Pages

Macam mana nak start berniaga?

Sebenarnya aku pun tak tau.

Setau aku kalau nak berniaga besar-besar kena ada business proposal, kalau ada kertas kerja boleh tau bajet berapa nak pakai, apa cabaran yang bakal ditempuhi dan lain-lain. Kalau kertas kerja aka business proposal ko tu meyakinkan maka bolehlah apply pinjaman.

Nak berniaga kena mula secara kecil-kecilan, walaupun 3 helai item aje. Kena mula hari ni sebab kalau tak mula awal akan rugi daripada segi masa. Kalau mula sekarang walaupun lambat, at least dah mula. Tanpa sedar sehari akan jadi seminggu, seminggu dah jadi sebulan dan selepas tu akan jadi setahun. Tetiba dah setahun meniaga walaupun kecil-kecilan. Bila orang tau ko ada produk dieorang akan cari kau, dan cari dan cari, walaupun ko tak menjual lama - dalam kepala dorang ko masih menjual. Anywaykan kalau korang nak tahu TEKUN dan MARA ada bagi loan kat peniaga yang dah 6 bulan berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Maka pergilah mendaftar sekarang. Lagipun kalau nak berniaga kena berdaftar kalau tak kena saman.


Lepas tu belajar la daripada berniaga... haha best tak tips aku. Aku pun masih belajar. Bye.




1 comments:

Katz Tales said...

Hey, long time no see! Hope all is well...

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah