Pages

Meh preggie pix




See a little bit more here holenga!

Ok nak menjadi ibu sangat beremosi ye. Hormon keperempuanan yang tinggi dan perubahan fizikal badan menyebabkan aku juga sensitip lebih daripada selalu. Itu belum masuk bab mulut jadi jahat sbb tensen. Nasib baik aku mengamalkan komunikasi terbuka dan sentiasa analisis benda yang aku buat (walopung kdg2 terover analisis).

Tapi emosi itu boleh dimanage selalunya, cuma kalau dah bertimpa-timpa sape larat nak menjadi sabar kan. Hmmmmm. Anyway soalan paling sering ditanya sekarang ialah.

- Bila nak mula cuti?
Plannya 14 hari sebelum tarikh jangkaan lahir. Tapi kalau larat seminggu sebelum itula.

- Bersalin di mana?
PPUM atau di spital di kampung laman.

- Seram tak nak beranak.
Aku rasa aku tak yah over fikir pasal sakit nak beranak tu. Yelakan dah memang sah sakit jadi nak risau sekarang buat apa, cuma nak kena kawal emosi je la dan bersedia dengan beg baju aku dan baby. Ibu-ibu daripada yang beranak satu, tiga ke ibu super beranak 7 semua kata beranak tu sakit sangat tapi lega selepas baby keluar. Malahan buku siap tulis kesakitan nak melahirkan bayi pertama ialah dua kali ganda kesakitan nak lahir bayi kedua. Opismet aku duk tulis kat wall aku sakit beranak 14 jam, semacam fakta pula dia tulisan walhal kesakitan itu berbeza-beza ikut orang. Maka sakit itu memang pasti cuma tak yah nak over drama sekarang.

Aku lagi gerun nak pegang baby dan jaga dia sebab sakit tu mungkin berlarutan 24 jam tapi nak jaga baby ialah forever ..... sepanjang hayat. Hey kalau anak ko dah 40 tahun pun di mata kita ibu ni tetap dianggap baby kan. Hehhehe.

Nak pegang dia, nak belai dia, nak susukan dia, nak memandu dia ke arah jalan benar. Uuuuu masa aku besar adik aku dah besar makanya aku tak nah merasa jaga baby lebih daripada 15 minit. Malahan aku tak pernah tukar lampin, susukan, oooooooooooo. Masa pes time pegang baby 5 hari pun gerun sbb kecik noo. Tapi baby sendiri lain kot.

Okla bye nak balik. See you later!




4 comments:

azieazah said...

Semoga selamat melahirkan. Betul tu, jangan terlalu fokus pada perkara2 yang tidak sepatutnya.

InsyaAllah, tiada apa yang nak ditakutkan. Ingat yang baik-baik saja...


Kalu KUDA baca, KUDA pun bantai gelak...!

cik reen said...

You are super rite rara. Sakit bersalin tu walau macamana sakit pun Allah tau limit seorg perempuan. Mesti boleh tahan punye. Tp cabaran selepas tu nak jaga dia 24/7 itu lagi susah kot. Tp hari2 kita yg first timer ni belajar benda baru.walaupun susah tp seronok sbb anak sendiri. Kadang2 rasa mcm main cyberpet pun de gak. Hehe

Au and Target said...

Wow, let's hope it's not too hot where you are. Wishing you cool days with lots of rain...

thoyol said...

push.. push.. push..

good luck to you and congratz in advance. :)

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah