangan kerajaan kena gi tu. Bila dah setel boleh fikir benda lain pula menjelang hujung tahun selepas habis cuti bersalin.

Sebab tahun sebelum ni aku gi kursus bulan januari dan seterusnya november. Memang masa tu cukup2 aje kursus 7 hari. Hehe. Satu awal tahun dan satu hujung tahun.

Hmmm x sangka plak aku skema memenuhi keperluan jabatan ni. Tapi memang bagus la kena gi kursus ni sebab ia bagi kita keluarkan diri dari mode keje. Yele adekala bila asek dok opis je tak berkembang juge. Maka bila boleh gi kursus dpt ilmu baru, jumpa org dan mengenal kakitangan lain dlm kementerian yg sama, dahle rilek2 dan mkn je keje. Yelakan contohnya kebanyakan kursus team building diadakan di luar kawasan office di dan di hotel maka memang macam gi bercuti la.

Kursus yang aku pergi ni kursus still photo anjuran institut kursus kementerian aku. Tapi lecturer dia syed agil of utusan. Esok kiteorg nak gi studio dia utk blaja shoot gambar di studio, lusa gi taman tasik untuk outdoor pula. Alhamdulillah tadi pun walau belajar asas tapi byk benda baru aku tau.

Wehh okla, nak tidooor. Nite all.

dead blog?

i read in the malay mail today that some ppl think that blogging is oldskool and twiter is in and way cooler. i think it mirrors the fact that most people don't read things longer than a page. to me blog is still there much like how physical newspaper feels good to be hold and flipped over. twitter is good but sometimes i need more than 140 characters, more than 300 words even.

Anak pertama

Bila nak mula cuti? Mengikut pekeliling cuti bersalin yang baru tu boleh apply sampai 14 hari sebelum due date. Ke nak lepak KL dan ajak mak aku lepak sini. Atau nak lepak sini sengsorang dan mula bercuti semasa sakit labour. Kalau cuti 14 hari sebelum pula kalau baby kua lambat daripada due date dah rugi cuti sampai sebulan walaupun cuti boleh up sampai 3 bulan.

Saje pening pening sebab masih berfikir tentang bila nak mula bercuti. Kajian kata anak pertama punya tempoh sakit bersalin dua kali lebih lama daripada tempoh sakit anak kedua. Tapi macam biasa la kan setiap anak pertama, lain orang, lain tempoh dan lain pengalaman. Apa-apa tunggu mak aku mari Ahad ni baru bincang.


Kancing Itu Butang


Butang yang berkeliaran di rumah aku telah dikompilasikan.
Gila butang!!!!!


Happy Bday Azyze

Roses are multicoloured
Violets are blue
With all the love in the world I poured
Happy birthday to you

Wiiiiiiiiiii

Movie time: Battle: Los Angeles & Sanctum

Hari Ahad aritu bespren dan aku nak marathon DVD di rumah aku. Namun marathon itu hanya sepanjang dua movie je sebab mula pun dah lambat dan masuk movie ke dua dia dah tidor dengan jayana. Apa yang aku tonton ialah Battle : Los Angeles dan Sanctum.

Maka mari belek cerita apa yang aku tengok aritu.


BATTLE :LOS ANGELES




Para pelakon

Filem ini mencatatkan Aaron Eckhart dan Michelle Rodriguez sebagai teraju. Tapi macam biasa la nama-nama glamer aje yang akan disenaraikan walhal michelle rodriguez keluar tengah-tengah hujung dan watak dia tak ade la sebesar mahupun kedua terbesar berbanding watak Aaron Eckhart.

Aaron Eckhart ialah nama yang aku selalu dengar tapi tak hafal rupa. Nak tau siapa dia maka kena google aje selalu. Manakala Michelle Rodriguez pernah berlakon Lost yang aku rajin follow masa awal-awal musim dulu dan rancang akan follow lagi. Aku rasa sekarang ni Michelle Rodriguez ialah watak sering dipilih untuk wanita gagah. Contohnya dalam Lost dia jadi polis, dalam dilem Avatar dia jadi pemandu helikopter dan dalam filem ni dia ialah anggota Marines. Beliau muncul dalam SWAT jadi pegawai special weapons and tactics la apelagi dan juga Fast dan Furious sebagai mekanik automotif. Kalau anda kenali dia bolehlah baca artikel ini yang mempersendakan watak-watak dan singlet Rodriguez.

Kawan aku kata muka Aaron Eckhart macam sorang pelakon lain satu ni tapi aku lupa siapa. Di Internet persamaan lain yang aku jumpa.


Sean Bean berlakon dalam Lords of The Rings dan Aaron Eckhart pula dalam Batman jadi Two Face selepas kemalangan yang mencatatkan mukanya.

Jalan Cerita

Filem dibuka dengan Marine Staff Sergeant Nantz (Aaron Eckhart) yang tengah hantar borang nak bersara. Air mukanya macam penuh dengan emosi, ibarat sayang nak tinggalkan the Marines tapi perlu kerana inilah masanya nak bersara. Masa yang sama Los Angeles dilaporkan akan dihujani meteor yang misteri maka semua penduduk diarah berpindah ke tempat selamat. Misteri meteor bertambah misteri bila meteor mula menyerang mereka dan pihak tentera diarah berperang.

Maka Nantz ditugaskan dengan platun baru yang muda belia dan mempunyai isu dengan dia. Sebabnya sebelum ni dia pergi berperang di Iraq dan ramai ahli platunnya mati termasuk abang kepada Corporal yang juga ahloi platun barunya. Platun baru ini diketuai oleh marine baru grad 2nd Lt. Martinez (Ramon Rodriguez). Misi mereka ialah menyelamatkan orang awam yang terperangkap di sebuah balai polis di kawasan serangan. Maka mereka pun pergi.

Di lokasi itu banyak gila asap jadi penglihatan agak kabur dan mereka hanya nampak mayat manusia bergelimpangan sana sini. Dan mereka diserang hendap dan terjumpa orang awam yang mereka perlu selamatkan. Maka bermulalah misi mereka.

Ok kalau nak tahu lebih lanjut sila tengok sini ok. Aku nak mengomen aje sebab ada 4 filem lagi nak bercerita ni.

KOMEN/PENDAPAT AKU

Cerita ni daripada pandangan mata askar dan kita rasa lah macam kita mereka sebab kita nak pergi berperang di tanah air sendiri dengan saspen. Apa rupa alien, macam mana nak bunuh dan apa dia nak sebenarnya semua kena siap sedia hadapi. Yang marines ni ada ialah pengetahuan berperang dan semangat semata-mata.

Filem ni nak membayangkan ketakutan orang awam tu asyik fokus kat muka budak preempuan paling muda di situ. Muka takut kena serang dalam bas, muka takut bergaut daripada tali nak turun highway.... Sorang lagi budak kecik lelaki juga difokus pada awalnya dengan berterima kasih kepada staff sarjen dan juga kerana bapanya mati ditembak alien semasa menembak alien. Yang sorang lagi wujud tapi dilupakan, tak ada pun sesi perkenalan antara askar dan kanak-kanak itu.

Kawan aku tanya tak de ke filem daripada kaca mata alien. Ada la satu tapi cite kartun yang sangat klise Planet 51. Mungkin masa akan datang akan ada orang nak buat filem daripada perspektif alien yang di arah menyerang manusia dan macam mana mereka berfikir, ok bukan Avatar sebab dia manusia yang menyelami alien.

Ada satu scene tu helikopter datang dan menyelamatkan askar-askar yang cedera tapi baru aje terapung-apung nak blah dah kena tembak. Meletupla dengan tetabomnya dan semua yang diatasnya selamat masuk alam barzakh. Sangat jelas akan ditembak sebab sebelum tu alien tu main tembak-tembak dengan gahnya. Semestinya dia nampak helikopter itu dan mensasar dengan jayanya.

Plot dia boleh agak dah. Leftenan yang baru grad tu mati mengorbankan diri sebab dia cedera dan pakcik staff sarjen juga yang menyelamatkan hari walaupun ramai terkorban. Konflik dengan adik mendiang rakan seplatunnya juga berjaya setel sebab walaupun mereka mati tetapi dia masih hidup dan mereka kukuh dalam hatinya sambil menyenaraikan nama rakan-rakan yang tertumpas. Pakcik juga telah melakukan taktik serangan indie dengan mengalih perhatian alien ke sebuah stesen minyak dan mengebomnya. Aksi yang tidak dipersetujui leftenan tapi menaikkan sahamnya di situ.

Pada hujung filem mereka berjaya tumpaskan satu kapal terbang alien dan kembali ke dakapan tentera dengan selamat. Tetapi itu hanya permulaan kerana masih banyak lagi Alien di bandar lain. Namun macam biasa sebab adrenalin belum surut lagi orang suruh lepak dulu dieorang sibuk mengisi peluru dan kutip bom sambil bersiap sedia untuk pergi battle seterusnya.

Sekian.


seterusnya


SANCTUM


Apabila menyebut sanctum aje aku mesti nak sebut inner sanctum sebab orang suka guna frasa itu. Jika sanctum bermaksud sebuah tempat yang peribadi dan tidak boleh dicabul sewenang-wenangnya maka inner sanctum bermaksud kawasan dalaman kepada kawasan yang peribadi dan khas. Aahhaha ok hentikan dan mari ke cerita.

Ok sini ada full review di wikipedia la mana lagi. Sebenarnya aku tonton dvd antara dengar tak dengar dialog sebab subtitle dia bodoh amat. Maka aku main teka2 ajela apa cerita di sebalik aksi. Citenya pasal Carl Hurley dan gelpren Victoria (Alice Parkinson) pergi gua Esa'ala di Papua New Guinea untuk ekspedisi sistem gua bawah paras air. Di sini mereka berjumpa dengan Josh yang berumur 17 tahun dan bapanya Frank McGuire yang expert bab gua-gua ni tapi tak berapa expert nak berurusan dengan anak remajanya.

Pada permulaan lagi si Hurley ni sudah menunjukkan sifatnya yang adventurous dengan turun bukit cara terjun tiruk dan berpayung terjun ke bawah gua berbanding Josh dan Victoria yang turun guna tali. Hurley ni banyak duit dan misi dia nak meneroka sebahagian gua Esa'ala ni yang belum pernah di terokai manusia. Sebab tu nama filem dia Sanctum sebab nak membayangkan bahagian gua yang misteri dan tak pernah dijejak manusia ni.

Sebelum masuk sanctum yang misteri itu malapetaka dah menimpa. Frank dan penyelam perempuan Judes pergi menyelam di sebuah kawasan tak diterokai sambil orang lain lepak-lepak di daratan. Mereka memasuki satu kawasan yang kecil dan terpaksa berenang dengan tolak tangki gas baru berenang. Macam mana tah saluran tangki oksigen Jude terbocor mungkin kerana direntap kuat sebab tersangkut di batu-batu gua. Frank bagi la Judes bernafas guna tangki dia pada Judes. Namun masa dia nak bernafas pula Judes mula panik dan meronta tak nak bagi tangki oksigen, Akibatnya dia bernafas dengan deras dan apabila tangki gas diambil semula oleh Frank sebab dia pun nak bernafas juga kan, Judes tersedut air dan mati di situ. Kesemua adegan panik ini disaksikan oleh semua orang di darat.

Masa ni rasa nak lempang watak perempuan dan siapa-siapa yang meletakkan watak wanita sebagai panik dan menyusahkan di sini. Hishhh, ni Victoria satu lagi juga. Ok itu nanti cite.

Malapetaka besar menimpa mereka sebab hujan datang lebih awal dan Frank tak dapat hubungi mereka di luar gua. Air hujan mengalir deras dan kemungkinan membunuh staff di luar gua dan semestinya tak sempat nak hubungi pihak penyelamat. Maka Frank ambil keputusan untuk masuk kawasan gua lebih dalam demi melarikan diri daripada air bah walaupun Frank dan gelpren nak tunggu penyelamat. Namun Frank meyakinkan semua orang dengan menunjukkan bahawa aras air naik cepat dalam masa beberapa minit aje.

Victoria ni rupanya gelpren si Hurley, dan aku baru tau lepas tengok dalam IMDB.com. Kalau aku nak tengok filem aku mesti refer sini untuk tahu siapa pelakon dan trivianya. Kalau nak tau jalan cerita selalu cari dalam wikipedia je la sebab ramai yang rajin kongsi jalan cerita dengan spesifiknya di situ. Ok pasal Victoria, awal-awal lagi dia dah menunjukkan sifat kemanusiaan tak bertempat dengan tak mau pakai baju basah penyelam si mendiang Jules. Katanya "II’m not f*cking wearing the wetsuit of a dead woman! I’d rather be cold and alive than warm and dead!”

Sini nyata dia bodoh sebab semua orang pakai wet suit kecuali dia dan mereka nak pergi masuk gua bawah air pulak tu. Lepas dah accident baru nak kata "Aku patut pakai wet suit tadi." Lain kali dengar kata pakcik expert chisss. Pakwenye pulak melayan aje.

Jadinya misi Hurley untuk masuk ke inner sanctum gua itu menjadi awal pula. Muka pelakon yang jadi Hurley ni sangat familiar sekali namun nama dia tidak. Rupanya dia berlakon jadi elastic man dalam fantastic four. Ooooo. Seorang demi seorang la mati dan last-last tinggal la dua beranak dan Hurley. Hurley mendajal mereka dengan larikan diri menggunakan satu-satunya tangki menyelam yang ada. Maka dalam keadaan bingung dua beranak lepak la dalam gua kebuntuan.

Naisb baik la Josh tetiba mendapat idea iaitu di mana ada tahi kelawar maka mesti ada ruang udara. Mana mereka pun cuba cari jalan keluar. Masa ni la Josh baru mengenali bapanya dan mengetahu bagaimana bapanya boleh selamba bunuh kawan-kawan yang cedera dalam keadaan tertekan begitu.

Kawan aku kata seronok tonton filem ni dalam 3D. Aku tengok dalam tv biasa pun cantik gambarnya. Set yang dibina memang meyakinkan kita mereka dalam gua la.

Menurut trivia di IMDB, pereka produksi Nicholas McCallum membina sebuah air tejun bawah air srtinggi 14 meter yang mengalirkan 20000 liter air seminit. Gua-gua juga dibina menggunakan konkrit supaya tak gerak bila dipanjat pelakonnya. Gua-gua ini juga diguna semula untuk aksi-aksi di bawah air sebab bukan orang perasaan pun rupa dia kan. Trivia terakhir ialah tangki untuk scene dalam air mengandungi 7 juta liter air. Woweeee.

Masa Frank memanjat sana dan sini aku rasa pelik sebab tak licin langsung, macam panjat tembok di darat aje rupanya. Ke memang tak selicin yang aku sangka walaupun batu gua tu nampak bulat hasil air mengalir bertahun-tahun?

Okla, sekian.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah