Pages

I am back!

What a topic for a comeback post. Hi you all, how was your holidays and kids' school preparation. My child is only 2 years and 4 months so I have nothing to prepare for the new year or kindregarten. I may have to replace some of his day clothes as he can't fit them anymore and save it for the next child.

I have been shopping a lot latelay for two reasons. It is a surprise which I will reveal in the next month, because it is too early if I tell you now :)

BTW as January is my birth month this coming new year is a wonderful time for me. This year my birthday also falls on a holiday so I am going to have an intimate party with the husband and baby. I wasn't really celebrating my birthday these past few months, only a slice of cake and some dinner. This year I am thinking of going somewhere near KL to remember my 32nd.

Oh I am late for an event. See you all later.

PS: My NANOWRIMO wasn't a success but hey I tried. Maybe next year :P

November hiatus.

I'll be back in December, I am trying to do my NANOWRIMO this month. No Kyoot Khamis this month too. Happy November.

Pakaian hari ini aka Outfit Of The Day #ootd



Setiap hari Isnin sekarang ni, aku akan pakai baju korporat office. Ingat dah eksklusif la masa reka baju ini, kami pilih merah dan hitam warnanya. Namun bila dah mula pakai aku tengok ramai pula pegawai daripada Seksyen lain pakai baju korporat merah hitam. Warna paling popular abad ini agaknya. Warna garang kot tu yang popular.

Aku lukis gambar di atas guna photoshop. Aku hanya lukis bulatan dan kemudian ubah dengan warpkan bulatan itu mengikut kehendak aku. Macam main playdoh pakai mouse la. Kalau bentuknya tak berapa menarik, release kan warp tu dan ok kan transformasi dia. Klik Control T dan warpkan ia lagi. Warna pula aku tukar pakai Colour Overlay,

Sebelum raya haritu aku balik kampung jadi macam biasa la singgah JPO kan. Kalau dah duduk JB tu kira dekat la JPO banding dengan duduk KL ni jadi mesti pergi ok. Di JPO ni si suami nak beli dia punya seluar kerja, kasut poya-poya dan kemeja kalau ada. Lelaki kan, aku dah bebel sebakul baru gerak beli sehelai kemeja.

Kalau aku la... baju beranak tanpa disuruh, lagi-lagi sejak mengenal Jalan Kenanga ni. Kat kedai 3 RM100, kat jalan kenanga boleh dapat blouse RM14x3 dan RM100 boleh dapat 7 helai. Tapi kat sana kalau sorang kena beli baju sekurang2 nya 3, 6 atau 12 bergantung pada baju.

Anyaway lama tak posting pasal Kyoot Khamis. Minggu depan aku akan mula balik dan harapannya ialah bahan2 buatan sendiri juga akan masuk dalam posting.

K bye.

Sambutan Maal Hijrah : Beberapa jam sahaja lagi


Nak tengok bacaan doa akhir tahun, doa awal tahun dan solat maghrib
di TV1 mulai 6.30 petang. Tengok ye.

Sambutan Maal Hijrah : 2 Hari Lagi


Tahun Baharu semakin dekat.

Sambutan Maal Hijrah : 3 hari Lagi


Sambutan Maal Hijrah : 4 Hari Lagi


Ada resolusi tahun baharu?

Kyoot Khamis : Totally cute accessories

I just found a blog http://djenkowo.blogspot.com/ by DJENKA who is an accessory desginer. 

She creates really pretty accessories such as earrings, necklaces and rings.
Like this earrings.


Here's a video of how she creates one of her creation.

NANOWRIMO 2013 JOTS

What should I do for NANOWRIMO which kickstarts tomorrow? I have plenty of ideas but did nothing with them yet. I knew know that to be succesful one needs to plan, even if the plan is a skirmish of ideas jotted on a piece of word or scrawled on a tab's document.

Tonight I will have to get my ideas in order. Some ideas which have emerged are:

1. The story of the fathers of Snow White, Cinderella and Bawang Putih and Bawang Merah. The father is often absent or only play a minor role, so I will give them a chance to bring their voice to the forefront. I am deeply inspired by the drama series Once Upon A Time.

2. About being a student in the mass comm world. There's a few stories to tell here. I still remember the day my fellow classmate who also interned at me at a radio station, who almost kid by an older producer. I should dig further into my memories for crunchy subplots like that. Obviously from my own experience and of my mass comm mates.

3. About being a father who grew out to be bitter, estranged from his son before he had a chance to tell the son he loves him. The son came home to recuperate from his hectic life and inherits his father's friends and get to know his father from a side he never seen before. This plot I can dig from my mum's life, except my mum is not grouchy, who inherited her parents-in-law's friends when we moved to the house my late grandparents lived in.

4. A man who climbs into a house and goes travelling through places, but in a distant galaxy with similar human beings but with different styles. This one is my favourite day dream plot. I was a child with little resources so day dream is my escapism, much how one would go watch a movie.

5. About three teenagers who are friends, became enemies, became friends again. Maybe divided because of competition, but united by their nature to do good. They also have girlfriends whom they get at the end. Yes this is typical teenage novel. My elder sister used to tell me and my younger sister a similar story when we were young, but I can't remember the actual story. What I remember were that the boys were cute like all protagonists are and they kneeled to their girlfriends at the end.

Yeah. See you all the same spot on Friday night for my first chapter of Nanowrimo.

Sambutan Maal Hijrah : 5 hari lagi


Singing Kids

I just attended a kids singing competition. Half of the contestant needs major vocal classes. The parents were smiling and cheering their child cheerfully and it makes me wonder, are they tone deaf? I really hope that parents who wants to enter their child into a singing competition will send their kids to vocal classes when their child goes to the national level.

Kelmarin

Kelmarin resahku mengenai anak
Hari ini resahku mengenai kerja
Petang menjelma resahku mengenai masak
Malam resahku mengenai hari seterusnya

Siang malam petang subuh
Bulan menjelma suria menghilang
Hari hari terasa sama
Hari hari rutin terasa pening

Apa jalan dipilih
Bukan senang sentiasa
Hari ini hari dipilih
Hari esok bebas memilih

Dipakai digari hidup
Dianggap menjemput hiba
Disalah faham dikata nista
Digelang rasa duka
Dibuang jadi ringan
Mohon kekal tidak jangka

Jika kelihatan agak bosan
Namun bukan itu realitinya
Kehidupan satu perjalanan
Hari ini bukan jalan cerita hari esok
Yang bosan boleh jadi gembira
Nilainya masih dikira

Kyoot Khamis : DIY Braided T Shirt

Aku ada beberapa baju yang cedera di bahagian leher kerana kena makan dengan semut. Mungkin boleh diselamatkan dengan cara ini kan?

