Pages

Bali, cerita terlambat

ari tu aku pergi ke Bali selama 4 hari, lama dah tak ingat bulan berapa tapi masa bujang lagi la. Semua sekali aku belanja dalam RM600 sahaja. Jimat sebab kebanyakan kos kongsi bertiga, jadi duit spare semua boleh simpan ke arah beli lebih banyak souvenirrrrrrrr.

Kalau dulu duit rupiah lempar sana sini je, sekarang simpan sebab mana tau tetiba ada plan nak pergi ke sana lagi. Budak-budak office aku dah berangan nak pergi Bandung next year. Kena prihatin pada jualan murah Air Asia sekarang ini.

Ahli rombongan sampai Bali waktu dah malam jadi terus cari hotel, memang murah gile punya hotel la cari ni sebab untuk tidur aje. Tapi tidur-tidur pun kena atas katil. Kalau tidur atas lantai sakit badan oooo lagi-lagi kalau selepas berjalan sehari ke sana ke mari.

Lepas je selesai sewaan hotel cari kereta sewa. Sebab kawan aku berani nak memandu jadi sewa la selama 2 hari. Seingat aku duduk situ tiga malam rasanya. Kereta kami sewa tu nama dia Karimun (edit dah). Gambar jip pun tak ada pulak. Lain kali ambil gambar la sebab jip tu jarang nampak di Malaysia ini.

Huhuhu, aku sebagai pengguna jalan raya tiada lesen hanya menjadi penyumbang duit minyak ajelah kan. Hahahahaha, uuuu :( Ok jangan sedih lama mari bercerita.


Muka koma tak reti drive.



Mula-mula kami tuju tempat jauh dulu. Kawan aku cadangkan pergi satu pura nie yang terletak jauh di atas bukit, Pura Besakih namanya. Rasa nak ke sana tu macam lama sangat. Sebab dah pandu kereta sewa sendiri maka sesat sana dan sini la. Namun bila sesat dapat pula menikmati pemandangan tanaman di bukit bukau. Bila ada keadaan best aje berenti.


Tapi x bestnya sebab ada ramai penjual barangan cenderamata. Aisehman dorang nie memang jitu nak menjual, jadi kau akan rasa macam kena paksa beli.



Sorry la tante, nanti gwe beli lain kali saje ye.

ini tempat manyak sejuk, kereta tak ada air con pun tara papa yeah.


Selepas salah masuk jalan, marah-marah kena pau secara tidak sedar oleh guard tempat masuk tu dan ada pulak sesi menukar wang Malaysia ke wang Indonesia dengan tour guide di situ (nak pergi tukar duit kat bandar mau sejam lebih baru sampai), kami pun jumpa jua puranya.


tadaaaa!!!
Close up



Tadaaaa!!
Full shot
gambar nie rembat daripada tenet sebab aku takde amek macam nie.



Di situ ada budak nie minta derma dengan emak dan adiknya. Bila aku buat muka tak tau dia pergi selit sekuntum bunga kat ikatan kain aku dan minta simpati. Aku ambil bunga tu dan selit kat baju dia balik hohohoho. Terus aje dia tak kacau aku dah.



Ini bukan tarian pendet, ini posing maut berpario.


Oleh kerana ini ialah tempat suci mereka maka kena la pakai kain untuk menghormati tempat tu. Kain ni aku beli siap-siap semasa dalam perjalanan lagi dengan harga kurang Rp20,000. Kalau sewa di sini kos dia Rp15,000 macam tu la. Baiklah siapkan kain awal-awal sebelum datang. Kawan aku sorang pakai jeans jadi dia kena pakai kain ikat pinggang, itu pun sewa jugak tu dalam Rp10,000.

Masa nak masuk tak ada bayaran tetapi kena derma. Orang kat pintu masuk tu kata ikhlas tapi bila tanya berapa ikhlas tu dia kata ikut suka kau la. Ikut suka kami nak bagi Rp50,000 aje (RM18 mcm tu) tapi dia tak rela dan siap tunjuk buku pendaftaran orang dermakan lebih daripada jumlah itu lagi. Aku rasa kiteorang bagi dalam Rp70,000 aje kot. Yela lepas tu mesti la kena bagi tips kat dia punya tour guide pulak kan, haruslah ikhlas je kan :D

Huhuhu bila kami buat aksi kedekut, dorang duk kata Malaysia pelancong kaya. Kiteorang balas la kata kalau kaya tak pakai cabuk-cabuk macam ni tapi dorang tak percaya. Tapi mungkin ada benarnya daripada satu aspek sebab masa duk borak2 dengan teksi drebar Surabaya dulu, dia kata gaji driver macam 1 juta rupiah aje sebulan, itu macam RM360 je lebih kurang.

Saya yang suka bergambar.



Ini la guide kami, baru 16 tahun lepas tu macam remaja lain di Malaysia suka main handphone. Bila kami sibuk shoot gambar sesama sendiri dia mula la tengok handphone main mesej kot. Bila kami buat lawak sesama sendiri dia gelak-gelak kata macam Upin & Ipin. Kat sana glamer sungguh kartun nie.



Rasa macam sweet aje bila tengok situ ada bunga raya, masa nie aku dah lama tak nampak bunga raya. Tahukah anda bunga raya baru je celebrate tahun ke 50 jadi bunga kebangsaan 30 september lalu.


Saya juga suka mengambil gambar haha.



testing camera orang lain. gigi maintain bersusah payah.



Nie kaki kawan aku dan tatu sementaranya. Kami lukis kat Sukawati tempat membeli souvenier on the way ke Besakih. Selepas aje habis lukis datang pula pelukis tatu lain yang menawarkan harga lebih rendah untuk tatu seterusnya. Mak aii walaupun 1/2 harga daripada tatu pertama, berapa banyak tatu aku nak lukis atas badan wei??



Anjing di sana. Saje nak letak juga.




Semasa perjalanan turun matahari dah agak terbenam jadi memang gelapla. Maka kami cepat-cepat ambil gambar dengan bukit bukau pertanian di situ. Memang mimpi indah la pemandangannya. Bila tengok jauh ada rasa macam nak klik ala-ala main farmville pun ada.


Sampai aje ke bandar kami pergi tengok show tempatan pula. Aku lupa kisah apa nie. Ada orang baik, ada orang jahat, ada pembunuhan, ada percintaan, cukup la drama semua.



Ni pula malam sikit, lepas balik tukar baju. Masa nie jalan-jalan cari makan kat depan pantai kuta tu. Pantai Kuta malam-malam ombak besar. Tatott nak mandi lebey-lebey


Hebat betul, beach boy ni sebab malam-malam pun tak pakai baju. Oh patutla badan dia kelabu sebab sejuk banget malam-malam bertebeng. Hahha, mak aku selalu kata bertebeng kalau tak pakai baju. Tapi aku tak pasti itu perkataan datang mana, jawa ke? Entah.



Datang Bali kena amek pic dengan artifak di sana, lebih-lebih lagi Hard Rock Cafe punya.



Esoknya bangun pagi pergi Tanah Lot yang jauh itu.
Yippeee.



Mesti la nak berdrama kan di sana. Aku sungguh suka ini gambar.



Kawan aku berdua nie sibuk nak membeli lukisan juga. Lukisan sana boleh ditawarkan dengan harga yang hebat gila. Daripada 400,00 kawan aku dapat 200,000 macam tu. Dalam RM72 aje lukisan besar.


Kat sana aku tak beli lukisan tapi terpana melihat ini. Apa dia, shhhhhh hahahaha.



Ye, baju merah itu aku dan tudung merah tu Yuyue yang sedang memilih barang.
Yang sedang menghambek gambo ialah sang out of my mind.



Memilih kraf, Ahaha posing je lebih. Beli sikit aje.



Malam pula makan kat Sanur pulak. Banyak gila makan, sampai mengah akhirnya.
Burppppp.



Makan sampai pecah perut sambil di ayat oleh seorang mamat pelayan nie. Bila dia tanya nama kami siapa, kawan aku suka hati aje labelkan kami Bunga, Cinta dan Lestari.

Sebelum nak balik mamat nie bagi ayat baekkk punya kat Cinta aka Out Of My Mind, aku reka semula ayatnya sebab dah tak ingat apa ayat yang tepat "Saya nak tengok awak lama-lama biar ingat, gadis yang cantik perlu diingati". Hahahahahahhahahhaha. Ngurat ye mas?



Hari sebelum balik tu kami bergegas ke pasar waktu pagi cari barangan souvenirrr last menit. Kat sana kami dapat jugak naik kijang dan round2 jalan shortcut dari Kuta ke pasar tu. Di tepi jalan boleh nampak ramai menjual buah berangan, nyammmy.


Last kopek nak melawat Kuta. Tak boleh mandi sangat sebab ada bendera merah amaran dikibarkan di pantai. Tapi bab berangan bergambar no 1 la kan.



Haihhh habis dah perjalanan. Aku dah serupa orang pantai sebelum balik, semakin gelap dan kalau free hair aku dah rastakan dah rambut aku tuu. Aku kerinduan nak pergi jalan-jalan ni. Lama tak pergi jalan tempat-tempat asing dalam negara mahupun luar negara. Aku macam teringin nak tengok Kelly's Castle plak. Hahaha oh rait babai.

5 comments:

@cu SaYaNg said...

wah...best nye...
bila la acu nak sampai ke bali nie..huhuuh

Anonymous said...

salah fakta banyak...
not sukabumi = sukawati
nama keta = karimun

Anonymous said...

anon itu aku
-out of my mind

Hazrey said...

dan aku bukan anon dan aku juga menunggu souvenir dari korang. kedekut.

mizzyN said...

acu, next year la bila low season.

anon, ouuttamymind,
jip tak letak nama, tak salah la tu,
sukabumi - aku akan betulkan. tq.

hazrey, nak souvenier? ko pun tak nah bagi kami :(

hELLO

hELLO
:D

Followers

Mereka Menyinggah