Ini cara buatnya.

Kyoot Khamis: DIY Shoe Clips

Semalam tengok Safiyya kat TV9 tu ada story pasal kasut colour block yang dihiasi dengan klip yang ada reben. Jadi kalau ada kasut plain yang rasa nak dibawa bersuka ria boleh bubuh riben, bunga atau bling bling.

So hari ni kita tengok apa itu klip kasut. Dan kalau nak buat sendiri macam mana. Ini ada beberapa gambar daripada laman INSPIRE MY WEDDING.


http://inspiremywedding.wordpress.com/2011/02/12/diy-oh-the-power-of-shoe-clips/
Klik la, anda akan dibawa ke laman lain yang ada tutorial klip kasut.




Ini kasut Voir aku beli sebulan lepas. Sangat plain so ingat nak embellish sikit.
Mungkin aku akan guna taktik perhiasan klip kasut supaya perubahan dia tak permanent.
Stay tuned ok.

Kyoot Khamis : Typography comel

Bagi kami kat dunia tulis menulis ni suka panggil kesalahan ejaan sebagai typo, tapi budak2 desginer /graphic panggil typography tu bentuk tulisan. Kira Arial, Tahoma dan Garamond tu ialah typo.

Baru-baru ni aku buat typo dalam frame untuk anak kawan aku dan anak aku.

Luna Zahra Khaeryna



Raief Mikael

Aku selalu teruja dengan typo yang dibuat guna kertas, atau quilling. 



Ni pula ialah Fancy Mood by Luke Brown.



Bila aku tengok ni, aku teringat kat industrial thingies. Wow sangat teknikal bentuknya, macam nak kena lukis pakai teknik Technical Drawing. Kalau nak tengok banyak lagi typo, pergi sini ok.

Ini dia. http://www.fromupnorth.com/typography-inspiration-749/

Apabila sesekali baca novel.

Tadi pagi buta akhirnya aku habis baca e-novel Ellen Whyte of katztales. Dia tak bagi aku leak pada orang luar sebab dia kata nak jadikan novel itu pelan persaraan dia, maka aku pun menghormati permintaannya. Ada la 5 jam duration aku baca, sejam setengah on the way balik daripada Temerloh ke KL dan lagi3 jam setengah tu baca sana sini. Selain e-novel tu aku tengah baca KL Noir keluaran Fixi.

Namun apa salahnya cerita sikit2 kan asalkan tak leak plot asal novel tu. Tajuk novel dia Murder in Moscow, pasal Cassidy ex-cop yang jatuh hati pada Dmitri. Itu salah satu plot utama cerita dia la. Seperti tajuknya ada la cerita pasal pembunuhan misteri yang perlu diselesaikan oleh si Cassidy sebagai heroin nya itu.

Bila aku baca bab Dmitri beria-ia suka kat Cassidy, aku teringat plak novel Twilight yang geli gelemen baca. Setiap kali si Bella Swan tengok si Edward macam gembira dan terpegun nak mati. Pergghhh sebab tu watak Kristen Stewart tu dull mcm tu, memang Bella tu dull nak mati wataknya.

Anyway aku sarankan pada penulis dia untuk baut dua versi, versi story heavy dan versi romance lebih. Aku ni walaupun dah kawin takde la suka sangat baca tang-tang romance seks tu. Betul la. Aku lebih suka novel aksi lebih, walaupun selalunya aku tak dapat nak bayangkan aksi gaduh apa dia buat tu. Uhuhuhu.

Pe'el dapur dan makan

Membebel. Memang itu kerja aku kebelakangan ini. Semua serba tak kena. Semua serba nak kena buat. Ada hari rasa macam nak letak papan tanda kat semua tempat "sila basuh cawan selepas cuci", "sila itu sila ini." Ala-ala macam 5S, tapi buat di rumah.

Semua rumah ada sistem. Sistem kat rumah aku lain, sistem kat rumah mak mertua lain, sistem kat rumah mak sendiri lain, sistem kat rumah kakak aku pun lain, sistem kat rumah adik aku.... emmm adik aku tak sewa-sewa lagi rumah. Mana tah dia duduk. Ada rumah yang sistemnya selepas makan je semua barang kena simpan dalam peti ais, ada sistem yang letak makanan dalam tudung saji atas meja lebih 36 jam baru kemas. Ada sistem yang masak lauk cukup-cukup untuk sehari, ada yang sistem suka masak lebih-lebih sebab nanti senang kalau orang datang.

Sistem aku terpengaruh dengan mak aku punya sistem, apa-apa barang yang tak mungkin makan esok pagi akan simpan dalam peti ais dengan segera. Tapi dua tiga menjak ni sistem aku ialah kalau makanan tu masak 10 malam dan ke atas dan tak habis aku letak je atas meja sampai esok pagi. Semestinya dalam bekas bertutup supaya esoknya aku boleh makan sebelum pergi kerja. Kalau tak sempat aku bawa ke office, masuk dalam micowave panaskan. Guna bekas yang tahan microwave la yang pentingnya.

Suami aku kata aku kalau masuk dapur jadi rasaksa, semestinya jika di dapur kalau berminyak sana sini rasa tak selesa. Sepatutnya masuk dapur kena senyum kan sebab nak memasak kena mulakan dengan Bismillah, berhadapan dengan rezeki tapi aku jadi marah aku dapur aku kotor. Huhuhuhuhu. Sejak dah 5 bulan pindah ni dapur aku tidak ada seni lagi. Belum terjumpa cara nak menghias paling indah sekali.

Kesian suami aku selalu kena bahan kalau aku dah membebel di dapur. Si suami ni dia agak ringan tangan la nak cuci pinggan dia sendiri, kira okla tu. Aku pernah pergi rumah kawan aku masa umur 14 tahun dulu, ayah dia lepas makan pergi cuci tangan je. Isteri atau anak-anak dia yang bawa pinggan semua ke sinki. Memang kena caj servis ikutkan. Abah aku cuci pinggan sendiri selama ini jadi itu yang aku rasa pelik kalau lelaki tak cuci pinggan dia, lagi-lagi bila yang kemas tu ialah anak perempuan atau isteri... rasa macam ada double standard di situ.

Aku kagum dengan mak aku yang sentiasa ada je benda nak masak kalau aku ada di rumah. Tapi sekarang dia dah slow down sikit masak. Kalau dulu makanan pagi petang siang malam ada yang baru masak, sejak anak-anak dah tinggalkan rumah berkelana ke Lembah Klang maka mak aku masak waktu perdana - tengah hari dan petang sahaja.

Aku pernah cuba masak setiap masa di hujung minggu, penat juga jadinya. Kitarannya macam makan, membasuh pinggan, kemas dapur/meja, lepak 30 minit dan sambung lagi masak untuk waktu seterusnya pulak. Setakat ni memasak bukan kepakaran aku lagi la.















Kyoot Khamis : Name in a frame

I only noticed that I haven't been doing any Kyoot Khamis's these few weeks. I went to two courses in a span of 3 weeks so that kept me busy. It is time for my craft now. Here's one I made a few days ago.

Anyway a friend's daughter celebrated her 1st birthday last Sunday, so I made a handmade gift for her. It looks almost finished but it's not as I can't find my fabric glue. So the ribbon upper left is just just a poser. I should go get UHU glue for the time being. I lost my trusty fabric glue somewhere :(.



So right after finishing the present I made another one for my son. I realized I never make anything for him yet. I dreamt of making him a baby room with something like this as a decoration.

I used a frame from Ikea, but Ikea no longer sells these now. This frame was bought 3 years ago and was supposed to be used for my wedding decoration. But they were never used, and sat in a corner for months.

I used the cardboard which is the photo frame backing as template. I put it on a cotton cloth (you can use a decorative or plain paper) which I readily have and trace the shape. Cut the cloth and start decorating.

For my baby's first name I used three colours of embroidery floss and embroidered his name on the cloth. Then I glue the embroidered cloth on the cardboard. Make sure to check the placement of the cutouts of the stands (on the frame backing) before gluing so the cloth will look correct when the frame stands. As my glue is gone, I used a double sided tape as a last resort.

As the cloth has become thicker being glued to the cardboard, I can easily paste letter cutouts on it. The second and third name are made from felt. I used double sided tapes. Just cut small pieces of tape and use it everywhere to give the letters extra adherence to the cloth.

Then I put it on the frame and put a pair of felt shoes as decorations.



Headache

This is giving me a headache. A lot of things has happened and some are not so pleasant and some are soooo ordinary but they reveal to me where I would like to be in the future. In a nutshell I hope to retire when I am 45from office work, build my own business, a business which will ensure me to be at home while raising the kids.

"she likes me, she likes me not"

being a woman and wanting to get a guy's attention, you'll be like "i really like you, can't you read all the signs I'm giving you?". Telling the guy directly "I like you" is like "na ah, you're a girl and girls don't sell themselves cheap." Culture is like - be a lady and soon he'll notice, communication is like - communication is key, tell them straight to the point. But non verbal communication is what makes drama a serial, you have 13 episodes where the guy and girl don't talk one on one and pick up a flower from a field and be pulling each petal chanting "he likes me, he likes me not".... "she likes me, she likes me not"....

Anon oh anon, aku ada lagu untuk korang.

Selepas bertahun2 baca komen anonymous di dunia internet ini, aku ada lagu untuk kau. Nyanyi stail 'Nona Nona Zaman Sekarang' nyanyian R.Azmi.

Anon anon zaman sekarang
Tak boleh ditegur, tak boleh dilarang
Ayatnya merepek, gigih dikarang
Itu membuat hati jadi berang 

anon lah jangan bikin keliru
tidaklah kenal siapa kamu
ayatnya sinis mengata selalu
sekarang sudah jadi tak tentu

Anon anon zaman sekarang
Tak boleh ditegur, tak boleh dilarang
Ayatnya merepek, gigih dikarang
Itu membuat hati jadi berang 

dalam Internet engkau berkuasa 
suka menulis perkara tak sopan
dalam Internet engkaulah raja
Identitimu siapa jadi rahsia

Documentary Marathon.

It was Saturday, today... I spent the day waking up and eating instant noodles and sat in fornt of the tv, Then I gathered all my clothes of all kinds and parked again in front of the tv watching Clean House, My Cat From Hell, Dog Whisperer, Cajun Pawn Stars, The Pickers, Mrs Washington goes to Smith and a bit of Caught On Tape.

One thing I learned from Clean House was if your house looks like not a house, with things everywhere that means you have no inner peace. Then I learned from My Cat From Hell and Dog Whisperer that you can't treat your pets like humans if you want them to be disciplined.

About the Clean House, I'm glad I moved to a new home and got rid of many things. Some were repairable but I didn't have the time to think about them. So a lot of things went out the door and never got a chance to enter my new home. But I have begun to collect a lot of raw materials to start crafts projects. So I better start getting rid of clothes that I am not wearing anymore. Wowww that'll be a huge project. Will report on that later. Bye.


Kyoot Khamis : Famous icon statues

In 2010 I went to the Malaysia Art Expo. It was to be the first time and last time I went there. I had a close look at all sorts of arts from countries like Spain, Hungary, Germany, Ecuador, Indonesia, China, Singapore and of course from our homegrown artists. It was the awesomest experience of getting up close and having the opportunity to spend time appreciating art.  Here's the post.

This year I only managed to browse through the exhibition via the Facebook page of my friend Yoon See owner of blog Greener Pastures.

Two of the cute art I saw there were these two statues? Emmm I can't figure the actual name of this type of art, or is it sculpture? Anyway I don't know who made them, but they are cute. The 'statues' seem to be made from many parts of item. I thought they were made from trash but taking a look here I am not sure.


Wonder woman.
 


Michael Jackson


BTW, I still don't know what is Michael Jackson in the menus of Mamak Restaurants?
A black and white drink? Hmmm.

Tuddles.

Eh dah pasca raya dah.



Pesen raya aku pada hari pertama lebih kurang macam gambar di atas tapi pakai spek. Sambil beraya sibuk bergambar kamera polaroid jadi tiada gambar digital diabadikan. Polaroid pulak harga macam sekeping RM3 jadi aku ambil 10 keping je untuk raya. 2 daripada tu adik aku pow buat koleksi dia, 2 daripada tu gambar anak aku aje so adela 7 keping gambar. Gambar di mana semua orang ada jadi sangat gelap, agak sedih di situ wuwuuwu. Tapi semalam aku dah lekat dalam sticky album saiz A5 semua gambarnya, dan terasa macam best pula. Saperti zaman-zaman berkamera filem di mana semua shots nak kena berhati-hati. Cuma polaroid ada instant gratification sebab hasil fizikal cepat nampak tapi instant kiciwa kalau gambar gelap. Selepas ni kalau aku menyinggah lagi ke kedai foto tu aku nak beli album sticky kecik banyak2. Dan instead of beli baju yang tak perlu pergi beli polaroid pula. Aritu aku beli RM60 untuk 20 keping. Kameranya dalam harga RM239 di pasaran , tapi aku punya free sebab husband aku dapat masa pergi acara Fujifilm aritu.

Ok cerita raya saya, malam menjelang 1 Syawal tu kami bertolak, aku sempat singgah ke office set apa yang aku lupa nak set. Kami anggar bertolak pukul 10.30 malam. Kami drive sampai driver mengantuk dan berhentilah kami di mana entah, sebelum masuk Johor la dan dia tidur sampai 1 jam 30 minit, hujan siap turun dan berenti. Selepas suami aku sedar dan sambung balik memandu, hujan turun semula dan makin lebat pula tu. Alhamdulillah bertolak jua kami ke kampung aku dalam mengubah2 tarikh nak balik raya tu. Aku mula nak balik Sabtu sebelum tu la, tapi sebab Pyan akhirnya dipastikan dapat cutitiga hari maka aku balik la sama somi.

Antara plan kami ialah jika suami aku kerja pada raya kedua aku akan beraya dikampung sendiri dan suami aku balik kampung dia sendiri. Aku rasa ok je raya kampung masing-masing sebab tahun lepas pada 1 Syawal aku beraya di rumah mertua, tahun ni nak merasa beraya di rumah sendiri. Lagi pulak last time aku pulang masa mengundi hari tu. Pyan anak sulung dan adik beradik dia ada dua je, adik dia baru habis SPM jadi dia memang suka sangat kalau dapat balik ke kampungnya. Namun Alhamdulillah plan beraya rumah aku menjadi juga.

Raya tahun ni giliran kampung aku. Aku akan ikut rentak giliran ni selagi sesuai dengan keadaan. Kalau esok aku dipindahkan ke tempat lain dan kena kerja hari raya mungkin aku akan ubah rentak ini. Suami aku ni memang takde cuti buat masa ni sebab baru tukar kerja dan dalam tempoh sedang diperhatikan.

Aku sampai JB pagi raya pukul 5 pagi. 5 jam kemudian Mak dan abah dah siap nak ikut kakak aku dan suaminya pergi ke rumah pusat sedara berkumpul untuk berkonvoi. Aku siap lambat2 sebab baru je sampai rumah pagi tadi dah nak berjalan kan. Pada pukul 3 petang macam tu aku siap dan lepas tu tunggu pula adik aku yang siap berejam tu barulah keluar rumah. Kami menuju terus ke rumah arwah nenek tiri punya anak sedara, tapi sedara yang ini arwah suami dia ada kaitan dengan arwah nenek sebelah bapa aku, maka rajin la aku nak pergi. Lepas tu pergi rumah2 pak sedara mak aku yang banyak merupakan adik beradik nenek tiri aku. Bapak sedara nenek kandung aku menetap di luar KL jadi minggu depan depan kot baru melawat. Kalau tak raya haji je la kang.

Hari raya pertama berkonvoi dapat la pergi 4 rumah, satu di Larkin je, lepas tu ke Mutiara Rini, ke Taman Austin Perdana dan ke JPO. Suami aku nak beli seluar kerja tu yang ke sana, lagipun masa tu kami dah hampir sikit.

Hari raya kedua mak dan abah ikut kakak aku pergi folo sedara ke Pulai. Aku pula lepak rumah dan terus rumah Ayah Su aku di Bandar Baru Uda, lalu lalu rumah dia tak ada. Tapi tak yang dirisaukan sebab dia hanya keluar rumah jika ada jemputan jadi malam dia mesti ada. Seterusnya kami ke rumah seberang beberapa jalan yang merupakan rumah adik mak aku pula. Family kami pun akan ke rumah ni kejap lagi, tapi sementara nak menunggu tu kami datang habiskan makanan dulu. Maklumlah kalau dah sedara semua datang sempit rumah. Kami balik ngam-ngam je dengan waktu rombongan sampai. Selepas 2 jam di rumah adik bongsu seibu dan sebapa mak aku, kami ke rumah adik abah aku pula. Memang sah ada di rumah dan kami melepak sampai 9 malam lepas tu kami ke rumah sepupu aku dekat seberang Giant Skudai tu je.


Ok sambung lagi nanti. Bye.




Kyoot Khamis: DIY Organization tools.

Organizing your drawer.


Source:
http://iheartorganizing.blogspot.com.es/2013/01/diy-cereal-box-drawer-dividers.html?spref=fb&m=1

Use cereal boxes to organize your drawer. So far I have bought RM30 worth of drawer organization tools such as trays and divider. The dividers broke apart after a few adjustments and the trays does not fit well in the drawer. I will definitely try this later.



Salam Eid Mubarak


Kyoot Khamis: Kraf daripada bingkai gambar

Oh tengah nak tunggu masa untuk pulang tapi terjumpa link ini.

Best gila ada 50 benda untuk buat daripada bingkai. 
http://savedbylovecreations.com/2013/06/50-things-to-make-from-picture-frames.html



Aku teringin nak buat yang berikut.
Boleh buat gantung gambar.



Tempat letak idea. Ni boleh buat kalau dinding rumah sendiri.
Kalau dinding rumah sewa kena pastikan cat dia tak musnah ye sebelum meninggalkan rumah.



Headboard daripada frame. Comel.



Pin frame, penuhkan dengan gambar2 kegemaran secara rawak artistik.



 Kek dalam frame. Tapi yang ini aku tak try la sebab cat + makanan? Selamat ke?
Aku akan letak mangkuk ke atas frame tu.

Ok selamat pergi tengok link sana.
Ulang tayang link.
http://savedbylovecreations.com/2013/06/50-things-to-make-from-picture-frames.html

Akhirnya jua aku pasang astro wahahhahhahahahhaah

Setelah 3 tahun berumah tangga akhirnya aku pasang Astero. Kenapa ia menjadi sebuah isu besar dalam hidup aku? Sebab rumah mak mertua dan rumah mak aku ada Astero sejak 2 tahun lalu tapi aku baru nak hegeh-hegeh pasang hari ini. Sebab utama aku pasang Astero ialah kerana siaran tv rumah aku dahsyat.

Setelah bertahun-tahun menonton tv corak hujan ribut taufan maka aku rasa berbaloi la nak mengkayakan Astero dengan melanggannya. Kalau nak hadap tv biasa hari-hari pun bosan juga sebab tak besar skopnya. Suami aku langgan biasa + sukan + learning cenel. Maka jika suami gembira dapat tengok bola live hari2, dulu dia layan secara online je. Maka aku pula happy layan learning channel dan 701 itu.

Maka Selasa baru ni suami aku berjaya meluangkan masa untuk Astero datang. Hasilnya aku tido pukul 12 malam sebab layan macam-macam kat tv. Habis punah impian nak buat kraf ke benda. Anak aku pun tido awal sejak Astreo ada ni. jadi berlambaklah anak beranak duduk depan tv. Mula-mula tengok AXN sebab dia ada segala cerita CSI dan kepolisian. Aku suka betul cerita polis-polis omputeh. Gerak Khas tak nak plak ko layan kan. Zaman2 aku handle2 online tv2 dulu aku layan la jugak Roda Roda Kuala Lumpur tu.

Maka menontonlah aku Common Law la, CSI:NY la, macam-macam la. Lepas tu bila dah habis cerita best aku layan pulak APL. Semalam aku tengok My Cat From Hell. Kisah pasal orang yang bela kucing tapi kucing mereka sangat garang. Oleh kerana sayang dan tidak mahu membuang kucing tersebut mereka telah meminta bantuan Cat Whisperer bernama Jackson.

 Ni Jacksonnya.

Kisah 1 pasal seorang perempuan ni dia kena keluar dari rumah sewa dan tinggal di sebuah studio apartment kerana kucing dia ada dua ekor dan selalu bergaduh. Yang kaler coklat gelap sangat penakut dan kaler hitam putih suka mengiau kuat-kuat waktu malam. Tapi ex housemate perempuan ni merangkap bespren dia rajin la datang melayan kucing ni. Kucing-kucing dia satu duduk dalam stor dan satu lagi duduk dalam closet dengan pintu bertutup. Mereka kalau bertemu bercekau je kerja. Kerja si cat whisperer ni ialah untuk memastikan kucing berdua ini berbaik semula jadi tuan dia tak payahlah nak hidup dalam kedukaan bila balik rumah. Sebab jika kedua-dua kucing terus bergaduh wanita ini mungkin kena ambil langkah memberi calah satu kucing ini kepada orang lain pula. Ini menyedihkan. Akhirnya kucing tu ada la penambah baikan, mereka dilatih supaya boleh duduk dekat dekat. Seekor tu dibiasakan untuk duduk dalam ruang yang sama dengan seekor lagi tu. Last-last bespren perempuan tu bagi dia pindah masuk balik, tapi perempuan ini sebab dah selesa duduk situ dia memilih untuk duduk di studio dengan kucing-kucingnya sahaja.


Kisah 2 pasal sorang makcik ni usia 95 tahun dan tinggal keseorangan. Pada suatu masa tu dia terjumpa seekor anak kucing dan ambil bela kucing tu. Tapi kucing tu garang dengan dia. Makcik ni suka kucing tu tapi kucing tu bersikap liar dan suka cekau dan gigit makcik ni. Anak makcik ni yang rajin datang melawat makcik ni pun kena serangan yang sama daripada kucing ini. Si Jackson yang amat memahami kucing ni pun mengenal pasti kenapa kucing ni sangat ganas kan dan bagi tips-tips kat makcik ni. Dia kata "makcik ni layak untuk hidup bahagia dengan kucingnya". Salah satu kaedah dia ialah bila ada orang datang dan lalu kawasan kucing tu selalu lepak, kena bagi makan. Jadi kucing tu tau situ ada benda baik dan tidak lah ia agresif. Lepas tu kucing tu suka keluar rumah dan bergaduh. Dia cadangkan bahagian depan rumah tu pasang jaring keliling rumah dan letak barang2 yang boleh bagi dia selesa di situ. Akhirnya kucing tu rasa selesa sebab dia boleh melepak sambil tengok luar tapi tak yah gaduh-gaduh dengan kucing lain. Makcik tu pun akhirnya berjaya usap kucing itu tanpa kena cakar lagi.

Malam ini aku nak puasa tengok tv la, nak selesaikan projek gelang elastik aku. Manik dan getah dah beli. Idea dah cari tapi tak buat-buat lagi. Malam ini ok!

Kyoot Khamis : Totally cute. Could it be done on shoe laces?


Link: www.flaxandtwine.com/2011/12/day-6-pearl-cuff-diy-pearl-and-felt.html

Kyoot Khamis : Bracelet from Shoe, DIY yo!

I love this craft. When I make them, I aim to adorn it with feather or crystal beads.
Whatever looks awesome together. I love quirky cute stuff.

Here's a how to make it. It is similar with a previous bracelet how to video I posted a few weeks ago.

Link:
http://easyhomestead.blogspot.com/2012/09/bracelet-from-shoe-laces.html

Beginnings and Endings

In my office there's a senior employee who will take her last off days before retiring and there are 8 practical students having a taste of what it's like working in an office. These are people at the beginning a point in their life and also at the end of soemthing. For the to be retiree, her service as a government employee will end soon and life as a retiree begins. For the students life as a worker bee begins and the final years of their studies. There is always an end to a beginning, and a new beginning to every end.

5 Secrets of the Highest-Paid Women

Link: http://www.marieclaire.com/career-money/advice/highest-paid-women-success-secrets?click=rel

5 Rahsia Wanita Bergaji Paling Tinggi atau DiBayar Paling Mahal

1. Always be yourself.
Indra Nooyi, PepsiCo's Indian-born chief executive and the nation's top-earning female CEO, wore traditional saris to her early job interviews. These days she routinely wears them to corporate events. "


1. Sentiasa menjadi dirimu sendiri
 
Indra Nooyi, PepsiCo's Ketua Eksekutif yang dilahirkan di India dan juga CEO wanita paling tinggi gajinya di Amerika, memakai sari tradisional semasa temuduga kerjanya. Hari ini beliau sering memakai sari ke majlis-majlis korporat.


2. Your name is your brand, so guard it with your life.
"I am very careful with the brand itself. The pots that I put my name on — I designed them." —Top-earning chef Rachael Ray



2. Nama anda ialah jenama anda, jaga ia dengan nyawa anda.
"Saya sangat berhati-hati dengan jenama ini. Dengan periuk-periuk yang ada nama saya - saya yang merekanya" — Chef bergaji tinggi, Rachael Ray




3. Don't waste energy combating haters.
"I can't expect everyone to love everything that I do." —Top-earning musician Beyoncé Knowles


3. Jangan buang tenaga dengan melayan orang yang tidak menyukai anda
"Saya tidak boleh berharap agar semua orang menyukai apa yang saya buat." — Beyoncé Knowles, pemuzik paling popular abad ini.


 

4. Make sure your man is fully committed to you — and your success.
"I would come home from a meeting and I'd say, 'Sorry I'm late,' and [my husband] would roll his eyes.... I got a much better husband the second time around." —Top-earning Wall Streeter Sallie Krawcheck


4. Pastikan pasangan anda memberi komitmen sepenuhnya kepada anda  — dan kejayaan anda.
"Saya akan pulang daripada mesyuarat dan saya akan kata padanya, 'Maaf, saya lambat,' dan suami saya akan menjeling kepada saya.... Saya mendapat suami yang jauh lebih baik untuk kali kedua pula." —Wall Streeter, Sallie Krawcheck



5. Position yourself for the job you want.
"When I was working my way to the top of tennis, I didn't say I was number two. I said I wanted to be number one." —Top-earning athlete Maria Sharapova 


5. Sediakan diri anda untuk posisi yang anda ingini.
"Semasa saya sedang berusaha untuk menjuarai dunia tennis, saya tidak mengatakan bahawa saya ialah nombor dua. Saya kata bahawa saya akan jadi nombor satu." — Atlet hebat, Maria Sharapova


I thought I'd blog but I got carried away in YouTube.


This is a 'battle' between
Selena Gomez
vs
Ariana Gradne
vs
Ashley Tisdale
vs 
Miley Cyrus

Kyoot Khamis : Love Necklace, can be made from shoe lace.

I am still digging for crafts from shoe laces. This one is a neat idea.
The writer suggests using suede as it will look nicer. Anything that's a cord is ok.
 
Photo screen captured from http://www.clonesnclowns.com

Here's the original link.
http://www.clonesnclowns.com/2012/05/10/diy-celtic-heart-knot-necklace-collier-ficelle-a-noeud-en-coeur/


Songs from the yonder years

Suddenly teringat lagu zaman-zaman separuh umur sekarang.  
Lagu empat beradik Moffats. Abang dan adik kembar tiganya. Zaman-zaman rambut separuh kaler lain, separuh kaler lain. Sekarang orang kaler lambut ombre style, secara gradation la.  
Lagu jejaka yang cantik sangat sehingga disangka wanita. Ia menampilkan adik Aaron Carter sebagai gadis yang diminati dan featureing Moffats. Aku pasti lagu ini masa aku 14 atau 15 tahun circa 1995-1996. Masa ni aku dapati wajah Gil macam Krisya pula, sorang lagi penyanyi wanita tahun 1990an. Dormmate aku dulu sepupu dia, tapi dia kata tak rapat.  
Lagu sekeluarga yang ahli bermain keluarganya sangat cantik sehingga disangka wanita. Waaaa zaman 90an semua jenis comel lote ke penyanyi-penyanyi lelaki. 
Mbbop versi 2013 oleh adik beradik Hanson. Aku bersetuju dengan komen seorang user ini "Walaupun mereka sudah dewasa namun saya masih tidak faham apa yang mereka nyanyikan."

Time to upgrade meself

On March 2013 my Department published new designs for all our websites. I added a column in the page that I administered, it is titled "In The Media" which contains articles in the media about the tv channel. It was also supposed to be a vehicle for me to write articles about the programs that aired on  the channel, or issues related to the channel.

I hope to write at least two article a week. So that I have something else in my skills list apart from photography. Next is videography but I must upgrade my equipment first of all. I need to pay microphone so the audio will be more clear and clean.

Well the hubby has called. Bye!!!

Kyoot Khamis : Bracelet from Shoe Lace

I bought 10 pairs of shoe laces last week, I don't know what came on to me. I just felt like doing crafts from shoe lace. So I bought ten, a pair was RM1.20. Her is an easy way to make bracelet from shoe laces.

Ramadan Kareem

Selamat bersahur
Selamat berpuasa
Selamat berbuka
Selamat beramal

<3 br="">

It's easier to be an asshole these days

You know how these days Facebook has become a huge part of our lives. According to malaysiacrunch.com, "We have around 800,000 active users as of December 16, 2008, in which 45% of them are male, 51% female and 4% unstated."

The most recent update of Malaysians in Facebook is from http://www.internetworldstats.com/asia.htm "13,589,520 Facebook subscribers on Dec 31, 2012, 46.6% penetration".

I think there are 15 million Internet users in Malaysia now. More and more people are immersing themselves on social media and getting connected to their friends, office mates and families. Pages for business, companies and personalities are being created each day. 

Heck, I have 2 facebook accounts for work and private matters. It used to drive me crazy that I have to do this and that for the organization that I work with. But these days, it's just a matter of doing what feels right at the time. I just removed several facebook friends and add them to my other account. Some barely comments on my facebook so I don't think we should continue this facefriendship anymore, some don't even talk to me when we see each other in public.

I used to wake up in the middle of the night just to answer Facebook messages which are sent to my inbox. This was way before smart phones costing rm500 existed. And I am administrator to several pages... sigh.I should stop going online at home now, my baby is learning to recognize things and refer them by a specific name. So I better spend time teaching him.

Anyway, I think it is easier to be an asshole these days when you are on facebook. Especially those who rant to anonymous people on their Facebook pages. Altough you are referring the status to yourself, other people will treat them as if you are talking to them directly. It doesn't help that people are tuning on to Facebook using their mobile phones which is a totally personal gadget.

I am an a**hole on Facebook when it comes to grammar. Just now I read an ex schoolmate's caption "The thing I have to face at home now" showing a picture of her older son riding her baby son, they were only a year apart. A girl/woman comments "things? They are human not things". I just feel like faceplaming myself.

I was an asshole in Facebook groups too especially the "Mama's Milk Support Group", I can't name the group here but it's one of the popular ones. Anyway, I love to quash the mommies who are over the top about breastfeeding that they feel formula is scum, evil and unnecessary. There are some formula feeding mamas who are a bunch of too sensitive bunch too there, so sometimes they fight and I'll be like fanning their rage there. Haha, I know that I can be a dick too, even if I don't have one. (Actual I used to have one, when my baby was in me, bad joke. :P)

Well, I try to be more friendly and less assholey these days. I have other things to do to hang around those groups anymore. Sometimes seeing the same person hogging the timeline ain't fun too, but just click hide and they will all disappear. 

Well time is here. I dreamt of writing a super long entry today but hey it's time to go home now. Will blab more later.

Kyoot Khamis : No sew headband Holder

My shop Gobox is a month old now. But I still don't have a proper place to display my headbands.
Before this they were floating away in a box and a few days ago I hung them on a mug holder. But I just found out a very interesting way to display them after this. Of course the thing must be a diy project.




Source here.

My boy's firsts

My boy is turning two this 18th. 
As a tribute to him being a baby no more, I am compiling his firsts.


His first attempt at crawling.


His first solid food at 6 months. I was baby led weaning him.
But his food ends up on the floor.


His first actual unaided steps at his grandma's house when he was a year old.


How time flies like yesterday was only a minute ago. All the phots are stills taken from mobile phone videos. Maybe I should do more video recording than photo taking because he sure moves fast these days. I will elaborate on the photos later. Bye.

Macam mana nak start berniaga?

Sebenarnya aku pun tak tau.

Setau aku kalau nak berniaga besar-besar kena ada business proposal, kalau ada kertas kerja boleh tau bajet berapa nak pakai, apa cabaran yang bakal ditempuhi dan lain-lain. Kalau kertas kerja aka business proposal ko tu meyakinkan maka bolehlah apply pinjaman.

Nak berniaga kena mula secara kecil-kecilan, walaupun 3 helai item aje. Kena mula hari ni sebab kalau tak mula awal akan rugi daripada segi masa. Kalau mula sekarang walaupun lambat, at least dah mula. Tanpa sedar sehari akan jadi seminggu, seminggu dah jadi sebulan dan selepas tu akan jadi setahun. Tetiba dah setahun meniaga walaupun kecil-kecilan. Bila orang tau ko ada produk dieorang akan cari kau, dan cari dan cari, walaupun ko tak menjual lama - dalam kepala dorang ko masih menjual. Anywaykan kalau korang nak tahu TEKUN dan MARA ada bagi loan kat peniaga yang dah 6 bulan berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Maka pergilah mendaftar sekarang. Lagipun kalau nak berniaga kena berdaftar kalau tak kena saman.


Lepas tu belajar la daripada berniaga... haha best tak tips aku. Aku pun masih belajar. Bye.




Kyoot Khamis : The Gobox Shop (Sticky post)

We are inviting you to visit our shop today. As everyone has a day job we tried opening up as frequent as we can after work. 

We are here.

 At the red star ok.

Please like our facebook page.

Among the things we sell.



Love ya.
xoxo

Kyoot Khamis : Hand Puppet

When I was pregnant with my baby, I have always wanted to make hadn puppets. But I never got to make one at all. Maybe I should make one before he gets into secondary school and got bored of hand puppets.

This  craft uses felt.
Picture is a snapshot of stylemepretty website.

You want to know how to make one?
Source:
http://www.stylemepretty.com/living/2012/12/15/smp-at-home-easy-diy-hand-puppets/


Visit Style Me Pretty Pinterest board for more inspiration.
http://pinterest.com/stylemepretty/diy-projects/
http://pinterest.com/smpliving/diy-at-home/

I am not getting paid to promote Style Me Pretty.

Pengalaman nak beranak dan kena pembedahan caesar Julai 2011

Hampir 2 tahun lalu aku melahirkan Mikael pada tarikh anggar lahirnya 18 Julai 2011. Aku dapati hanya 4-5% bayi sahaja yang lahir pada tarikh anggar lahir mereka (popularly known as EDD - estimated due date). Siapa yang beritau, macam biasa la google maa.

Aku tetiba teringat sangat aktiviti yang berlaku pada hari kelahirannya.

18 Julai 2011

4.45 pagi - Aku terasa macam perut tegang-tegang dan aku timing setiap 5 minit sekali aku akan rasa sakit yang memang tak boleh berjalan. Jadi aku beritau mak aku masa tu. Mak aku kata tunggu sampai lepas Subuh. Sempat la aku solat Subuh hari tu.

6.00 pagi - Aku telefon bakal bapaknya bernama Pyan, suruh dia datang JB cepat. Mengikut plan awalnya dia akan ambil mak dia dan terus lepak seminggu dengan aku dan baby kat JB.

Mak aku dah telefon kawan dia yang memang dah sedia nak menolong jika aku nak ke hospital. Masa ni bapak Mikael ada kat KL.

Aku dan mak dan abah naik kereta terus ke Hospital.

7.00 pagi - Aku dah ada kat hospital rasanya ni. Hospital Sultanah Aminah tempat aku lahir dulu. Aku di suruh pakai kain batik je tang abdomen bawah, Dia suruh duduk atas katil sebab dia nak pasang benda yang ukur jantung bayi dan tahap labournya. Lepas tu dia suruh isi borang.

8.00 pagi - Masa ni ada doktor wanita muda bertugas di kaunter. Dia suruh aku baring dan cek pintu rahim berapa dah bukaknya.Wah sudah 4 cm katanya terus dia amek satu peralatan panjang dan pecahkan air baby aku. Sakit amat kot bila vajayjay ko kena korek dengan tangan duktur.

Doktor kata kena duduk dalam labour room sampai bukaan 10 cm lepas tu beranak. Huhuhuh. Masa ini jururawat suruh minta maaf kat mak dan abah dan suami. Oh ya dan jangan bawa masuk botol susu dan juga air selusuh. Hospital menyokong susu ibu katanya.

8.15 pagi - Aku pergi salaman dengan parents aku dan terus bawa beg masuk dalam. Masa tu berat aku 73 kilo rasanya. Fuuuh macam terbayang2 perut kempis selepas tu.

8.20 pagi - Menunggu dalam labour room. Tangan kiri kena cucuk intravenus benda yang masuk air tu. Perut kena letak dengan benda yang ukur contractions dan jantung baby.

8.30 pagi sampai 3.00 petang - Menunggu pintu rahim buka sampai 10 cm, tapi bukak sampai 7cm aje. Adela 7 orang yang lalu dan aku suruh cek setiap kali rasa sakit yang macam nak meneran tu. Sakit nak meneran tu membuatkan ko rasa nak berak, keluarkan isi perut ko. Ada sorang yang aku suruh cek tu lelaki tapi dah sakitkan, hilang la malunya.

Masa ini siap ada orang tanya itu ini, ada doktor pelatih la, nurse la. Rasa macam tikus makmal dah.

Sorang nurse ni aku cakap la yang aku nak meneran sangat2 dah ni. So dia suruh aku teran, namun aku tak reti. Apa tah yang aku teran. Dia tension, selamba badak dia kata "Kalau teran macam ni, sampai esok pun anak awak tak akan keluar".

Sambil aku menunggu pintu rahim buka, semestinya sakit la kan. Macam period pain kali 50 tapi setiap 5 minit sekali. Ok sambil sakit tu, aku dengar ada la 5-6 baby menangis. Aku doktor pelatih tu beritau aku yang ada patient tu masuk2 je 4 cm - selepas 2 jam terus dah 10 cm dan baby keluar. Waaaaaaaaaaah sangat hebat. Masa ini aku terfikir, adakah tebal dosa aku pada suami sampai lama benor sakitnya. Huhuhuhu

3.00 petang - Suami sampai yeay! Kalau dari KL ke Temerloh 2 jam, Selepas tu daripada Temerloh ke JB pula 6 jam. Maka ia mengambil 9 jam nak travel. Daripada aku call suami pagi tu dah 9 jam berlalu. Rempit juga dia pandu kereta,

Suami sedey tengok aku sakit. Masa ni aku dah sedut gas yang konon kurangkan sakit tu. Nak kencing pun tak de nafsu, makan pun tak tau. Nak kencing, nurse masukkan tiub ke dalam urethra dan air urin akan mengalir masuk dalam besen logam dia tu. Haaaa aku rasa macam otot kencing aku lumpuh kejap masa tu.

Selepas 20 minit husband aku sayu tengok aku, nurse halau dia. Perghhhh marah betul aku. Kalau doktor ntah pape tu lalu lalang takpe pulak. Laki aku yang boleh offer moral sapot diusirnya.

4.00 petang - Arghhh masih 7 cm aje, bilanya aku nak beranak ni????

5.30 petang - Doktor kata pada aku dah 11 jam (6 pagi ke 5 petang) tak de bukaaan. Kalau aku setuju boleh caesar.

Apakah yang terjadi? Nantikan esok ok.


























I dream of having my own DIY page and blog.

But I just realized that these two need time which barely exists for me now. I just realized this when I saw that people don't necessarily update their blog even if they print the blog's address onto their business card. You can't market to people old stuff.

So before I create that page or blog,I'll need to learn how to use that free GIMP software which the online peeps say is like photoshop without the fancy stuff. Now let's download GIMP.

Itu berbunyi seperti sebuah cabaran kepada aku - buat butand daripada zip.

Baru tadi aku tengok ada orang mencari cara membuat butang dari zip di internet.
Seiously macam mana nak buat butan daripada zip?
Ia seakan berbunyi seperti sebuah cabaran kepada aku.



Beri aku seminggu untuk memikirkannya. Jika butang besar gajah mungkin boleh, Jika butang baju agak musyik macam mana ya. Jika butang yang dimaksukdan ialah brooch, sebab ada kawan aku memanggil brooch sebagai butang, maka logikla nak buat brooch daripada zip.

Apa-apa pun, perhatikan blog ini seminggu atau seminggu lebih sikit untuk perkembangan seterusnya.

Kyoot Khamis : A place to keep your rings

If you have so many rings and don't know how to display them, here is an idea.


The creator said she used a dollar store frame to make this.
If in Malaysia that means a RM5 store frame.
Maybe you can find such frame at Hinode or Daiso.



Please let me whine for a bit here

A lot of things happened recently, some which are not storyable - but made me cost money which can be used to pay my car road tax... sob sob. Mourning over money is useless as it can be gained back by working hard or smart. Free things like love are free :D

My Nikon flash is busted, sighhhh. When will I fix it, I don't know. There are a few things which  needed 'money attention' for now. Road tax, baby' birthday in July and a sewing machine maybe. I think a rm700 sewing maching is more beneficial at this moment.All things cost money. Enough sighing.

I have my trusty Nissin flash by the way which I use with my Canon. The Nikon flash is used with my camera's office only. So it can rest for awhile. Oh the warranty has passed so it'll definitely cost money to repair. The last time I sent it for repair was when it was a few months old. I attached it to a Canon camera body and used it, and the light went blob. Now I definitely know what will happen when you attach a Nikon flash to a Canon body. Now it's almost 3 years old.

I still am not that good at taking care of my baby. He is one moody baby when he is not sleeping well, and he kept throwing my Samsung Note on the ground during his moody modes. This made me angry. I am sorry little son for being angry with you. You are an innocent soul.

My English is bad. I know. I will have to do a lot of writing exercises later.

Its 7 pm. I will stop whining and fetch my umbrella diamond.
Ciao.



Kyoot Khamis : Ideas for earring holder

If you have lots of earrings, you can't be putting them back onto the little plastic thingy they came with. For easy access you should have a little storage thing1 to put all your earrings. Especially the earrings that you wear all the time.


Here's a few diy ideas.


Using felt.

I don't have the source of this but you can easily wrangle one using hot glue and a little sewing.


Using a frame and chicken wire. 
One similar tutorial.



 Or you could just use wires instead of chicken wire fence.



 Using a food schredder. This is sold at places where they sell knives and cookwares.
I bought a similar one for RM12.90 last time.



I just found this. So creative. Just use an existing wire tray instead of frame and wires.
Add on a stand.

Kyoot Khamis : Love necklace wrapped with thread.

I have always wanted one of these. And know I can make one myself.
You could too.




Here's the how to.

Freebies : Facebook cover photo

Anyone want a personalized cover photo. I am giving three away, that is you give me a few pics and an idea of how you want your cover photo to look like and then I edit them into one cute Facebook cover photo.

The closing date is 10th June 2013. All you have to do is tell me what is your Raya going to be, tell me about the colour (red, blue, emerald green), fashion (peplum, good ole baju kurung, luscious kebaya), where is it bought or is it ready made. Come on, you only have 5 days. Spread the word!!!

Positively splendid 22 months already.

Yeahhh. Mikael dah setahun sepuluh bulan. Aku nak sambut ulang tahun ke-2 dia di JB, mungkin sambut semasa puasa tu pada tarikhnya atau semasa Raya buat sambutan sikit. Apa-apa pun anak aku dah besar dah sekarang. Masa untuk adiknya? Eh, apakah soalan itu? Memang dah on dah untuk anak kedua, tapi tiada rezeki. Yang sibuk bertanya pula boleh pulak sebelum aku jawab, boleh komen "Kau amalkan perancang ke anak kedua ni?" Amboi sibuk pulak dia. Perancang ke apa, itu syhhhhhhhhhhhhhhhhh.

Bulan Mei ni, sejak berpindah rumah ni makin busy pula hari-hari aku. Bila free je jaga kedai, bila tak free pun jaga kedai. Sesungguhnya masa-masa free aku sangat sikit sahaja sekarang. Terima kasih suami kerana bagi aku peluang untuk berniaga, nanti kita sesuaikan diri. Nak menjelang Jun ni pun bakal ada perubahan besar yang akan memberi kesan kepada keluarga aku jua, aku harap perubahan itu akan berjaya keluarga kecil aku hadapi. InsyaAllah.

Sementara itu ada lagi dua bulan nak menuju ke arah anak aku dua tahun.

Mikael, Ibu loves you soooooooooooo much. I will do anything for you, and I will do things for you too. Hope to have more you and me time, ibu sibuk mengejar material dunia dan harap tak tertinggal merangsang perkembangan anak ku sorang ni.

I love you!!!!!!!!!!



Phew

Many unfortunte things happend to me today. They said it's a test for Allah to see how far I could stand them. The problems aren't that huge but when stacked on top of each other feels like a mountain so high, it seems unclimbable. I'll climb the mountain when the time comes。But for now let me sing you my sad song。

Kyoot Khamis : anting-anting daun daripada felt


Aku rasa aku boleh buat anting-anting serupa ini.




Pandangan dekat. 

Jika dilihat dekat-dekat hanya menggunakan kain felt, jump ring dan wire earring bentuk S tu.

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah